Connect with us

Szerbia

ERŐSZAKRA ERŐSZAK? A szerb elnök a halálbüntetés visszaállítását is felvetette +18
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb elnök a legdrasztikusabb megoldáshoz kívánt folyamodni, vagyis a halálbüntetés újbóli bevezetését javasolta Szerbiában, de erről egyelőre lebeszélték. Aleksandar Vučić az utóbbi három napban történt két tömeggyilkosságot követően a kormány tagjainak jelenlétében tartott tájékoztatót, amelyen iskolai rendőröket igért minden iskolába egy éven belül.

Lebeszélték a halálbüntetésről

A szerb elnök a nemzethez intézett délelőtti beszédében nyilvánosságra hozta, hogy a halálbüntetés újbóli bevezetését javasolta Ana Brnabić miniszterelnöknek.

– Ma reggel azt javasoltam Brnabić miniszterelnöknek, hogy állítsuk helyre a halálbüntetést, de ő és a kormány tagjai ellenezték, mert akkor Fehéroroszország mellett Szerbia lenne az egyetlen ország Európában, ahol alkalmazzák, de ezt nem tehetjük meg a nagyon okos konvenciók miatt

– mondta a szerb elnök, aki úgy fogalmazott, hogy korábban ő is ellenezte a halálbüntetést, de mára már ezt megbánta.

Vučić jelezte, hogy fokozzák a rendőri jelenlétet az elkövetkező 15 napban, mert általában az első két hét számít kritikus időszaknak az ilyen cselekmények elkövetése után.

A szerb elnök szerint tehát majd csak fél hónap múlva térhet vissza az ország a normális kerékvágásba.

Iskolai rendőröket állítanak

Vučić arra hivatkozott, hogy a szeptember 11-i merényletet követően az Egyesült Államok tudta, hogy mi a dolga, és hozzátette, hogy Szerbiában most félmillió gyerek szülei szeretnék biztonságban tudni a gyerekeiket.

A szerb elnök jelezte, hogy a következő fél évben 1200 új rendőrt “állítanak hadrendbe”, ezer rendőrt azzal bíznak meg, hogy többet tartózkodjanak az iskolákban, amíg nem jutnak el arra a szintre, hogy mindig legyen rendőr az oktatási intézményekben, ez szavai szerint a szülők, különösen pedig az anyák biztonságérzetét szolgálja. A szerb elnök szerint ez várhatóan egy éven belül valósulhat meg.

– Belgrádban 331 iskola van, ennyi rendőr fog ott ülni, még több is

– ígérte a szerb elnök, merthogy a belgrádi iskolákban általában kétműszakos tanítás folyik.

Vučić hozzátette, hogy ez 99 százalékkal növeli a biztonságot, és 80 százalékkal csökkenti az erőszakot, mert a gyengébbeket bántalmazók mindig tartanak az erősebbektől, az állam pedig kétségkívül a legerősebb, akivel szembe kerülhetnek.

– A gonosztevőt letartóztatták, soha nem látja meg a napvilágot, a börtönből kijönni nem fog

– tette hozzá a szerb államfő, aki egy pillanatban a két lövöldözés elkövetőit az ördög vagy a monstrum szavakkal hozta összefüggésbe, az egyiket “kis monstrumnak”, a másikat “nagy monstrumnak” nevezte.

Egyúttal azt is jelezte, hogy a várható szigorításokat követően 30-40 ezernél több fegyver nem marad magánkézben, vagyis “teljesen lefegyverzik Szerbiát”.

A fegyvereket illegálisan birtokló személyek számára egy hónapot biztosítanak azok leadására, ellenkező esetben büntetésre számíthatnak, a büntetések pedig szigorodnak.

45 ezer ember átvizsgálását tervezik

A szerb államfő a legfontosabbnak most a hazugságok terjedésének megakadályozását tartotta, és jelezte, hogy egyes “darknet” oldalakat napokon belül átadnak a múltnak.

Az internettel kapcsolatban kijelentette, hogy most át kell világítani azt a 45 ezer embert, akik az internetes profiljukon közzétett bejegyzésekben arról írtak, hogy “tetszett nekik a gyilkos, tetszett nekik a monstrum, és mindaz, amit tett”.

– Ezzel foglalkoznia kell mindenkinek, a szolgálatoknak, és a rendőrségnek is

– jegyezte meg Vučić, aki jelezte, hogy mától megemelik az ország titkosszolgálati és elhárítási védelmének szintjét.

– Mindenkinek, akinek tetszett a monstrum, világossá kell tennie, hogy miért tetszett neki

– tette hozzá a szerb államfő, szerinte ugyanis mehet a börtönbe, aki úgy véli, hogy a céllövészet jelenti a megváltást, aztán magyarázkodhat.

Itt nem tért ki arra, hogy ez vonatkozhat-e a délelőtt letartóztatott vahabistára, de a nyilatkozat igencsak erre alludál.

Vučić egyúttal az ügyészség és a bíróság támogatását kérte, hogy a hatóságoknak ne kelljen engedélyért kuncsorogniuk, amikor át akarják kutatni a gyilkos lakását, mert mire megérkezik az engedély, addigra már semmit sem találnak.

A szerb elnök a sajtótájékoztató végén az újságíróktól is segítséget kért annak érdekében, hogy ne tegyenek közzé híreszteléseket, mint például amikor a megsebesült tanárnő halálhírét keltették.

A hírek valódiságával kapcsolatban együttműködést vár el a sajtótól, hogy együtt harcoljon a gyilkosok ellen, akiket egymással összefogva tudnak csak legyőzni.

Végül, mintegy zárszóként, “ganénak” nevezte az éjszakai vérontás elkövetőjét, aki Hitlerre utaló pólót viselt.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 nap telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékLebeszélték a halálbüntetésrőlIskolai rendőröket állítanak45 ezer ember átvizsgálását tervezik A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6 Átlag: 5] Hallgasd...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava