Connect with us

Bosznia

Milorad Dodik önmagához képest is kemény szavakkal illette Christian Schmidtet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Milorad Dodik felengedett néhány lufit Christian Schmidt számlájára
Milorad Dodik felengedett néhány lufit Christian Schmidt számlájára (Forrás: Klix.ba)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke keményen visszaszólt a bosznia-hercegovinai politikai és gazdasági helyzetért őt főbűnösnek kikiáltó Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjének. A szerb entitás elnöke a trebinjei kórház felújítása kapcsán tartott konferencián feltett újságírói kérdésre válaszolva illette trágár szavakkal Schmidtet, majd előadott egy anekdotikus történetet a kettejük kapcsolatáról.

Dodik keményen visszaszólt

Milorad Dodik egy Banja Lukában megrendezett konferencián illette nyomdafestéket nehezen tűrő szavakkal Christian Schmidtet, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjét.

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke a trebinjei kórház épületének rekonstrukciója kapcsán aláírt 128 millió konvertibilis márka összegű projektszerződésnek szentelt rendezvényen vett részt.


Christian Schmidtet gyalázta

Milorad Dodik arra számít, hogy a következő hónapban leteszik az új trebinjei kórház alapkövét, és 30 hónapon belül Hercegovina lakossága modern egészségügyi létesítményt kap. A trebinjei repülőteret meg majd Szerbia építi meg. Talán. (Forrás: Srpskainfo)


A boszniai Szerb Köztársaság egészségügyi intézményeinek helyzete kapcsán a sajtó munkatársai kevésbé mutatkoztak nyitottnak, ellenben a januárban tető alá hozott koalíciós kormány tagjai között fokozódó nézetletérésekre annál inkább.

A rendezvény tárgyát kerülő újságírói kérdések közül Dodik amiatt vált indulatossá, amely a főképviselővel meglévő kapcsolatát firtatta. Ennek a hátterében az álhatott, hogy a Dodik által 2021 nyara óta csak rendre “jó emberként” nevezett Schmidt nemrég Dodikot tekintette a Bosznia- Hercegovinában kialakult helyzet fő felelőseként.

Dodik erre kijelentette, hogy “az az ember hazudik, hogy azt ne mondjam, b…aódjon meg. Ő egy hazug főképviselő. Őszintén, nem tudom elhinni, hogy ilyen emberek irányítják a német rendszert.”

Ezt követően Dodik indokoltnak érezte, hogy a boszniai sajtóban korábban meg nem jelentetett, Schmidttel kapcsolatos értesüléseket közöljön az újságírókkal.

– Lényegében kétszer találkoztam vele. Első alkalommal még földművelésügyi miniszter volt Németországban. A második alkalommal Antaliába jött, és kihasználta az alkalmat, hogy március 12-én születtem, így odajött hozzám, hogy gratuláljon a születés napom alkalmából. Mondtam neki, hogy takarodjon. Erre közölte velem, hogy már találkoztunk, amikor Németországban földművelésügyi miniszter volt.

– mesélte Dodik, akinek ezzel még nem állt be a szája.

– Az igazság az, hogy Kelet- Szarajevóban ismertem meg, még mezőgazdasági miniszterként, akkor beszélgettünk is. Folyamatosan azzal üldöz, hogy találkozni akar velem, de én nem fogok. Schmidt azért jött, hogy folytassa a muszlim érdekeket kiszolgáló német politikát Bosznia- Hercegovinában ugyanúgy, ahogy az albánok érdekeit kiszolgálják Koszovóban.

Schmidt vesztett a kontrollból

Az ügy előzménye egészen a tavaly októberi boszniai parlamenti választásokra nyúlik vissza, amikor a “jó ember” a szavazatok összeszámolása közben senki által nem várt módon megjelent az Al- Jazzera Balkans csatorna képernyőjén este nyolc tájban, és egyoldalúan bejelentette a választási törvény módosítását.

Erre a Daytoni Egyezmény érvényben lévő rendelkezései alapján a főképviselőnek joga van. Az időpont választást Schmidt utóbb nem kommentálta, azonban az vélhetően amiatt bírt jelentőséggel, mert így már a boszniai politikai érdekkörök nem tudtak semmilyen nemzetközi aktoron keresztül nyomást gyakorolni Schmidtre.

Christian Schmidt, őt senki sem szereti

Őt meg már lassan senki sem szereti, pedig ő a “jó ember” (Forrás: Srpskainfo)

Az eset előtt is már kellően fagyos volt a főképviselői hivatal és a szerb entitás vezetése közti viszony. Elég csak arra gondolni, hogy Christian Schmidt üdvözölte a Nagy- Britannia és az Egyesült Államok által, a tavalyi évben egyes boszniai politikusokkal, köztük Dodikkal szemben életbe léptetett szankciókat.

A választási törvény kapcsán bevezetett módosítások miatt a bosnyák konzervatív körök a horvát nemzetiség melletti egyértelmű kiállással vádolták Schmidtet.

Sőt, a Bakir Izetbegović vezette Demokratikus Akció Pártja (Stranka Demokratske Akcije, SDA) egyenesen a horvát politikai szervezetek szekértolójának titulálta rendre a főképviselőt, miután az SDA kiszorult a boszniai kormányból, és a párt helye már a bosnyák-horvát Föderáció kormányában sem tűnik biztosítottnak.

A multietnikus és baloldali politikai csoportok is megosztottak a főképviselő személyének megítélése kapcsán. Az USA és Nagy- Britannia a korábbi hónapokban rendre golyófogóként tolták maguk előtt a tárgyaló asztalhoz a főképviselőt, akire ráhagyták a nacionalista és populista politikai vezetőkkel való konfrontáció hálátlan feladatát.

Ráadásul Schmidt az őt a főképviselői székbe delegáló német kormány támogatására is csak korlátozottan számíthat, tekintettel arra, hogy a CDU- CSU által Szarajevóba juttatott Christian Schmidt a szociládemokrata Olaf Scholz kancellár politikai ellenfeleinek soraiba tartozott Angela Merkel kormányaiban.

A tavalyi évben többször jelentek meg a boszniai sajtóban arra vonatozó hírek, hogy korán sem felhőtlen a jelenlegi német külügyi vezetés és a főképviselő közötti viszony, ami részben Schmidt politikai előéletével magyarázható.

Mindezek ellenére a főképviselő továbbra is maga mögött tudhatja a Béke Végrehajtási Tanács (Peace Implementation Council, PIC) tagjainak támogatását, ahogy az a minap Schmidttel szemben nyilvánosságra hozott fenyegető üzenetre adott nyilatkozatban is megfogalmazásra került a PIC részéről.

Vagyis Schmidt egyre szűkebb belpolitikai támogatói köre továbbra is befolyásos külső aktorok támogatásával pártosul. Kérdéses, hogy mindez milyen mértékű reformok előmozdítását teszi lehetővé a nyugat-balkáni Csodaországban.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország1 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava