Connect with us

Bosznia

AZ ÉVTIZED ESKÜVŐJE ÉS A SZEXMUNKÁSOK: Felbomlott a legfontosabb bosnyák frigy, Jasmina Izetbegtović elvált a férjétől

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az esküvő, ami alig tartott tovább, mint maga a frigy
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Két csapás is érte, a legfőbb bosnyák vezetőt, elveszítette az államelnökségi tagságért folytatott küzdelmet, és befuccsolt a lánya alig egy évvel ezelőtt kötött házassága. Bakir Izetbegović, a Demokratikus Akciópárt (Stranka Demokratske Akcije, SDA) elnöke így a “vegyes megítélés” alá eső választási eredmény mellett amiatt is aggódhat, hogy Jasmina nevű lánya felbontotta a hetetdhét országra szóló esküvő alkalmával, Recep Tayyip Erdoğan török államfő részvétele mellett megkötött frigyet. Az SDA belső ügyeiben jártas szakértők véleménye szerint a házasság felbontása nem jött jókor a pártelnöki pozíciójában szorongatott Izetbegovićnak a nem túl rózsás, illetve liliomos október eleji választási eredmény után.

A családba került

A boszniai médiában komoly nyilvánosságot kapott az október 2-i választások lebonyolítása kapcsán fokozódó politikai viták közepette, hogy Bakir Izetbegović SDA-elnök lánya, Jasmina beadta a váláshoz szükséges papírokat a szarajevói bíróságon. Sajtóértesülések alapján a válást mostanra ki is mondták, így az SDA elnökének lánya újra egyedülálló.

Az egyébként magántermészetű hír azonban túlmutat az Izetbegović família belső berkein, merthogy ezzel kikerült a családból a török szultán.

Jasmina válása amiatt lehet különösen kellemetlen a választási eredmény miatt meglehetősen megingott tekintélyű Bakir Izetbegovićnak, mert az alig több mint egy évet megélt frigyhez Recep Tayyip Erdoğan török államfőt kérte fel az örömapa a lánya tanújának.

Az Izetbegović családdal közeli viszonyt ápoló török államfő a feleségével, és több török állami vezetővel részt is vett a 2021. augusztus végi esküvőn, maga Erdoğan pedig a tanú szerepét is elvállalta.

Ezt akkor a politikai elemzők úgy minősítették, hogy Izetbegović ezzel akarta kifejezni az általa vezetett politikai közösség török orientációjának vitán felüli szintjét.

jasmina izetbegovic

TÖRÖLVE: Erdoğan volt az Izetbegović-lány tanúja az “évtized esküvőjének” titulált eseményen

Más vélemények szerint Erdoğan tanúként való közreműködése amiatt jött kapóra Izetbegovićnak, mert az esküvő előtt pár héttel a legnagyobb bosnyák párt vezetőjeként Erdoğan meghívására egy háromoldalú találkozón vett részt Ankarában Milorad Dodikkal, a boszniai szerbek legfőbb politikai vezetőjével. Akkor a boszniai médiában ellentétes információk jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy Izetbegović mennyiben kapott különb elbánást a török gazdasági érdekeket maximálisan kiszolgáló Dodikkal szemben.

Az SDA belső köreiben futótűzként terjedt a hír, hogy a török fél a bosnyák rokonokkal egyező módon kezelte az ottomán múltat rendre kritikus megjegyzésekkel illető legfőbb boszniai szerbet. Így az Izetbegović család boszniai primátusának biztosítása is lehetett a célja Erdoğan “családba emelésének”.

Annyi biztos, hogy az október 2-i választást megelőző kampány egyik legfontosabb eseménye volt a török államfő szarajevói látogatása, amikor is csak Izetbegovićtyal tárgyalt pártelnöki minőségben, amivel közvetlenül támogatta az SDA kampányát.

A török Igazság és Fejlődés Pártja, (Adalet ve Kalkınma Partisi) AKP és a bosnyák Demokratikus Akciópárt elnökei közti mély politikai kapcsolat jövőjét vélhetően nem veszélyezteti ugyan, hogy Jasmina alig több, mint egy év után felbontotta a tavaly nyáron még az “évtized esküvőjeként” emlegetett házasságot.

Jasminának egyébként is ez volt a második házassága, és az első sem tartott sokkal tovább. Azonban a mostani válás komoly fejtörést okozhat Izetbegovićnak, mivel rendre kritikus hangok kapnak teret az SDA vidéki, erősen vallásos alapszervezeteitől a pártelnök családjához köthető botrányok miatt.

Zuhan Izetbegović tekintélye

A közvélemény kutatások alapján szorosnak jósolt választási eredmény miatt volt kiemelten fontos az Izetebegović család számára, hogy a frigy felbontására, vagy legalább annak a sajtóban történő megszellőztetésére csak az október 2-i választás után kerüljön sor.

Ez így is történt, azonban Bakir Izetbegović ettől függetlenül kapott ki a baloldali koalíciós jelölttől a bosnyák államelnökségi helyért vívott harcban majd 20%-kal.

Jasminatól most elvált Ćamil Humačkićról különböző pletykák keringtek a boszniai médiában. Annyi bizonyos a személye kapcsán, hogy Stolacból származik, és Németországban töltötte élete nagyobb részét.

Humačkić magát informatikai szakemberként és vállalkozóként szokta meghatározni. A németországi cége szoftverek fejlesztésével és értékesítésével foglalkozik.

A válást egyik fél sem kommentálta, vagyis annak indokai nem ismertek. Azonban nem zárható ki, hogy Izetebgović szorult helyzetében elébe ment a bajnak, és maga hívta fel lánya figyelmét a korábbi vője németországi ügyleteihez kapcsolódó rendőrségi nyomozásra.

Humačkić neve igazgatói minőségben merült fel egy berlini székhelyű “eszkort ügynökség” kapcsán, aminek a tevékenységét a német hatóságok prostitúció szervezésével összefüggésben vizsgálják.

Másfelől a fényességes porta sem fogadta volna kitörő örömmel, ha a legfőbb török állami vezető neve összefüggésbe kerül egy szexmunkások berlini foglalkoztatásával gyanúba keveredett balkáni bűnszervezettel.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bosznia

Hamis titkosszolgálati igazolványt találtak egy Szerbiában elfogott boszniai képviselőnél

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

igazolvány
Tiszteletbeli ügynökként működött a bosnyák Föderáció egyik képviselője (Forrás: Klix)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 6 perc

Salko Zildžić, a Demokratikus Akció Pártjának (Stranka Demokratske Akcije, SDA) tuzlai vezetőjét lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt vették őrizetbe a Szerbiába történő belépésekor a határőrök, a személygépjárműve átvizsgálásakor pedig felleltek egy a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavjestajna i Sigurnosna Agencija, OSA) által kibocsátott „tiszteletbeli szolgálati igazolványt”. Bár a honatya kiadatása azóta megtörtént, az eset kapcsán parlamenti vizsgálat indul a nyugat-balkáni Csodaországban.

Fegyver helyett igazolványt találtak

Annak ellenére, hogy a nyári politikai uborkaszezon után a boszniai közvélemény érdeklődésének centrumában változatlanul a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) “alkotmányos szabadságharca” áll, a korábbi napokban újfent a bosnyák konzervatívok zászlóshajójának minősülő SDA-ra terelődött a figyelem.

A párttal kapcsolatos legfrissebb botrány érintettje Salko Zildžić, a horvát-bosnyák Föderáció parlamentjének képviselője, és az SDA tuzlai alapszervezetének vezetője, akit még szeptember 19-én vettek őrizetbe a szerb határőrök a Drina szerbiai oldalán fekvő Bajina Bašta határátkelőhelyen.

Zildžić elfogása kapcsán a szerbiai hatóságok kezdetben mindössze annyit közöltek, hogy a boszniai föderációs honatya által használt személyautó átvizsgálása során egy maroklőfegyvert találtak 15 darab lőszerrel. Zildžićnek a fegyverre ugyan volt engedélye, azonban azt Szerbiába nem vihette volna magával.

igazolvány

Nem mindennapi igazolvánnyal rendelkezett Salko Zildžić, a bosnyák-horvát entitás parlamenti képviselője (Forrás: Klix)

Az užicei bíróság nem volt rest mindezek alapján elrendelni a boszniai föderációs honatya előzetes letartóztatását.

Az eset további körülményei ettől a mozzanattól kezdődően eltérő értelmezés alá esnek az érintettek részéről, annyi azonban bizonyos, hogy Zildžić előzetes letartóztatásba vételét követően a szerbiai illetékesek tüzetesebben átvizsgálták a járművét, vélhetően további fegyverek után kutatva.

Így találták meg a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavještajna i Sigurnosna Agencija, OSA) igazolványát Zildžić nevére kiállítva.

A nyugat-balkáni sajtóviszonyokat és a hivatalos szervek adatkezelési gyakorlatát jól leképezi, hogy vélhetően előbb jelent meg a nem mindennapi hír a mindig jól értesült szarajevói Klix hírportálon, mint ahogy a BIA-t vezető Aleksandar Vulint tájékoztatták volna az okmány lefoglalásáról.

Az igazolvány kapcsán a szerbiai illetékesek nem is igen tudtak mit kezdeni a helyzettel. Egyfelől azért nem, mert annak birtoklása önmagában még nem valósít meg semmilyen bűncselekményt, így legfeljebb kellemetlen kérdések hada várhatta Zildžićet emiatt a fogdában.

Másfelől pedig a dokumentumon öles betűkkel a „tiszteletbeli szolgálati igazolvány” (Počasna službena iskaznica) felirat szerepelt, ami miatt annak eredetiségével kapcsolatban komoly aggályok merülhettek fel.

Hogyan kaphatott igazolványt?

Zildžić személye kapcsán nem ismert, hogy a korábbi években bármilyen kapcsolatban állt volna az OSA-val. Sőt, az önéletrajza meglehetősen letisztult, mondhatni transzparens, mivel a 2006-ban megkezdett politikai karrierje előtt is széles körben ismert volt a boszniai nyilvánosság előtt, mint élsportoló, aki bokszolóként és cselgáncsozóként jeleskedett nemzetközi szinten.

Az OSA működését szabályozó törvény ugyan lehetőséget ad a szervezet vezetőjének, hogy diszkrecionális jogkörében eljárva, egyedi esetekben adományozzon olyan igazolványt, amin a „tiszteletbeli” jelző szerepel, azonban az N1 Bosna csatorna értesülése szerint ezt a gyakorlatot a korábbi években kizárólag a komoly szakmai teljesítményt nyújtó, nyugállományba vonulók esetében követték a szervezetnél.

Zildžić tekintetében nyugállományról és komoly szakmai teljesítményről nem lehet szó, a sportszakmai karrierje mellett azért sem, mert mindössze 42 éves.

Parlamenti vizsgálat lesz

Önmagában Zildžić elfogása és előzetes letartóztatásba vétele nem érte el a boszniai politikai ingerküszöböt, a nem mindennapi okmány fellelése azonban nagy lendületet adott az eseményeknek.

Elsőként a bosnyák konzervatívok által szerbpárti nézetei miatt évek óta támadott Aleksandar Vranješ, Belgrádba akkreditált boszniai nagykövet jelezte a sajtóban, hogy tud a fogva tartás tényéről, teendője azonban nincs, tekintettel arra, hogy Zildžić nem kért konzuli közbenjárást az ügyében.

Sabina Čudić, a liberális Naša Stranka parlamenti képviselője nyilatkozatában jelezte, hogy kezdeményezte az OSA működését felügyelő parlamenti bizottság rendkívüli ülésének összehívását az eset kapcsán. Szerinte egy vizsgálat keretében kell tisztázni, hogy a korábbi években kik és milyen okból kaptak hasonló igazolványt.

Čudić nyilatkozatára reagálva Ilija Cvitanović, a HDZ 1990 parlamenti képviselője jelezte, hogy mint az illetékes bizottság elnöke megtette a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a bizottság rendkívüli ülésére 10 napon belül sort kerítsenek. Az ülésen meghallgatják Almir Džuvót, az OSA idén tavasszal kinevezett vezetőjét, akinek válaszolni kell az igazolvány keletkezésével kapcsolatos kérdésekre.

Cvitanović bejelentése csak részben nyugtatta meg a közvéleményt, mert az eset kapcsán lényegében mindenki Osman Mehmedagić, az SDA-t vezető Bakir Izetbegovićtyal szoros kapcsolatban álló korábbi OSA-vezető érintettségét feltételezi. Mehmedagić a vele kapcsolatban megjelent híresztelésekre reagálva közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy ő adott volna utasítást a kérdéses dokumentum kiállítására.

Össze-vissza védekezik

Zildžić az ominózus igazolvány léte és eredete kapcsán az ügy kirobbanása óta több variációt ismertetett a nagyérdeművel. Még a szerbiai fogva tartása alatt ügyvédje útján azt közölte, hogy az igazolvány létezik, az azonban nem eredeti, hanem egy másolat, amit „hülyeségből készítettek neki a barátai, akikkel a Državna Bjezbednost (magyarul Állambiztonság) nevű Viber-csoportot alkotják.”

Zildžić azt is elárulta, hogy mintegy 10 fő tagja ennek a csoportnak, azonban konkrét személyeket nem nevezett meg. Ezen túlmenően arra sem akart magyarázatot adni, miért volt szüksége egy ilyen jellegű dokumentumra, és azt miért vitte magával Szerbiába.

A szeptember 27-i Szarajevóban adott sajtótájékoztatóján Zildžić egy eddig ismeretlen külső tényező vagy a józan logika hatására módosította a védekezését. A szerbiai fogságban ugyanis sem ő, sem az ügyvédje nem számolt azzal, hogy a dokumentum létének és birtoklásának elismerése miatt a boszniai ügyészség okirathamisítás és azzal visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendel el.

Így az ügyészek munkáját nehezítendő Zildžić utóbb azzal állt elő, hogy nem is volt nála a kérdéses igazolvány, az nem az övé. Ebből adódóan azt nem találhatták meg nála. A különös nevű Viber csoport létezik ugyan, azonban tagadta, hogy annak a tagjai készítették volna „hülyéskedve” a dokumentum másolatot.

Az általa csak felhajtásnak minősített ügy céljaként pedig a személye lejáratását jelölte meg, továbbá azt, hogy ismeretlen okból minél tovább Szerbiában tartsák.

Tagadta továbbá, hogy valaha használta volna az igazolványt, és perdöntő bizonyítékként arra hivatkozott, hogy az okmányon a róla készült kép régi, így az a közreműködése nélkül kellett, hogy készüljön.

A lőfegyver és a lőszerek kapcsán konzekvensen azzal a magyarázattal állt elő, hogy azok a sajátjai, amiket engedéllyel tartott magánál, csak éppen elfelejtette kivenni az autójából, amikor Szerbiába indult. Azt pedig nem tartotta kommentárra érdemesnek, hogy milyen indokok miatt tartott a személygépjárművében egy lőfegyvert honatyai minőségben.

Megegyezett a szerbekkel

Zildžić kiadatására szeptember 25-én került sor. Ezt megelőzően a lőfegyver és a lőszerek jogosulatlan határon való átvitele miatt az užicei ügyészség gyorsított eljárásban megegyezést kötött vele.

Ennek keretében Zildžić elismerte bűnösségét, és elfogadta az egy éves szabadságvesztést azzal, hogy kiadják Bosznia-Hercegovinának a büntetés végrehajtása végett.

Utóbbi amiatt volt fontos számára, mert a szabadságvesztést meglehetősen szerényen osztó boszniai büntetőjog keretében lehetősége nyílik a jövőben a szerbiai büntetést, mint rövid időtartalmú szabadságvesztést pénzbírsággal megváltani, így a 365 nap szabadságvesztés helyett 365.000 konvertibilis márka, vagyis megközelítőleg 72 millió forint kifizetése ellenében mentesül a szabadságvesztés végrehajtása alól.

Már csak azt kell tisztáznia a parlamenti bizottság és az ügyészség felé az eddigieknél hihetőbb módon, hogy miként került az arcképe egy olyan okmányra, ami a Klix portál által megkérdezett szakértők szerint teljesen egyezik az OSA által kiadott igazolvánnyal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava