Connect with us

Montenegró

Potyognak a letartóztatások Montenegróban, egy főrendőr után elkapták a „kriptokirályt” is

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Rendőrség / Police
A podgoricai repülőtéren kapták el Do Kwont, a kriptokirályt (Forrás: YouTube)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Montenegróban rendőrök csempészik a kokaint, néhányat már őrizetbe vettek közülük. Szerda este (március 22-én) letartóztatták Dejan Kneževićet, a montenegrói rendőrkapitányság szervezett bűnözés elleni küzdelemért felelős igazgatóhelyettesét is. Knežević állítólag összefüggésbe hozható egy közelmúltban elkapott bűnbanda tagjaival, akiket a Különleges Állami Ügyészség (Specijalno državno tužilaštvo, SDT) bűnszervezet létrehozásával és kábítószer-csempészettel vádol. A montenegrói belügyminiszter közben közölte, hogy őrizetbe vettek egy személyt, akiről feltételezik, hogy ő a világ egyik legismertebb és legkeresettebb szökevénye.

Bűnözött az egyik főpandúr?

A montenegrói különleges rendőrség a Különleges Állami Ügyészség utasítása alapján szerda este állította elő a montenegrói rendőrkapitányság szervezett bűnözés elleni küzdelemért felelős igazgatóhelyettesét.

Az említett montenegrói szervek az Europollal együttműködve több hónapos tervezett és összehangolt akció során hajtották végre a letartóztatást.

A Balkánon nem ez az első eset, hogy a helyi rendőri szervek csak azt követően lépnek fel, hogy erről Európából ösztönzést kapnak.

Főrendőr

Ráadásul Kneževićet nem azzal gyanúsítják, hogy ismert valakit, aki ismert valakit a bűnözők közül, hanem egész konkrétan azzal, hogy maga hozott létre bűnszervezetet, és egyéb bűncselekményeket is elkövetett.

A montenegrói rendőrkapitányság szervezett bűnözés elleni igazgatóhelyettesét 72 órás előzetes letartóztatásba helyezték, miután csütörtökön meghallgatta az ügyészség.

Ügyvédje szerint a rendőri vezető nem ismerte el, hogy bűncselekményeket követett el, véleménye szerint alaptalanok mindazok a bizonyítékok, amelyek az ügyész rendelkezésére állnak.

Knežević már régóta fontos pozíciókat töltött be a montenegrói rendőrségnél, korábban a kábítószer-csempészet elleni főosztályt vezette, majd 2021. március elejétől a szervezett bűnözés elleni rendőri igazgatóság igazgatóhelyettese volt.

Rendőrök csempészik a kokaint

Knežević nem az első hatósági személy, akit lekapcsolnak, a napokban őrizetbe vették Goran Stojanovićot, akiről feltételezik, hogy rendőrként a kavači klán tagja volt, de rács mögé került két másik rendőr is, az egyikről gyanítják, hogy Darko Šarić balkáni narkófőnök testvérének a testőre lehetett.

Összesen öt személy van már őrizetben Montenegróban, ahol egyébként 17 emberről tudnak, akik állítólag három tonna kokain csempészésében vettek részt. Ezek többsége rendőr volt, vagy még ma is a rendőrségnél dolgozik.

Dritan Abazović ügyvivő miniszterelnök az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a főleg rendőrök által csempészett kokain értéke, több mint 100 millió euró, de „ingóságokat” is lefoglaltak tőlük, itt drága autókra kell gondolni mindenekelőtt.

– Becsléseink szerint a lefoglalt ingóságok értéke 400-500 ezer euró. Ha lenne maffiaellenes törvényünk, akkor ez a vagyon az állam tulajdonába menne át, így viszont költenünk kell a védelmére

– jelentette ki Abazović, aki szerint a különleges ügyészség akciója „földrengésszerű” hatást fog kiváltani a kavači és a škaljari klán, valamint a velük kapcsolatban álló személyek vonatkozásában.

– Sem a kavači, sem a škaljari klán, de más bűnszervezet sem irányíthatja ezentúl a montenegrói állami szerveket, mint az korábban gyakorlat volt

– mondta az ügyvezető miniszterelnök, amivel név szerint a még regnáló köztársasági elnökre, Milo Ðukanovićra utalt.

A rendőrök és a volt hatósági vezetők mellett a kokaincsempészettel kapcsolatba hozható gyanúsítottak között vannak „üzletemberek” is, akiknek a cégein keresztül zajlott a pénzek tisztára mosása, ami miatt folyik a vizsgálat.

és a kavači klán

Abazović még a múlt vasárnapi elnökválasztás előtt beszélt minderről, és úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi montenegrói elnöknek, Milo Ðukanovićnak fontosabb prioritásai is vannak a választások megnyerésénél.

-Đukanovićnak az elnökválasztások megnyerésénél többet jelent a kavači klán megőrzése

– jelentette ki az ügyvezető miniszterelnök, aki szerint azonban a jelenlegi elnök ezzel már elkésett.

– Ha nem is lesz hivatalban ez a kormány, akkor sem tudja senki megsemmisíteni a bizonyítékokat, mert hála Istennek, azokkal már az Europol foglalkozik

– tette hozzá Abazović, amiből arra lehet következtetni, hogy kormánya már átadata a szóban forgó bizonyítékokat az európai rendőri szervezetnek.

A rendőrök embereket raboltak el

Az Europol közben újabb sokkoló adatokat tett közzé, amelyek szerint a montenegrói rendőrök embereket raboltak el, bántalmaztak és kínoztak meg, majd ezzel ismert bűnözőknek dicsekedtek el.

Az európai rendőri szervezet szerint a Mirko Banović parancsnoksága alatt álló korábbi különleges műveleti és támogatási osztály legalább 14 tagja (szokták mondani, nevek a szerkesztőségben) kínzásokat hajtott végre, vett részt ilyen bűncselekményekben, vagy tudott azok elkövetéséről.

A kódolt telefonokon folytatott kommunikáció tanúsága szerint a rendőrök az elrabolt embereket titkos lakásokban tartották, ahol embertelen módon bántak velük, verték és kínozták őket, pisztolyt dugtak a szájukba, áramot vezettek a testükbe, fojtogatták és megalázták őket.

Fojtogatás

Rendőri fojtogatás, ahogy azt a Sky applikáció megőrizte (Forrás: LibertasPress)

A montenegrói Libertas hírportál szerint két rendőr, Petar Lazović és Jugoslav Jugo Raičević erről a bűnözői csoportok vezetőivel és tagjaival is purparlézott, és gyakran küldött nekik fényképeket a megkínzott emberekről.

A megszellőztetett adatok szerint a rendőrök ezekről a „hőstettekről” Radoje Zvicer, Darko Šarić és Nikola Spasojević bűnszervezeti vezetőket tájékoztatták, de kapcsolatban álltak Šarić csoportjának a tagjaival is, valamint Veljko Belivuk és Marko Miljković szerbiai bűnözőkkel.

A Libertas azt írja, hogy a szóban forgó montenegrói rendőrök napi kapcsolatban álltak a különböző bűnözői körökkel, miközben cigaretta- és kábítószer-csempészettel is foglalkoztak.

A montenegrói rendőri igazgatóság az üggyel kapcsolatban nem volt hajlandó válaszolni az újságírói kérdésekre, amelyek arra vonatkoztak, hogy korábban indult-e eljárás az Europol által felsorolt bármelyik személy ellen, és ha igen, akkor mikor és kivel szemben.

Világraszóló letartóztatás

Ezek után már csak hab a tortán, hogy az ügyvivő miniszterelnök mozgalmához tartozó belügyminiszter, Filip Adžić csütörtökön délután a Twitteren bejelentette, hogy a montenegrói rendőrség őrizetbe vett egy személyt, akit az egyik legkeresettebb szökevény a világon.

Adžić meg is nevezte a személyt, így azt is tudni, hogy Do Kwon dél-koreai állampolgárról van szó, aki a szingapúri székhelyű Terraform Labs társalapítója és vezérigazgatója volt.

– A több mint 40 milliárd dolláros veszteséget okozó egykori kriptokirályt a podgoricai repülőtéren fosztották meg szabadságától

– írta a Twitteren Adžić, aki hozzátette, hogy a Do Kwon vagy Kwon Do nevű személyt Dél- Korea, az Egyesült Államok és a Szingapúri is kereste.

A montenegrói belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a dél-koreai férfi esetében várják az identitás hivatalos megerősítését.

A montenegrói belügyminisztérium ezt követően hivatalosan arról számolt be, hogy a podgoricai repülőtéren a két dél-koreai állampolgárt, Kwon Do- Hyungot és Hon Chang Joont úti okmányok hamisítása miatt tartóztatták fel, majd le, a két dél-koreai állampolgár ugyanis hamisított Costa Rica-i útlevéllel próbált felszállni egy Dubajba induló gépre.

– Ezt az Interpol segítségével sikerült megállapítani. A poggyász átvizsgálása során Belgiumból és Dél- Koreából származó úti okmányokat is találtak. Az Interpol ellenőrzése megállapította, hogy a belga dokumentumok is hamisak

– olvasható a montenegrói belügyminisztérium közleményében, amely azt is közölte, hogy a két dél-koreai személy Montenegróba történt belépésével kapcsolatban nincsenek adatok, amiből arra lehet következtetni, hogy illegálisan lépték át a határt, például Szerbia felől.

Tavaly már felmerült a gyanú, hogy Do Kwon egy ideje Szerbiában bujkál, de ezek az állítások soha nem igazolódtak be, nyilván ott is másnak adták ki magukat, mint akik valójában.

Montenegró

SZENT A BÉKE? Letette a hivatali esküt az új montenegrói elnök

Közzététel:

a megjelenés dátuma

hivatali eskü
Letette a hivatali esküt Jakov Milatović montenegrói elnök (Forrás: Screenshot)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Letette a hivatali esküt Jakov Milatović, és ezzel hivatalosan is ő lett Montenegró harmadik elnöke a függetlenség 2006-os kikiáltása óta. Az esemény leginkább arról marad emlékezetes, hogy a balkáni politikai élet apraja és nagyja egy kupacban üldögélt a montenegrói parlamentben, egymás „esküdt ellenségei” jól megfértek egymással két négyzetméteren.

Balkáni csúcstalálkozó

Ritka alkalom volt a fotósok számára, hogy egyetlen képbe szorítsák bele a sok „balkáni hírességet”, akik korábban kígyót-békát kiáltoztak egymásra.

Miközben a fotósok kattogtattak, az új montenegrói elnök kedélyesen beszélgetett a mellette helyet foglaló elődjével, Milo Đukanovićtyal, akivel néhány hónappal ezelőtt még nem éppen visszafogott hangnemben üzengettek egymásnak a médián ül, ez körülbelül olyan, mintha egy rendezvényen Orbán Viktor és Karácsony Gergely cseverészne egymással, a kicsit kierőszakolt hasonlat csak arra jó, hogy a helyzet ellentmondásosságára hívjuk fel a figyelmet.

Az utóbbi időben a „verbális elmésségekkel” kitűnő Zoran Milanović horvát államfő az új montenegrói elnök feleségét tartotta szóval, aki láthatóan jól szórakozott, miközben a Milanović mellett üldögélő szerb vezető, Aleksandar Vučić is odavetett néhány szót, hátat fordítva a kevésbé üde látványt nyújtó Željka Cvijanović bosznia-hercegovinai egyharmad elnöknek.

A másik kétharmad is ott volt az első sorban, de nem fért a képre, amiből kiderül, hogy mekkora hátrányt jelent, ha egy államfői testület három részből áll, arról már nem is beszélve, hogy egy másik egyharmad, név szerint a kvázi horvát Željko Komšić többször is belealudt az új montenegrói elnök beszédébe, de ne ugorjunk ekkorát az időben!

hivatali eskü

Zoran Milanović horvát államfő volt a showman, aki szóval tartotta a „fél Balkánt” (Forrás: Screenshot)

Meg kell jegyezni még, hogy alig több, mint egy méteres távolság választotta el egymástól Vučić szerb államfőt attól a Milo Đukanovićtól, akit azzal vádolt meg tavaly, hogy az életére tör bizonyos bűnözői körök által.

A felsorolt résztvevők mögötti sorban Dritan Abazović, ügyvivő montenegrói miniszterelnök a „vigyorgó pozíciót” foglalta el: a legmontenegróibb albán úgy került a képbe, mint Pilátus a krédóba, hogy egy újabb nyakatekert hasonlattal éljünk, miután elévülhetetlen érdemeket szerzett a távozó montenegrói elnök pozícióinak aláásásában.

Amikor nyitott a kamera, az is kiderült, hogy az első sorban kapott helyet Vjosa Osmani koszovói államfő is a tőle mindössze hat hellyel lévő szerb elnöktől, ami viszont már elég nagy távolság ahhoz, hogy netalán szóba elegyedjenek egymással.

Ahol ennyi balkáni nagyágyú összegyűlt, ott durranásnak is kellett lennie, erre azt követően került sor, hogy a fotósok kiélvezték az elég sok ellentmondást tartalmazó helyzetet.

A nagy durranás

Miután a politikát képi formába öntő médiamunkások levonultak a színről, megkezdődött a már feloszlatott montenegrói parlament ülése, amelynek első pontja a himnusz eléneklése volt a közben besomfordáló kórus támogatásával, ami úgy zajlott, hogy főleg a kórus énekelt, plusz egy-két képviselő, valamint a legjobb montenegrói albán.

Ezt követően lépett az emelvényhez Jakov Milatović, hogy letegye az esküt, amelynek szavai a felvezető elnök szerint „még a montenegrói köveknél is keményebbek”.

– Esküszöm, hogy az elnöki feladatokat felelősséggel, becsülettel, lelkiismeretesen, tisztességesen és pártatlanul, az alkotmánynak és a törvénynek megfelelően látom el

– mondta Milatović, aki az eskü szövegét maga olvasta fel az előtt lévő papírból, miközben a jobb kezét a montenegrói alkotmányra helyezte, vagyis ezt nem cifrázták túl. A taps akkor csattant fel, amikor Milatović aláírta a felolvasott szöveget. Ekkor egy pillanatra feltűnt képernyőn a távozó államfő, Milo Đukanović, aki kezet fogott az új elnök feleségével, és széles mosollyal gratulált neki.

Milatović ezt követően felolvasta az elnöki beszédét, amelyet a jelenlévők hosszas üdvözlését követően azzal kezdett, hogy akkor is Montenegróban született volna, hogy ha ő maga választhatta volna meg a szülőhelyét, merthogy annyira szereti a hazáját.

hivatali eskü

Jakov Milatović a beszédét mondja, Željko Komšić éppen szundikál – balról a harmadik az első sorban, de Gabriel Escobar, amerikai főtárgyaló is mélyen elgondolkodott

Ezt követően jöttek az ilyenkor szokásos mondatok, miszerint minden montenegrói polgár elnöke szeretne lenni, függetlenül azok politikai, nemzeti és vallási hovatartozásától.

– A politikai esztablisment leváltása, és a montenegrói demokrácia konszolidálása optimizmussal tölt el bennünket, hogy a következő időszakban sokkal nagyobb egységben és vízióval, valamint szabadabb légkörben oldjuk meg az ország számára létfontosságú kérdéseket

– mondta Milatović, aki ezzel némileg odaszúrt elődjének, miközben az országon belüli megoszlást, valamint az erős és független intézmények kiépítését nevezte a legfontosabbnak, az emberi jogok tiszteletben tartása, a részrehajlás nélküli igazságszolgáltatás megteremtése, valamint az egyforma esélyteremtés és a fenntartható gazdasági modell felépítése előtt, bár később megjegyezte, hogy a gazdasági (pénzügyi) tekintetben önálló polgárok nélkül nincs demokrácia, amihez az életszínvonal emelésére van szükség.

Ha a sorrendből szeretnénk következtetéseket levonni, akkor azt mondhatnánk, hogy az ötödik-hatodik helyre szorult az, amiért az emberek igazán Milatovićra szavaztak, de ne feledjük, hogy ez csak egy beszéd, amelynek a többi pontja is nagyon fontos az etnikai és vallási vonalak mentén mélyen megosztott, valamint a mindenféle bűnözéstől erősen sújtott Montenegróban.

-A megbékélt Montenegró, az egyetlen igazi Montenegró

– jelentette ki az új elnök, aki itt elővette a világszerte általános floszkulákat (flosculus), mint például, hogy soha többé nem engedhetik meg, hogy bárki is jogfosztottnak érezze magát, vagy hogy bárkit is hátrányos megkülönböztetés érjen politikai meggyőződése miatt.

A beszéd további részében Jakov Milatović nagyon kultúrált módon tett még néhány utalást a múltra, majd kijelentette, hogy a társadalmi és politikai párbeszéd generátora kíván lenni a konszenzus megtalálása érdekében minden területen, ami vonatkozik az európai úton történő haladás felgyorsítására is, amit végső célként említett, nem elutasítva a regionális együttműködési kezdeményezéseket, de ezek közül egyet sem nevezett néven.

Az elmondottakat összefoglalva az új montenegrói elnök beszéde végén ismételten hangsúlyozta, hogy a „megbékélés és az egység” tényezője kíván lenni a nemzetközi színtéren és az országon belül is”. Miután ez a gondolat többször is felbukkant a beszédben, tarthatjuk ezt a legfontosabb üzenetnek, ugyanakkor megállapíthatjuk, hogy lesz dolga bőven öt éves mandátuma során.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava