Connect with us

Horvátország

Egy zágrábi közgazdász kunáért vett kolbászt, visszaállítaná a “horvát pénzt”
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Kunáért vásárolt kolbászt a közgazdászprofesszor
Kunáért vásárolt kolbászt a közgazdászprofesszor (Forrás: Facebook)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Egy horvát közgazdász igencsak bizarr kezdeményezéssel ált elő, arra kérte honfitársait a közösségi médiában, hogy továbbra is kunával fizessenek, amíg a forgalomból most kivont horvát pénz nem lesz ismét hivatalos fizetőeszköz. A közgazdászprofesszor egyúttal arra kérte híveit, hogy kerüljék a bankokat, mert azok bevonják a kunát a forgalomból, ha bárki is beviszi hozzájuk. A kuna Horvátországban egyesek számára a nemzeti identitás és a függetlenség jelképe.

Egy közgazdász “lázadása”

Ivan Lovrinović, a zágrábi egyetem közgazdasági karának egykori dékánja, aki 2015 és 2020 között a horvát parlament tagjai is volt, először azzal dicsekedett el a Facebookon, hogy vasárnap (január 15-én) sikerült kunáért kolbászt beszereznie, holott a horvát pénz hivatalosan már nincs forgalomban, ezt a fenti fotóval alá is támasztotta.

– Ma a gerzencei (Garešnica) illetőségű Mariótól kiváló minőségű házi disznókolbászt vettem. Annak ellenére kunában fizettem neki, hogy már kivonták a forgalomból. A kis különbözetet egy üveg saját termésből származó újborral egyenlítettem ki

A közgazdász a Horvát Nemzeti Bank előtt pózol

Lovrinović a Horvát Nemzeti Bank előtt pózol megfelelő öltözékben

– számolt be a tranzakcióról Lovrinović, aki ennél tovább is ment, párhuzamos fizetési rendszer létrehozását javasolta ugyanis, amelyben csak kunát használnának.

A volt közgazdászprofesszor ennek a működését is felvázolta néhány szóban, megemlítve, hogy Mario továbbra is kunát használ, hogy azoktól vegye meg, amire szüksége van, akik elfogadják tőle a régi pénzt, és így tovább körbe-körbe.

A zágrábi professzor egyúttal arra figyelmeztette internetes követőit, amelyekből mintegy harmincezer van a “Változtassuk meg Horvátországot” (Promijenimo Hrvatsku, PH) csoportban, hogy ne vigyék be a kunákat a bankba, mert akkor kikerülnek a forgalomból.

Ezt a pénzt védi a közgazdászprofesszor

Elment a kuna

A horvát közgazdász szerint ezzel a viselkedéssel mindaddig nem szabad felhagyni, amíg nem állítják vissza hivatalosan is a most “lejárt” horvát fizetőeszközt, miközben “azokat kell kivonni a forgalomból”, akik megszüntették a horvát pénzt.

Azt is javasolta, hogy közben szervezzenek vásárokat, amelyeken a családi gazdaságok (Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, OPG) kizárólag kunáért árulnák a termékeiket. Ezzel kapcsolatban azt kérdezte a követőitől, hogy érdekli-e őket ez a kezdeményezés?

A Holt Kunák Társasága

A horvát honvédő háború egyik veteránja máris jelezte, hogy most hoznak létre egy szervezetet, amelynek a tagjai az együttműködés, a munka, a társasági élet, az alkotás és természetesen a kuna hívei.

Egy Marija HaloGen néven bejelentkező arra kérte az általa nagyra becsült professzor urat, hogy a tudásával legyen az emberek segítségére a kuna visszaállításában, mert Horvátország csak így lehet “legitim és szuverén állam”.

Komoly tanácsot várnak a közgazdászprofesszortól

Komoly tanácsot várnak a közgazdászprofesszortól (Forrás: Facebook)

A horvát közgazdász megnyugtatásul azt válaszolta, hogy helyre fogják állítani a kunát, mert az eurónak nincs perspektívája, és az európrojekt úgyis megbukik.

Egy másik hozzászóló komoly felvilágosítást kért azzal kapcsolatban, hogy a horvátoknak miért nem jó az euró, nem ilyen “kolbászos bejegyzést”, mint amilyet a professzor most közölt.

– Őszintén szólva senki sem tudja, hogy mit hoz nekünk ez a változás, és én magam is nosztalgiázom egy kicsit a kuna kivonása miatt

– írta a közgazdászprofesszor zágrábi követője, aki a magyar példát hozta fel ezzel kapcsolatban, megemlítve, hogy a magyaroknak ugyan megvan a saját forintjuk, de így is elszabadultak náluk az árak, tankolni is Horvátországba járnak át.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava