Connect with us

Horvátország

Anyám, én egy virág vagyok: fiumei banda képviseli Horvátországot idén az Eurovízión

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Idén a Let 3 képviseli Horvátországot az Euróvíziós Dalfesztiválon
Idén a Let 3 képviseli Horvátországot az Euróvíziós Dalfesztiválon (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Mindjárt az elején sietve elhatárolom magam: az Eurovíziónak nevezett valamit lenézem és megvetem, ha emlékezetem nem csal, utoljára az édesmamával néztem Újvidéken, amikor az Abba győzött a Waterloo című sikerszámmal. Az meg nem éppen tegnap volt. Szóval, van ez a síkhülye micsoda, ahol állítólag az európai nemzetek képviselői vetélkednek, kié lesz a legszebb, legjobb nóta.

Mama ŠČ! megy az Eurovízióra

Oké, ízlések és pofonok, van aki ananásszal eszi a csirkét, van aki sót szór a karamellkrémbe, és így tovább. A Let 3 (valahogy “Hármas számú légijáratnak” lehetne fordítani, ha nagyon muszáj lenne) fiumei punk bandnak álcázott vándorcirkusz Horvátországban már jóideje, 1987-től igyekszik megbotránkoztatni a közönséget, több-kevesebb sikerrel.

A sztori azért került egyáltalán a hasábjaira, mert idén Liverpoolban ők képviselik Horvátországot a fentebb lesajnált dalfesztiválon, miután győzedelmeskedtek a szombati selejtezőn. Ezen aztán az ország rendesen hajba kapott “haladárok” kontra tradicionalisták alapon, és a hullámzás máig sem csitult el.

A Mama ŠČ! elnevezésű “sláger” (úgy kell ejteni, hogy mama scs) egy nem kifejezetten szellemes háború-, - és Putyin-ellenes performansz, ami még plusz hallgathatatlan is.

Lenin az Eurovíziós Dalfesztiválon

Let 3: Lenin az Eurovíziós Dalfesztiválon – NJINLE = Lenjin (Forrás: Screenshot)

Szavakkal meglehetősen nehéz körülírni, hogy miről is van pontosan szó, de főbb vonalakban annyi elmondható, hogy a mama szereti az idiótát, vett egy Armageddon-traktort és megvásárolt mindenkit, akit tudott.

A ŠĆ az orosz ábécé Щ betűjére utal, a traktor a belarusz (tsz-elnök) Lukasenkára és Fehéroroszországra, a bajuszok pedig a kiugrott grúz papnövendékre, akit Sztálin néven ismert/ismer a világ.

Természetesen van még Putyin és Lenin (NJINLE = Lenjin) is, meg lakkcsizma, meg csillagszórós rakéta, kettő is.

Bár az előadás egyszerű szimbólumokat használ, ifjúkoromban bármelyik átlagos gimnazista megértette volna, mégis akkora értetlenkedést váltott ki, hogy Hrvoje Cvijanović, a zágrábi politológia tanára szükségesnek tartotta a Facebookon elmagyarázni a gyengébbeknek, hogy mit is láttak.

A régi szép időkben polgárpukkasztásról beszéltünk volna, ám miután manapság már nem nagyon maradt polgár, inkább nevezzük ezt a közvélemény megbotránkoztatásának.

Fiatal koromban, még lehet hogy belemagyaráztam volna valamit az egészbe – cápa az aranyhalas akváriumban, stb. – de manapság inkább hajlok arra, hogy a fiúk politikai poénokra vadászva akarnak egy kis pénzt keresni.

A Let 3 “huncutságai”

Ahogy az eddigiekből nyilván már kiderült, nem tartozok a Let 3 rajongói közé – Horvátországban akad néhány egészen tisztességes banda, de azokat is ritkán hallgatom – viszont volt néhány stiklijük, amire még én is emlékszem.

A 2000-res években, mondjuk, az volt a sőt és a pláne, hogy báránybundában, majdnem pucéran léptek színre, nagy fekete ragasztott bajúszokkal, nemi szervüket szájkosárral fedve.

Ezt az albumot is az Eurovízióra készülő horvát banda készítette

Ezt az albumot is az Eurovízióra készülő horvát banda készítette (Forrás: Internet)

2006-ban valaki feljelentette őket csendháborítás, stb. miatt, és nagy élvezettel jelentek meg a varasdi kihágási bírónál, ahol végül elvettették a kiszabott 300 kunás (kevesebb mint 50 euró) bírság megfizetésének ötletét a művészi szabadságért vívott harc ürügyén.

Az esetet kiváltó ok? A színpadon parafa dugót dugtak a fenekükbe. Nem is olyan régen, Angela Merkel kancellársága idején, Angela Merkel sz*rik című CD-jüket egy szoborral reklámozták, ahol a kancellár asszony éppen a vécékagylón kuporog.

Annak idején a bulvárlapok zokon vették, hogy egyik albumuk a Bombardiranje Srbije i Čačka címet viselte (Szerbia és Čačak [ejtsd: Csacsak] bombázása), és lehetne még sorolni, de nem tesszük.

Viszont ha már a szerbeknél tartunk, a bulvárlapok ismét nagy disznóságot szimatolnak, mert az együttes tagjai traktorral érkeztek a selejtezőre, és ezzel a szerbek szerint kifigurázták a Vihar elől traktorokon menekülő horvátországi szerbeket.

Egyesek annyira kiborultak, hogy a Let 3 az Eurovízióról való kizárását követelték.

Lehet, hogy ebben a lesz, mert a) a rendezvény kezdetét a szokásos 21 óráról előre hozták 20 órára, így fennáll annak veszélye, hogy kiskorú gyermekek is nézni fogják – mami miért dugott a bácsi rózsát a fenekébe? – és b) lehet hogy a fiumeiek féktelen malackodása felkelti a politikai korrektség felkent papjainak gyanakvását.

A Let 3 persze kitörő örömmel fogadná a cenzúrázási kísérleteket, és már előre bejelentették, hogy nem fognak engedni jottányit sem.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Jön az új BMW, kínai-horvát-magyar akkumulátor csomaggal?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

akkumulátor rimac
A Rimac Technology és az EVE Energy partnerségre lépett: az együttműködés során a két vállalat egyesíti erőit, hogy 2027-től Európában akkumulátorcellákat gyártsanak (Forrás: Rimac)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A müncheni IAA mobility vásáron történt, hogy a köztudomásúan bajor BMW és a kínai EVE Energy szerződést írt alá, amelynek értelmében a Neue Klasse-t, a híres BMW 3-as vonalának elektromos változatát a kínai gyártó akkumulátor csomagjával látják el. Miután ugyanez a rendezvény folyamán írták alá a horvát Rimac és az EVE együttműködési megállapodását, nem volt nehéz kitalálni, hogy a Neue Klasse-ban nemcsak kínai, de horvát technológiai is lesz. Esetleg magyar is, mert az EVE debreceni akkugyára nyilván benne van a képletben.

Mit gondol a horvátországi tudósító?

A BALK feltűnően mogorva, mondhatni blazírt tudósítója szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli hisztérikus regulatíva kijátszása érdekében járják a fátyoltáncot. A BMW, ha játékban, illetve ha egyáltalán életben akar maradni, nem kerülheti meg a kínai beszállítót.

A kvázi horvát-magyar eredetű akkupakkra azért van szükség, hogy félig-meddig európai eredetűnek lehessen feltüntetni a dolgot, ezzel biztosítva lehet, hogy Guy Verhofstadt nem kap sikoltozva szívéhez az Európai Parlamentben. A Rimac természetesen lelkendezik, mert bódító pénzszaga van az egésznek.

Ha valaki kíváncsi rá, a hivatalos nyilatkozat szerint a Rimac 2027-et és az európai akkumulátor-cellagyártás megkezdését látja a két vállalat közötti együttműködés csúcsának.

– Az EVE a cellagyártásra összpontosít, míg a Rimac Technology a nagy mennyiségű akkumulátormodul és cellatároló platform fejlesztésére és gyártására

– áll a nyilatkozatban. Rimacék azt is elárulták, hogy az Eve Energy világszerte a lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb gyártójaként ismert, és ugyanakkor vezető szerepet tölt be a 46XX hengeres cellaformátum terén, amely számos előnnyel rendelkezik más típusú akkumulátorokkal szemben.

Azok számára, akik egy szót sem értenek a technomaszlagból a horvát cég elmagyarázta, hogy a 46-os szám a hengeres cellák átmérőjére utal milliméterben, az “XX” pedig ezek magasságát jelzi.

A 46xx hengeres cellák egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelnek a hőterjedésre vonatkozó változó előírásoknak – a lítium-ion akkuk egyik csúf szokása, hogy üzem közben hőt termelnek, és ezzel összhangban felpuffadnak.

A henger alakú formátum a szakik egybehangzó véleménye szerint alkalmas az optimális hőkezelésre, ami kulcsfontosságú az elektromos járművek biztonsága és megbízhatósága szempontjából.

2023 09 25 192513

Az akkumulátorcellákat a Rimac Technology 46xx platformjához használják majd, amely versenyképes áron és teljesen testreszabható konfigurációkkal lehetővé teszi a nagy teljesítményű akkumulátor-rendszerek működését (Forrás: Rimac)

Maga Mate Rimac – a horvát elektromos fősámán, akit hol Nikola Teslához, hol Elon Muskhoz hasonlítanak -, a jövőbe révülve azt mondta, hogy “az EVE Energy az elsődleges lítium akkumulátorok egyik legnagyobb gyártója a világon, és az akkumulátor cellatechnológia terén szerzett óriási tapasztalatát bocsátja a partnerek rendelkezésére.

– A lítium akkumulátorok fejlesztése iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik az elektromos járművek ágazatának átalakítására és az energiatárolásra vonatkozó elképzelésünkhöz. Örömmel jelentjük be ezt az együttműködést, amely hosszú távon megbízható partnert biztosít a 46XX platformunk számára

– mondta Mate Rimac, hej regő rejtem.

Apróságok

Miután a fenti téma kimerítettnek tűnik, azon somolyogtam, hogy Vajdaságban (mi echte, tősgyökeres déliek névelő nélkül tituláljuk a világ e szegletét) ezt az egész hercehurcát batribiznisznek tudnák be, mint ahogy Debrecenben, egyebütt az anyaországban, nem akkugyár, hanem batrigyár épül. Ehhez nyilván Balkanac kolléga is hozzá tudna szólni, “telepi dzserekként”, ám attól tartok, hogy ő még mogorvább és blazírtabb mint az alulírott.

Viszont, ha már ilyen ex-jugoszláv vizekre eveztünk, azt is elmondom, hogy ma tudtam meg, hogy a zágrábi Ledo fagyigyár egyidős velem, azaz 65 éves. A korporációs ünnepi maszlagból kiderült, hogy az első Ledo által gyártott fagyi a Snjeguljica, azaz Hófehérke volt, egy príma minőségű pálcikás vaníliafagyi, abszolút utolérhetetlen ízű csokimázzal. (Figyelem! Aki azt merészeli mondani, hogy jégkrém, azonnal ledöföm! Szerk. megjegy.: Hordósi kollégával kellene megbeszélni a párbaj időpontját!)

Különben tiszteletre méltó korán kívül, igen kevés a hasonlatosság köztem és a Ledo gyár között. Ők rengeteg pénzt kerestek, én nem, őket megvásárolta pár évvel ezelőtt egy nagy nemzetközi multi, utánam senki sem érdeklődött üzletileg.

Persze, szeretném azt hinni, hogy nincs az a pénz a világon, amiért megvásárolnának, pláne most, hogy már lassan Kháron számára gyűjtögetem az obulusokat, de hát sose lehet tudni. Ronaldo is elment focizni Szaúd-Arábiába…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava