Connect with us

Szerbia

HASZNÁLT AUTÓK: Állami segítség a régi autók lecseréléséhez, mennek fel az árak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

használt autó
Az árak egyre inkább emelkednek a használt autók piacán Szerbiában (A kép illusztráció, forrás Washington Post)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Szerbiában az állam támogatja a régi autók lecserélését új gépkocsikra, vagy más használt autókra, amelyek jobban megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak. A hírek szerint a régi dízelautók tulajdonosai 2100 eurós támogatásban részesülnek, ha új gépkocsit vásárolnak, vagy olyan használt autót vesznek, amely megüti az Euro 6-os szintet. Nem hangzik rosszul, csakhogy mindez halottmosdatás, az utóbbi egy évben ugyanis 25 százalékkal megdrágultak a használt autók.

Újat a régiért

Szerbiában körülbelül 2,8 millió regisztrált jármű van forgalomban, ami egymillióval több, mint tíz évvel ezelőtt, a járművek átlagéletkora 17,3 év.

Ez a járműpark természetesen jóval nagyobb megterhelést jelent a környezetre, 2015-től 2022-ig ugyanis 1 millió 255 ezer járművet importáltak Szerbiába, ebből körülbelül 350 ezret Euro 3-as motorral.

A belgrádi Blic gazdasági rovata szerint a szerb állam most úgy döntött, hogy támogatja az új autók vásárlását, valamint az újabb és jobb használt autók beszerzését.

Piaci adatok szerint a legtöbben az idős dízelautóktól válnak meg, ezért az állam az év végéig 2100 euró támogatást nyújt azoknak, akik új autót vesznek, vagy olyan használt autóba fektetnek be amely eléri az Euro 6-os szintet.

A támogatást október 31-ig igényelhető az illetékes minisztériumnál, amely a beérkezési sorrendben fogadja el a szabályosan kitöltött dokumentumokat, és folyósítja a pénzt a rendelkezésre álló keretösszeg erejéig.

A szerb állam nemcsak a személyautók lecserélését támogatja, hanem kisteherautók és buszok beszerzését is.

A személyautókon kívül állami szubvencióval szerezhetők be a 12 tonnát nem meghaladó kisteherautók, amelyeknek a vásárlásába a szerb állam 2500 euróval száll be, a környezetet jobban kímélő buszok vásárlásához pedig 2900 eurós támogatást ad.

Használt autók

A Balkan Auto használtautó-kereskedés Belgrádban, Szerbiában a legnépszerűbbek a német autók, a Volskwagen és az Opel (Forrás: Twitter)

Csöbörből csöbörbe

Szép dolog az, amikor a “szociálisan érzékeny” állam támogatja az új vagy a jobb autó beszerzését, csakhogy az állami szubvenció általában odavezet, hogy a kereskedők emelik az árakat, főleg ezekben az ínséges időkben, amikor egyre kevesebben akarják eladni a “négykerekű családtagot”.

Szerbiában az utóbbi egy évben körülbelül 25 százalékkal emelkedett a használt autók ára, így átlagosan 1200 euróval kerülnek többe, mint tavaly tavasszal, tehát máris oda az állami támogatás fele, a másik fele pedig addig úszik el, amíg a szubvenciót kiutalják, a szűkülő piac ugyanis a következő időszakban további áremeléseket eredményez.

A belgrádi Informer szerint egy 15 éves Golf 5-ös ma 1300 euróval kerül többe, mint tavaly, míg egy Fiat Puntoért, amely Szerbia egyik legkelendőbb használt autója, 900 euróval nagyobb összeget is elkérnek.

Használt autó

Autók (Illusztráció, forrás: Freepik)

A belgrádi hírportál szerint az árak emelkedése miatt ma egy 2018-ban vásárolt autó nominális értéken ugyanannyiért eladható, mint amennyibe öt évvel ezelőtt került, ha nem többért.

Szerb szakértők szerint az új járművek csökkenő kínálata emeli a régi autók árát is, amihez még hozzájárul, hogy az ukrajnai háború miatt hónapokig kell várni az új autókra.

Állítólag a helyzet majd csak jövőre stabilizálódik a szerbiai autópiacon, ha Ukrajnában nem történik újabb eszkaláció, vagy nem fajulnak el még inkább a dolgok.

– Már régóta nincs elég új autó a piacon, így nagyobb a kereslet a használt autók iránt, de a tulajdonosok az árak emelkedése ellenére nem akarják eladni az autójukat, mert nem tudnak újat venni

– jelentette ki Miodrag Piroški, a Vrele gume (Forró Gumik) autós portál szerkesztője, aki az árak további emelkedésére számít.

– Szerbiában a legtöbb érdeklődő 3000 euróba kerülő autókat keres, ilyet azonban most nehéz találni. Azok, akik közvetlenül a tulajdonostól vásárolják az autót, általában 2000 eurót kínálnak

– tette még hozzá Piroški, aki szerint a drágább használt autók iránt viszont alig van kereslet.

Tehát a képlet egyszerű, az embereknek nincs pénzük jó autókra, adjon az állam bármekkora támogatást is, másrészt viszont a tulajdonosok sem könnyen válnak meg tőlük, mert nem tudnak másikat venni.

Szerbiában nem divat az e-autó

Szerbiában (egyelőre) az e-autók után a legkisebb a kereslet, bár ezekhez is jár némi állami támogatás, ami ugyan nem sok, de több, mint a semmi.

Az elektromos autókra idén modelltől függően 500 és 5000 euró közötti támogatást ad a szerb állam.

Szerbiában az egyéb járművásárlásokat is támogatják, a mopedek és könnyű triciklik vásárlására 250 eurót biztosít az állam, a könnyű és nehéz négykerekűekre pedig 500 eurót.

A teherautók vásárlásához 2500-5000 eurós hozzájárulás szerezhető be, ezt a taxisokon kívül bárki igénybe veheti, ők ugyanis már korábban kaptak támogatást a járműveik lecserélésére.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia5 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia7 nap telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia1 hét telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava