Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bosznia

Megvonták a főbosnyák vezető nejének magiszteri címét, Bosznia most ezen csámcsog

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Megfosztották magiszteri címétől a "főbosnyák nagyasszonyt"
Megfosztották magiszteri címétől a "főbosnyák nagyasszonyt" (Forrás: Twitter)
A cikk meghallgatása

Sebija Izetbegović magiszteri címének megvonásától hangos Szarajevó. Nem elég, hogy a rossz választási eredmények miatt Bakir Izetbegović Demokratikus Akciópártja ellenzékbe kényszerült Bosznia- Hercegovinában, és hogy felbomlott egyetlen lányának a házassága, amelynek a megkötéséhez Recep Tayyip Erdoğan török szultán/elnök asszisztált, most itt van egy újabb botrány, a Szarajevói Egyetem szenátusa ugyanis az “elkövetett törvénytelenségek miatt” megvonta a feleségétől a tudományos fokozatot, ami miatt az asszony eddig betöltött pozíciói is veszélybe kerülnek. Itt jegyzendő meg, hogy Sebija Izetbegović “nemcsak feleség”, hanem a bosnyák nacionalista Demokratikus Akciópárt főbizottságának a tagja, tehát politikus is.

A háború és a magiszteri cím

A Szarajevói Egyetem szenátusa nagy többséggel úgy döntött, hogy megfosztja tudományos címétől Sebija Izetbegovićot. Erre a szenátus 48 tagja közül 30 igennel szavazott, öten viszont nemmel, hat tartózkodás mellett. A 48 úgy jön ki, hogy heten nem vettek részt a véleménynyilvánításban.

A szavazásra azt követően került sor, hogy a Sebija tudományos előmenetelét vizsgáló bizottság megállapítása szerint nincsenek hitelt érdemlő bizonyítékok arra, hogy az egyre inkább gyengülő “bosnyák fővezér” felesége minden vizsgát letett, ami a tudományos cím megszerzéséhez kellett.

– A magiszteri diplomát nem adta be az egyetemnek, mivel az nem is létezik

– mondta Rifat Škrijelj, a Szarajevói Egyetem rektora, aki egy további problémát is megemlített, miszerint a Zágrábi Orvosi Egyetem nem erősítette meg, hogy Sebija Izetbegović ott tette le azokat a vizsgákat, amelyek alapján jóváhagyták számára a diploma utáni képzés megkezdését/folytatását a Szarajevói Egyetemen.

A bosnyák vezető felesége 1993-ban, vagyis a háborús időkben iratkozott be a Zágrábi Orvosi Egyetemre, ahol azonban nem találták meg az ott állítólag letett vizsgákra vonatkozó dokumentumokat, amelyekre hivatkozva engedélyt kapott arra, hogy Szarajevóban végezze el a magiszteri képzést.

Sebija Izetbegović 1998-ban szerezte meg a magiszteri fokozatot “A terhes nők táplálkozásának hatása az újszülöttek fejlődési rendellenességeinek előfordulására a szarajevói háború alatt” címet viselő dolgozattal, amihez nyilván a bosznia-hercegovinai főváros szerb zárlata adta a témát, hiszen a körbezárt város lakossága akkortájt de facto éhezett.

Magiszteri címről döntöttek

Magiszteri címről döntött a szenátus (Forrás: Raport)

A magiszteri cím elvesztése azzal jár, hogy Sebija Izetbegovićot megfosztják a doktori fokozattól is, hiszen az a következő lépcső, amelynek megugrásához szükség van a magiszteri címre.

Ha a bosnyák vezető feleségétől “elkobozzák” a doktori címét is, akkor elbúcsúzhat a szarajevói orvosi karon betöltött professzori állásától, és veszélybe kerül a pozíciója a Szarajevói Klinikai Központ élén.

Az Amerika Hangja úgy értelmezi az egyetemi szenátus döntését, hogy miután a hétfőn megfogalmazott határozat megsemmisíti a magiszteri címet, Izetbegovićné automatikusan elveszíti a doktori fokozatot is, ami logikus következmény lenne, bár erre a dokumentum explicite nem tér ki, ráadásul a Balkánon logikából nem sokan vizsgáztak jelesre az utóbbi húsz-harminc évben.

A szenátusi határozat a meghozás napján, tehát azonnal életbe lép, ennek ellenére a harmadik pont kötelezi az egyetemi szakszolgálatot a dokumentum közzétételére Szarajevó Kanton hivatalos lapjában, aminek túl sok értelme nincs, mert a Bakir Izetbegović egyik ellenlábasának számító Fahrudin Radončićhoz közeli Avaz hírportál több cikkben is nyilvánosságra hozta a dokumentumot, ezért most ezen csámcsog az egész Bosznia.

Politikai ügynek tekinti

A boszniai közösségi médiában hétfőn sokan viccelődtek Sebija Izetbegović számlájára, egyik-másik kommentelő úgy vélekedett, hogy Sebija Izetbegovićnak újra kellene járnia az egyetemet, mások szerint pedig ezek után az sem kizárt, hogy a bosnyákok nagyasszonyának középiskolai diplomája sincs.

Magiszter

Fahrudin Radončić, politikus, vállalkozó és médiamágnás (is)

A magiszteri cím visszavonása nem váratlan fejlemény, miután az ügyet vizsgáló bizottság jelentését pénteken már megszellőztette az Izetbegović családdal szemben nem túl nagy tiszteletet tápláló Avaz, amely napok, sőt, talán hetek óta erre a témára hangol.

Az egyetemi döntést követően Sebija Izetbegović az egyik helyi televízió adásában bemutatta a leckekönyvét, de a vizsgákról szóló igazolás és a diplomája ezúttal sem került elő.

Az Avaz közben külön kommentárt is szentelt az ügynek, amelyben megjegyezte, hogy itt nemcsak okirat-hamisításról van szó, hanem társadalmi károkozásról is.

A bosnyák hírportál szerint a károkozás több százezer konvertibilis márkában (KM) mérhető, amit Sebija Izetbegović végzettség nélküli folytatott munkával szerzett az elmúlt időszakban, miközben potenciálisan veszélyeztette a szükséges képesítés hiányában általa kezelt betegek életét.

A Szarajevói Egyetem szenátusának döntésére reagált maga Sebija Izetbegović is, aki az ilyenkor szokásos mantrát vette elő, miszerint “ez egy kizárólag politikailag motivált döntés”.

Szerinte azok akarnak leszámolni vele, akik személyes ambícióik miatt konfliktusba kerültek a férje által irányított párt politikájával, ami természetesen utalás Rifat Škrijeljre, a Szarajevói Egyetem rektorára, aki 2020-ben lépett ki a Demokratikus Akciópártból, és aki állítólag jó kapcsolatokat ápol az Avaz itt már említett főszerkesztőjével.

– A nálam lévő leckekönyvben rögzítve vannak a tantárgyak, az osztályzatok és a sikeres teljesítések dátumai, valamint láthatók a professzorok aláírásai minden egyes sikeresen letett vizsgához

– mondta a bosnyák Demokratikus Akciópárt (SDA) vezetőjének felesége, aki saját állítása szerint csak azért nem adta oda az ügyét vizsgáló bizottságnak a leckekönyvét, mert elmondása szerint annak tevékenysége során bizonyos fontos dokumentumok eltűntek a hivatalos iratok és akták közül, pedig azok léteztek.

Magiszteri diploma helyett leckekönyvvel igyekszik igazolni magát

Magiszteri diploma helyett leckekönyvvel igyekszik igazolni magát (Forrás: Hayat)

Sebija Izetbegović tehát szó szerint attól tart, hogy a leckekönyve is elveszik vagy esetleg megsemmisül, ezért a szóban forgó “utolsó dokumentumot” a bíróságnak, illetve az ügyészségnek kívánja átadni, ami pedig azt jelenti, hogy pert indít az egyetem ellen.

A balkáni politikusok csavaros észjárását ismerve, az sem zárható ki, hogy a főbosnyák nagyasszony esetleg azzal a tézissel áll majd elő a bírósági eljárás során, hogy a magiszteri diploma és a vizsgákról szóló igazolás is létezett, csak az ügyével foglalkozó bizottság “eljátszotta”, vagyis elvesztette, eltüntette, stb.

Ezzel azonban legfeljebb időt nyer, de csatát nem, a Zágrábi Egyetem ugyanis elég komoly intézmény ahhoz, hogy vezesse a diákjai előrehaladását. Ha Sebija Izetbegović ott vizsgázott, vagy netalán diplomát szerzett, annak minden bizonnyal nyoma van, és ez fordítva is igaz: aligha szolgál bizonyítékokkal, ha nem történt “teljesítés”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava