Connect with us

Bosznia

AZ ÉVTIZED ESKÜVŐJE ÉS A SZEXMUNKÁSOK: Felbomlott a legfontosabb bosnyák frigy, Jasmina Izetbegtović elvált a férjétől

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az esküvő, ami alig tartott tovább, mint maga a frigy
A cikk meghallgatása

Két csapás is érte, a legfőbb bosnyák vezetőt, elveszítette az államelnökségi tagságért folytatott küzdelmet, és befuccsolt a lánya alig egy évvel ezelőtt kötött házassága. Bakir Izetbegović, a Demokratikus Akciópárt (Stranka Demokratske Akcije, SDA) elnöke így a “vegyes megítélés” alá eső választási eredmény mellett amiatt is aggódhat, hogy Jasmina nevű lánya felbontotta a hetetdhét országra szóló esküvő alkalmával, Recep Tayyip Erdoğan török államfő részvétele mellett megkötött frigyet. Az SDA belső ügyeiben jártas szakértők véleménye szerint a házasság felbontása nem jött jókor a pártelnöki pozíciójában szorongatott Izetbegovićnak a nem túl rózsás, illetve liliomos október eleji választási eredmény után.

A családba került

A boszniai médiában komoly nyilvánosságot kapott az október 2-i választások lebonyolítása kapcsán fokozódó politikai viták közepette, hogy Bakir Izetbegović SDA-elnök lánya, Jasmina beadta a váláshoz szükséges papírokat a szarajevói bíróságon. Sajtóértesülések alapján a válást mostanra ki is mondták, így az SDA elnökének lánya újra egyedülálló.

Az egyébként magántermészetű hír azonban túlmutat az Izetbegović família belső berkein, merthogy ezzel kikerült a családból a török szultán.

Jasmina válása amiatt lehet különösen kellemetlen a választási eredmény miatt meglehetősen megingott tekintélyű Bakir Izetbegovićnak, mert az alig több mint egy évet megélt frigyhez Recep Tayyip Erdoğan török államfőt kérte fel az örömapa a lánya tanújának.

Az Izetbegović családdal közeli viszonyt ápoló török államfő a feleségével, és több török állami vezetővel részt is vett a 2021. augusztus végi esküvőn, maga Erdoğan pedig a tanú szerepét is elvállalta.

Ezt akkor a politikai elemzők úgy minősítették, hogy Izetbegović ezzel akarta kifejezni az általa vezetett politikai közösség török orientációjának vitán felüli szintjét.

TÖRÖLVE: Erdoğan volt az Izetbegović-lány tanúja az “évtized esküvőjének” titulált eseményen

Más vélemények szerint Erdoğan tanúként való közreműködése amiatt jött kapóra Izetbegovićnak, mert az esküvő előtt pár héttel a legnagyobb bosnyák párt vezetőjeként Erdoğan meghívására egy háromoldalú találkozón vett részt Ankarában Milorad Dodikkal, a boszniai szerbek legfőbb politikai vezetőjével. Akkor a boszniai médiában ellentétes információk jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy Izetbegović mennyiben kapott különb elbánást a török gazdasági érdekeket maximálisan kiszolgáló Dodikkal szemben.

Az SDA belső köreiben futótűzként terjedt a hír, hogy a török fél a bosnyák rokonokkal egyező módon kezelte az ottomán múltat rendre kritikus megjegyzésekkel illető legfőbb boszniai szerbet. Így az Izetbegović család boszniai primátusának biztosítása is lehetett a célja Erdoğan “családba emelésének”.

Annyi biztos, hogy az október 2-i választást megelőző kampány egyik legfontosabb eseménye volt a török államfő szarajevói látogatása, amikor is csak Izetbegovićtyal tárgyalt pártelnöki minőségben, amivel közvetlenül támogatta az SDA kampányát.

A török Igazság és Fejlődés Pártja, (Adalet ve Kalkınma Partisi) AKP és a bosnyák Demokratikus Akciópárt elnökei közti mély politikai kapcsolat jövőjét vélhetően nem veszélyezteti ugyan, hogy Jasmina alig több, mint egy év után felbontotta a tavaly nyáron még az “évtized esküvőjeként” emlegetett házasságot.

Jasminának egyébként is ez volt a második házassága, és az első sem tartott sokkal tovább. Azonban a mostani válás komoly fejtörést okozhat Izetbegovićnak, mivel rendre kritikus hangok kapnak teret az SDA vidéki, erősen vallásos alapszervezeteitől a pártelnök családjához köthető botrányok miatt.

Zuhan Izetbegović tekintélye

A közvélemény kutatások alapján szorosnak jósolt választási eredmény miatt volt kiemelten fontos az Izetebegović család számára, hogy a frigy felbontására, vagy legalább annak a sajtóban történő megszellőztetésére csak az október 2-i választás után kerüljön sor.

Ez így is történt, azonban Bakir Izetbegović ettől függetlenül kapott ki a baloldali koalíciós jelölttől a bosnyák államelnökségi helyért vívott harcban majd 20%-kal.

Jasminatól most elvált Ćamil Humačkićról különböző pletykák keringtek a boszniai médiában. Annyi bizonyos a személye kapcsán, hogy Stolacból származik, és Németországban töltötte élete nagyobb részét.

Humačkić magát informatikai szakemberként és vállalkozóként szokta meghatározni. A németországi cége szoftverek fejlesztésével és értékesítésével foglalkozik.

A válást egyik fél sem kommentálta, vagyis annak indokai nem ismertek. Azonban nem zárható ki, hogy Izetebgović szorult helyzetében elébe ment a bajnak, és maga hívta fel lánya figyelmét a korábbi vője németországi ügyleteihez kapcsolódó rendőrségi nyomozásra.

Humačkić neve igazgatói minőségben merült fel egy berlini székhelyű “eszkort ügynökség” kapcsán, aminek a tevékenységét a német hatóságok prostitúció szervezésével összefüggésben vizsgálják.

Másfelől a fényességes porta sem fogadta volna kitörő örömmel, ha a legfőbb török állami vezető neve összefüggésbe kerül egy szexmunkások berlini foglalkoztatásával gyanúba keveredett balkáni bűnszervezettel.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava