Connect with us

Montenegró

Potyognak a letartóztatások Montenegróban, egy főrendőr után elkapták a “kriptokirályt” is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Rendőrség / Police
A podgoricai repülőtéren kapták el Do Kwont, a kriptokirályt (Forrás: YouTube)
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Montenegróban rendőrök csempészik a kokaint, néhányat már őrizetbe vettek közülük. Szerda este (március 22-én) letartóztatták Dejan Kneževićet, a montenegrói rendőrkapitányság szervezett bűnözés elleni küzdelemért felelős igazgatóhelyettesét is. Knežević állítólag összefüggésbe hozható egy közelmúltban elkapott bűnbanda tagjaival, akiket a Különleges Állami Ügyészség (Specijalno državno tužilaštvo, SDT) bűnszervezet létrehozásával és kábítószer-csempészettel vádol. A montenegrói belügyminiszter közben közölte, hogy őrizetbe vettek egy személyt, akiről feltételezik, hogy ő a világ egyik legismertebb és legkeresettebb szökevénye.

Bűnözött az egyik főpandúr?

A montenegrói különleges rendőrség a Különleges Állami Ügyészség utasítása alapján szerda este állította elő a montenegrói rendőrkapitányság szervezett bűnözés elleni küzdelemért felelős igazgatóhelyettesét.

Az említett montenegrói szervek az Europollal együttműködve több hónapos tervezett és összehangolt akció során hajtották végre a letartóztatást.

A Balkánon nem ez az első eset, hogy a helyi rendőri szervek csak azt követően lépnek fel, hogy erről Európából ösztönzést kapnak.

Főrendőr

Ráadásul Kneževićet nem azzal gyanúsítják, hogy ismert valakit, aki ismert valakit a bűnözők közül, hanem egész konkrétan azzal, hogy maga hozott létre bűnszervezetet, és egyéb bűncselekményeket is elkövetett.

A montenegrói rendőrkapitányság szervezett bűnözés elleni igazgatóhelyettesét 72 órás előzetes letartóztatásba helyezték, miután csütörtökön meghallgatta az ügyészség.

Ügyvédje szerint a rendőri vezető nem ismerte el, hogy bűncselekményeket követett el, véleménye szerint alaptalanok mindazok a bizonyítékok, amelyek az ügyész rendelkezésére állnak.

Knežević már régóta fontos pozíciókat töltött be a montenegrói rendőrségnél, korábban a kábítószer-csempészet elleni főosztályt vezette, majd 2021. március elejétől a szervezett bűnözés elleni rendőri igazgatóság igazgatóhelyettese volt.

Rendőrök csempészik a kokaint

Knežević nem az első hatósági személy, akit lekapcsolnak, a napokban őrizetbe vették Goran Stojanovićot, akiről feltételezik, hogy rendőrként a kavači klán tagja volt, de rács mögé került két másik rendőr is, az egyikről gyanítják, hogy Darko Šarić balkáni narkófőnök testvérének a testőre lehetett.

Összesen öt személy van már őrizetben Montenegróban, ahol egyébként 17 emberről tudnak, akik állítólag három tonna kokain csempészésében vettek részt. Ezek többsége rendőr volt, vagy még ma is a rendőrségnél dolgozik.

Dritan Abazović ügyvivő miniszterelnök az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a főleg rendőrök által csempészett kokain értéke, több mint 100 millió euró, de “ingóságokat” is lefoglaltak tőlük, itt drága autókra kell gondolni mindenekelőtt.

– Becsléseink szerint a lefoglalt ingóságok értéke 400-500 ezer euró. Ha lenne maffiaellenes törvényünk, akkor ez a vagyon az állam tulajdonába menne át, így viszont költenünk kell a védelmére

– jelentette ki Abazović, aki szerint a különleges ügyészség akciója “földrengésszerű” hatást fog kiváltani a kavači és a škaljari klán, valamint a velük kapcsolatban álló személyek vonatkozásában.

– Sem a kavači, sem a škaljari klán, de más bűnszervezet sem irányíthatja ezentúl a montenegrói állami szerveket, mint az korábban gyakorlat volt

– mondta az ügyvezető miniszterelnök, amivel név szerint a még regnáló köztársasági elnökre, Milo Ðukanovićra utalt.

A rendőrök és a volt hatósági vezetők mellett a kokaincsempészettel kapcsolatba hozható gyanúsítottak között vannak “üzletemberek” is, akiknek a cégein keresztül zajlott a pénzek tisztára mosása, ami miatt folyik a vizsgálat.

Đukanović és a kavači klán

Abazović még a múlt vasárnapi elnökválasztás előtt beszélt minderről, és úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi montenegrói elnöknek, Milo Ðukanovićnak fontosabb prioritásai is vannak a választások megnyerésénél.

-Đukanovićnak az elnökválasztások megnyerésénél többet jelent a kavači klán megőrzése

– jelentette ki az ügyvezető miniszterelnök, aki szerint azonban a jelenlegi elnök ezzel már elkésett.

– Ha nem is lesz hivatalban ez a kormány, akkor sem tudja senki megsemmisíteni a bizonyítékokat, mert hála Istennek, azokkal már az Europol foglalkozik

– tette hozzá Abazović, amiből arra lehet következtetni, hogy kormánya már átadata a szóban forgó bizonyítékokat az európai rendőri szervezetnek.

A rendőrök embereket raboltak el

Az Europol közben újabb sokkoló adatokat tett közzé, amelyek szerint a montenegrói rendőrök embereket raboltak el, bántalmaztak és kínoztak meg, majd ezzel ismert bűnözőknek dicsekedtek el.

Az európai rendőri szervezet szerint a Mirko Banović parancsnoksága alatt álló korábbi különleges műveleti és támogatási osztály legalább 14 tagja (szokták mondani, nevek a szerkesztőségben) kínzásokat hajtott végre, vett részt ilyen bűncselekményekben, vagy tudott azok elkövetéséről.

A kódolt telefonokon folytatott kommunikáció tanúsága szerint a rendőrök az elrabolt embereket titkos lakásokban tartották, ahol embertelen módon bántak velük, verték és kínozták őket, pisztolyt dugtak a szájukba, áramot vezettek a testükbe, fojtogatták és megalázták őket.

Fojtogatás

Rendőri fojtogatás, ahogy azt a Sky applikáció megőrizte (Forrás: LibertasPress)

A montenegrói Libertas hírportál szerint két rendőr, Petar Lazović és Jugoslav Jugo Raičević erről a bűnözői csoportok vezetőivel és tagjaival is purparlézott, és gyakran küldött nekik fényképeket a megkínzott emberekről.

A megszellőztetett adatok szerint a rendőrök ezekről a “hőstettekről” Radoje Zvicer, Darko Šarić és Nikola Spasojević bűnszervezeti vezetőket tájékoztatták, de kapcsolatban álltak Šarić csoportjának a tagjaival is, valamint Veljko Belivuk és Marko Miljković szerbiai bűnözőkkel.

A Libertas azt írja, hogy a szóban forgó montenegrói rendőrök napi kapcsolatban álltak a különböző bűnözői körökkel, miközben cigaretta- és kábítószer-csempészettel is foglalkoztak.

A montenegrói rendőri igazgatóság az üggyel kapcsolatban nem volt hajlandó válaszolni az újságírói kérdésekre, amelyek arra vonatkoztak, hogy korábban indult-e eljárás az Europol által felsorolt bármelyik személy ellen, és ha igen, akkor mikor és kivel szemben.

Világraszóló letartóztatás

Ezek után már csak hab a tortán, hogy az ügyvivő miniszterelnök mozgalmához tartozó belügyminiszter, Filip Adžić csütörtökön délután a Twitteren bejelentette, hogy a montenegrói rendőrség őrizetbe vett egy személyt, akit az egyik legkeresettebb szökevény a világon.

Adžić meg is nevezte a személyt, így azt is tudni, hogy Do Kwon dél-koreai állampolgárról van szó, aki a szingapúri székhelyű Terraform Labs társalapítója és vezérigazgatója volt.

– A több mint 40 milliárd dolláros veszteséget okozó egykori kriptokirályt a podgoricai repülőtéren fosztották meg szabadságától

– írta a Twitteren Adžić, aki hozzátette, hogy a Do Kwon vagy Kwon Do nevű személyt Dél- Korea, az Egyesült Államok és a Szingapúri is kereste.

A montenegrói belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a dél-koreai férfi esetében várják az identitás hivatalos megerősítését.

A montenegrói belügyminisztérium ezt követően hivatalosan arról számolt be, hogy a podgoricai repülőtéren a két dél-koreai állampolgárt, Kwon Do- Hyungot és Hon Chang Joont úti okmányok hamisítása miatt tartóztatták fel, majd le, a két dél-koreai állampolgár ugyanis hamisított Costa Rica-i útlevéllel próbált felszállni egy Dubajba induló gépre.

– Ezt az Interpol segítségével sikerült megállapítani. A poggyász átvizsgálása során Belgiumból és Dél- Koreából származó úti okmányokat is találtak. Az Interpol ellenőrzése megállapította, hogy a belga dokumentumok is hamisak

– olvasható a montenegrói belügyminisztérium közleményében, amely azt is közölte, hogy a két dél-koreai személy Montenegróba történt belépésével kapcsolatban nincsenek adatok, amiből arra lehet következtetni, hogy illegálisan lépték át a határt, például Szerbia felől.

Tavaly már felmerült a gyanú, hogy Do Kwon egy ideje Szerbiában bujkál, de ezek az állítások soha nem igazolódtak be, nyilván ott is másnak adták ki magukat, mint akik valójában.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava