Connect with us

Horvátország

A 20. TAGÁLLAM: A kuna a mai nappal bevonul a történelembe

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Dinár-kuna-euró
DINÁRTÓL AZ EURÓIG: 1.) jugoszláv dinár 1991-ig, 2.) horvát dinár 1991 és 1994 között, 3.) horvát kuna 1994 és 2022 között, 4.) euró 2023-tól
play icon A cikk meghallgatása

Már csak ma lehet kunával fizetni Horvátországban, a “nemezti pénz” ezt követően végképp átadja a helyét az eurónak, és bevonul a történelembe. Ezzel véget ér a január 1-én kezdődött kéthetes átállási folyamat, amelyet elég sok vita jellemzett, miután a kereskedők az árakat nem a hivatalos árfolyamon váltották át, amely alapján egy euró 7,5345 kunát ért.

Hol lehet átváltani a kunát?

Horvátország január elsején vezette be a közös európai pénzt, és ezáltal az euróövezet 20-dik tagállama lett.

A kuna azonban két hétig még használatban volt, ma (január 14-én) azonban végképp kivezetik a forgalomból.

A régi pénz idén még beváltható euróra a bankokban, a postákon és a Fina pénzügyi ügynökségnél.

Az átváltás elvben ingyenes, de ha valaki 100 bankjegynél, vagy száz érménél többet szeretne beváltani a postán vagy a Finánál, akkor jutalékot számolnak fel, ugyanakkor a bankoknál nincs ilyen korlátozás.

A kuna átváltása euróra

A kuna átváltása euróra (Forrás: HNB)

Úgy is át lehet váltani a kunát, hogy az ügyfelek a régi pénzt beteszik bankszámlájukra.

Ha valakinek idén nem sikerül átváltás, akkor ezt időkorlát nélkül bárki megteheti a Horvát Nemzeti Banknál, de a fémpénzeket csak 2025. december 31-ig veszik be, beleértve a lipát is.

Az átállás érdekében az árakat a kereskedelemben és a szolgáltatások esetében továbbra is mindkét pénznemben feltüntetik, tehát a lejárt kunában és az idén bevezetésre került euróban.

Hogyan működnek az ATM-ek?

A Horvát Bankszövetség (Hrvatske udruge banaka, HUB) közlése szerint 3831 ATM már euróval működik, de vasárnapig (január 15-ig) a körülbelül 4000 egységből álló hálózat összes ATM-jét euróra állítják át.

Horvát szlogen: euró, a mi pénzünk!

Horvát szlogen: euró, a mi pénzünk! (Forrás: HNB)

A számlatulajdonosok január 16-tól azonban csak saját bankjuk ATM-jéből vehetnek ki jutalékmentesen pénzt.

A Horvát Nemzeti Bank (Hrvatska narodna banka, HNB) döntése alapján az ATM-ek április 1-ig általában 10 és 20 eurós bankjegyeket adnak ki, hogy az új valuta használatának kezdeti szakaszában kisértékű papírpénzzel lássák el a lakosságot.

Az 50 eurós bankjegyeket csak akkor lehet kivenni, ha az ATM-ek rendelkeznek az ehhez szükséges technikai lehetőségekkel, és ha az ügyfelek 150 euró feletti készpénzre tartanak igényt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava