Connect with us

Bosznia

JÖVŐRE: Alakulgat a szarajevói kormány is, horvát származású lehet a miniszterelnök

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A nagyon bosnyák Demokratikus Akciópárt kimarad a kormányból. A képen Milorad Dodik (baloldalt), Dragan Čović (középen) és Nermin Nikšić (jobbra) a koalíciós szerződés aláírásakor
A nagyon bosnyák Demokratikus Akciópárt kimarad a kormányból. A képen Milorad Dodik (baloldalt), Dragan Čović (középen) és Nermin Nikšić (jobbra) a koalíciós szerződés aláírásakor (Forrás: klix.ba)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Bár december 16-án sor került a bosznia-hercegovinai kormány szerepét betöltő Miniszterek Tanácsa (Vijeća Ministara) megalakításához szükséges koalíciós megállapodás megkötésére, a közvélemény továbbra sem kapott hivatalos tájékoztatást a következő kormány összetételéről. A koalíciós partnerek közül a Milorad Dodik, a Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) elnöke hozta nyilvánosságra a pártjának beígért kormányzati pozíciókat. A bosznia-hercegovinai Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska Demokratska Zajednoica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) és a nyolcpárti baloldali pártszövetség képviseletében eljáró Nermin Nikšić továbbra is hallgat a kormányzati szerepek felosztásáról.

Dodik bemondta

Korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk arról, hogy a bosznia-hercegovinai kormány megalakítása körüli hallgatást Milorad Dodik törte meg, azzal hogy sajtótájékoztatón ismertette a következő ciklusban a pártja által vezetett minisztériumok sorát. Dodik nyilatkozata szerint a következő ciklusban a jobboldali, szerb SNSD soraiból kerül ki a pénzügyminiszter, a biztonsági miniszter, a külkereskedelmi miniszter, az emberi jogokért és menekültügyért felelős miniszter, vagyis négy tárca kerül a boszniai szerbekhez a következő kormányban.

A közvéleményt mostanra meglehetősen frusztrálja, hogy a koalícióban az SNSD mellett résztvevő HDZ BiH és a Nyolcak (Osmorka) baloldali pártszövetség továbbra is hallgatnak az őket megillető kormányzati helyek sorsát illetően. Mind a HDZ BiH, mind pedig az Osmorka kapcsán azt vélelmezik a helyi politikai csatározásokban jártas elemzők, hogy a szervezeteken belül elhúzódik az adok-kapok a miniszteri és államtitkári posztokért.

A választásokat követően egyre több helyről lehetett hallani, hogy a Miniszterek Tanácsának elnöklő miniszteri pozíciójára az október 2-i választáson Željko Komšićtyal, a multietnikus Demokratikus Front (Demokratski Front, DF) elnökével szemben az Államelnökség horvát tagját megillető helyéért folytatott harcban alulmaradt Borjana Krišto (HDZ BiH) a legesélyesebb.

A tegnapi napon az Államelnökség végül Željka Cvijanović és Denis Bečirović támogatásával és Komšić elutasító szavazatával Krišto mellett foglalt állást.

Ezzel azonban még csak egy lépéssel kerültünk közelebb ahhoz, hogy létrejöjjön az új boszniai kabinet, mert Krišto személyéről és az általa összeállított kormányzati névsorról 30 napon belül kell szavazást tartani a boszniai parlament képviselő házában.

A szavazás megtartása a katolikus és a pravoszláv karácsony utáni időszakban reális, vagyis ebben az évben nagy eséllyel már nem áll fel az új bosznia-hercegovinai kormány.

A boszniai horvátok az elnöklő miniszteri pozíció bezsebelésén túl még a korábban is általuk betöltött igazságügyi tárca és a civil ügyi tárca megszerzésére esélyesek, benne a foglalkoztatásüggyel, egészségüggyel és oktatási ügyekkel, de a leendő miniszerek személye kapcsán a HDZ BiH továbbra is mélyen hallgat.

Nyolcfelé szaladnak?

A javarészt baloldali pártokat tömörítő Osmorka a bosnyák Demokratikus Akciópártot (SDA) megközelítő választási eredményének köszönhetően kitúrta a konzervatív bosnyák pártot a következő kormányból.

A Nyolcak kapcsán egyre komolyabb aggodalomra ad okot, hogy a pártok vezetői csak komoly háttérben folyó viták árán tudnak megállapodni a nekik jutó kormányzati pozíciókról.

A boszniai kormány összetételét jelenleg szabályozó törvény alapján három miniszteri poszt tűnik reálisnak a baloldali blokk számára. Ezek a külügyi, a védelmi, valamint a közlekedési és távközlési tárca.

Eddig a külügyminiszteri poszt legesélyesebb jelöltjeként a Narod i Pravda elnöke, Elmedin Konaković neve hangzott el. A bosnyák kosárlabda rajongók körében csak Dino néven ismert, volt válogatott játékos jelezte a koalíciós tárgylások során nem túl szerényen, hogy a külügyminiszteri feladatok ellátására alkalmasnak és felkészültnek tartja magát.

Mindenesetre a baloldali szavazók nem lehetnek maradéktalanul elégedettek a három tárcával, annak ellenére, hogy azok közel sem a futottak még kategóriába tartoznak a kormányban.

Közben a jobboldali konzervatív bosnyák SDA azzal tüzeli napok óta a saját szavazóit és a baloldali tábort az Osmorka vezetői ellen, hogy nem folytattak elég kemény tárgyalást, így a szerb SNSD és a horvát HDZ BiH fog érdemi szerepet betölteni a következő kormányban.

Kormány még nincs, viharfelhők már vannak

A most életre hívott sokpárti együttműködés kritikusai mind arra hívják fel a figyelmet, hogy már most gyülekeznek a viharfelhők a koalíciós partnerek feje felett. A legtöbb elemző attól tart, hogy az új kormány megalakulását követően a pártok már nem lesznek képesek együtt kormányozni, így a boszniai állami gépezet fogaskerekei újra összeakadnak.

A koalíciós egyet-nemértés jelei már most megmutatkoztak. A korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a szerb entitás miniszterelnöki székében újrázó Radovan Višković (SNSD) már a kormánya beiktatása előtt kijelentette, hogy újra beterjeszti az RS törvényhozás elé az entitási és állami javak megosztásáról szóló törvényt, amelyet az október 2-i választást követően a boszniai alkotmánybíróság hatályon kívül helyezett, mert az kiterjesztette volna az entitási vagyon körét egyes állami kezelésben lévő vagyonelemekre.

Vagyis a boszniai szerb jobboldali blokk nagy eséllyel ott folytatja, ahol abbahagyta a választási kampány hajrájában a szerb entitás autonómiájáért való “létharcot”.

Ugyanilyen intő jel volt az uniós tagjelölti státusz kérdése kapcsán Dragan Čović (HDZ BiH), Milorad Dodik (SNSD) és Nermin Nikšić (SDP) részvételével tartott sajtótájékoztatón a sajtó által megörökített momentum, amikor Dodik és Čović kisebb röhögő görcsöt kaptak Nikšić azon kijelentésétől, hogy az EU tagjelölti státusz már az októberi választási eredmény alapján felállítani tervezett új kormány eredménye, és nem a korábbi kormányé.

A szolidnak semmiképpen sem nevezhető mosoly annak szólt, hogy Nikšić úgy fogalmazott meg éles kritikát a korábbi kormánnyal szemben, hogy azzal egyidejűleg koalíciókötésre törekedett annak korábbi tagjaival. Így Dodiknak és Čovićnak már a közös kormányalakítás előtt lehetőségük volt kiröhögni leendő partnerüket.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország1 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia5 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava