Connect with us

Maffia

A CAMORRA ÉS A BALKÁN: Sehova sem lehet eljuttatni a drogot korrumpált állami vezetők nélkül, avagy mindannyian a maffia markában vagyunk

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

camorra 3
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

 
Koszovóban nemrégiben az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA) közreműködésével 400 kilogramm kokaint foglaltak le egy Brazíliából érkezett hússzállítmányban, amiért az Egyesült Államok albániai nagykövete a Twitteren dicsérte meg a koszovói és az albán hatóságokat. De vajon a szervezett bűnözés jelenti-e a legnagyobb veszélyt a Balkánon? Erről is beszélt a belgrádi NIN-nek adott interjúban Sergio Nazzaro, olasz újságíró, író, aki Petri Györgyöt az egyik legnagyobb kortárs magyar költőnek nevezte a róla készített diplomamunkájában (2003). Nazzaro jelenleg az olasz parlament maffiaellenes bizottságának szóvivője.

Az állam és a szervezett bűnözés

A CAMORRA ÉS A BALKÁN: Sehova sem lehet eljuttatni drogot korrumpált állami vezetők nélkül, avagy mindannyian a maffia markában vagyunk
Annak a helyzetnek a megértéséhez, amelyben néhány balkáni ország most találja magát, tisztában kell lennünk azzal, hogy a gyökerek több évtizedre nyúlnak vissza, amikor Raffaele Cutolo, a Camorra vezetője újraszervezte az olasz alvilágot: ő volt az, aki Albánia, és az akkor még a volt Jugoszláviához tartozó Montenegró felé fordult.

Nazzaro (a képen) szerint a nemrég elhunyt Cutolo felfedezte az “új bizniszben”, a korábban nem létező piacok feltárásában és az új disztribúciós hálózatok megteremtésében rejlő lehetőségeket.

– Az olaszok számára az egyik probléma az, hogy nem ismerik a Balkán legnagyobb részét. Többnyire annyit tudnak, hogy hol van Albánia, mert onnan érkezik a kábítószer


– mondta Nazzaro, aki megjegyezte, hogy Cutolo emberei a múlt évszázad nyolcvanas éveiben vették fel a kapcsolatot az akkori albániai és montenegrói, illetve jugoszláviai vezetőkkel, ami aztán létfontosságú lett “az üzlet” szempontjából.

– Akárhogy is van, Milo Đukanović (montenegrói elnök) az a politikus, akinek az értelmezése szerint az állam és a szervezett bűnözés egy és ugyanaz


– jelentette ki Nazzaro, aki beszélt arról is, hogy Đukanovićot miért nem sikerült bíróság elé állítani.

– Bonyolult volt a helyzet, mert Jugoszlávia éppen szétesőben volt, nem lehetett figyelmen kívül hagyni a nemzetközi politikát és a geostratégiát sem, így végül nem tudtuk, hogy mit kezdjünk vele


– nyilatkozta Nazzaro, aki megjegyezte, hogy sehova sem lehet eljuttatni nagyobb mennyiségű kábítószert korrumpált állami tisztségviselők vagy vezetők segítsége nélkül.

A háborús örökség és az elszigeteltség közepette új elit jött létre a Nyugat- Balkánon, amely ugyan nem tudja igazolni a birtokában lévő pénz eredetét, viszont szoros kapcsolatokat ápol a hatalmon lévő politikusokkal.

Ennek a következményeit nyögi a Balkán, ahol a létrejött kormányok egy része nyíltan flörtöl a szervezett bűnözéssel, van azonban egy láthatatlan tényező is.

A láthatatlan tényező

A szervezett bűnözéssel foglalkozó szakértő szerint ez a láthatatlan tényező a geopolitika.

– Felvetődik a hipotetikus kérdés, hogy Erdoğant szeretnénk-e látni a balkáni útvonalon a titkosszolgálataival és az iszlám fundamentalizmusával, valamint a maga fegyvercsempészetével, vagy valaki mást, aki ezt képes megállítani. Véleményem szerint az igazi kérdés a Balkánon a szélsőségesek és a terrorizmus ellenőrzés alatt tartása. És ez a legfontosabb, nem a szervezett bűnözés

– mondta Nazzaro, aki szerint a fenti dilemma mindig is létezett.

– Ha engedik, hogy a balkáni útvonalon áthaladjon bizonyos mennyiségű kábítószer, akkor megakadályozzák az instabilitást és a terroristák bejutását Európába, bár én személy szerint soha nem értettem, hogy miért nincs lehetőségünk mindkettőt megállítására. Sok mindent láttam a jelenség kutatása során, és néha felteszem magamnak a kérdést, hogy mi is történik itt valójában?


Az olasz szakértő azonnal értelmezte is az általa felvetett dilemmát.

– A maffia soha nem működik együtt a terroristákkal. Ebben a tényben rejlik a válasz arra a kérdésre, hogy az Iszlám Állam miért nem hajtott végre támadásokat Olaszország területén. A szervezett bűnözés paradox módon, bizonyos szempontból a terület védelmezője. Nagyon nehéz illegálisan fegyvereket szállítani Olaszország déli részén, és észrevétlenek maradni


– nyilatkozta Nazzaro, aki szerint a szervezett bűnözés azonnal értesítené a kormányt, ha terrorista készülődést észlelne, és ennek az ellenkezője is igaz. A vörös terror idején a kormány illetékesei felkeresték Cutolot a börtönben, hogy megbeszéljék vele a helyzetet.

Kitanulták a mesterséget

Az albán csoportok függetlenné és egyenlővé váltak a hierarchiában, és mára már jelentősen megerősödtek, Róma egyes városrészeit is ők ellenőrzik.

– Korábban az albánok alul voltak a szervezett bűnözés struktúrájában, de mára már elsajátították a mesterséget, és tudják, hogy hogyan lehet a munkákat egyedül is végezni egész Európában.


A szakértő kitért arra is, hogy az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) közreműködésével nemrégiben 38 személyt tartóztattak le Albániában, akiket azzal vádolnak, hogy az egész Balkánra kiterjedő kábítószerhálózatot működtettek.

Véleménye szerint a DEA feltűnése a Balkánon azt jelenti, hogy állami vagy kormányszinten történhetnek változások.

– A kábítószer geopolitikai tőke, és amikor a DEA megjelenik valahol, az sohasem csak a szervezett bűnözés elleni harcról szól


– nyilatkozta Nazzaro, aki megjegyzete, hogy az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal az amerikai kormány jobb keze, amikor a szervezett bűnözésről és a kábítószerkereskedelemről van szó, nekik világos képük van arról, hogy egyes országokban mi játszódik le az alvilágban, ezért a DEA jelenléte azt jelzi, hogy az adott térségben geopolitikai átrendeződés van folyamatban.

Az építőipar és a szervezett bűnözés

A szervezett bűnözés birodalmakat épít, a birodalmaknak pedig épületekre és házakra van szükségük.

Az építőipar gyakran jár együtt a pénzmosással, valamint a városok és a közösségek feletti ellenőrzés megszerzésével.

– A szervezet bűnözés számára az építőipar elsődleges célpont, mert rajta keresztül mossa tisztára a pénzt, és mert általa az emberek és a városok tulajdonosává válik, az árak ellenőrzésével pedig megvalósul a munkaerőpiac feletti kontroll. A nap végén pedig már  ők irányítják az embereket, és ők mondják meg, hogy kire adják le vokasikat. Amikor elérkeznek a helyhatósági választások, akkor már megvan a saját privát városuk, és a saját privát polgármesterük


– vázolta fel a helyzetet az olasz szakértő, aki szerint a szervezett bűnözés lakótelepeket emel, kongresszusi központokat épít, és mindennek eladásával tisztára mosott pénzhez jut, ráadásul még a hatalmat is gyakorolja az általa delegált és demokratikusan megválasztott polgármesterek által.

És a kör itt bezárul.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bosznia

A volt bosnyák titkosszolgálati vezető, egy drogbáró, plusz 1 szerb USA-szankció alatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

USA-szankciók
Az Egyesült Államok "megszankcionált" három bosznia-hercegovinai állampolgárt, köztük a volt titkosszolgálati vezetőt is, aki korábban elvileg a pajtásuk volt (Forrás: amerikai pénzügyminisztérium)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 8 perc

Az USA Pénzügyminisztériuma (USA Department of Treasury) újabb három bosznia-hercegovinai állampolgárt helyezett szankciós listára. A közzétett nevek jókora meglepetést okoztak a boszniai közéletben, mert a korábban megszokottakkal szemben nem az ismétlődően egymás torkának eső politikai vezetők kerültek fel a szankciós lajstromra. Ennek ellenére kérdéses, hogy az USA újabb szankciós intézkedése milyen szinten bír visszatartó erővel a boszniai politikai kurzus tagjai számára, akik már megszokhatták, hogy a jelentősebb alkotmányos ütésváltás után menetrendszerűen bővül a lista. Mindennek a legnagyobb bája az, hogy a volt titkosszolgálati vezető és a drogbáró neve egyazon listán szerepel.

Elvárják a Daytoni Egyezmény betartását

Az USA külügyi adminisztrációja nyilatkozatot adott ki az új szankciós rendelkezésekkel kapcsolatban. Ebben kiemelték, hogy azok a személyek kerültek eddig is a szankciós listára, akik aláássák a demokratikus intézmények működését, és olyan politikai irányvonalat képviselnek, ami ártalmas a nyugat-balkáni térség békéjére és biztonságára.

A nyilatkozatban külön kiemelték, hogy értékelésük szerint a boszniai Szerb Köztársaság vezetése szecessziós politikát folytat, aminek keretében arra törekszik, hogy minél nagyobb mértékben vonjon állami hatásköröket az entitási szintre.

Az RS vezetőinek kifejezett említése ellenére, a mostani szankciós körbe egy boszniai szerb vezető sem esett bele. A bosnyák-horvát Föderáció vezetése kapcsán pedig a korábban megszokottaktól komolyabb és direktebb kritikát fogalmaztak meg. Eszerint a Föderációban aktív politikai pártok kísérletet tettek arra, hogy az igazságszolgáltatás és a rendvédelmi szervek munkáját befolyásolják, és azok képességeit saját politikai céljaik elérésére használják fel.

Minderre tekintettel az USA Pénzügyminisztériuma Osman Mehmedagić volt titkosszolgálati vezetővel, Edin Gačanin kábítószerkereskedővel és Dragan Stankovićtyal, a boszniai szerb entitás vagyonkezelésért felelős hivatalnokával szemben rendelt el korlátozásokat.

Büntetik a korábbi partnerüket

A szankciós listára most felkerült nevek közül a legnagyobbnak egyértelműen Osman Mehmedagić “Osmica” (magyar jelentése “nyolcas, nyolcaska”) számít, aki idén február 28-ig kilenc éven át volt a boszniai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obaveštajno-sigurnosna Agencija, OSA, magyar jelentése “darázs”) vezetője.

Osmica februári leköszönése mondhatni időn túli volt, mert a boszniai szerb pártok által 2021 nyarán meghirdetett alkotmányos bojkott miatt nem került sor az utódja megválasztására a második négyéves mandátumának lejárta után, a tavalyi évben.

USA-szankció

Osmica, a korábbi partner (Forrás: Klicxba)

Az USA Pénzügyminisztériumának közleménye alapján Mehmedagić a hivatali tevékenysége során felhasználta a boszniai állami tulajdonban lévő BH Telekom cégnél meglévő kapcsolatait, és az OSA képességeit ahhoz, hogy lehallgattassa az bosnyák konzervatív Demokratikus Akciópárt (Stranka demokratske akcije, SDA) egyes tagjait és a boszniai szerb ellenzéki pártok vezetőit, az SDA egyes politikai ellenfeleit pedig meg is figyeltette.

Emellett huzamosabb ideig együttműködött különböző szervezettbűnözői-csoportokkal, amiből aztán ő maga és a baráti köre, valamint a Bakir Izetbegović vezette Demokratikus Akciópárt is vagyoni előnyre tett szert.

A 2022. októberi választások kapcsán az USA illetékes szervei tudomást szereztek arról, hogy Mehmedagić, közismertebb nevén Osmica a befolyását felhasználva több esetben megkísérelte egyes boszniai pártok vezetőit és tagjait rábírni az együttműködésre a konzervatív (nacionalista) bosnyák párttal.

Mindezen felül az amerikai pénzügyminisztériumi nyilatkozat hűtlen kezelés, jogellenes kisajátítás és a vesztegetés bűntettét is Mehmedagić terhére rója a konkrétumok közlése nélkül.

Népmesei alak az Izetbegović család szolgálatában

A boszniai titkosszolgálatot 2015. óta vezető Osmica személye az 1992 és 1995 közötti háborús években került be a helyi köztudatba, mint az “államalapító” Alija Izetbegović testőrségének vezetője.

USA-szankció

A SZÉLTŐL IS ÓVTA: Osmica, és az integető “államalapító”, Alija Izetbegović

Mehmedagić is azok közé a veteránok közé tartozik, akiknek a személye köré a háború óta komplett népmesei kalendárium szövődött. A háborús szerepvállalásáról annyi biztosan elmondható, hogy két alkalommal megsebesült, és a harctéri bátorsága miatt kétszer kitüntették.

A boszniai háborút követően különböző titkosszolgálati beosztásokban dolgozott, majd az OSA 2004-es megalapítása óta az intézmény munkatársa volt. Az SDA-val a párt megalakulása óta szoros volt a kapcsolata. Az Izetbegović család baráti köréhez tartozik a mai napig.

A Bakir Izetbegovićtyal meglévő szoros kötelék ékes bizonyítéka, hogy Mehmedagić is részt vett a pártvezér lányának 2021. évi szarajevói esküvőjén, ahol Recep Tayyip Erdoğan török elnök, a BALK-on lásd még “török szultán”, is tiszteletét tette.

Osmica népmesei karaktere azonban 2020 óta egyre komolyabb csorbát szenvedett a személyével kapcsolatban sorra megjelenő híresztelések miatt. 2020 októberében pedig büntető eljárás indult ellene hivatali hatalommal visszaélés gyanúja miatt.

A sajtóban az üggyel kapcsolatban megjelentek alapján Mehmedagić az OSA akkori kibervédelmi vezetőjét arra bírta rá, hogy az OSA képességeit felhasználva egyes személyek magán levelezéseit szerezze meg, illetve fotókhoz férjen hozzá.

Az ügyben 2021 májusában felmentő ítélet született, azonban pár nappal később újabb büntetőeljárás indul ellene és az akkori biztonsági miniszter, a szintén bosnyák Selmo Cikotić ellen. Az ügyészség az újabb ügyben azt vizsgálta, hogy a két SDA-közeli politikai szereplő befolyásolta-e a vezető köztisztviselők és rendvédelmi dolgozók átvilágítását végző bizottság névsorának összeállítását. Az ügyben azóta sem született döntés.

Alig egy hónappal később, 2021 júniusában a sajtóban robbant a bomba hír, miszerint a legfőbb boszniai titkosszolgálati vezető a gyanú szerint nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel, vagyis nincs valós diplomája.

Az ügyben érintett tuzlai bejegyzésű magánegyetem nyilvántartásában voltak arra utaló jelek, hogy Mehmedagić adatait egy másik diplomát szerzett személy eredményeivel társították, úgymond összevonták visszamenőleg.

A boszniai ügyészség 2021 nyarán kikérte az OSA-tól Mehmedagić személyi anyagát annak megállapítása végett, hogy volt-e ténylegesen hallgatói jogviszonya az intézményben az érintett időszakban. Ebben az ügyben sem született döntés a mai napig.

Amikor már a jámbor boszniai hírfogyasztó azt hitte, hogy az utolsó visszás ügy is napvilágot látott Osmica személye körül, akkor került sor a letartóztatására: 2021. július 14-én szarajevói házából vitték kihallgatásra az OSA vezetőjét pénzmosás gyanúja miatt.

Az ügyben elrendelt házkutatás során jelentős mennyiségben találtak a nyomozók az OSA-hoz köthető dokumentumokat az épületben.

Mehmedagić a kihallgatás során nem tudott választ adni arra, hogy milyen eredetű pénzből vásárolt meg két szarajevói házat.

A nyomozás kezdeti szakaszában Szarajevó Kanton Belügyminisztériumának közleménye megerősítette, hogy a Mehmedagićhoz és családtagjaihoz köthető bankszámlák forgalmán nem látható a vételárak kifizetése.

Talán mondani sem kell, ebben az ügyben sem született még jogerős ítélet.

Mehmedagić, alias Osmica, tagadja a vádakat

Mehmedagić az ellene felhozott vádak kapcsán közölte, hogy kifejezetten várja a boszniai igazságszolgáltatási szervek megkereséseit, hogy tisztázhassa magát, tekintettel arra, hogy soha semmilyen jogsértést nem követett el.

Hangsúlyozta, hogy az ellene felhozott vádak amiatt is különösen meglepők voltak a számára, mert a regnálása alatt végig sikeres együttműködés volt az OSA és az USA illetékes szervei között. Ennek eredményeként még elismerésben is részesítette az amerikai fél. Így nem világos a számára, miért működtek vele együtt, ha ilyen jellegű cselekményekben volt bizonyíthatóan érintett.

Osmica kellő szarkazmussal kifejezte abbéli reményét, hogy nincs kapcsolat a vele szemben megfogalmazott vádak és a boszniai politikai helyzet között. Ezzel Mehmedagić vélelmezhetően a Demokratikus Akciópárt közeli személyekkel szembeni fellépésre utalt.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a konzervatív Bakir Izetbegović pártvezér feleségének tudományos fokozatát a boszniai tudományos akadémia visszavonta, mert nem volt egyértelműen bizonyítható, hogy Sebija Izetbegović megszerezte a diplomáját a Zágrábi Egyetem Orvostudományi Karán. Azóta a honosítás alapján a szarajevói egyetem által kiadott orvosi diplomát az egyetem rektora is visszavonta.

Zárszóként Mehmedagić kérte az amerikai hatóságokat, hogy mielőbb adják át a náluk lévő bizonyítékokat a boszniai hatóságoknak, hogy azok indokolt esetben eljárást indíthassanak ellene, ami során tisztázhatja a nevét.

Az SDA védelmébe vette

Mehmedagić védelmében a bosnyák Demokratikus Akciópárt az Egyesült Államokat bíráló közleményt adott ki, amelyben felszólította az ügyben érintett amerikai hatóságokat, hogy a Mehmedagićtyal szembeni bizonyítékaikat adják át a boszniai hatóságoknak az állításaik alátámasztására.

Az SDA vezetése a bizonyítékok bemutatásáig úgy tekinti, hogy Mehmedagić ártatlan az ellene felhozott vádakban, és a szankciós intézkedést a párt ellen indított lejártaó hadjárat egyik elemének tekintik.

Szerintük az Osmica elleni fellépés kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a bosnyák konzervatív pártot tovább gyengítsék a “Trojka” pártszövetség (Naša Stranka, Narod i Pravda, SDP) javára, és kiszorítsák az SDÁ-t a hatalomból.

A bosnyák Tito is szankciós listára került

A szankciós lista a Tito becenevet viselő Edin Gačanin kábítószer kereskedővel is bővült.

USA-szankciók

Edin Gačanin, a Tito és Dino nevet viselő klán vezetője (Forrás: Internet)

A szarajevói származású Gačanin a “Tito és Dino” kartell vezetőjeként mostanra kulcsszerepet vívott ki magának az nyugat-balkáni régióban és a Közel- Keleten.

Az ellene elrendelt körözések miatt már huzamosabb ideje Dubajban él, legalábbis ott készültek róla legutóbb felvételek.

Az USA figyelme amiatt fordult a Tito által irányított kartellre, mert a bosnyák bandavezér együttműködést alakított ki az ír Kinahan bűnszervezettel, ami az USA-ban is tevékenykedik.

Az USA Pénzügyminisztériumának közleménye szerint Tito jelenleg az egyik legjelentősebb nemzetközi kábítószer-kereskedő, és az illegális szerek kereskedelme mellett jelentős szereplő lett a pénzmosás terén is.

A kishalakat is büntetni fogják

Aszankciós listára felkerült harmadik személy Dragan Stanković, a boszniai Szerb Köztársaság földmérési és vagyonkezelési ügyekért felelős hatóságának (Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, RUGIP) vezetője.

Stanković, aki állami hivatalnok – azzal került egy lapra a kétes ügyletekbe bonyolódó ex-titkosszolgával és a nemzetközi kábítószer kereskedelem egyik koronázatlan királyával, mert végrehajtotta a boszniai szerb entitás parlamentje által tavaly nyáron az entitási vagyon kezeléséről elfogadott törvényt.

A jogszabályról már a hatálybalépése előtt lehetett tudni, hogy az szembe megy a Daytoni Egyezménnyel, mert az állami vagyon egyes részeit entitási vagyonná minősítette át.

USA-szankciók

Dragan Stanković, az RS vagyonának őre forrás: (Forrás: Klix.ba)

Stanković, mint a boszniai Szerb Köztársaság vagyonának lelkes őre ennek ellenére eleget tett a Boszniai Szerb Nemzetgyűlés (Narodna Skupština Republike Srpske, NSRS) által elfogadott törvénynek, és végrehajtotta a rá testált vagyonkezelői feladatokat.

Hősünk vélhetően a legmerészebb álmában sem gondolta volna, hogy egy jogszabályban neki előírt kötelezettség maradéktalan ellátásával lép rá a világ vezető katonai és gazdasági hatalmának a tyúkszemére, pedig ez történt.

Azt pedig már végképp nem feltételezhette, hogy a köztisztviselői munkaköre kapcsán előbb lesz az amerikai szankciók áldozata, mint azok a boszniai szerb politikusok, akik a kérdéses jogszabályt kidolgozták és megszavazták a boszniai szerb törvényhozásban, majd a tavaly októberi választási kampányban arra építették a nacionalista kampányukat.

Az USA külügyi adminisztrációja a Stanković elleni fellépéssel azt üzente a boszniai politika és közigazgatás vezetőinek, hogy legyenek bármilyen beosztásban, rajtuk tartják a szemüket, és pozíciótól függetlenül bárki kerülhet ilyen helyzetbe, ha a “Daytoni szent tehén patájára lép”. Tehát példát statuáltak, hogy legyen mindenkinek félnivalója.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava