Connect with us

Szerb Köztársaság

GESZTUS ÉS GUSZTUS: Dodik kitüntette Putyint, a Nyugat lesajnálta Dodikot

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

MOZGÓ BILLBOARD: A Szerb Köztársaság hívja Szerbiát és Oroszországot, mert együtt erősebbek
MOZGÓ BILLBOARD: A Szerb Köztársaság hívja Szerbiát és Oroszországot, mert együtt erősebbek (Forrás: Twitter)
Listen to this article

Milorad Dodik ismét olyan gesztust tett, ami általános megrökönyödést váltott ki a nyugati táborban. Ezzel ismételten megmutatta, hogy hova sorolja magát, illetve milyen irányba kívánja terelni az általa irányított entitást. A boszniai Szerb Köztársaság vezetője a legmagasabb “állami kitüntetést” adományozta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, akinek a támogatása állítólag hozzásegített ahhoz, hogy a “Szerb Köztársaság megőrizte pozícióit a nemzetközi intervencionizmussal szemben”.

Volt gusztusa a gesztushoz

A többségében szerbek lakta bosznia-hercegovinai országrész annak ellenére megünnepelte a függetlenségének napját, hogy azt a szarajevói alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki, Milorad Dodik, az entitás elnöke pedig ennek a “nemzeti ünnepnek” az alkalmából a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendje elnevezésű kitüntetést adományozta az orosz elnöknek.

Az ismert körülmények miatt a kitüntetés átvételére Vlagyimir Putyin – aki már templomba is csak egyedül mer járni – természetesen nem utazott Kelet- Szarajevóban tartott ünnepségre, a boszniai szerbektől kapott kitüntetést pedig majd átveszi, amikor Milorad Dodik legközelebbi látogatása alkalmával elviszi neki Moszkvába.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin a boszniai szerb vezetés szerint azzal szolgált rá az elismerésre, hogy “hazafias gondviselést és szeretetet” tanúsított a boszniai Szerb Köztársaság iránt, amivel “hozzájárult a boszniai országrész fejlődéséhez”.

A orosz elnök iránti gesztus jól jellemzi Dodik gusztusát, és az entitás felsorakozását az orosz elnök által képviselt politika mögött, ami eddig sem volt kétséges, de ezáltal újból látványos megerősítést nyert, ám ugyanakkor hangzatos elutasítást váltott ki a nyugati térfélén, amin szintén nem kell meglepődni.

Nem aratott elsöprő sikert

A nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főmegbízottjának hivatala a Twitteren ítélte el Dodik legújabb gesztusát.

– A Szerb Köztársaság vezetése miért tüntette ki Vlagyimir Putyint, azt az embert, aki megsérti az emberi jogokat, és akinek tettei jogosan nevezhetők háborús bűnöknek?

Gesztusosan, illetve gusztusosan felöltöztetett boszniai szerbek

Gesztusosan, illetve gusztusosan felöltöztetett boszniai szerbek Kelet- Szarajevóban (Forrás: Twitter)

– reagált a dodiki gusztusos/gusztustalan gesztusra a főmegbízott irodája, amely megjegyezte, hogy a Szerb Köztársaság elnökének bölcsebben és felelősségteljesebben kellene cselekednie, az összes ott élő érdekeit szem előtt tartva, ahelyett, hogy egy ilyen gyalázatos ember előtt hajol meg.

Szomorúnak és tévesnek nevezte Putyin kitüntetését Peter Stano az Európai Unió szóvivője, aki brüsszeli sajtókonferenciáján szintén reagált a Szerb Köztársaság napjának “alkotmányellenes” megünneplésére, és az elismerés odaítélésére.

Stano szörnyűnek nevezte annak a politikusnak a megjutalmazását, aki “pusztítást és gyilkolást rendel el”.

– Az EU-ban nincs helye olyan politikusok kitüntetésének és megjutalmazásának, akik egy szomszédos ország elpusztítását és népének meggyilkolását rendelik el

– jegyezte meg az uniós szóvivő, aki szerint Dodik jól tudja, hogy az EU és az uniós tagállamok mit várnak el, és a boszniai szerb vezető természetesen azzal is tisztában van, hogy Bosznia- Hercegovinának és az ottani politikusoknak mit kell tenniük az uniós úton.

A nyugati szponzorok

A gesztus és Amerika

A gesztus és Amerika (Forrás: Twitter)

Az amerikai nagykövetség már kitalálta a módját, hogy egy nyúlfarknyi Twitter-bejegyzéssel miként lehet egyszerre több üzenetet eljuttatni a “közönségnek”, ennek érdekében a hosszabb állásfoglalásokat kép formájában töltik fel a közösségi média madárkás képviselőjének.

Ilyen “képecske” készült Dodik lépésének elítélésére is, a külön erre a célra “képesített gusztusos szövegben” egyebek között az olvasható, hogy Putyin megjutalmazása az “euroatlanti közösség értékeinek és a nemzetközi rend szabályainak elvetését jelenti”.

Az amerikai közlemény szerint a Szerb Köztársaság függetlenségére vonatkozó újabb követelések, amelyek a január 9-i nemzeti nappal kapcsolatban hangzottak el, “aláaknázzák a bosznia-hercegovinai államot, és veszélyes irányba viszik az országot”.

– A boszniai Szerb Köztársaság a függetlenség árnyát kergetve csak saját magát és a körülötte lévőket pusztítja el

– jegyezte meg az Egyesült Államok szarajevói nagykövetsége, de elítélte a Putyin kitüntetésére vonatkozó boszniai szerb gesztust a brit nagykövetség is.

A britek szerint egy olyen személyiség megjutalmazása, mint Putyin, semmivel sem indokolható, és azzal a kockázattal jár, hogy még inkább elszigeteli a Szerb Köztársaság azon politikusait, akik ebben részt vesznek.

A Srna boszniai szerb hírügynökség jelentése szerint Milorad Dodik a maga bárdolatlan stílusában válaszolt az elítélő nyilatkozatokra.

A boszniai szerb elnök mindenekelőtt az Egyesült Államokat célozta meg, megjegyezte ugyanis, hogy az “amerikai nagykövetség sajtóosztályán bosnyákok ülnek”, ami akár lehet igaz is, de ezáltal a kérdés azonnal nemzeti síkra terelődött.

– Írjanak, amit akarnak, mi január 9-én továbbra is megünnepeljük a Szerb Köztársaság napját

– jelentette ki a boszniai szerb elnök, és jelezte, hogy ő is közleményt ad ki, amikor július 4-én az amerikaiak ünneplik a függetlenség napját. Elvégre ez is egy gesztus.

Dodik hozzátette még, hogy senki sem vonhatja kétségbe január 9-e megünneplésének jogosságát, arról ugyanis az emberek népszavazáson döntöttek, hogy ez a köztársaság napja, és ezt a népszavazás döntést egyetlen nagykövetség sem törölheti el.

Mit mond Szerbia?

Szerbia a mesebeli okos lány módjára ugyanolyan “hoztam is, meg nem is” álláspontot képvisel, mint Ukrajna esetében.

Aleksandar Vučić szerb elnök személyesen ugyan nem ment el a boszniai Szerb Köztársasághoz tartozó Kelet- Szarajevóba, hogy a boszniai szerbekkel közösen ülje meg a nemzeti ünnepet, ehelyett inkább bevetette az első házasságából származó fiát, és “hetedik kormánya” néhány miniszterét, őket küldte el ugyanis maga helyett.

A szerb elnök a Pink Televíziónak adott vasárnap délelőtti interjúja végén – szinte a Kelet- Szarajevóban tartott ünnepségekkel párhuzamosan – ugyanakkor külön hangsúlyozta, hogy a karácsony és Szent István (Sveti Stefan) ünnepe mellett köszönti a szerb népet és annak vezetését a boszniai Szerb Köztársaságban, bár azt a furmányos megfogalmazott köszöntő mondatokban nem ejtette ki, hogy ezt a Szerb Köztársaság napja, illetve nemzeti/állami ünnepe alkalmából tette. Ez is egy gesztus, értse mindenki úgy, ahogy akarja.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava