Connect with us

Horvátország

Anyám, én egy virág vagyok: fiumei banda képviseli Horvátországot idén az Eurovízión

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Idén a Let 3 képviseli Horvátországot az Euróvíziós Dalfesztiválon
Idén a Let 3 képviseli Horvátországot az Euróvíziós Dalfesztiválon (Screenshot)
A cikk meghallgatása

Mindjárt az elején sietve elhatárolom magam: az Eurovíziónak nevezett valamit lenézem és megvetem, ha emlékezetem nem csal, utoljára az édesmamával néztem Újvidéken, amikor az Abba győzött a Waterloo című sikerszámmal. Az meg nem éppen tegnap volt. Szóval, van ez a síkhülye micsoda, ahol állítólag az európai nemzetek képviselői vetélkednek, kié lesz a legszebb, legjobb nóta.

Mama ŠČ! megy az Eurovízióra

Oké, ízlések és pofonok, van aki ananásszal eszi a csirkét, van aki sót szór a karamellkrémbe, és így tovább. A Let 3 (valahogy “Hármas számú légijáratnak” lehetne fordítani, ha nagyon muszáj lenne) fiumei punk bandnak álcázott vándorcirkusz Horvátországban már jóideje, 1987-től igyekszik megbotránkoztatni a közönséget, több-kevesebb sikerrel.

A sztori azért került egyáltalán a BALK hasábjaira, mert idén Liverpoolban ők képviselik Horvátországot a fentebb lesajnált dalfesztiválon, miután győzedelmeskedtek a szombati selejtezőn. Ezen aztán az ország rendesen hajba kapott “haladárok” kontra tradicionalisták alapon, és a hullámzás máig sem csitult el.

A Mama ŠČ! elnevezésű “sláger” (úgy kell ejteni, hogy mama scs) egy nem kifejezetten szellemes háború-, Oroszország- és Putyin-ellenes performansz, ami még plusz hallgathatatlan is.

Lenin az Eurovíziós Dalfesztiválon

Let 3: Lenin az Eurovíziós Dalfesztiválon – NJINLE = Lenjin (Forrás: Screenshot)

Szavakkal meglehetősen nehéz körülírni, hogy miről is van pontosan szó, de főbb vonalakban annyi elmondható, hogy a mama szereti az idiótát, vett egy Armageddon-traktort és megvásárolt mindenkit, akit tudott.

A ŠĆ az orosz ábécé Щ betűjére utal, a traktor a belarusz (tsz-elnök) Lukasenkára és Fehéroroszországra, a bajuszok pedig a kiugrott grúz papnövendékre, akit Sztálin néven ismert/ismer a világ.

Természetesen van még Putyin és Lenin (NJINLE = Lenjin) is, meg lakkcsizma, meg csillagszórós rakéta, kettő is.

Bár az előadás egyszerű szimbólumokat használ, ifjúkoromban bármelyik átlagos gimnazista megértette volna, mégis akkora értetlenkedést váltott ki, hogy Hrvoje Cvijanović, a zágrábi politológia tanára szükségesnek tartotta a Facebookon elmagyarázni a gyengébbeknek, hogy mit is láttak.

A régi szép időkben polgárpukkasztásról beszéltünk volna, ám miután manapság már nem nagyon maradt polgár, inkább nevezzük ezt a közvélemény megbotránkoztatásának.

Fiatal koromban, még lehet hogy belemagyaráztam volna valamit az egészbe – cápa az aranyhalas akváriumban, stb. – de manapság inkább hajlok arra, hogy a fiúk politikai poénokra vadászva akarnak egy kis pénzt keresni.

A Let 3 “huncutságai”

Ahogy az eddigiekből nyilván már kiderült, nem tartozok a Let 3 rajongói közé – Horvátországban akad néhány egészen tisztességes banda, de azokat is ritkán hallgatom – viszont volt néhány stiklijük, amire még én is emlékszem.

A 2000-res években, mondjuk, az volt a sőt és a pláne, hogy báránybundában, majdnem pucéran léptek színre, nagy fekete ragasztott bajúszokkal, nemi szervüket szájkosárral fedve.

Ezt az albumot is az Eurovízióra készülő horvát banda készítette

Ezt az albumot is az Eurovízióra készülő horvát banda készítette (Forrás: Internet)

2006-ban valaki feljelentette őket csendháborítás, stb. miatt, és nagy élvezettel jelentek meg a varasdi kihágási bírónál, ahol végül elvettették a kiszabott 300 kunás (kevesebb mint 50 euró) bírság megfizetésének ötletét a művészi szabadságért vívott harc ürügyén.

Az esetet kiváltó ok? A színpadon parafa dugót dugtak a fenekükbe. Nem is olyan régen, Angela Merkel kancellársága idején, Angela Merkel sz*rik című CD-jüket egy szoborral reklámozták, ahol a kancellár asszony éppen a vécékagylón kuporog.

Annak idején a szerb bulvárlapok zokon vették, hogy egyik albumuk a Bombardiranje Srbije i Čačka címet viselte (Szerbia és Čačak [ejtsd: Csacsak] bombázása), és lehetne még sorolni, de nem tesszük.

Viszont ha már a szerbeknél tartunk, a bulvárlapok ismét nagy disznóságot szimatolnak, mert az együttes tagjai traktorral érkeztek a selejtezőre, és ezzel a szerbek szerint kifigurázták a Vihar hadművelet elől traktorokon menekülő horvátországi szerbeket.

Egyesek annyira kiborultak, hogy a Let 3 az Eurovízióról való kizárását követelték.

Lehet, hogy ebben a BBC partner lesz, mert a) a rendezvény kezdetét a szokásos 21 óráról előre hozták 20 órára, így fennáll annak veszélye, hogy kiskorú gyermekek is nézni fogják – mami miért dugott a bácsi rózsát a fenekébe? – és b) lehet hogy a fiumeiek féktelen malackodása felkelti a politikai korrektség felkent papjainak gyanakvását.

A Let 3 persze kitörő örömmel fogadná a cenzúrázási kísérleteket, és már előre bejelentették, hogy nem fognak engedni jottányit sem.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava