Connect with us

Horvátország

A KUKÁS PÁLYA: A tisztaság fél egészség, bajban a zágrábi főpolgármester

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

KUKÁSOK: A Zágrábi Holding (Zagrebački holding) keretében működő köztisztasági vállalat székhelye a Munkás utca 82 alatt, természetesen Zágrábban
A Zágrábi Holding (Zagrebački holding) keretében működő köztisztasági vállalat székhelye a Munkás utca 82 alatt, természetesen Zágrábban
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Ma (hétfőn, január 23-án) a reggeli órákban a Tisztaság (Čistoća) városi köztisztasági vállalat dolgozói, közkeletű szóval élve a kukások, akik a horvát főváros összes hulladékának az eltakarításáról gondoskodnak, spontán sztrájkba kezdtek. Követeléseik között első helyen három kollégájuk elbocsátásának a visszavonása áll, akik valószínűleg egy buzgó polgári személy által készített videós feljelentés miatt maradtak munka nélkül. Az incidensre a hónap elején – január 6-án – került sor, amikor a horvát televíziók közzétették, a hírhajszához szokott portálok pedig az interneten megosztották a kérdéses videót, amelynek a tanúsága szerint – legalábbis akkoriban azt állították – a köztisztaságiak ugyanabba a kukásautóba dobták a lakosság által előzőleg már szétválogatott összes hulladékot. Múlt pénteken, a dömper sofőrje és a két munkás azonnali, soron kívüli felmondást kapott.

Nem vonzó a kukás pálya

Az eset, ami számos politikai felhördülésre, és a szelektív szemétszállítás új politikájával elégedetlen lakosság fokozott felbolydulására adott okot, a fent említett sztrájkkal folytatódott, ami időközben az első műszak dolgozóiról átterjedt a vállalat egészére, a szemétszállítók nem mentek ki dolgozni, vagyis bent maradtak a Munkás utcai bázisukon.

A sztrájkba bekapcsolódó szakszervezeti képviselők már a követelések jelentősen kibővített listájával ültek le tárgyalni a város vezetésével. A követelések így már béremelést és a munkakörülmények jelentős javítását is magukban foglalják, az utóbbit úgy kell értelmezni, hogy a létszám növelését sürgetik, de arra is biztosítékokat szeretnének kapni, hogy nem bocsátják a sztrájkoló dolgozókat.

A kukások nem vitték el a szemetet

A kukások nem vitték el a szemetet (Forrás: )

A sztrájkbizottság véleménye szerint a vállalatban így sincs elegendő munkára fogható ember, és kevés a fiatal is, merthogy nem vonzó a kukás pálya, és így a kiöregedő gárda egyre nehezebben tud megbirkózni a feladatokkal.

Dražen Bartaković, a Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke a CNN-közeli N1 Televízió horvátországi csatornáján szerepelve elmondta, hogy „a kollégák a rossz munkakörülmények, az alacsony bérek, valamint a Zágrábi Holdingban (Zagrebački holding) és magában a fővárosban tapasztalható általános helyzet miatt sztrájkolnak.

Itt jegyzendő meg, hogy a fent említett holding egy mamutvállalat, amely a modern városi élet különböző területeivel foglalkozik az ingatlankezelésétől a víz- és áramszolgáltatáson keresztül a köztisztasági feladatokig, és akkor csak hármat említettünk a cég honlapján látható harminchárom tevékenységből.

A holding 100 százalékban fővárosi tulajdonban van, ezért került bajba a zöldpárti polgármester, aki már eddig is elég sok vitát kiváltott a szemétszállítással kapcsolatos intézkedéseivel, amelyek végül a kukások hátán csattannak.

– A kollégák odaadóan dolgoztak. Nem volt kifogás a munkájuk ellen. A konténerek körül elszórt összes hulladékot egy üres konténerbe kellett felszedniük, majd átrakniuk egy érkező teherautóba. A vezetőség nem törődött azzal, amit mondtak, és elbocsátotta őket

– fejezte ki felháborodását a Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke, aki utalt arra is, hogy az megvádolt kukások vallomása szerint a kérdéses videó félreérthető, ők ugyanis a kukásautóba csak a műanyaghulladékot rakták be.

A munkások arra is panaszkodtak, hogy „mindig velük van baj, akkor is, ha nem viszik el az összes szemetet, meg akkor is, ha mindet eltakarítják. A sztrájkolók azt is kifogásolták, hogy a különböző fegyelmi intézkedéseket átugorva azonnali felmondással kirúgták a három kollégát.

Az újonnan bevezetett, kevésbé hatékony szelektív szemétszállítási előírások miatt Zágrábban városszerte gyűlik a hulladék, ennek nagy része a csordultig telt kukák körül díszeleg.

A felmondásokat ideiglenesen felfüggesztették

Délután fél öt körül, a Čistoća igagatója, Davor Vić sajtótájékoztatót tartott. Bejelentette, hogy a felmondásokat ideiglenesen felfüggesztették.

– A dolgozók nem megfelelő hozzáállásukkal nagy károkat okoztak az egész rendszernek, és rendkívüli felmondást kaptak. A kollégáik válaszul úgy döntöttek, hogy nem veszik fel a munkát, és nem végzik el munkafeladataikat. Egész nap kapcsolatban voltunk a dolgozókkal és a szakszervezetekkel, és folyamatosan tárgyaltunk. Tekintettel az új értesülésekre, úgy döntöttünk, hogy ideiglenesen felfüggesztjük a felmondásról szóló határozatot. Egyértelmű számunkra, hogy a munkavállalók nyomásnak vannak kitéve

– mondta Vić, aki a nyomás jellegéről nem beszélt, egyébként sem volt vicces kedvében, mert senki sem szeret meghátrálni, ezért kérdés, hogy a felmondólevelek „kukába kerülnek-e”, keménykedni azonban a jelenlegi helyzetben nem nagyon lehet.

A kukások ezt a szemetet sem vitték el (Twitter)

A kukások ezt a szemetet sem vitték el (Twitter)

Az igazgató úr még magyarázta a bizonyítványát egy ideig, de végül azt is elmondta, hogy 13 százalékos fizetésemelést kínáltak fel a szakszervezettel folytatott tárgyalások során, ezt azonban a dolgozók egyelőre még nem fogadták el.

A városi választmányban ellenzékben lévő, főleg jobboldali pártok, Horvát Demokratikus Közösség, Hazafias Mozgalom, stb. képviselői támogatták a dolgozók követeléseit, és a regnáló „balliberális” koalíciót okolták az áldatlan helyzetért.

Szerencsére mindez télen történik, és nem nyáron, így Zágrábot egyenlőre nem fenyegeti a nápolyi forgatókönyv, viszont egy újabb politikai balhéhoz szükséges témát máris sikerült a kukásoknak összehozniuk. De lehet, hogy nem is ők a hunyók.

Horvátország

SZLAVÓNORSZÁG: Hétvégi csipetkék „öreganyám gerendájáról” és egyéb furcsaságokról

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

csipetke, gerenda, zöld
Babagerenda (Babina Greda) Horvátország egyik legnagyobb faluja, az onnan származó fehér lovak a "bijelci" nevet viselik (Forrás: YouTube)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A tapasztalat azt mutatja, hogy az aki nem tud egy csipetkét lazítani, az nem sok jóra számíthat az életben. A szakadatlan görcsöléstől ragad rá mindenféle nyavalya, akármilyen „egészséges” életmódnak hódol is különben. Einstein után szabadon: sokkal olcsóbb és kellemesebb pár sört legurítani a haverokkal a sarki kocsmában, mint pszichiáterhez járni. A BALK a technológia jelen fejlettségi állapotából következően még nem tud megfelelő alkoholos italokkal szolgálni kedves olvasótáborának, viszont annyit megtehetünk, hogy alkalomadtán némi komolytalansággal tegyük vidámabbá a hétvégét.

Eszéki napilap Kínában

A furcsaságok között előkelő helyen szerepel, hogy a nemrégiben az eszéki Glas Slavonije (Szlavónia Hangja) napilap kínai tudósítója Ina Stašević a pekingi China Daily napilap szerkesztőinek bemutatta a regionális horvát napilapot, a jövőbeni együttműködés reményében.

Bármennyire furcsának tűnik is a hír, mégsem nélkülöz minden logikát, mert az Eszéki Egyetem már évek óta jó kapcsolatokat ápol a Huaweijel, és a szlavóniai üzletemberek is már egy ideje próbálkoznak a kínai piacon, például az eszéki sörgyár, vagy a Žito élelmiszeripari kombinát.

csipetke zöld gerenda

Az APM Terminals és a helyi Energia Naturalis (ENNA Logic) vállalat megkapta a koncessziót a fiumei konténerterminál kiépítésére (Forrás:
WorldCargo News)

Ha már Szlavónországnál tartunk, a vukovári gázmogul, Pavao Vujnovac Energia naturalis (ENNA) csoportosulása megkezdte az előkészületeket a tőzsdei bejegyzésre.

Hogy melyik tőzsdéről van szó, pillanatnyilag még nem tudni, de egyes híresztelések szerint akár a Zágrábi Tőzsdén is jegyezhetik az ENNA részvényeit, ami jelentős mértékben megnövelhetné a nem túl jelentős horvát tőzsde forgalmát, lévén hogy az ENNA meghirdetett befektetései meghaladják az egy milliárd eurót.

A vállalat jelentős projekteket fejleszt a megújuló energiaforrások, elsősorban a nap- és geotermikus energia szegmensében, de folytatódnak a vasúti teherszállításon és a kikötőkön keresztül történő szállítás és logisztika fejlesztésébe történő beruházások is, különösen a stratégiailag fontos Rijeka Gateway projekt révén, amelynek célja, hogy új közép-európai logisztikai csomóponttá és az Adria legfontosabb konténertermináljává váljon.

Öreganyám gerendája

A nyári székhelyemhez képest a szomszédos faluban, Babina Gredában – szó szerint fordításban Öreganyám gerendája, Google-magyarul pedig Babagerenda, de valójában a greda jelentése itt nem gerenda, hanem a környezetéhez képest magasabban fekvő területet jelenti – az ENNA Geo húsz év után feltámasztotta az itt található termálvizes furatokat.

csipetke, gerenda

Az elmondottak „képi nyelvre” lefordítva (Forrás: Županjac.net)

A HINA horvát hírügynökség jelentése szerint az ENNA Geo szakértői négy hónapos, időjárási és egyéb problémákkal való küzdelem után biztonságos munkaterületet készítettek elő a hidrodinamikai mérésekhez a Babina Greda 1 furatnál, Nikola Legčević projektmenedzser pedig megerősítette a mező nagy geotermikus potenciálját.

A HINA ugyan nem tért ki erre, de mi azzal bővítjük ki az információt, hogy a tulajdonképpeni nagy durranás a Babina Greda 2 furat, ahol 3,5 kilométeres mélységben 2002-ben 170 fokos termálvizet találtak.

Ez ugyanis kifizetődővé teszi az esetleges, akár 65-80 megawatt teljesítményű geotermális erőmű kiépítését is. A projekt ez idáig azért hevert az íróasztal fiókjában, mert a geotermális erőművek építése roppant drága, és ha nem lenne a jelenlegi európai energiaválság, valószínűleg nem is foglalkoznának vele.

Konkrétan 1 MW költsége 6-8 millió euró körül van, ami azt jelenti, hogy egy 10 MW-os erőmű kiépítése 60-80 millió euróba kerül. Viszont ez megbízható, tiszta energiaforrás és a meleg víz az energiatermelés mellett, tovább hasznosítható, lakossági, vagy gazdasági célokra értsd: lakások, melegházak fűtése. Ha már így elérkeztünk a környezetvédelemhez, leírom azt is, amin már egy ideje morfondírozom.

Zöldek-e a zöldek?

Ahogy múlik az idő, egyre inkább arra a véleményre hajlok, hogy a zöldek politikai pártként leginkább attól zöldek, hogy elképesztő zöldségekkel traktálják az embereket.

Például Németországban csakazértis leállítják az atomerőműveket, de ezerrel hajszolják a szénmel működő hőerőműveket. Meg akarják szüntetni a függőséget az orosz földgáztól, és ennek érdekében kialakítják a függőséget az egyéb helyekről származó, jóval drágább gáztól.

Valahogy senki sem veszi a fáradtságot, hogy elmagyarázza a tisztelt publikumnak, hogy miután nem rendelkezik számottevő saját energiaforrással, Európa még egy jó ideig külső forrásoktól függ, és a legtöbb amit megtehet, hogy több forrásra támaszkodik.

Ha már a zöldeknél tartunk, hogy fér össze a környezetvédelemmel a háborúság támogatása? Ha belegondolunk és miért ne gondolnánk bele, kevés olyasmi van ami jobban ártana környezetünknek, mint a harci tevékenység.

Elég csak arra gondolni, hogy a francia-belga határ mentén Verdun közelében még mindig – több mint száz évvel az I. világháború után – létezik az úgynevezett „vörös övezet” ahol a talaj annyira szennyezett az elpufogtatott robbanóanyagtól, harci gázoktól, egyéb „finomságoktól”, hogy máig is veszélyesnek számít.

Törődik ezzel Annalena Baerbock? Nem úgy néz ki.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava