Connect with us

Magyarország

OKAFOGYOTT: Magyarország elbontja a kerítést Horvátország felé

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A magyar határkerítés Szerbia felé (Forrás: MTI)
A cikk meghallgatása

Miután január 1-től Horvátország is csatlakozik a schengeni övezethez, így okafogyottá válik a magyar-horvát határkerítés és az ellenőrző pontok fenntartása. Ezt az Országos Rendőr-főkapitányság közölte az ATV Híradójának megkeresésére.

Az ORFK szerint Horvátország schengeni csatlakozása nem éri váratlanul a Magyar Rendőrséget, az ezzel összefüggő előkészületeket idejében megkezdték.

Amíg a csatlakozás joghatályossá nem válik – vagyis 2023 január 1-ig –, a határátkelők teljes funkciójukban működnek, az épületek sorsával kapcsolatban ezt követően születik döntés.

A magyar rendőrség szerint az államhatár szabad átjárhatóságának biztosításával kapcsolatos feladatokat, amelyek magukban foglalják a határon felépített kerítés, műszaki akadály megszüntetését – ütemezetten megkezdik.

Anđelko Stričak, Varasd megye ispánja szeptember elején azt mondta, miután az új szlovén kormány bejelentette a szlovén kerítés felszámolását Horvátország felé, hogy Magyarországnak követnie kellene Szlovénia példáját.

Magyarország 2015 szeptemberében kezdte meg az “ideiglenes kerítés” kiépítését Horvátország felé.

Zoran Milanović horvát elnök, aki akkor az zágrábi kormány vezetője volt, a “legvégső megoldásnak” nevezte, hogy Horvátország kerítést emeljen a szomszédai felé, Kolinda Grabar- Kitarović akkori elnök azonban nem zárta ki, hogy Horvátországnak a jövőben szüksége lehet határkerítésre.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök két nappal ezelőtt járt Kelebián, ahol Aleksandar Vučić szerb elnökkel és Andrej Babiš korábbi cseh miniszterelnökkel tekintette meg a déli határzár Szerbia felé eső részét.

A magyar államfő azt mondta, hogy a határ a “szuverenitás szimbóluma” és “garantálja Magyarország biztonságának megőrzését. Kelebián arra is utalt, hogy Magyarország és Szerbia közösen lép fel az illegális migrációval szemben az észak-macedón-szerb határon is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava