Connect with us

Montenegró

Potyognak a letartóztatások Montenegróban, egy főrendőr után elkapták a “kriptokirályt” is

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Rendőrség / Police
A podgoricai repülőtéren kapták el Do Kwont, a kriptokirályt (Forrás: YouTube)
Listen to this article

Montenegróban rendőrök csempészik a kokaint, néhányat már őrizetbe vettek közülük. Szerda este (március 22-én) letartóztatták Dejan Kneževićet, a montenegrói rendőrkapitányság szervezett bűnözés elleni küzdelemért felelős igazgatóhelyettesét is. Knežević állítólag összefüggésbe hozható egy közelmúltban elkapott bűnbanda tagjaival, akiket a Különleges Állami Ügyészség (Specijalno državno tužilaštvo, SDT) bűnszervezet létrehozásával és kábítószer-csempészettel vádol. A montenegrói belügyminiszter közben közölte, hogy őrizetbe vettek egy személyt, akiről feltételezik, hogy ő a világ egyik legismertebb és legkeresettebb szökevénye.

Bűnözött az egyik főpandúr?

A montenegrói különleges rendőrség a Különleges Állami Ügyészség utasítása alapján szerda este állította elő a montenegrói rendőrkapitányság szervezett bűnözés elleni küzdelemért felelős igazgatóhelyettesét.

Az említett montenegrói szervek az Europollal együttműködve több hónapos tervezett és összehangolt akció során hajtották végre a letartóztatást.

A Balkánon nem ez az első eset, hogy a helyi rendőri szervek csak azt követően lépnek fel, hogy erről Európából ösztönzést kapnak.

Főrendőr

Ráadásul Kneževićet nem azzal gyanúsítják, hogy ismert valakit, aki ismert valakit a bűnözők közül, hanem egész konkrétan azzal, hogy maga hozott létre bűnszervezetet, és egyéb bűncselekményeket is elkövetett.

A montenegrói rendőrkapitányság szervezett bűnözés elleni igazgatóhelyettesét 72 órás előzetes letartóztatásba helyezték, miután csütörtökön meghallgatta az ügyészség.

Ügyvédje szerint a rendőri vezető nem ismerte el, hogy bűncselekményeket követett el, véleménye szerint alaptalanok mindazok a bizonyítékok, amelyek az ügyész rendelkezésére állnak.

Knežević már régóta fontos pozíciókat töltött be a montenegrói rendőrségnél, korábban a kábítószer-csempészet elleni főosztályt vezette, majd 2021. március elejétől a szervezett bűnözés elleni rendőri igazgatóság igazgatóhelyettese volt.

Rendőrök csempészik a kokaint

Knežević nem az első hatósági személy, akit lekapcsolnak, a napokban őrizetbe vették Goran Stojanovićot, akiről feltételezik, hogy rendőrként a kavači klán tagja volt, de rács mögé került két másik rendőr is, az egyikről gyanítják, hogy Darko Šarić balkáni narkófőnök testvérének a testőre lehetett.

Összesen öt személy van már őrizetben Montenegróban, ahol egyébként 17 emberről tudnak, akik állítólag három tonna kokain csempészésében vettek részt. Ezek többsége rendőr volt, vagy még ma is a rendőrségnél dolgozik.

Dritan Abazović ügyvivő miniszterelnök az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a főleg rendőrök által csempészett kokain értéke, több mint 100 millió euró, de “ingóságokat” is lefoglaltak tőlük, itt drága autókra kell gondolni mindenekelőtt.

– Becsléseink szerint a lefoglalt ingóságok értéke 400-500 ezer euró. Ha lenne maffiaellenes törvényünk, akkor ez a vagyon az állam tulajdonába menne át, így viszont költenünk kell a védelmére

– jelentette ki Abazović, aki szerint a különleges ügyészség akciója “földrengésszerű” hatást fog kiváltani a kavači és a škaljari klán, valamint a velük kapcsolatban álló személyek vonatkozásában.

– Sem a kavači, sem a škaljari klán, de más bűnszervezet sem irányíthatja ezentúl a montenegrói állami szerveket, mint az korábban gyakorlat volt

– mondta az ügyvezető miniszterelnök, amivel név szerint a még regnáló köztársasági elnökre, Milo Ðukanovićra utalt.

A rendőrök és a volt hatósági vezetők mellett a kokaincsempészettel kapcsolatba hozható gyanúsítottak között vannak “üzletemberek” is, akiknek a cégein keresztül zajlott a pénzek tisztára mosása, ami miatt folyik a vizsgálat.

Đukanović és a kavači klán

Abazović még a múlt vasárnapi elnökválasztás előtt beszélt minderről, és úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi montenegrói elnöknek, Milo Ðukanovićnak fontosabb prioritásai is vannak a választások megnyerésénél.

-Đukanovićnak az elnökválasztások megnyerésénél többet jelent a kavači klán megőrzése

– jelentette ki az ügyvezető miniszterelnök, aki szerint azonban a jelenlegi elnök ezzel már elkésett.

– Ha nem is lesz hivatalban ez a kormány, akkor sem tudja senki megsemmisíteni a bizonyítékokat, mert hála Istennek, azokkal már az Europol foglalkozik

– tette hozzá Abazović, amiből arra lehet következtetni, hogy kormánya már átadata a szóban forgó bizonyítékokat az európai rendőri szervezetnek.

A rendőrök embereket raboltak el

Az Europol közben újabb sokkoló adatokat tett közzé, amelyek szerint a montenegrói rendőrök embereket raboltak el, bántalmaztak és kínoztak meg, majd ezzel ismert bűnözőknek dicsekedtek el.

Az európai rendőri szervezet szerint a Mirko Banović parancsnoksága alatt álló korábbi különleges műveleti és támogatási osztály legalább 14 tagja (szokták mondani, nevek a szerkesztőségben) kínzásokat hajtott végre, vett részt ilyen bűncselekményekben, vagy tudott azok elkövetéséről.

A kódolt telefonokon folytatott kommunikáció tanúsága szerint a rendőrök az elrabolt embereket titkos lakásokban tartották, ahol embertelen módon bántak velük, verték és kínozták őket, pisztolyt dugtak a szájukba, áramot vezettek a testükbe, fojtogatták és megalázták őket.

Fojtogatás

Rendőri fojtogatás, ahogy azt a Sky applikáció megőrizte (Forrás: LibertasPress)

A montenegrói Libertas hírportál szerint két rendőr, Petar Lazović és Jugoslav Jugo Raičević erről a bűnözői csoportok vezetőivel és tagjaival is purparlézott, és gyakran küldött nekik fényképeket a megkínzott emberekről.

A megszellőztetett adatok szerint a rendőrök ezekről a “hőstettekről” Radoje Zvicer, Darko Šarić és Nikola Spasojević bűnszervezeti vezetőket tájékoztatták, de kapcsolatban álltak Šarić csoportjának a tagjaival is, valamint Veljko Belivuk és Marko Miljković szerbiai bűnözőkkel.

A Libertas azt írja, hogy a szóban forgó montenegrói rendőrök napi kapcsolatban álltak a különböző bűnözői körökkel, miközben cigaretta- és kábítószer-csempészettel is foglalkoztak.

A montenegrói rendőri igazgatóság az üggyel kapcsolatban nem volt hajlandó válaszolni az újságírói kérdésekre, amelyek arra vonatkoztak, hogy korábban indult-e eljárás az Europol által felsorolt bármelyik személy ellen, és ha igen, akkor mikor és kivel szemben.

Világraszóló letartóztatás

Ezek után már csak hab a tortán, hogy az ügyvivő miniszterelnök mozgalmához tartozó belügyminiszter, Filip Adžić csütörtökön délután a Twitteren bejelentette, hogy a montenegrói rendőrség őrizetbe vett egy személyt, akit az egyik legkeresettebb szökevény a világon.

Adžić meg is nevezte a személyt, így azt is tudni, hogy Do Kwon dél-koreai állampolgárról van szó, aki a szingapúri székhelyű Terraform Labs társalapítója és vezérigazgatója volt.

– A több mint 40 milliárd dolláros veszteséget okozó egykori kriptokirályt a podgoricai repülőtéren fosztották meg szabadságától

– írta a Twitteren Adžić, aki hozzátette, hogy a Do Kwon vagy Kwon Do nevű személyt Dél- Korea, az Egyesült Államok és a Szingapúri is kereste.

A montenegrói belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a dél-koreai férfi esetében várják az identitás hivatalos megerősítését.

A montenegrói belügyminisztérium ezt követően hivatalosan arról számolt be, hogy a podgoricai repülőtéren a két dél-koreai állampolgárt, Kwon Do- Hyungot és Hon Chang Joont úti okmányok hamisítása miatt tartóztatták fel, majd le, a két dél-koreai állampolgár ugyanis hamisított Costa Rica-i útlevéllel próbált felszállni egy Dubajba induló gépre.

– Ezt az Interpol segítségével sikerült megállapítani. A poggyász átvizsgálása során Belgiumból és Dél- Koreából származó úti okmányokat is találtak. Az Interpol ellenőrzése megállapította, hogy a belga dokumentumok is hamisak

– olvasható a montenegrói belügyminisztérium közleményében, amely azt is közölte, hogy a két dél-koreai személy Montenegróba történt belépésével kapcsolatban nincsenek adatok, amiből arra lehet következtetni, hogy illegálisan lépték át a határt, például Szerbia felől.

Tavaly már felmerült a gyanú, hogy Do Kwon egy ideje Szerbiában bujkál, de ezek az állítások soha nem igazolódtak be, nyilván ott is másnak adták ki magukat, mint akik valójában.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English2 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékBűnözött az egyik főpandúr?Rendőrök csempészik a kokaintĐukanović és a kavači klánA rendőrök embereket raboltak elVilágraszóló letartóztatás Listen to this article...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English3 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékBűnözött az egyik főpandúr?Rendőrök csempészik a kokaintĐukanović és a kavači klánA rendőrök embereket raboltak elVilágraszóló letartóztatás Listen to this article...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékBűnözött az egyik főpandúr?Rendőrök csempészik a kokaintĐukanović és a kavači klánA rendőrök embereket raboltak elVilágraszóló letartóztatás Listen to this article...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékBűnözött az egyik főpandúr?Rendőrök csempészik a kokaintĐukanović és a kavači klánA rendőrök embereket raboltak elVilágraszóló letartóztatás Listen to this article...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékBűnözött az egyik főpandúr?Rendőrök csempészik a kokaintĐukanović és a kavači klánA rendőrök embereket raboltak elVilágraszóló letartóztatás Listen to this article...

Egy hét legjava