Connect with us

Maffia

A CAMORRA ÉS A BALKÁN: Sehova sem lehet eljuttatni a drogot korrumpált állami vezetők nélkül, avagy mindannyian a maffia markában vagyunk

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Koszovóban nemrégiben az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA) közreműködésével 400 kilogramm kokaint foglaltak le egy Brazíliából érkezett hússzállítmányban, amiért az Egyesült Államok albániai nagykövete a Twitteren dicsérte meg a koszovói és az albán hatóságokat. De vajon a szervezett bűnözés jelenti-e a legnagyobb veszélyt a Balkánon? Erről is beszélt a belgrádi NIN-nek adott interjúban Sergio Nazzaro, olasz újságíró, író, aki Petri Györgyöt az egyik legnagyobb kortárs magyar költőnek nevezte a róla készített diplomamunkájában (2003). Nazzaro jelenleg az olasz parlament maffiaellenes bizottságának szóvivője.

Az állam és a szervezett bűnözés

A CAMORRA ÉS A BALKÁN: Sehova sem lehet eljuttatni drogot korrumpált állami vezetők nélkül, avagy mindannyian a maffia markában vagyunk
Annak a helyzetnek a megértéséhez, amelyben néhány balkáni ország most találja magát, tisztában kell lennünk azzal, hogy a gyökerek több évtizedre nyúlnak vissza, amikor Raffaele Cutolo, a Camorra vezetője újraszervezte az olasz alvilágot: ő volt az, aki Albánia, és az akkor még a volt Jugoszláviához tartozó Montenegró felé fordult.

Nazzaro (a képen) szerint a nemrég elhunyt Cutolo felfedezte az “új bizniszben”, a korábban nem létező piacok feltárásában és az új disztribúciós hálózatok megteremtésében rejlő lehetőségeket.

– Az olaszok számára az egyik probléma az, hogy nem ismerik a Balkán legnagyobb részét. Többnyire annyit tudnak, hogy hol van Albánia, mert onnan érkezik a kábítószer


– mondta Nazzaro, aki megjegyezte, hogy Cutolo emberei a múlt évszázad nyolcvanas éveiben vették fel a kapcsolatot az akkori albániai és montenegrói, illetve jugoszláviai vezetőkkel, ami aztán létfontosságú lett “az üzlet” szempontjából.

– Akárhogy is van, Milo Đukanović (montenegrói elnök) az a politikus, akinek az értelmezése szerint az állam és a szervezett bűnözés egy és ugyanaz


– jelentette ki Nazzaro, aki beszélt arról is, hogy Đukanovićot miért nem sikerült bíróság elé állítani.

– Bonyolult volt a helyzet, mert Jugoszlávia éppen szétesőben volt, nem lehetett figyelmen kívül hagyni a nemzetközi politikát és a geostratégiát sem, így végül nem tudtuk, hogy mit kezdjünk vele


– nyilatkozta Nazzaro, aki megjegyezte, hogy sehova sem lehet eljuttatni nagyobb mennyiségű kábítószert korrumpált állami tisztségviselők vagy vezetők segítsége nélkül.

A háborús örökség és az elszigeteltség közepette új elit jött létre a Nyugat- Balkánon, amely ugyan nem tudja igazolni a birtokában lévő pénz eredetét, viszont szoros kapcsolatokat ápol a hatalmon lévő politikusokkal.

Ennek a következményeit nyögi a Balkán, ahol a létrejött kormányok egy része nyíltan flörtöl a szervezett bűnözéssel, van azonban egy láthatatlan tényező is.

A láthatatlan tényező

A szervezett bűnözéssel foglalkozó szakértő szerint ez a láthatatlan tényező a geopolitika.

– Felvetődik a hipotetikus kérdés, hogy Erdoğant szeretnénk-e látni a balkáni útvonalon a titkosszolgálataival és az iszlám fundamentalizmusával, valamint a maga fegyvercsempészetével, vagy valaki mást, aki ezt képes megállítani. Véleményem szerint az igazi kérdés a Balkánon a szélsőségesek és a terrorizmus ellenőrzés alatt tartása. És ez a legfontosabb, nem a szervezett bűnözés

– mondta Nazzaro, aki szerint a fenti dilemma mindig is létezett.

– Ha engedik, hogy a balkáni útvonalon áthaladjon bizonyos mennyiségű kábítószer, akkor megakadályozzák az instabilitást és a terroristák bejutását Európába, bár én személy szerint soha nem értettem, hogy miért nincs lehetőségünk mindkettőt megállítására. Sok mindent láttam a jelenség kutatása során, és néha felteszem magamnak a kérdést, hogy mi is történik itt valójában?


Az olasz szakértő azonnal értelmezte is az általa felvetett dilemmát.

– A maffia soha nem működik együtt a terroristákkal. Ebben a tényben rejlik a válasz arra a kérdésre, hogy az Iszlám Állam miért nem hajtott végre támadásokat Olaszország területén. A szervezett bűnözés paradox módon, bizonyos szempontból a terület védelmezője. Nagyon nehéz illegálisan fegyvereket szállítani Olaszország déli részén, és észrevétlenek maradni


– nyilatkozta Nazzaro, aki szerint a szervezett bűnözés azonnal értesítené a kormányt, ha terrorista készülődést észlelne, és ennek az ellenkezője is igaz. A vörös terror idején a kormány illetékesei felkeresték Cutolot a börtönben, hogy megbeszéljék vele a helyzetet.

Kitanulták a mesterséget

Az albán csoportok függetlenné és egyenlővé váltak a hierarchiában, és mára már jelentősen megerősödtek, Róma egyes városrészeit is ők ellenőrzik.

– Korábban az albánok alul voltak a szervezett bűnözés struktúrájában, de mára már elsajátították a mesterséget, és tudják, hogy hogyan lehet a munkákat egyedül is végezni egész Európában.


A szakértő kitért arra is, hogy az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) közreműködésével nemrégiben 38 személyt tartóztattak le Albániában, akiket azzal vádolnak, hogy az egész Balkánra kiterjedő kábítószerhálózatot működtettek.

Véleménye szerint a DEA feltűnése a Balkánon azt jelenti, hogy állami vagy kormányszinten történhetnek változások.

– A kábítószer geopolitikai tőke, és amikor a DEA megjelenik valahol, az sohasem csak a szervezett bűnözés elleni harcról szól


– nyilatkozta Nazzaro, aki megjegyzete, hogy az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal az amerikai kormány jobb keze, amikor a szervezett bűnözésről és a kábítószerkereskedelemről van szó, nekik világos képük van arról, hogy egyes országokban mi játszódik le az alvilágban, ezért a DEA jelenléte azt jelzi, hogy az adott térségben geopolitikai átrendeződés van folyamatban.

Az építőipar és a szervezett bűnözés

A szervezett bűnözés birodalmakat épít, a birodalmaknak pedig épületekre és házakra van szükségük.

Az építőipar gyakran jár együtt a pénzmosással, valamint a városok és a közösségek feletti ellenőrzés megszerzésével.

– A szervezet bűnözés számára az építőipar elsődleges célpont, mert rajta keresztül mossa tisztára a pénzt, és mert általa az emberek és a városok tulajdonosává válik, az árak ellenőrzésével pedig megvalósul a munkaerőpiac feletti kontroll. A nap végén pedig már  ők irányítják az embereket, és ők mondják meg, hogy kire adják le vokasikat. Amikor elérkeznek a helyhatósági választások, akkor már megvan a saját privát városuk, és a saját privát polgármesterük


– vázolta fel a helyzetet az olasz szakértő, aki szerint a szervezett bűnözés lakótelepeket emel, kongresszusi központokat épít, és mindennek eladásával tisztára mosott pénzhez jut, ráadásul még a hatalmat is gyakorolja az általa delegált és demokratikusan megválasztott polgármesterek által.

És a kör itt bezárul.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava