Connect with us

Bosznia

Milorad Dodik önmagához képest is kemény szavakkal illette Christian Schmidtet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Milorad Dodik felengedett néhány lufit Christian Schmidt számlájára
Milorad Dodik felengedett néhány lufit Christian Schmidt számlájára (Forrás: Klix.ba)
A cikk meghallgatása

Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke keményen visszaszólt a bosznia-hercegovinai politikai és gazdasági helyzetért őt főbűnösnek kikiáltó Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjének. A szerb entitás elnöke a trebinjei kórház felújítása kapcsán tartott konferencián feltett újságírói kérdésre válaszolva illette trágár szavakkal Schmidtet, majd előadott egy anekdotikus történetet a kettejük kapcsolatáról.

Dodik keményen visszaszólt

Milorad Dodik egy Banja Lukában megrendezett konferencián illette nyomdafestéket nehezen tűrő szavakkal Christian Schmidtet, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjét.

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke a trebinjei kórház épületének rekonstrukciója kapcsán aláírt 128 millió konvertibilis márka összegű projektszerződésnek szentelt rendezvényen vett részt.


Christian Schmidtet gyalázta

Milorad Dodik arra számít, hogy a következő hónapban leteszik az új trebinjei kórház alapkövét, és 30 hónapon belül Hercegovina lakossága modern egészségügyi létesítményt kap. A trebinjei repülőteret meg majd Szerbia építi meg. Talán. (Forrás: Srpskainfo)


A boszniai Szerb Köztársaság egészségügyi intézményeinek helyzete kapcsán a sajtó munkatársai kevésbé mutatkoztak nyitottnak, ellenben a januárban tető alá hozott koalíciós kormány tagjai között fokozódó nézetletérésekre annál inkább.

A rendezvény tárgyát kerülő újságírói kérdések közül Dodik amiatt vált indulatossá, amely a főképviselővel meglévő kapcsolatát firtatta. Ennek a hátterében az álhatott, hogy a Dodik által 2021 nyara óta csak rendre “jó emberként” nevezett Schmidt nemrég Dodikot tekintette a Bosznia- Hercegovinában kialakult helyzet fő felelőseként.

Dodik erre kijelentette, hogy “az az ember hazudik, hogy azt ne mondjam, b…aódjon meg. Ő egy hazug főképviselő. Őszintén, nem tudom elhinni, hogy ilyen emberek irányítják a német rendszert.”

Ezt követően Dodik indokoltnak érezte, hogy a boszniai sajtóban korábban meg nem jelentetett, Schmidttel kapcsolatos értesüléseket közöljön az újságírókkal.

– Lényegében kétszer találkoztam vele. Első alkalommal még földművelésügyi miniszter volt Németországban. A második alkalommal Antaliába jött, és kihasználta az alkalmat, hogy március 12-én születtem, így odajött hozzám, hogy gratuláljon a születés napom alkalmából. Mondtam neki, hogy takarodjon. Erre közölte velem, hogy már találkoztunk, amikor Németországban földművelésügyi miniszter volt.

– mesélte Dodik, akinek ezzel még nem állt be a szája.

– Az igazság az, hogy Kelet- Szarajevóban ismertem meg, még mezőgazdasági miniszterként, akkor beszélgettünk is. Folyamatosan azzal üldöz, hogy találkozni akar velem, de én nem fogok. Schmidt azért jött, hogy folytassa a muszlim érdekeket kiszolgáló német politikát Bosznia- Hercegovinában ugyanúgy, ahogy az albánok érdekeit kiszolgálják Koszovóban.

Schmidt vesztett a kontrollból

Az ügy előzménye egészen a tavaly októberi boszniai parlamenti választásokra nyúlik vissza, amikor a “jó ember” a szavazatok összeszámolása közben senki által nem várt módon megjelent az Al- Jazzera Balkans csatorna képernyőjén este nyolc tájban, és egyoldalúan bejelentette a választási törvény módosítását.

Erre a Daytoni Egyezmény érvényben lévő rendelkezései alapján a főképviselőnek joga van. Az időpont választást Schmidt utóbb nem kommentálta, azonban az vélhetően amiatt bírt jelentőséggel, mert így már a boszniai politikai érdekkörök nem tudtak semmilyen nemzetközi aktoron keresztül nyomást gyakorolni Schmidtre.

Christian Schmidt, őt senki sem szereti

Őt meg már lassan senki sem szereti, pedig ő a “jó ember” (Forrás: Srpskainfo)

Az eset előtt is már kellően fagyos volt a főképviselői hivatal és a szerb entitás vezetése közti viszony. Elég csak arra gondolni, hogy Christian Schmidt üdvözölte a Nagy- Britannia és az Egyesült Államok által, a tavalyi évben egyes boszniai politikusokkal, köztük Dodikkal szemben életbe léptetett szankciókat.

A választási törvény kapcsán bevezetett módosítások miatt a bosnyák konzervatív körök a horvát nemzetiség melletti egyértelmű kiállással vádolták Schmidtet.

Sőt, a Bakir Izetbegović vezette Demokratikus Akció Pártja (Stranka Demokratske Akcije, SDA) egyenesen a horvát politikai szervezetek szekértolójának titulálta rendre a főképviselőt, miután az SDA kiszorult a boszniai kormányból, és a párt helye már a bosnyák-horvát Föderáció kormányában sem tűnik biztosítottnak.

A multietnikus és baloldali politikai csoportok is megosztottak a főképviselő személyének megítélése kapcsán. Az USA és Nagy- Britannia a korábbi hónapokban rendre golyófogóként tolták maguk előtt a tárgyaló asztalhoz a főképviselőt, akire ráhagyták a nacionalista és populista politikai vezetőkkel való konfrontáció hálátlan feladatát.

Ráadásul Schmidt az őt a főképviselői székbe delegáló német kormány támogatására is csak korlátozottan számíthat, tekintettel arra, hogy a CDU- CSU által Szarajevóba juttatott Christian Schmidt a szociládemokrata Olaf Scholz kancellár politikai ellenfeleinek soraiba tartozott Angela Merkel kormányaiban.

A tavalyi évben többször jelentek meg a boszniai sajtóban arra vonatozó hírek, hogy korán sem felhőtlen a jelenlegi német külügyi vezetés és a főképviselő közötti viszony, ami részben Schmidt politikai előéletével magyarázható.

Mindezek ellenére a főképviselő továbbra is maga mögött tudhatja a Béke Végrehajtási Tanács (Peace Implementation Council, PIC) tagjainak támogatását, ahogy az a minap Schmidttel szemben nyilvánosságra hozott fenyegető üzenetre adott nyilatkozatban is megfogalmazásra került a PIC részéről.

Vagyis Schmidt egyre szűkebb belpolitikai támogatói köre továbbra is befolyásos külső aktorok támogatásával pártosul. Kérdéses, hogy mindez milyen mértékű reformok előmozdítását teszi lehetővé a nyugat-balkáni Csodaországban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava