Connect with us

Horvátország

A szemét halmozódik Zágrábban, a kukások kötik az ebet a karóhoz

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szemét, mindenfelé szeméthegyek!
Szemét, mindenfelé szeméthegyek! A kukások pedig még gondolkodnak. (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Szemét, mindenfelé szeméthegyek! Amikor a horvát fővárosban Tomislav Tomašević és a zöld-ballib Bírunk! (Možemo!) nyerte meg a helyhatósági választásokat, sokan – köztük e sorok írója is – szkeptikusan fogadta az általuk beharangozott nagyszabású terveket. A zágrábiak büntetőszavazása nyomán felfutó politikai garnitúra ugyanis jobbára hivatásos aktivistákból toborzódott, akiknek halovány fogalmuk sem volt, és máig sincs, a nagy rendszerek működéséről. Például a nagy hévvel bejelentett tisztogatás, néhány kozmetikai jellegű elbocsátás után elakadt, és a horvát fővárost legnagyobb részt ma is a néhai Milan Bandić főpolgármester által hivatalba juttatott bürokraták vezetik. Nem azért mert hibátlanok, hanem azért, mert a szociáldemokraták segítségével regnáló koalícióban nincsenek megfelelő tudással rendelkező emberek.

Móricka, a főpolgármester

Tomašević, miután beköltözött a főpolgármesteri irodába, jobbára minden vitás helyzetet azzal igyekezett megoldani, hogy elődje akkora rendetlenséget hagyott a városban, hogy ezt a vártnál hosszabb idő alatt tudják csak megoldani.

A kínos pléhre csúszások sorozatában a főpolgármester leginkább az egyszeri Móricka szerepébe került, aki köztudomásúlag teljesen félremagyarázza a világot. Bár valószínűleg ilyen is volt, én személy szerint nem emlékszem semmilyen sikerre, vagyis olyasmire, amit az aktuális városvezetés jól csinált volna.

Az „európai mintájú” szemétlerakás projektje, amely most futott végképp zátonyra a kukások sztrájkjával, már eddig is ingerült morgolódásra adott okot a lakosság körében, ugyanis a kötelező szemétválogatás mellett még „különadót” is hozott a méregdrága „városi” kék szemétzsákok formájában.

Erről már írtunk annó, amikor a balkáni emberek és a mindenkori hatalom között dúló gerillaháború során a hivataloshoz megszólalásig hasonlító szemétzsákok megjelenéséről volt szó a zágrábi piacokon, fél áron.

A döcögő szeméthordásra, amit mindenki abból vesz észre, hogy városszerte szemétkupacok halmozódnak, némileg ázatot adtak a belevaduló kukások nyilatkozatai – például így az is kiderült, hogy amíg régebben egy-egy szakaszon 35 ember dolgozott, számuk mára 10-re csökkent.

ZÖLD SZEMÉTKEZELÉS: Tomislav Tomašević

ZÖLD SZEMÉTKEZELÉS: Tomislav Tomašević, ellenfelei azt mondták róla, hogy olyan, mint a görögdinnye: kívül zöld, belül vörös (Forrás: Twitter)

Tomašević maradék népszerűségének azt sem tett jót, hogy valahol szilveszter előtt a városi ügyeket kezelő Holding bejelentette, hogy a vízellátás drágulni fog, méghozzá 20%-kal.

Az euró bevezetése utáni robbanásszerű drágulás közepette ezt az intézkedés a közvélemény nem fogadta tárt karokkal, olyannyira, hogy Móricka ismét magyarázkodni kényszerült, január derekán személyesen fordult a hírlapírókhoz és bejelentette, hogy nem is 20%-os drágulásról van szó, hanem „csak” 15%-ről, és ezt sem vezetik be azonnal.

Ez viszont elkerülhetetlen, mert az elöregedett városi vízvezeték kriminális állapotban van. Az eset szépséghibája csak az, hogy a zágrábiak már így is a legmagasabb helyi adót fizetik az országban, és valahogy nem kapják meg pénzük ellenértékét, akárhogy érvel is Móricka, azaz Tomašević.

Elmélet és gyakorlat

Hogy az elmélet és a gyakorlat többnyire éles ellentétben áll egymással, erre Tomašević ismételten rácsodálkozhatott a szemétszállítók sztrájkjának példáján.

A kukások egyszerűen megvadultak, miután három kollégájukat a vezetés kirakta az utcára, és itt nem volt segítség. Hiába táncoltak vissza szinte azonnal, visszavonva felmondásokat, illetve fogadtak el néhány lényegtelenebb követelést, a szemétszállítók megmakacsolták magukat és kereken megmondták, hogy vagy teljesítik a követeléseket, vagy akár mindenkit elbocsáthatnak, mert ők addig nem folytatják a szeméthordást, amíg nem kapnak több pénzt.

A szemét jó buli a zágrábi varjaknak (Forrás: Twitter)

A szemét jó buli a zágrábi varjaknak (Forrás: Twitter)

A városi vezetés fenyegetőzni próbált, hogy itt törvénytelen, azaz vadsztrájkról van szó, és arról fantaziált, hogy a munkabeszüntetés napjain a kukások fizetését a szakszervezeteken fogja behajtani.

A szakszervezetek, miután jól nevelt, civilizált hölgyekről és urakról van szó, nem röhögték ki szemtől szembe a főpolgármestert, csak felhívták a figyelmét arra az apróságra, hogy a sztrájkot nem a szakszervezetek szervezték, hanem a dolgozók spontán tiltakozásaként jött létre, így a szakszervezeteknek gyakorlatilag nincs semmi közük sem a munkabeszüntetéshez.

Ugyanakkor Mario Iveković, az Új Szakszervezet elnöke, amelyhez a Zágrábi Holding dolgozói is tartoznak, bejelentette, hogy a vezetés bürokratikus időhúzása miatt fajultak el ennyire a dolgok, de ha Tomašević tényleg a szakszervezetekkel kíván ujjat húzni, az egész Holdingot sztrájkba fogják vinni, és az a sztrájk akkor meg fog felelni minden törvényes előírásnak.

Győzelem!

Késő délután a városi vezetés elfogadta a dolgozók fő követeléseit, azaz az új magasabb szorzók bevezetését, így a szemétszállítás három nap után újraindult.

A harmadik váltás este már folytatni fogja a munkát. A tárgyalások után Ivan Novaković, a Holding vezérigazgatója és Davor Vić, a Čistoća vezetője nem volt hajlandó nyilatkozni az újságíróknak.

Horvátország

SZLAVÓNORSZÁG: Hétvégi csipetkék „öreganyám gerendájáról” és egyéb furcsaságokról

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

csipetke, gerenda, zöld
Babagerenda (Babina Greda) Horvátország egyik legnagyobb faluja, az onnan származó fehér lovak a "bijelci" nevet viselik (Forrás: YouTube)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A tapasztalat azt mutatja, hogy az aki nem tud egy csipetkét lazítani, az nem sok jóra számíthat az életben. A szakadatlan görcsöléstől ragad rá mindenféle nyavalya, akármilyen „egészséges” életmódnak hódol is különben. Einstein után szabadon: sokkal olcsóbb és kellemesebb pár sört legurítani a haverokkal a sarki kocsmában, mint pszichiáterhez járni. A BALK a technológia jelen fejlettségi állapotából következően még nem tud megfelelő alkoholos italokkal szolgálni kedves olvasótáborának, viszont annyit megtehetünk, hogy alkalomadtán némi komolytalansággal tegyük vidámabbá a hétvégét.

Eszéki napilap Kínában

A furcsaságok között előkelő helyen szerepel, hogy a nemrégiben az eszéki Glas Slavonije ( Hangja) napilap kínai tudósítója Ina Stašević a pekingi China Daily napilap szerkesztőinek bemutatta a regionális horvát napilapot, a jövőbeni együttműködés reményében.

Bármennyire furcsának tűnik is a hír, mégsem nélkülöz minden logikát, mert az Eszéki Egyetem már évek óta jó kapcsolatokat ápol a Huaweijel, és a szlavóniai üzletemberek is már egy ideje próbálkoznak a kínai piacon, például az eszéki sörgyár, vagy a Žito élelmiszeripari kombinát.

csipetke zöld gerenda

Az APM Terminals és a helyi Energia Naturalis (ENNA Logic) vállalat megkapta a koncessziót a fiumei konténerterminál kiépítésére (Forrás:
WorldCargo News)

Ha már Szlavónországnál tartunk, a vukovári gázmogul, Pavao Vujnovac Energia naturalis (ENNA) csoportosulása megkezdte az előkészületeket a tőzsdei bejegyzésre.

Hogy melyik tőzsdéről van szó, pillanatnyilag még nem tudni, de egyes híresztelések szerint akár a Zágrábi Tőzsdén is jegyezhetik az ENNA részvényeit, ami jelentős mértékben megnövelhetné a nem túl jelentős horvát tőzsde forgalmát, lévén hogy az ENNA meghirdetett befektetései meghaladják az egy milliárd eurót.

A vállalat jelentős projekteket fejleszt a megújuló energiaforrások, elsősorban a nap- és geotermikus energia szegmensében, de folytatódnak a vasúti teherszállításon és a kikötőkön keresztül történő szállítás és logisztika fejlesztésébe történő beruházások is, különösen a stratégiailag fontos Rijeka Gateway projekt révén, amelynek célja, hogy Fiume új közép-európai logisztikai csomóponttá és az Adria legfontosabb konténertermináljává váljon.

Öreganyám gerendája

A nyári székhelyemhez képest a szomszédos faluban, Babina Gredában – szó szerint fordításban Öreganyám gerendája, Google-magyarul pedig Babagerenda, de valójában a greda jelentése itt nem gerenda, hanem a környezetéhez képest magasabban fekvő területet jelenti – az ENNA Geo húsz év után feltámasztotta az itt található termálvizes furatokat.

csipetke, gerenda

Az elmondottak „képi nyelvre” lefordítva (Forrás: Županjac.net)

A HINA horvát hírügynökség jelentése szerint az ENNA Geo szakértői négy hónapos, időjárási és egyéb problémákkal való küzdelem után biztonságos munkaterületet készítettek elő a hidrodinamikai mérésekhez a Babina Greda 1 furatnál, Nikola Legčević projektmenedzser pedig megerősítette a mező nagy geotermikus potenciálját.

A HINA ugyan nem tért ki erre, de mi azzal bővítjük ki az információt, hogy a tulajdonképpeni nagy durranás a Babina Greda 2 furat, ahol 3,5 kilométeres mélységben 2002-ben 170 fokos termálvizet találtak.

Ez ugyanis kifizetődővé teszi az esetleges, akár 65-80 megawatt teljesítményű geotermális erőmű kiépítését is. A projekt ez idáig azért hevert az íróasztal fiókjában, mert a geotermális erőművek építése roppant drága, és ha nem lenne a jelenlegi európai energiaválság, valószínűleg nem is foglalkoznának vele.

Konkrétan 1 MW költsége 6-8 millió euró körül van, ami azt jelenti, hogy egy 10 MW-os erőmű kiépítése 60-80 millió euróba kerül. Viszont ez megbízható, tiszta energiaforrás és a meleg víz az energiatermelés mellett, tovább hasznosítható, lakossági, vagy gazdasági célokra értsd: lakások, melegházak fűtése. Ha már így elérkeztünk a környezetvédelemhez, leírom azt is, amin már egy ideje morfondírozom.

Zöldek-e a zöldek?

Ahogy múlik az idő, egyre inkább arra a véleményre hajlok, hogy a zöldek politikai pártként leginkább attól zöldek, hogy elképesztő zöldségekkel traktálják az embereket.

Például Németországban csakazértis leállítják az atomerőműveket, de ezerrel hajszolják a szénmel működő hőerőműveket. Meg akarják szüntetni a függőséget az orosz földgáztól, és ennek érdekében kialakítják a függőséget az egyéb helyekről származó, jóval drágább gáztól.

Valahogy senki sem veszi a fáradtságot, hogy elmagyarázza a tisztelt publikumnak, hogy miután nem rendelkezik számottevő saját energiaforrással, Európa még egy jó ideig külső forrásoktól függ, és a legtöbb amit megtehet, hogy több forrásra támaszkodik.

Ha már a zöldeknél tartunk, hogy fér össze a környezetvédelemmel a háborúság támogatása? Ha belegondolunk és miért ne gondolnánk bele, kevés olyasmi van ami jobban ártana környezetünknek, mint a harci tevékenység.

Elég csak arra gondolni, hogy a francia-belga határ mentén Verdun közelében még mindig – több mint száz évvel az I. világháború után – létezik az úgynevezett „vörös övezet” ahol a talaj annyira szennyezett az elpufogtatott robbanóanyagtól, harci gázoktól, egyéb „finomságoktól”, hogy máig is veszélyesnek számít.

Törődik ezzel Annalena Baerbock? Nem úgy néz ki.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava