Connect with us

Szerbia

ALBÁN DAVOS: Nagy-Albánia és Koszovó zászlaja a szerb elnök szállodájával szemben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Barátságtalan fogadtatás Davosban
Barátságtalan fogadtatás Davosban (Screenshot)
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Kellemetlen incidens történt a szerb elnökkel Davosban, ahol a Világgazdasági Fórumon vesz részt, az Aleksandar Vučić szállodájával szemben lévő hotel falára ugyanis Nagy- Albánia és Koszovó zászlaját/transzparensét tűzték ki. Az albán szimbólumokat mára már eltávolították a szemközti hotel faláról.

Balkáni Davos

A szerb sajtóban megjelenő hírt a kormánypárti lapok rövid kommentárokkal illették, az egyik ilyen botránynak minősítette az esetet azzal az észrevétellel, hogy Nagy- Albánia népszerűsítése (bal oldali zászló) “Davos kellős közepén” történik.

– Ez egy példátlan méretű botrány. Nyilvánvaló, hogy a szkipetárok ellenségesen fogadták Vučićot, a vendéglátók viszont nem reagáltak

– írta az Alo! szerb hírportál.

Idén már nincs ennyi hó, és kevesebb a "fontos vendég" is Davosban (Forrás: Twitter)

Idén már nincs ennyi hó, és kevesebb a “fontos vendég” is Davosban (Forrás: Twitter)

A vendéglátók mégis csak reagáltak, a Tanjug szerb állami hírügynökség későbbi jelentése szerint ugyanis a két zászlót kedden, az esti órákban eltávolították a Vučić szállodájával szemközti hotel faláról.

Svájcban mintegy háromszázezer albán él, akiknek jelentős része Koszovóból és Észak- Macedóniából származik, összességében az albánok számítanak a második-harmadik legnagyobb kisebbségnek az alpesi országban, egyes adatok szerint csak az olaszok előzik meg őket, a németek már mögöttük vannak.

A kilencvenes években különösen megnövekedett az albán bevándorlók száma, ez főleg 1998-ra és 1999-re vonatkozik, amikor a legerősebb volt a szerb elnyomás Koszovóban.

A svájci koszovói diaszpóra ezekben az időkben anyagilag is támogatta a Szerbia ellen küzdő Koszovói Felszabadítási Hadsereget (Ushtria Çlirimtare e Kosovës, UÇK), amelynek egyes vezetői is Svájcból tértek haza.

Sűrű program

A szerb elnök háromnapos davosi tartózkodása alatt számos külföldi politikussal találkozik, és várhatóan részt vesz a Nyugat- Balkánról szóló diplomáciai párbeszédről szóló ülésen is, amellyel összefüggésben tárgyal Miroslav Lajčákkal az Európai Unió különmegbízottjával.

Davosi Világgazdasági Fórum

Koszovói részről Albin Kurti miniszterelnök van jelen, az viszont szinte kizárt, bár nem lehetetlen, hogy a szerb elnök vele is találkozik, és netalán szemtől szembe is tárgyalnak, természetesen közvetítői jelenlét mellett.

A szerb államfő a svájci városban eddig már találkozott Jared Kushnerrel, Donald Trump volt amerikai elnök vejével, valamint a belga és a spanyol miniszterelnökkel.


Megkezdődött a nap

Davosi találkozó

Davosi találkozó (Forrás: Twitter, Miroslav Lajčák)

– A davosi napomat a Világgazdasági Fórumon azzal kezdtem, hogy mélyreható megbeszélést folytattam a koszovói miniszterelnökkel. Beszéltünk a Szerbia és Koszovó közötti párbeszéddel összefüggő következő lépésekről a kapcsolatok normalizálása terén, de szó volt sürgető aktuális kérdésekről – írta a Twitteren Miroslav Lajčák.


Albion Kurti is élénk diplomáciai tevékenységet folytat, találkozott például Halid al- Falih szaúdi beruházási miniszterrel, akivel megosztotta elképzeléseit a zöld energiára történő átállásról, az infrastrukturális beruházásokról és a turizmusról, és annak a várakozásának adott hangot, hogy hamarosan Koszovóban üdvözölheti a szaúdi minisztert.

Kurti találkozott Marin Sanna finn miniszterelnökkel is, akivel arról a pristinai kérésről tárgyalt, hogy Koszovót vegyék fel az Európa Tanácsba.

Egyelőre nem világos, hogy koszovói miniszterelnök találkozik-e a szerb államfővel Dabvosban. Kurti erről a svájci Tages- Anzeiger című lapnak úgy nyilatkozott, hogy ez a találkozó az EU különmegbízottjától, Miroslav Lajčáktól függ.

A koszovói miniszterelnök ezúttal is kitartott már jól ismert, és mantrásított álláspontja mellett, miszerint Koszovó a két ország közötti kapcsolatok teljes normalizálásában érdekelt, ami a kölcsönös elismerés alapján történhet meg.

A davosi Világgazdasági Fórumon, amely az első ilyen rendezvény a világjárvány lecsengését követően, Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli, ezért nem kizárt, hogy valamilyen formában lesz szerb-magyar találkozó is.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava