Connect with us

Szlovénia

Szlovénia 20 páncélozott járművet adott Ukrajnának

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

páncélozott, Valuk, Pandur
A szlovén Valuk páncélozott jármű, 20 darabot adtak belőle Ukrajnának (Forrás: Wikipédia)
A cikk meghallgatása

Szlovénia folytatja Ukrajna megsegítését, ezúttal Pandur típusú páncélozott járműveket küldött az oroszok által megtámadott országba, méghozzá teljesen titokban. Ezek a járművek vélhetően a legrégebbi fegyvereknek számítanak, amelyeket Szlovénia valaha is Ukrajnába irányított. A Valuk névre keresztelt járműveket külföldi licensz alapján gyártják Szlovéniában.

Már megérkeztek Ukrajnába

A 24ur beszámolója szerint Szlovénia 20 Pandur típusú páncélozott harckocsit szállított Ukrajnának, amelyet Valuknak neveznek.

Ezek 24 éve szolgálnak a szlovén fegyveres erőknél, és állítólag a legrégebbi fegyverek, amelyeket Szlovénia valaha is átadott Ukrajnának.

A portál által idézett források szerint az Ukrajnába történő szállításuk a héten teljes titoktartás mellett zajlott le.

Maga a művelet több hónapot vett igénybe, mivel a páncélozott járműveket fel kellett készíteni, szervizelni kellett, és a szállításukat is meg kellett szervezni.

Szlovéniának lehetősége volt egy C17-es stratégiaiszállító-repülőgép használatára, amely egyszerre négy ilyen járművet képes befogadni.

A portál szerint a közbeeső állomás az Ukrajnának szánt segélyek két logisztikai gyűjtőközpontjának egyikében volt vagy Lengyelországban, vagy Szlovákiában.

A szudáni események késleltették ugyan a szállítást, de Szlovénia a héten befejezte a műveletet, így az utolsó szlovén páncélozott személyszállító is megérkezett Ukrajnába.

Páncélozott, Valuk, Pandur

Az osztrák Pandur, amely alapján a szlovén Valukok készülnek (Forrás: Wikipédia)

A tavaszi offenzívában vesznek részt

A szlovén szállítójárművek minden bizonnyal szerephez jutnak az Ukrajna által előkészített nagy tavaszi offenzívában, amely a sáros időszak végét követően várható.

A 24ur hírportál szerint Ukrajna 50 szövetségese, köztük Szlovénia is, kilenc új manőverbrigád számára elegendő páncélozott járművet, fegyvert és felszerelést gyűjtött össze.

Ukrajna csak a közelmúltban további 230 nyugati harckocsit és 1500 páncélozott járművet kapott ezektől az országoktól.

A 24ur portál arról is beszámolt, hogy Szlovénia eddig 28 M55S harckocsit, 35 M80A páncélozott járművet M80A lánctalpast, 16 M2A1-es tarackot, 20 HMMWV-t (Humvee) és számos más fegyvert és felszerelést küldött Ukrajnának.

Kapnak helyette nyugatit

A Szlovéniában gyártott Valuk az osztrák Steyr- Daimler- Puch Spezialfahrzeuge által kifejlesztett Pandur könnyű többcélú gyalogsági harcjármű “felturbózott” és liszenszelt változata, amelyre 12,7 mm-es géppuska vagy automata gránátvető szerelhető fel.

Szlovéniában a Ravne na Koroškemben lévő Sistemska tehnika gyárban állítják elő. A projektben az izraeli Rafael is részt vesz.

Hatótávolságuk meglehetősen nagy, körülbelül 600 kilométer közúton és 200-300 kilométer terepen.

A szlovén fegyveres erőknél 85 darab volt belőle.

A szlovén védelmi minisztérium közölte, hogy a kormány határozatával összhangban nem kommentálja az értesülést, miután az Ukrajnának biztosított szlovén katonai segítségnyújtással kapcsolatos információk titkosítottak.

Itt fontos azonban megjegyezni, hogy nem puszta jólelkűségről van szó, az Ukrajnának átadott fegyverekért cserébe a szlovén hadsereg nyugati fegyverzethez jut.

A szlovén fegyveres erők az Ukrajnának adományozott harckocsik és páncélozott járművek pótlására Németországból kaptak vadonatúj teherautókat.

Ezzel párhuzamosan Szlovénia az Ukrajnának nyújtott összes segély fejében több millió dollár értékű katonai felszerelést és fegyverzetet kap az Egyesült Államoktól.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava