Connect with us

Szerbia

A KFOR szenteste utasította el, hogy 1000 szerb rendőr és katona menjen Koszovóba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szenteste a kolostorban, szentségelés a Pinkben, ez ugyan jól hangzik, de nem igaz, ezért nem "bulvárkodunk", annál is inkább nem, mert emberi életekről van szó
Szenteste a kolostorban, szentségelés a Pinkben, ez ugyan jól hangzik, de nem igaz, ezért nem "bulvárkodunk", annál is inkább nem, mert emberi életekről van szó
A cikk meghallgatása

Aleksandar Vučić a szentestét Görögországban töltötte, a Szerb Ortodox Egyház szent helyéről, a Hilandar-kolostorból visszatérve azonban a szerb kormányzat “szent médiacsatornájának” számító Pink Televízióba sietett. Ennek az adott különös aktualitást, hogy a KFOR a szerb karácsony estéjén válaszolt a belgrádi kormánynak arra a kérésre, hogy ezer szerb rendőr és katona térhessen vissza Koszovóba. A válasz a kormányhoz érkezett, nyilvánosságra hozásával azonban a munkatársak megvárták a szerb elnököt.

Szentestére időzítették

A szerb elnök a szentestét ugyan visszavomultan a Hilandar-kolostorban töltötte, ahol nincs térerő, Belgrádba történt visszatérését követően azonban rögtön a Pink Televízióba sietett, hogy még a vasárnapi ebéd előtt tájékoztassa a nemzetet a KFOR-tól kapott válaszról, amit mindenki tudott előre, illetve amelyre mindenki számított, így meglepetés aligha ért bárkit is. Viszont az időzítés elég furcsa volt, úgy tűnt, mint egy “karácsonyi ajándék”, bár ajándéknak éppenséggel nem nevezhető.

– Természetesen azt válaszolták, hogy véleményük szerint nincs szükség a szerb hadsereg és a szerb fegyveres erők visszatérésére Koszovó és Metóhiába, indoklásként pedig a Biztonsági Tanács 1244-es határozatára hivatkoztak, csak azt hagyták figyelmen kívül, hogy az említett határozat alapján nincs joguk a kérés elutasára

– jelentette ki a szerb elnök, akit a KFOR csak azzal lepett meg, hogy a választ szenteste küldte, Vučić szerint “mindenképpen “érdekes” az időpont megválasztása.

A mostani esetet ahhoz a Nyugati kéréshez hasonlította, hogy Slobodan Milošević volt jugoszláv és volt szerb elnököt Vidovdan, vagyis magyar szóhasználat szerint Szent Vitus napján adják ki a Hágai Törvényszéknek, amivel az államfő szerint esetleg meg akarták alázni a szerb népet, miután ez egy jeles szerb nap és egyházi ünnep is egyúttal.

– Jobb lett volna, ha karácsony estéjén pozitív választ küldenek, aminek lett volna valami értelme, de amikor egy negatív választ éppen karácsonykor kapunk, arról tudhatjuk, hogy nem véletlen

– jelentette ki Vučić, aki megjegyezte, hogy a válasz minden bizonnyal az utóbbi időszak észak-koszovói eseményeinek hatására fogalmazódott meg, miközben a feladása előtt “két órával rálőttek két szerb gyerekekre Koszovó déli részén”.

– Önöknek nem az a dolguk, hogy az északi barikádokkal foglalkozzanak, hanem az, hogy törődjenek a szerbek, és mindenki más biztonságával az egész Koszovó és Metóhia területén

– üzente vissza a KFOR-nak a szerb államfő, aki szerint a nemzetközi védelmi erők Koszovóban nem a valódi biztonsági kérdésekkel foglalkoznak, hanem csak azokkal a politikai megoldásokkal, amelyeknek a missziót mentoráló NATO-tagországok a kezdeményezői.

A szerb államfő szerint “professzionális értelemben” ennek ellenére nem lehet azt mondani, hogy a NATO amatőr módon, vagy rosszul teszi a dolgát, megjegyezte azonban, hogy a katonai szervezet csak eszköz a legerősebb nyugati országok kezében.

Vučićnak egyébként láthatóan jót tette a szentestei kikapcsolódás, mert türelemmel viselte a nem éppen újságírásra termett műsorvezetőnő kérdéseit.

További lépések

A szenteste kapott KFOR-levéllel kapcsolatban a szerb elnök nem beszélt konkrét lépésekről, azt azonban megjegyezte, hogy rá kívánnak mutatni azokra az esetekre, amelyek során a KFOR nem védte meg a koszovói szerbeket, egyúttal kifogásolta, hogy egyetlenegy nyugati nagykövet vagy vezető sem kereste meg, és nem mondta el neki, hogy mennyire szörnyű, ami a szerb gyerekekkel történt Koszovó déli részén.

A szenteste történt támadást követően ez a szlogen jelent meg az interneten

A szenteste történt támadást követően ez a szlogen jelent meg az interneten, miközben demonstrációk is voltak a Štrpce térségében

Igaz, hogy a kolostorban nem volt térerő, ezért szenteste ezt aligha tehette volna meg bárki is, de a szerb elnök ellenőrizte a nem fogadott hívásokat, amelyek között “szörnyülködésre” utaló jeleket nem talált.

Különösen hiányolta Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő hívását, aki sokakhoz hasonlóan erőteljesen hallatta a hangját, amikor a barikádos időkben valaki sokkbombát, vagyis pirotechnikai eszközt dobott az EULEX tagjaira, ugyanakkor sem Borrell, sem más egyetlen szót sem ejtett azzal kapcsolatban, hogy “kishíján megöltek” két szerb gyereket.

Elmondása szerint a koszovói jelenlétre vonatkozó kérést Szerbia akár a Biztonsági Tanács elé is vihetné, ahol az oroszok megszavaznák ugyan, de mit érnek el ezzel, ha a többiek nem egyeznek bele a szerb hadsereg és rendőrség visszatérésébe Koszovó területére.

– Három napig megugrana a népszerűségünk Szerbiában, de aztán mit csinálnánk a negyedik nap, miután megteremtettük a lehetőséget Kurtinak (koszovói miniszterelnök), hogy úgy kommentálja a szavazást, hogy végre a Biztonsági Tanács is állást foglalt a kérdésben, vagy miután egy ilyen döntés alapján bárki jogot formál bármire is a szerbekkel vagy a szerb állammal szemben

– mondta Vučić, aki megjegyezte hogy mindaz, ami most történik, annak a légkörnek az eredménye, amit Albin Kurti politikája idézett elő legkevesebb két külföldi titkosszolgálattal együttműködve, ezt aztán a hazai ügynökök lemásolták annak a forgatókönyvnek az alapján, amellyel az utóbbi években sok kárt okoztak, és ebbe ráadásul egy keleti szolgálatot is bevontak, mégpedig azzal a céllal, hogy Szerbia ne tudja megőrizni a stabilitását.

A szerb elnök természetesen egyik “külföldi tényezőt” sem nevezte meg, viszont elutasította azt a felvetést, hogy szervezett akcióról lenne szó, mivelhogy erre nincs bizonyítéka, tudomása viszont van róla.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava