Connect with us

Szerb Köztársaság

KOSZOVÓ OKÁN: Dodik szerint a németek megfosztanák a szerbeket a szabadságuktól

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Dodik a Mennyei Völgyben Kalabuhov orosz nagykövettel
BARÁTI VACSORA: A boszniai Szerb Köztársaság elnöke december 23-án Igor Kalabuhov orosz nagykövettel vacsorázott, másnap pedig megnyitotta a Mennyei Völgy LUX szállodát, rossznyelvek szerint sok pénzt csaltak el vele (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke a szerbiai Pink tv-nek és a boszniai szerb állami RTRS-nek adott interjúban hosszasan beszélt a koszovói krízis kapcsán a szerbiai szerb, boszniai szerb, és koszovói szerb kapcsolatokról, vaalmint a Nyugat intervenciósnak minősített külpolitikájáról. A Vlagyimir Putyint az utóbbi időben többször meglátogató Dodik arra az álláspontra helyezkedett, hogy az oroszokkal kialakított több évszázados baráti kapcsolaton a nyugati elvárás = nyomás ellenére Szerbia és a szerbség nem változtathat.

Vučić mellett áll

Milorad Dodik a szerbiai kormányhoz közeli Pink tv-nek és a boszniai szerb entitási RTRS-nek nyilatkozva osztotta meg véleményét és észrevételeit a Koszovón kialakult helyzetről.

Dodik kijelentette, hogy a boszniai Szerb Köztársaság Szerbia és Aleksandar Vučić mellett áll, és a koszovói szerbek mellett is kitart.

Ehhez kötődően kifejtette, hogy az idegen hatalmak a boszniai szerb entitásban is végeznek olyan felforgató tevékenységet, aminek keretében Albin Kurti vezette koszovói kormányt arra buzdítják, hogy erőszakos eszközökkel érvényesítse az akaratát az ottani szerbség felett.

Így szerinte a koszovói szerbek kérdése egyben Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság létének kérdése is, ezáltal a Republika Srpskában élő szerbség kérdése egyben.

Dodik közölte, hogy állandó kapcsolatban van a kialakult helyzet miatt Vučićtyal, így tisztában van a koszovói események részleteivel. Ismeretei szerint a szerbiai kormány álláspontja, hogy megóvja és támogatja a koszovói szerbeket továbbra is.

Ködösen közölte, hogy a boszniai Szerb Köztársaság arra vár, hogy mindenki számára világossá tegye, az idegenekben nem lehet megbízni. Dodik a pontosan meg nem nevezett idegen hatalmak kapcsán megjegyezte, hogy elfogadhatatlannak tartja azok beavatkozását más államok ügyeibe, és azt az arroganciát, amit az utóbbi időben a boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia kapcsán kifejtettek.

Dodik szerint annak abszolút világosnak kell lennie, hogy Szerbia Koszovó és Metohia kapcsán nem változtathat az álláspontján, csakúgy mint az Oroszországgal fennálló viszonyán.

– Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság, valamint a szerbek szerte a világban nem akarják elveszteni az Oroszországgal kiépített több évszázados baráti kapcsolatot. Ezt a nyugat nem akarja elfogadni

– foglalta össze sommásan a koszovói helyzetet Milorad Dodik.

A német kormányt tekinti felelősnek

Dodik a helyzet fő felelőseként a német külügyet nevezte meg. Szerinte Németország az arrogáns külpolitikájával meg akarja leckéztetni Szerbiát és a boszniai Szerb Köztársaságot.

A jelenlegi helyzet Dodikot az I. és a II. Világháború előtti helyzetre emlékezteti, majd egy erős logikai lépéssel megemlítette Hans Dietrich Genscher NSZK-politikust, aki szerinte sokat tett Jugoszlávia szétszakításáért, Horvátország és Szlovénia függetlenségének elismeréséért.

Szerinte az arrogáns német intervenciós külpolitika volt az oka a jugoszláv katonai konfliktus boszniai eszkalációjának. Így az Angela Merkel után hatalomra kerülők (vagyis a mostani Scholtz kabinet) csekély geopolitikai tudása okán, újra a kilencvenes évek eleji intervenciós jellegű külpolitikai irányt követik. Ennek részeként meg akarják leckéztetni a Szerbiát Koszovó kapcsán, és a boszniai Szerb Köztársaságot is.

Dodik szerint azt akarják kikényszeríteni, hogy a szerbség kövesse őket, még akkor is, ha az nem eredményez semmit. Őket nem érdekli, hogy a szerbség tőlük semmit sem követelt, de az a céljuk, hogy a szerbek elveszítsék a szabadságukat.

– Ezt sosem fogjuk elfogadni, így egységesnek kell lennünk, ezért ahogy az a korábbi napokban is történt, a jövőben is Aleksandar Vučić szerbiai elnök és a koszovói szerbek vezetői mellett fogunk állni

– mondta a Dodik, aki szerint a boszniai szerbek arra törekszenek, hogy minden lehetséges eszközzel megkönnyítsék a Drinán-túli testvérek helyzetét.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szlovákia

3+1: Nem csak Orbán, hanem Vučić és Dodik is az elsők között gratulált Ficónak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Orbán gratulált
EGY AZ IRÁNY: Egymásra találtak, így már négyen vannak (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Orbánhoz hasonlóan Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök is az elsők között gratulált Robert Ficónak ahhoz, hogy a legtöbb szavazatot kapta a szlovákiai parlamenti választásokon. Ezt a példát követte Milorad Dodik is, aki állami szintre emelte egyelőre csak entitásként fungáló hazáját. Mindhárman írásos formában, az X-platformon köszöntötték a “szlovák hazafit”.

Nu, págágyí!


– Találjátok ki, ki tért vissza!

A magyar miniszterelnök ezzel kezdte X-platformos bejegyzését, amelyben gratulált Robert Ficónak a szlovák parlamenti választáson elért “vitathatatlan győzelméhez”.

Orbán megjegyezte, hogy “egy hazafival mindig jó együtt dolgozni”, ami elé várakozással tekint.

Orbán gratulált

Vučić sem késlekedett a “szlovák hazafi” köszöntésében

A szerb elnök szintén gratulált Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választáson aratott győzelméhez.

Aleksandar Vučić azt írta a Ficónak küldött üzenetében, hogy szívből gratulál neki a parlamenti választáson megszerzett első helyéhez a baráti Szlovákiában.

A szerb államfő annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az elkövetkező időszakban elmélyítik a két ország közötti együttműködést, valamint hogy a továbbiakban közösen dolgoznak a partnerség erősítése érdekében ezekben a kihívásokkal teli időkben.

Orbán gratulált

Dodik is megpróbált igazi államfőként viselkedni (Forrás: X-platform)

Dodik sem maradhatott ki

Az elsők között gratulálók sorából nem maradhatott ki Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke sem, aki szintén beikszelte Ficót.

A boszniai szerbek Miléje az X-platformon Ficónak és a pártjának egyaránt gratulált a választásokon elért győzelemhez, és egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy Fico alakíthatja meg Szlovákia új kormányát.

Dodik megjegyezte, hogy Szlovákia a jövőben is a haladás és a fejlődés útján halad tovább a lakosság támogatását élvező Ficóval, mint az ország új miniszterelnökével.

A boszniai szerb vezető azt írta, hogy jó gazdasági és egyéb együttműködést remél a két baráti ország között, amivel nem csak gratulált Ficónak, hanem ebből az apropóból az entitási szintről állami szintre emelte az általa vezetett Szerb Köztársaságot.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava