Connect with us

Szerbia

A KFOR szenteste utasította el, hogy 1000 szerb rendőr és katona menjen Koszovóba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szenteste a kolostorban, szentségelés a Pinkben, ez ugyan jól hangzik, de nem igaz, ezért nem "bulvárkodunk", annál is inkább nem, mert emberi életekről van szó
Szenteste a kolostorban, szentségelés a Pinkben, ez ugyan jól hangzik, de nem igaz, ezért nem "bulvárkodunk", annál is inkább nem, mert emberi életekről van szó
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Aleksandar Vučić a szentestét Görögországban töltötte, a Szerb Ortodox Egyház szent helyéről, a Hilandar-kolostorból visszatérve azonban a szerb kormányzat “szent médiacsatornájának” számító Pink Televízióba sietett. Ennek az adott különös aktualitást, hogy a KFOR a szerb karácsony estéjén válaszolt a belgrádi kormánynak arra a kérésre, hogy ezer szerb rendőr és katona térhessen vissza Koszovóba. A válasz a kormányhoz érkezett, nyilvánosságra hozásával azonban a munkatársak megvárták a szerb elnököt.

Szentestére időzítették

A szerb elnök a szentestét ugyan visszavomultan a Hilandar-kolostorban töltötte, ahol nincs térerő, Belgrádba történt visszatérését követően azonban rögtön a Pink Televízióba sietett, hogy még a vasárnapi ebéd előtt tájékoztassa a nemzetet a KFOR-tól kapott válaszról, amit mindenki tudott előre, illetve amelyre mindenki számított, így meglepetés aligha ért bárkit is. Viszont az időzítés elég furcsa volt, úgy tűnt, mint egy “karácsonyi ajándék”, bár ajándéknak éppenséggel nem nevezhető.

– Természetesen azt válaszolták, hogy véleményük szerint nincs szükség a szerb hadsereg és a szerb fegyveres erők visszatérésére Koszovó és Metóhiába, indoklásként pedig a Biztonsági Tanács 1244-es határozatára hivatkoztak, csak azt hagyták figyelmen kívül, hogy az említett határozat alapján nincs joguk a kérés elutasára

– jelentette ki a szerb elnök, akit a KFOR csak azzal lepett meg, hogy a választ szenteste küldte, Vučić szerint “mindenképpen “érdekes” az időpont megválasztása.

A mostani esetet ahhoz a Nyugati kéréshez hasonlította, hogy Slobodan Milošević volt jugoszláv és volt szerb elnököt Vidovdan, vagyis magyar szóhasználat szerint Szent Vitus napján adják ki a Hágai Törvényszéknek, amivel az államfő szerint esetleg meg akarták alázni a szerb népet, miután ez egy jeles szerb nap és egyházi ünnep is egyúttal.

– Jobb lett volna, ha karácsony estéjén pozitív választ küldenek, aminek lett volna valami értelme, de amikor egy negatív választ éppen karácsonykor kapunk, arról tudhatjuk, hogy nem véletlen

– jelentette ki Vučić, aki megjegyezte, hogy a válasz minden bizonnyal az utóbbi időszak észak-koszovói eseményeinek hatására fogalmazódott meg, miközben a feladása előtt “két órával rálőttek két szerb gyerekekre Koszovó déli részén”.

– Önöknek nem az a dolguk, hogy az északi barikádokkal foglalkozzanak, hanem az, hogy törődjenek a szerbek, és mindenki más biztonságával az egész Koszovó és Metóhia területén

– üzente vissza a KFOR-nak a szerb államfő, aki szerint a nemzetközi védelmi erők Koszovóban nem a valódi biztonsági kérdésekkel foglalkoznak, hanem csak azokkal a politikai megoldásokkal, amelyeknek a missziót mentoráló NATO-tagországok a kezdeményezői.

A szerb államfő szerint “professzionális értelemben” ennek ellenére nem lehet azt mondani, hogy a NATO amatőr módon, vagy rosszul teszi a dolgát, megjegyezte azonban, hogy a katonai szervezet csak eszköz a legerősebb nyugati országok kezében.

Vučićnak egyébként láthatóan jót tette a szentestei kikapcsolódás, mert türelemmel viselte a nem éppen újságírásra termett műsorvezetőnő kérdéseit.

További lépések

A szenteste kapott KFOR-levéllel kapcsolatban a szerb elnök nem beszélt konkrét lépésekről, azt azonban megjegyezte, hogy rá kívánnak mutatni azokra az esetekre, amelyek során a KFOR nem védte meg a koszovói szerbeket, egyúttal kifogásolta, hogy egyetlenegy nyugati nagykövet vagy vezető sem kereste meg, és nem mondta el neki, hogy mennyire szörnyű, ami a szerb gyerekekkel történt Koszovó déli részén.

A szenteste történt támadást követően ez a szlogen jelent meg az interneten

A szenteste történt támadást követően ez a szlogen jelent meg az interneten, miközben demonstrációk is voltak a Štrpce térségében

Igaz, hogy a kolostorban nem volt térerő, ezért szenteste ezt aligha tehette volna meg bárki is, de a szerb elnök ellenőrizte a nem fogadott hívásokat, amelyek között “szörnyülködésre” utaló jeleket nem talált.

Különösen hiányolta Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő hívását, aki sokakhoz hasonlóan erőteljesen hallatta a hangját, amikor a barikádos időkben valaki sokkbombát, vagyis pirotechnikai eszközt dobott az EULEX tagjaira, ugyanakkor sem Borrell, sem más egyetlen szót sem ejtett azzal kapcsolatban, hogy “kishíján megöltek” két szerb gyereket.

Elmondása szerint a koszovói jelenlétre vonatkozó kérést Szerbia akár a Biztonsági Tanács elé is vihetné, ahol az oroszok megszavaznák ugyan, de mit érnek el ezzel, ha a többiek nem egyeznek bele a szerb hadsereg és rendőrség visszatérésébe Koszovó területére.

– Három napig megugrana a népszerűségünk Szerbiában, de aztán mit csinálnánk a negyedik nap, miután megteremtettük a lehetőséget Kurtinak (koszovói miniszterelnök), hogy úgy kommentálja a szavazást, hogy végre a Biztonsági Tanács is állást foglalt a kérdésben, vagy miután egy ilyen döntés alapján bárki jogot formál bármire is a szerbekkel vagy a szerb állammal szemben

– mondta Vučić, aki megjegyezte hogy mindaz, ami most történik, annak a légkörnek az eredménye, amit Albin Kurti politikája idézett elő legkevesebb két külföldi titkosszolgálattal együttműködve, ezt aztán a hazai ügynökök lemásolták annak a forgatókönyvnek az alapján, amellyel az utóbbi években sok kárt okoztak, és ebbe ráadásul egy keleti szolgálatot is bevontak, mégpedig azzal a céllal, hogy Szerbia ne tudja megőrizni a stabilitását.

A szerb elnök természetesen egyik “külföldi tényezőt” sem nevezte meg, viszont elutasította azt a felvetést, hogy szervezett akcióról lenne szó, mivelhogy erre nincs bizonyítéka, tudomása viszont van róla.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Koszovó

A koszovói belügyminiszter szerint a Szerb Lista alelnöke vezette a fegyveres akciót

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Szerb Lista
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter egy videót tett közzé a Facebookon a banjskai szerb kolostorról, amelynek a lábánál lévő egyik épület udvarán gyülekeztek a szerb lázadók. A koszovói rendőrség a felvételek alapján azt állapította meg, hogy a szerb fegyveresek között volt Milan Radoičić, a belgrádi vezetéshez közeli Szerb Lista koszovói szerb párt alelnöke is, akit a koszovói rendőrséget megtámadó csoport vezetőjeként nevezett meg.

Radoičić a szerző?

A koszovói belügyminiszter úgy véli, hogy a “főbűnözőnek” Milan Radoičić számít, állítása szerint ugyanis ő vezette azt a terrorista csoportot, amely koszovói rendőrökre támadt, aminek következtében életét vesztette Afrim Bunjaku koszovói albán rendőrtiszt. Sveçla szerint ez újabb bizonyítéka arra, hogy Milan Radoičić terrorista tevékenységet folytat a Koszovói Köztársaság ellen. Korábban állítólag ő vezette azt a csoportot, amely eltette láb alól Oliver Ivanović koszovói szerb vezetőt, ezt követően vette át Aleksandar Vučić szerb elnök a teljes irányítást a koszovói szerb területek fölött.

A pristinai vezetés által közzétett videón egyenruhások csoportja látható, körülbelül tízen vannak, amelyek közül a fenti képen megjelölt férfiról állítják, hogy a Szerb Lista alelnöke, aki telefonon vagy esetleg adóvevőn tartotta valakivel a kapcsolatot.

Xhelal Sveçla ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy „napról napra válik világossabbá a terrorista útiterv”, amely szerinte Belgrádhoz kötődik.

– Aleksandar Vučić a Szerb Listán keresztül, ők pedig Radojčić alelnökük által terrorakciót folytattak a Koszovói Köztársaság törvényes és alkotmányos rendje ellen, megpróbálva destabilizálni az országot”

– jegyezte meg Sveçla, aki szerint a Szerb Lista csak terrorista szerepkörben látja magát Koszovóban, és aki szerint ez most nem sikerült.

A koszovói belügyminiszter néhány órával korábban azt mondta a pristinai sajtónak, hogy Radoičić és a többi sérült, akiknek sikerült kijutniuk Közép-Szerbia területére, most a belgrádi Katona Orvosi Akadémián (Vojna Medicinska Akademija, VMA) tartózkodik.

Sveçla úgy vélte, hogy a Szerbia és a Szerb Lista által hirdetett (három) napos gyásznap is bizonyíték arra, hogy ki nyomta rá szerzőként bélyegét az eseményekre.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava