Connect with us

Bosznia

Belgiumból kapott fenyegető üzenetet a nemzetközi közösség boszniai főképviselője

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Schmidt a Belgiumból érkezett fenyegetés ellenére bátran szembenéz a fenyegetéssel (Forrás: Klix.ba)
Schmidt bátran szembenéz a fenyegetéssel (Forrás: Klix.ba)
A cikk meghallgatása

A boszniai rendőri szervektől származó értesülések szerint Christian Schmidt Belgiumból érkező e-mail üzenetben kapott súlyos, erőszakos fenyegetést. Az illetékes hatóságok az esetet egy ott élő, boszniai származású személlyel kötötték össze, az ügy részleteit azonban nagyfokú titoktartás mellett kezelik.

Fenyegetés Belgiumból

A nemzetközi Közösség főképviselőjének bosznia-hercegovinai hivatala (Office of High Representative of United Nations in Bosnia and Hercegovina, OHR) hivatalos közleményben tájékoztatta ma kora délután a fontosabb boszniai sajtóorgánumokat, hogy Christian Schmidt a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője fenyegető üzenetet kapott.

Az üzenet tartalma kapcsán annyit jeleztek, hogy az bizonyos szempontok miatt riasztó jellegű volt, és erőszakkal való fenyegetésnek minősül.

Belgium, OHR

Az OHR minden egyéb tekintetben megtagadta, hogy tájékoztatást adjon az eset kapcsán.

A boszniai Klix hírportál rendőrségi kapcsolatokra hivatkozva közölte, hogy a főképviselő e-mail üzenetben kapott fenyegetést Belgiumból.

Bár az üzenet feladója még nem került beazonosításra, annak elküldésével egy Belgiumban élő, boszniai származású, mentális problémákkal küzdő személyt hoztak összefüggésbe.

A hatóságok által megnevezni nem kívánt első számú gyanúsított amiatt került látókörbe pár óra alatt, mert már korábban is küldött boszniai politikai szereplőknek fenyegető e-maileket Belgiumból.

Az ügyben a boszniai rendőri egységek tevékenységének koordinációját ellátó igazgatóság (Direkcija za Koordinaciju Policijskih Tijela, DKPT) illetékes, mert ez a szervezet látja el a külképviseletek és a nemzetközi szervezetek védelmét.

A DKPT megerősítette, hogy tud a fenyegetésről, annak a tartalmát és a körülményeit vizsgálja jelenleg is. Hangsúlyozták továbbá, hogy az esetet kiemelt ügyként kezelik, és kapcsolatba léptek az illetékes nemzetközi partnerekkel.

Ehhez kötődően konkrét szervezetet vagy országot nem neveztek meg a DKPT illetékesei, viszont ez is megerősíti a Kilx korábbi értesülését, miszerint a fenyegetés külföldről érkezhetett.

Kiálltak mellette

Az OHR tájékoztatta a fenyegetést tartalmazó üzenetekről a Schmidt főképviselő ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat ellátó Béke Végrehajtási Bizottságot (Peace Implementation Concil, PIC).

A PIC 1995 decemberében Londonban tartott nemzetközi konferencián jött létre a Daytoni Egyezményben foglaltak biztosítására. Jelenleg 55 állam és nemzetközi szervezet a tagja.

A PIC az eset kapcsán egy Schmidt személye melletti egyértelmű és határozott kiállást biztosító nyilatkozatot adott ki pár órán belül, amely az alábbiakat tartalmazta:

– A főképviselő ellen megfogalmazott fenyegetés komolyan megosztotta a boszniai társadalmat, és ráirányította a figyelmet azokra a lényeges reformokra, amelyeknek a végrehajtása nélkülözhetetlen Bosznia- Hercegovinában. A PIC végrehajtó bizottságában helyet foglaló nagykövetek (vagyis a Quinta-államok mellett Kanada, Janpán, az EU és az OPEC államok) szarajevói képviselői egységesen felszólítják a legfontosabb boszniai szereplőket, hogy törekedjenek a Boszniában megoldást kívánó legfontosabb kihívások mielőbbi rendezésére, mint a gazdasági fejlődés előmozdítására, a korrupció elleni harc fokozására, a jogállamiság erősítésére, valamint az uniós és a NATO integráció érdekében tett lépések folytatására.

A Béke Végrehajtási Tanács (PIC) Irányítóbizottságának (SB) nagykövetei megismétlik határozott és következetes támogatásukat a főképviselő mellett a Belgiumból érkezett fenyegető üzenetet követően

A Béke Végrehajtási Tanács (PIC) Irányítóbizottságának (SB) nagykövetei megismétlik határozott és következetes támogatásukat a főképviselő mellett a Belgiumból érkezett fenyegetést követően (Forrás: OHR)

A PIC Végrehajtó Bizottságának nagyköveti tagjai emellett megköszönték a főképviselőnek, hogy a korábbi időszakban a bosznia-hercegovinai politikai szereplőkkel folytatott együttműködési törekvéseit, amelyek a tartós és stabil rendezést célozták.

Ezeknek a tárgyalásoknak a célja az “5+2 program” még meg nem valósított elemeinek biztosítása volt, aminek teljesülése az előfeltétele a Bosznia- Hercegovina felletti nemzetközi ellenőrző intézmény, vagyis az OHR bezárásának.

Zárszóént a PIC Végrehajtó Bizottságának tagjai egységesen kifejezték arra irányuló törekvésüket, hogy minden olyan belpolitikai szereplőt biztosítanak a támogatásukról, akik elkötelezettek a boszniai állampolgárok jövőjének biztosításában.

A PIC sem részletezte a fenyegetést

A PIC által jegyzett nyilatkozat arról szintén hallgat, kik állhattak a fenyegető üzenet mögött.

Legutóbb 2022 áprilisában, Banja Lukában tartott tüntetésen skandált a feldühödött tömeg a Christian Schmidt bántalmazására buzdító rigmusokat. Akkor az összesereglett szerb jobboldaliak megdorgálás helyett meg akarták dongálni a nemzetközi közösség főképviselőjét.

A tüntetést a Boszniai Szerb Köztársaság kormánya és a Milorad Dodik vezette Független Szociládemokraták Szövetsége (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) formálisan is támogatta, és az ott elhangzottakat utóbb sem ítélték el.

Az akkori események előzményét az jelentette, hogy Schmidt megtámadta a boszniai alkotmánybíróság előtt a boszniai Szerb Köztársaság törvényhozása által még április elején az entitási vagyon tárgyában elfogadott törvényt.

A jogszabály jelentősen növelte volna a szerb entitás vagyoni önállóságát Bosznia- Hercegovinán belül. Azóta az alkotmánybíróság a jogszabályt megsemmisítette, Dodik azonban jelezte a decemberi koalíciós tárgyalások lezárultával, hogy készen áll újra benyújtani azt az RS törvényhozás elé.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava