Connect with us

Horvátország

TÖRVÉNYTELEN: Az oroszok propaganda célokra használják fel a halállal fenyegetett zsoldosokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Amióta a demokrácia és a szabadság bajnokai úgy határoztak, hogy letiltják a hozzáférést az orosz portálokhoz, mint amilyen a Szputnyik, vagy a Russia Today – mondván, hogy az orosz propaganda nem olyasvalami, amire a szabad világ polgárainak szüksége van – én nem VPN-nel oldottam meg a korlátozást, hanem egyszerűen elkezdtem követni a szerb forrásokat. Mint kiderült, ennek azon kívül más haszna is volt, hogy az orosz dolgokról értesültem, mert egyúttal a szerb ügyekbe is belepislantottam fél szemmel, éppen csak annyira, hogy ne ártson.

Bagira nyomán bóklászva

Nos, ebből a forrásból származott annak idején a Bagira harci nevet viselő mesterlövész hölgy elfogásáról szóló hír is, ami végül fake news-nak bizonyult, mert mint kiderült, a lelkem nem vitézkedhetett a donyecki sáncokon, lévén, hogy szerb börtönben tölti büntetését.

A Bagira körüli kutakodás mellékterméke volt, hogy megismerkedhettem Dejan Berić szerb mesterlövész viselt dolgaival, aki ugyancsak az oroszok oldalán harcol.

Deki, ahogy a szerb közönség becézi, igencsak érdekes figura, 2014-től harcol a donbaszi szakadárok oldalán, hogy egy egyszer majd felvegye az orosz állampolgárságot, és egy kis húsipari kft-t alapítson, kolbászt, füstölt árut forgalmazva.

Amikor kitört az orosz-ukrán háború, Deki is a frontra ment, – saját bevallása szerint még Kijev alatt is megfordult – és azóta időszakosan, a frontról Donyeckbe visszatérve, videókat tölt fel a YouTube csatornára.

Ezekben a harcok alakulásán kívül, jótékonysági akciókat is szervez, amelyek segítségével anyagi támogatást gyűjt különböző rászorulóknak, természetesen az orosz oldalon.

Itt még hozzá tennék annyit, hogy Berić nem közönséges szerb önkéntes, mint például a szabadkai születésű Márton Mihály, aki valamilyen trauma folytán büszke szerbnek vallja magát.

Berić egyrészt többszörösen kitüntetett katona, másrészt ha jól láttam a századosi rangig vitte, és harmadrészt nyilván az FSB is igényt tart a szolgálataira, mert, mint nem egyszer eldicsekedett vele, rendszeresen jár Moszkvába, különféle eligazításokra.

Sürgős! Fontos!

Az oroszok megítélése szerint Deki jól csinálja a dolgát, sohasem hazudik, hanem a propagandát mindig a másik fél dezinformációinak leplezésével igyekszik eladni.

Miután a videók kizárólag szerb nyelven mennek, az üzenetek elsősorban Szerbia felé irányulnak, így nyilván elkerülték a nyugati média figyelmét, és ezáltal kevesen tudnak Berić létezéséről. Mi sem foglalkoznánk vele, ha nem közölt volna egy fontos információt, amelyet valami miatt a világsajtó nem kapott fel.

Július 29-i keltezésű, Sürgős! Fontos! címzésű híradása értelmében Aiden Aslint, Shaun Pinnert és Brahim Saaudunt 29-én éjjel két órakor kivégezték.

Miután Deki szavahihetőségét ez idáig semmi sem csorbította, – és mert mint mondta, az információ hitelességét ellenőrizte a donyecki “köztársaság” belügyminiszterénél – én hajlamos vagyok elhinni, hogy ez esetben is igazat mondott.

Sajnos, nem áll módomban ellenőrizni az értesülést, mert a két halálra ítélt szerencsétlen angol és az egy marokkói állampolgárról csak addig van hír, hogy elítélték őket.

Hogy mi lett a sorsuk azután, arról mindenki bölcsen, vagy éppen információk hiányában hallgat, még a feltűnően szószátyár MI6 is, amely napi szinten ontja az ukrajnai háborúval kapcsolatos helyzetelemzéseit.

Mi is elsiklottunk volna felette, ha nem kerül a donyecki bírák elé Vjekoslav Prebeg horvát állampolgár, akit ugyanazzal vádolnak, mint az angolokat, illetve a marokkóit, miszerint zsoldosként harcolt a “Donyecki Népköztársaság” ellen.

Deki szerint, szinte biztosra vehető, hogy Prebeget is kivégzik, ha csak a fenti “népköztársaság” elnöke, Denisz Pusilin nem kegyelmez meg neki. Erre kevés esély van, mert Pusilin, amikor az esetleges kegyelemről kérdezték, úgy nyilatkozott: semmi akadálya, hogy e jogát gyakorolja, de ez esetben igazán nem látja okát annak, hogy miért tenné meg.

Ha már az értetlenkedésnél tartunk, miért nem tudósít valaki minderről? Létezik, hogy egy szerb zsoldos híradásaira kell szorítkoznunk a világ minden hírügynöksége, tévéhálózata, helyszínen bóklászó riportere mellett?

Halálos propaganda

Már nagyon kezdtem magam belelovalni a dologba, amikor kiderült, hogy tegnap augusztus 16-án, szintén a YouTube-on, hírt adott magáról Aiden Aslin. Persze, ez önmagában véve még semmit sem jelent, mert a mai “fake videós világban” már annak sem hihet az ember, amit a saját szemével lát.

Aslin arról beszélt az állítólag augusztus nyolcadikán készült videóban – vagyis kb. tíz nappal fent feltételezett kivégzése után, hogy még életben van, pedig már halálhírét keltették, dicsérte a Donyecki Népköztársaság igazságszolgáltatási rendszerét, különösen pedig az ügyvédeit, akik mindent megtesznek azért, hogy enyhítsék a büntetését.

A videó második felében áttért a tiszta propagandára, mert hogy elfogása óta volt alkalma úgymond “megismerni a realitásokat”, és világossá vált számára, hogy az ukrán oldal egyáltalán nem ártatlan, főleg a folyamatos bombázásokat illetően.

– Ha egyszer ez a háború befejeződik, amit csak remélni tudok, akkor szükség lesz valamiféle katonai bíróságra, mondjuk Hágában, mert a válogatás nélküli aknatámadások civil célpontok ellen irányulnak

– mondta Aslin, aki az ukrán támadásokat azokhoz az akciókhoz hasonlította, amelyeket Törökország hajtott végre a kurdok ellen, hiszen arra felé is zsoldoskodott.

Ezzel egyúttal nemzetközi politikai szintre emelte a videót, amelynek végén bocsánatot kért Donbász népétől, és annak reményében búcsúzott, hogy mindenki hazatérhet a szeretteihez, és megkezdődhet az újjáépítés.

Akárhogy is van, igencsak visszatetsző, hogy az orosz, illetve a donyecki hatóságok propaganda célokra használják fel az elfogott külföldi zsoldosokat – legyen bármekkora is a bűnük, ez ugyanis ellentétes a nemzetközi joggal, ha pedig nem lenne az, akkor viszont kimondottan undorító.

Ez azonban már nem az első eset, mert ugyanezt láttuk a horvát származású Vjekoslav Prebeg estében is. Ráadásul az oroszok ezt olyan súlyos fenyegetettség közepette teszik, mint a halálbüntetés.

Valaki tényleg utána nézhetne, és élére állhatna ennek, mert ez messze meghaladja kis balkáni portálunk lehetőségeit, de ha valamilyen módos ember úgy gondolja, hogy állja a költségeket, akkor szívesen utánajárunk ennek magunk is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava