Connect with us

Ukrajna

TÖRVÉNYTELEN: Az oroszok propaganda célokra használják fel a halállal fenyegetett zsoldosokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

aslin
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

Amióta a demokrácia és a szabadság bajnokai úgy határoztak, hogy letiltják a hozzáférést az orosz portálokhoz, mint amilyen a Szputnyik, vagy a Russia Today – mondván, hogy az orosz propaganda nem olyasvalami, amire a szabad világ polgárainak szüksége van – én nem VPN-nel oldottam meg a korlátozást, hanem egyszerűen elkezdtem követni a szerb forrásokat. Mint kiderült, ennek azon kívül más haszna is volt, hogy az orosz dolgokról értesültem, mert egyúttal a szerb ügyekbe is belepislantottam fél szemmel, éppen csak annyira, hogy ne ártson.

Bagira nyomán bóklászva

Nos, ebből a forrásból származott annak idején a Bagira harci nevet viselő mesterlövész hölgy elfogásáról szóló hír is, ami végül fake news-nak bizonyult, mert mint kiderült, a lelkem nem vitézkedhetett a donyecki sáncokon, lévén, hogy szerb börtönben tölti büntetését.

A Bagira körüli kutakodás mellékterméke volt, hogy megismerkedhettem Dejan Berić szerb mesterlövész viselt dolgaival, aki ugyancsak az oroszok oldalán harcol.

Deki, ahogy a szerb közönség becézi, igencsak érdekes figura, 2014-től harcol a donbaszi szakadárok oldalán, hogy egy egyszer majd felvegye az orosz állampolgárságot, és egy kis húsipari kft-t alapítson, kolbászt, füstölt árut forgalmazva.

Amikor kitört az orosz-ukrán háború, Deki is a frontra ment, – saját bevallása szerint még Kijev alatt is megfordult – és azóta időszakosan, a frontról Donyeckbe visszatérve, videókat tölt fel a YouTube csatornára.

Ezekben a harcok alakulásán kívül, jótékonysági akciókat is szervez, amelyek segítségével anyagi támogatást gyűjt különböző rászorulóknak, természetesen az orosz oldalon.

Itt még hozzá tennék annyit, hogy Berić nem közönséges szerb önkéntes, mint például a szabadkai születésű Márton Mihály, aki valamilyen trauma folytán büszke szerbnek vallja magát.

Berić egyrészt többszörösen kitüntetett katona, másrészt ha jól láttam a századosi rangig vitte, és harmadrészt nyilván az FSB is igényt tart a szolgálataira, mert, mint nem egyszer eldicsekedett vele, rendszeresen jár Moszkvába, különféle eligazításokra.

Sürgős! Fontos!

Az oroszok megítélése szerint Deki jól csinálja a dolgát, sohasem hazudik, hanem a propagandát mindig a másik fél dezinformációinak leplezésével igyekszik eladni.

Miután a videók kizárólag szerb nyelven mennek, az üzenetek elsősorban Szerbia felé irányulnak, így nyilván elkerülték a nyugati média figyelmét, és ezáltal kevesen tudnak Berić létezéséről. Mi sem foglalkoznánk vele, ha nem közölt volna egy fontos információt, amelyet valami miatt a világsajtó nem kapott fel.

Július 29-i keltezésű, Sürgős! Fontos! címzésű híradása értelmében Aiden Aslint, Shaun Pinnert és Brahim Saaudunt 29-én éjjel két órakor kivégezték.

Miután Deki szavahihetőségét ez idáig semmi sem csorbította, – és mert mint mondta, az információ hitelességét ellenőrizte a donyecki „köztársaság” belügyminiszterénél – én hajlamos vagyok elhinni, hogy ez esetben is igazat mondott.

Sajnos, nem áll módomban ellenőrizni az értesülést, mert a két halálra ítélt szerencsétlen angol és az egy marokkói állampolgárról csak addig van hír, hogy elítélték őket.

Hogy mi lett a sorsuk azután, arról mindenki bölcsen, vagy éppen információk hiányában hallgat, még a feltűnően szószátyár MI6 is, amely napi szinten ontja az ukrajnai háborúval kapcsolatos helyzetelemzéseit.

Mi is elsiklottunk volna felette, ha nem kerül a donyecki bírák elé Vjekoslav Prebeg horvát állampolgár, akit ugyanazzal vádolnak, mint az angolokat, illetve a marokkóit, miszerint zsoldosként harcolt a „Donyecki Népköztársaság” ellen.

Deki szerint, szinte biztosra vehető, hogy Prebeget is kivégzik, ha csak a fenti „népköztársaság” elnöke, Denisz Pusilin nem kegyelmez meg neki. Erre kevés esély van, mert Pusilin, amikor az esetleges kegyelemről kérdezték, úgy nyilatkozott: semmi akadálya, hogy e jogát gyakorolja, de ez esetben igazán nem látja okát annak, hogy miért tenné meg.

Ha már az értetlenkedésnél tartunk, miért nem tudósít valaki minderről? Létezik, hogy egy szerb zsoldos híradásaira kell szorítkoznunk a világ minden hírügynöksége, tévéhálózata, helyszínen bóklászó riportere mellett?

Halálos propaganda

Már nagyon kezdtem magam belelovalni a dologba, amikor kiderült, hogy tegnap augusztus 16-án, szintén a YouTube-on, hírt adott magáról Aiden Aslin. Persze, ez önmagában véve még semmit sem jelent, mert a mai „fake videós világban” már annak sem hihet az ember, amit a saját szemével lát.

Aslin arról beszélt az állítólag augusztus nyolcadikán készült videóban – vagyis kb. tíz nappal fent feltételezett kivégzése után, hogy még életben van, pedig már halálhírét keltették, dicsérte a Donyecki Népköztársaság igazságszolgáltatási rendszerét, különösen pedig az ügyvédeit, akik mindent megtesznek azért, hogy enyhítsék a büntetését.

A videó második felében áttért a tiszta propagandára, mert hogy elfogása óta volt alkalma úgymond „megismerni a realitásokat”, és világossá vált számára, hogy az ukrán oldal egyáltalán nem ártatlan, főleg a folyamatos bombázásokat illetően.

Ha egyszer ez a háború befejeződik, amit csak remélni tudok, akkor szükség lesz valamiféle katonai bíróságra, mondjuk Hágában, mert a válogatás nélküli aknatámadások civil célpontok ellen irányulnak

– mondta Aslin, aki az ukrán támadásokat azokhoz az akciókhoz hasonlította, amelyeket Törökország hajtott végre a kurdok ellen, hiszen arra felé is zsoldoskodott.

Ezzel egyúttal nemzetközi politikai szintre emelte a videót, amelynek végén bocsánatot kért Donbász népétől, és annak reményében búcsúzott, hogy mindenki hazatérhet a szeretteihez, és megkezdődhet az újjáépítés.

Akárhogy is van, igencsak visszatetsző, hogy az orosz, illetve a donyecki hatóságok propaganda célokra használják fel az elfogott külföldi zsoldosokat – legyen bármekkora is a bűnük, ez ugyanis ellentétes a nemzetközi joggal, ha pedig nem lenne az, akkor viszont kimondottan undorító.

Ez azonban már nem az első eset, mert ugyanezt láttuk a horvát származású Vjekoslav Prebeg estében is. Ráadásul az oroszok ezt olyan súlyos fenyegetettség közepette teszik, mint a halálbüntetés.

Valaki tényleg utána nézhetne, és élére állhatna ennek, mert ez messze meghaladja kis balkáni portálunk lehetőségeit, de ha valamilyen módos ember úgy gondolja, hogy állja a költségeket, akkor szívesen utánajárunk ennek magunk is.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Szlovákia

Ócskavasnak minősített MiG-ekkel kötött bombaüzletet Szlovákia

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

MiG–29
Találkozó Szlovákia barátaival ma Kijevben arról, hogy mire van szükség az igazságos béke eléréséhez, de egyben a közös jövőnkről is az EU-ban - írta a fenti képhez fűzött bejegyzésében Eduard Heger szlovák miniszterelnök (Forrás: Twitter, Eduard Heger)
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

Harkiv légterét védi már a négy MiG–29-es, amelyet Szlovákia Ukrajnának adományozott – mondta Olena Kondratiuk, az ukrán parlament alelnöke, aki személyesen jött Pozsonyba megköszönni a gesztust. Szlovákiában hosszú út vezetett a kudarcos haderőreformtól a jogi akadályokon keresztül addig, hogy a vadászgépek ukrán pilótákkal a fedélzetükön elhagyták a szlovák légteret.

Kétszer ad, aki gyorsan ad

Szlovákiára ebből a szempontból nem lehet panaszuk az ukránoknak, hiszen nem a MiG-ek voltak az első eszközök, amelyeket Szlovákia átadott Ukrajnának az orosz invázió kezdete óta, és szinte mindig az elsők között volt az egyes fegyverfajták esetében.

Az elsők között a Zuzana 2 önjáró lövegeket, illetve az S300-as légvédelmi rendszereket küldték a szlovákok keleti szomszédjuknak (utóbbi 67 millió eurós árának 60 százalékát kifizette az Európai Unió).

Ezt követte mintegy 30 páncélozott szállítójármű (ezek helyére 2023 végéig 15 darab Leopard 2A4 harckocsi érkezik Németországból), számos helikopter, legújabban pedig két Kub közepes hatótávolságú csapatlégvédelmi rakétaüteg.

A tervek között szerepel harminc darab szovjet gyártmányú T–72-es tank átadása is, amelyért cserébe Szlovákia ugyanannyi nyugati harckocsit kér.

Szlovákia emellett segít az ukrán haditechnika javításában, a nyugatról érkező fegyverek transzportjában, megosztja Ukrajnával az EU- és NATO-csatlakozási folyamat során szerzett védelmi tapasztalatait, cserébe az ukránok viszonossági alapon tájékoztatást adnak az orosz kapcsolatokkal rendelkező szélsőséges csoportokról és pártokról.

Szlovákia a lőszergyártás szempontjából is kulcsfontosságú ukrán szempontból: ötszörösére kívánják növelni a 155 mm-es lőszer gyártási mennyiségét, és ehhez EU-s támogatást is szeretnének szerezni.

Elhúzódó haderőreform

A szlovák hadsereg reformjáról a 2010-ben felálló Radičová-kormány idején kezdődött nyilvános vita, amikor kiderült, hogy a szárazföldi erők felszerelésének több mint 70%-a elavult.

A repülőgépek lecserélésére az előző kormányzati ciklusban érett meg az idő.

2018-ban az amerikai F-16-osok és a svéd Gripenek versenyfutása elhúzódott, és ennek köszönhetően továbbra is a MiG-ek maradtak használatban, amelyeket az oroszok tartottak karban.

2018-ban végül F16-osokat rendeltek meg, de ezeket mai napig nem szállították le, így fordulhatott elő, hogy egy NATO-tagállam hadserege környékén rendszeresen jelentek meg orosz szakemberek.

A MiG-ek alkonya

Az átmeneti állapotnak Oroszország Ukrajna elleni támadása vetett véget, amikor beszüntették a MiG–29-esek használatát, már csak azért is, mert nem tudtak alkatrészekhez jutni, a szervizelést végző orosz technikusokat pedig 2022 szeptemberében hazaküldték.

MiG, MiG-29

A szlovák védelmi miniszter szerint Ukrajna megsegítése összhangban van az ENSZ-alapokmányával (Forrás: Facebook, Jaroslav Nad’)

A döntés azonban nem volt magától értetődő, hiszen így Szlovákia nem tudta ellátni saját légterének védelmét, és ezért a lengyelek, csehek és magyarok segítségére szorult.

Március elején a szlovák megbízott honvédelmi miniszter megbeszélést folytatott lengyel kollégájával, és megegyeztek, hogy meglépik azt, amit eddig egyik NATO-tagállam sem mert megtenni.

A lengyelek jelentették be először 30 darab MiG–29-esük átadását, de már akkor tudni lehetett, hogy a szlovákok is követni fogják őket.

Szlovákia összesen 13 vadászrepülő átadását vállalta, amelyből négy a levegőben hagyta el Szlovákiát ukrán pilóták vezetésével, a többi valószínűleg földön, szétszerelve követte őket.

A maradék kilencből egyes források szerint még három, más források szerint még hat lehet működőképes.

De ki döntsön?

A szándék a megbízott honvédelmi miniszter részéről határozott volt, de a kormány 2022 decemberi bukása óta közjogi szempontból nem is olyan egyszerű válaszolni arra, hogy ki dönthet a kérdésben.

A kormány ugyanis azóta megbízott kormányként működik, csak a köztársasági elnöknek köszönhetően maradt hivatalban, és elvileg alapvető külpolitikai kérdésekben nem dönthet.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök egyetértett a vadászgépek átadásával, de szerette volna, ha a parlament is jóváhagyja a döntést.

Sokáig úgy tűnt, hogy a parlament zárt ülésen megvitatják a kérdést, de végül csak a kormány és a parlament honvédelmi bizottsága hagyta jóvá.

A megbízott kormányfő, Eduard Heger jogászokkal konzultálva úgy vélte, hogy az alkotmány alapján erre mégiscsak felhatalmazása van a megbízott kormánynak is, de az is lehet, hogy egyszerűen nem merték az előrehozott választások lázában égő parlament elé vinni a dolgot.

Jó biznisz volt, de vajon jogsértő-e?

A döntés végül hivatalosan is megszületett, és hamar kiderült, hogy Szlovákia rendkívül kedvező feltételekkel kötötte meg a tranzakciót.

Ahogy már fentebb említettük, a rendelkezésre álló MiG–29-esek rövid időn belül ócskavassá váltak volna, amelyeknek még a szétszerelése is költségekkel jár.

MiG, MiG-29 helyett

Bell AH-1Z Viper támadóhelikopter (Forrás: YouTube, screenshot)

Az üzlet részeként Szlovákia 12 vadonatúj Bell AH-1Z Viper támadóhelikoptert kap az Egyesült Államoktól teljes felszereléssel, a pilóták és a műszak kiképzésével, ezen felül pedig 500 AGM-114 Hellfire II. rakétát, amiért Szlovákia 340 millió eurót fizet, de ezzel csaknem 900 millió eurót spórol.

Az ellenzék második legerősebb pártjának elnöke, a volt kormányfő, Peter Pellegrini is jó üzletnek nevezte a megállapodást.

Az ellenzék legerősebb pártjának vezetője, a korábbi háromszoros kormányfő, Robert Fico azonban alkotmánysértőnek tartja a MiG-ek átadását, ezért pártja feljelentést tett a kormány tagjai ellen hatalommal való visszaélés, hűtlen kezelés és szabotázs miatt.

Fico Ukrajna kapcsán Orbán álláspontjára helyezkedett, és kijelentette, hogy ha kormányra kerül, még egy töltényt sem adna Ukrajnának, csak humanitárius segítség jöhet szóba.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi

Oroszország a neki kedves szavak mellett saját maga is reagált a szlovák lépésre.

Barátságtalan lépésnek és a nemzetközi kötelezettségek megsértésének nevezte a MiG-ek átadását, arra hivatkozva, hogy 1997 áprilisában a két ország szerződést kötött, amely megtiltja haditechnika átadását a másik fél írásos beleegyezése nélkül.

A döntés utóéletéhez tartozik még, hogy egy orosz hackercsoport túlterheléses támadást indított a szlovák parlament és más közintézmények ellen, ami akár az oroszok bosszújának is tekinthető.
Az olvasás folytatása

Horvátország

A bucsai mészárlás évfordulóján Plenković és mások Kijevben

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Bucsa, bucsai mészárlás, Kijev
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Pénteken koradélelőtt, a bucsai mészárlás évfordulóján Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Tomo Medved veteránügyi miniszter, a kormány alelnöke megérkeztek az ukrán fővárosba. A horvát küldöttséggel egy időben tartózkodott Kijevben a Robert Golob vezette szlovén, illetve a szlovák és moldovai küldöttségek is, Eduard Heger miniszterelnök és Maia Sandu köztársasági elnök vezetésével. A látogatás folyamán a horvát küldöttség is részt vett a bucsai mészárlás évfordulója alkalmával szervezett mini-csúcstalálkozón, és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Gyenyisz Smihal ukrán miniszterelnökkel, valamint Ruszlan Sztefancsukkal, az ukrán parlament, a Verhovna Rada elnökével.

Teljes titoktartás mellett Bucsába

A horvát küldöttség teljes titoktartás mellett, vonattal utazott Kijevbe, majd a horvát miniszterelnök részt vett az orosz agresszió áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen is, valamint az ukrán védők adományozott állami kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán.

Plenković kijevi látogatása folyamán koszorút helyezett el az Ukrajnáért elesettek emlékfala előtt.

Bucsa, bucsai mészárlás, Kijev

A horvát miniszterelnök virágot helyezett el e bucsai emlékfal előtt (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

A horvát kormány nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy „a horvát kormány következetesen, egyértelműen és határozottan támogatja Ukrajnát, és kezdettől fogva elítéli az orosz agressziót”.

Továbbra is politikai, diplomáciai, gazdasági, katonai, technikai és humanitárius segítséget nyújtunk, és határozottan támogatjuk Ukrajna európai útját, függetlenségét, szuverenitását és területi integritását, valamint a megszállt területek reintegrációját

– áll a nyilatkozatban. Horvátország szolidaritását fejezi ki az ukrán néppel azáltal is, hogy befogadja az ukrán menekülteket, és gondoskodik róluk.

Amellett, hogy támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság tevékenységét, tapasztalatot cserél az ukrán ügyészekkel, és tagja azon országok csoportjának, amely fontolgatja egy különleges bíróság létrehozását az agresszióval kapcsolatos bűncselekmények üldözésére. Horvátország hangsúlyozza a bizonyítékok időben történő összegyűjtésének fontosságát a jövőbeli büntetőeljárásokhoz

– áll még a horvát kormány közleményében.

Katonai cserebere

Nem sokkal Plenković látogatását megelőzően, szerdán Odesszában járt Mario Banožić védelmi miniszter, aki találkozott ukrán kollégájával, Olekszij Reznyikovval.

Elmondta, hogy számításai szerint a Horvátország által adományozott tizennégy szállítóhelikopter, köztük tizenkét MI 8 MTV-1 modell és két MI 8 T modell, „hamarosan” megérkezik Ukrajnába.

Ukrán kollégája, Olekszij Reznyikov elmondta, hogy ukrán aknamentesítő oktatók képzését fontolgatják Horvátországban.

Mario Banožić védelmi miniszter találkozott ukrán kollégájával, Olekszij Reznyikovval (Forrás: Twitter)

Mario Banožić horvát védelmi miniszter találkozott ukrán kollégájával, Olekszij Reznyikovval (Forrás: Twitter)

Ezzel kapcsolatban aztán a csütörtöki kormányülésen Plenković miniszterelnök bejelentette a nagy hírt, hogy megállapodás született az Egyesült Államokkal a horvát fegyveres erők finanszírozásának támogatásáról, 140 millió dollár összegben.

Miután a Večernji list becslései szerint Horvátország eddig mintegy 123 millió euró értékű felszereléssel támogatta Ukrajnát, az üzlet előnyösnek tűnik, különösen ha azt is tudjuk, hogy az amerikai támogatás a 140 millió dolcsi dolcsi mellett 4 Black Hawk helikopter, némi Javelin páncéltörő eszköz és esetlegesen pár Hellfire páncéltörő rakéta formájában fog alakot ölteni.

A „biznisz” abban a tekintetben is kedvező, hogy a NATO által Hipp jelzéssel ellátott szovjet/orosz eredetű helikoptereket különben egyenesen a roncstelepre lehetett volna küldeni, mivel sem az orosz, sem az ukrán karbantartás többé nem képezett opciót.

Üröm az örömben, hogy a Black Hawk szállító képessége körülbelül a fele a megbízható szovjet „igáslovaknak”, és ezekkel szemben tűzoltásra sem igen alkalmas, aminek majd nyáron isszuk meg a levét.

A helikopterekkel kapcsolatban még sokat lehetne morfondírozni, de erre úgyis vissza fogunk még térni, a horvát tervek szerint ugyanis egy 12 Black Hawk-ból álló raj felállítása várható (majd egyszer), illetve ezek felszerelése különböző rendszerekkel, amihez nemcsak pénz, hanem megfelelő képzettségű ember is szükségeltetik.

Ezt az ügyet azzal zárjuk, hogy bár korántsem annyira ügyesen, mint az észtek, de a horvátok is nyertek valamit az ukránok emberfeletti ellenállásán.

Őszre már kész is a háború?

Csernigovi Szent Lőrinc prófétai szavai az eretnekségekről és szakadásokról az ukrán egyházban:

Amikor megjelenik egy kis szabadság, amikor a templomokat és kolostorokat megnyitják és helyreállítják, akkor minden hamis tanítás napvilágra kerül, és a démonok meg a titkos ateisták (katolikusok, uniátusok, ukránok, önszenteltek és mások) hevesen fegyvert fognak az ortodox orosz egyház, annak egysége és zsinati természete ellen. Egy istentelen hatalom támogatni fogja ezeket az eretnekeket, és ezért el fogják venni a templomokat az ortodoxoktól, és lemészárolják a híveket. Az egész világ csodálkozni fog törvénytelenségén, és meg fog ijedni. Júdáshoz hasonlóan ő maga is örök kárhozatba fog menni.

Miután Szt. Lőrinc a csetepatét hat hónapban szabta meg, őszre már készen is lehet a háború.

Mint tudjuk, minap az ukrán hatóságok kiebrudalták az orosz ortodox egyház papjait, szerzeteseit és minden pereputtyukat a kijevi Pecserszka Lavra kolostorból, az orosz ortodox egyház egyik legszentebbnek tartott helyéről.

Ennek kapcsán Pavlo, a Moszkvai Patriarchátus ukrán ortodox egyházának metropolitája gyakorlatilag megátkozta az ukrán vezetést, mondván: „garantálja”, hogy Isten nem bocsátja meg Volodimir Zelenszkij elnöknek, amiért kilakoltatta a moszkvai egyházat a kijevi Lavrából.

Lehet hogy Plenkovićék búcsúzni mentek Kijevbe, amíg még lehetett, vagyis mielőtt még az átok megfogan?

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: