Connect with us

Koszovó

HÍV A HAZA: Vasárnap egyaránt ülésezett a koszovói és a szerbiai nemzetbiztonsági tanács

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

rudare barikad
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Vasárnap ülésezett a koszovói és a szerbiai nemzetbiztonsági tanács is, mivel a jelek szerint Belgrádban és Pristinában is úgy érzik, hogy most igazából hív a haza. Ráadásul a koszovói miniszterelnök Kosovska Mitrovica albánok lakta déli részében felkereste a koszovói különleges rendőrség bázisát, amely az északi, szerbek lakta területekért felelős. Mindeközben a koszovói szerbek nem mutatkoznak hajlandónak arra, hogy lebontsák a barikádokat, amelyek közelében sátrakat állítottak fel, és melegedőhelyekről is gondoskodtak, vagyis hosszabb távra kezdenek berendezkedni.

Koszovóban lényegében nyugodtan tel a vasárnap, amolyan “állóháború” alakult ki, a szerbek ugyanis nem kezdték meg az úttorlaszok felszámolását, de mások sem próbálták meg erre kényszeríteni őket.

A jelek szerint a koszovói szerbek hosszabb tiltakozásra kezdenek berendezkedni, a nedves, esős időjárás miatt sátrakat állítottak fel, a hideg miatt pedig melegedőhelyeket állítottak fel, többfelé látni fatüzelésű kályhákat vagy gázüzemű melegítőket, amelyekhez hasonlókat a világ más részein vendéglőhelyeken szokás használni az őszi vagy téli időszakban.

A koszovói szerbek az egyik barikádot a Kosovska Mitrovica északi szomszédságában lévő Rudare településen állították fel az útba beékelődő keresztnél, a helyi temető közelében, ahol autóbuszokkal és kamionokkal zárták le a főutat. Az úttorlasznál folyamatosan száz-százötven ember tartózkodik, miközben továbbra sem járható a barikádok miatt lezárt két határátkelő, sem autóval, sem gyalogosan.

Goran Rakić, a koszovói Szerb Lista elnöke napközben azzal riogatta nemzettársait, hogy a koszovói miniszterelnök ahhoz hasonló akciót készít elő az ottani szerbek ellen, mint amilyen során a kilencvenes években a horvátok űzték el a krajinai szerbeket, akik annak idején is előszeretettel alkalmazták az útlezárásokat.

Albin Kurti a koszovói nemzetbiztonsági tanács ülését követően ugyanakkor felszólította a KFOR-t, és ezáltal a NATO-t, hogy biztosítsa a közlekedés szabadságát Koszovóban.

– A KFOR megbízatásához tartozik a békés és biztonság környezet megteremtése, ami a mozgásszabadság biztosítását is jelenti. Elfogadhatatlan, és ezért nem ismétlődhet meg a közlekedés akadályozása, valamint a közutak lezárása a bűnözői csoportok részéről, amelyek rálőnek a rendőreinkre és az EULEX járőreire

– jelentette ki a koszovói miniszterelnök, aki úgy nyilatkozott, hogy a koszovói (albán) hatóságok egyelőre várakozó álláspontra helyezkedtek, miután a KFOR időt kért.

Közben a koszovói rendőrség cáfolta azokat a jelentéseket, hogy elfoglalták a gazivodei gátat, és bántalmazták az ott tartózkodó szerb őrt. Pristinai állítások szerint a különleges rendőrség tagjai azért vonultak ki a Szerbia és Koszovó határán lévő mesterséges tóhoz, mert az elmúlt éjszaka annak közelében lövések dördültek el.

A szerb elnök kezdeményezésére az esti órákban ülésezett a szerbiai nemzetbiztonsági tanács is, amelyen Aleksandar Vučić kiadta a legfontosabb parancsokat, amelyeket nyilatkozata szerint a tanács elfogadott, ám a parancsok mibenlétével kapcsolatban nem árult el részleteket. Azt viszont újfent elismételte, hogy “falig szorított helyzetbe kerültek”, ez olyan mondóka, amit már hónapok óta az unalomig ismételget.

– Remélem, hogy biztosítékokat kapunk a KFOR-tól és az Európától, hogy nem tesznek erőszakos lépéseket a barikádon lévő emberek irányába. Folytatjuk a megbeszéléseket, és mindent megteszünk a béke és a stabilitás megőrzéséért

– jelentette ki a szerb elnök, ugyanakkor azonban hangsúlyoztatta, hogy “megtették a szükséges intézkedéseket a haza védelme érdekében”.

Közben mozgolódik a szerb szélsőjobb is, amely már korábban is azt szorgalmazta, hogy a szerbiai hadsereg vonuljon be Koszovóba, lehetőleg tankokkal, és lehetőleg egészen Prizrenig.

Miša Vacić, a Szerb Jobboldal (Српска десница) elnöke, aki legutóbb az Ukrajnában szervezett orosz népszavazási bohózat ellenőre volt, vasárnap nem sokkal éjfél előtt közölte a Twitteren, hogy azonnal készek lépni, ha támadás éri a szerb népet a barikádokon, és hozzátette, hogy pártjának Koszovóban élő tagjai az első pillanattól kezdve ott vannak az úttorlaszoknál. Vacić még hozzátette, hogy “vasárnap este Szerbia 40 városában bátor fiatalemberek százai álltak készen arra, hogy részt vegyenek a barikádok védelmében”.

Az általa közzétett videóból az derül ki, hogy emberi egyelőre a járdát torlaszolták el Belgrádban egy nagy Z betűvel díszített Toyotával a szerb elnöki palotával szemközti oldalon. Kérdés, hogy vajon ők mit kerestek arrafelé a szerb nemzetbiztonsági tanács ülését követő órákban?

Vacić twitteres bejegyzésére többen is reagáltak, a “Banánköztársaság Elnöke” név mögé rejtőző hozzászóló azt üzente az Oroszország által támogatott szélsőjobbos “kabarépárt” vezetőjének, hogy “nem lenne rossz, ha ő lenne az első áldozat”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

HAZAFIAS BŰNCSELEKMÉNY: Kihallgatták a banjskai támadás vezetőjét, de nem került őrizetbe

Közzététel:

a megjelenés dátuma

hallgat Radoičić kihallgatás
A koszovói szerb "szabadságharcos" meghallgatásra megy az ügyvédje társaságában (Forrás: Novosti)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Kihallgatták Milan Radoičićot, aki ügyvédje kíséretében ment be a belgrádi rendőrségre. A banjskai támadást megszervező koszovói szerb vezető ugyan vallomást, illetve nyilatkozatot tett, de nem vették őrizetbe, habár az általa szervezett fegyveres akcióban legalább négy személy, egy koszovói albán rendőr, és három koszovói szerb lázadó életét vesztette. A szerbiai belügyminisztérium közleményben tudatta, hogy az ügyet a belgrádi főügyészség veszi át, amelynek vezetője a nem kormányzati szerbiai sajtó szerint a szerb elnök köréhez tartozik.

Meghallgatás a hazafias bűncselekmény miatt

Milan Radoičić vallomásával kapcsolatban egyelőre nincsenek kiszivárogtatások, de még találgatások sem nagyon, egyelőre tehát csak annyit tudni, hogy a sokak által a koszovói szerb területek informális urának tekintett üzletember magára vállalta a felelősséget a banjskai lövöldözésért, mint ahogy ezt ügyvédje által tudatta.

A kihallgatást megelőzően – ellentétben Radoičić ügyvédjével – Aleksandar Vučić szerb elnök úgy látta, hogy a koszovói szerb vezetőnek meg kell jelennie a szerbiai illetékes hatóságok előtt, a szerb elnök ugyanakkor biztos volt abban, hogy sem Radoičić, sem a társai nem tűnnek el, jószerivel nem is igen van hova menniük.

– Ha bárki is azt hinné, hogy elszöknek és elrejtőznek, nem fognak. Ő és ezek a fiúk, akik az események szereplői voltak, büszkék a tettükre

– mondta Vučić, aki feltűnően direkt módon kapcsolódott be az ügy kezelésébe, ő jelentette be Radoičić távozását a Szerb Lista alelnöki tisztségéről, és ő jelezte előre a koszovói szerb “szabadságharcos” kihallgatását is, amit szerb részről persze nem így prezentálnak a nagyérdemű felé.

A szerb oldalon úgy fogalmaznak, hogy Radoičić állampolgári minőségében nyilatkozatot tett, ami nem vonja maga után, hogy netalán őrizetbe vegyék és vizsgálati fogságba helyezzék, ez Szerbiában a “hazafias bűncselekmények” esetében egyébként sem igen szokás.

Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy szerb részről ugyanúgy “félrevezető terminológiát” használnak, mint az oroszok az Ukrajna elleni támadás esetében, a szeptember 24-én történt eseményeket ugyanis nem nevezik terrorakciónak, de még lázadásnak sem, hanem “tragikus eseményként” aposztrofálják a történteket.

Ezek után már az is érthető, hogy miért nem került sor Radoičićnak és a banjskai “hazafias bűncselekmény” többi résztvevőjének az őrizetbe vételére.

Koszovó követeli a kiadatásukat

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter a Szabad Európának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy Milan Radoičić azért vállalta magára a történtek megszervezését, mert bebizonyosodott a részvétele a terrortámadásban.

Ami a terminológiát illeti a pristinai albán vezetés természetesen nem “tragikus eseményként” emlegeti a történteket, hanem egyértelműen terrorcselekményként, miután a szerb fegyveresek szeptember 24-én, a hajnali órákban koszovói rendőrökre támadtak Banjska térségében, és megöltek egy albán származású koszovói rendőrt.

Sveçla ezért jelezte, hogy a koszovói illetékes hatóságok a nemzetközi partnereken keresztül kérni fogják Szerbiától mindazok kiadatását Koszovónak, akik részt vettek a terrorakció tervezésében és végrehajtásában. A partnereken először az Egyesült Államokat kell érteni, majd az Európai Uniót, aztán pedig a többieket, mondjuk Németországot és Nagy-Britanniát.

A legújabb pristinai matematika szerint a kiadatás kapcsán akár nyolcvan személy is számításba jöhet, bár korábban csak harminc támadót emlegetett a koszovói vezetés, ami a különböző videók alapján reálisnak is tűnt.

hallgat kihallgatás  Radoičić

A szponzor és a szponzorált?

Ennek értelmében – ad absurdum – a kiadatás esetleg vonatkozhat magára a szerb elnökre is, hiszen Sveçla szerint Radoičić nem egyedül cselekedett, hanem Aleksandar Vučić és a szerb kormányzati struktúra támogatásával.

– Nagyon jól tudjuk, hogy rendkívül közel állt Aleksandar Vučićhoz, aki a Milošević-kormány idején propagandaminiszter volt. Bár ő Szerbia elnöke, mégis propagandaminiszter maradt

– mondta Sveçla, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadók Banjskában katonai fegyvereket használtak, amelyek között voltak 2021-es és 2022-es évjáratúak is, vagyis nem arról van szó, hogy az 1998/99-es háborúból maradtak vissza.

A koszovói belügyminiszter ennek okán megjegyezte, hogy ezek a fegyverek közvetlenül a szerb katonai raktárakból érkeztek Koszovóba, és nem elszigetelt esetről van szó, mert korábban hasonló fegyvereket foglaltak le Zvečanban és Észak-Mitrovicában is.

Az oroszok is érintettek?

Sveçla az érintettség terén még tovább ment, nem elégedett meg Szerbia felemlegetésével, szerinte az ügybe ugyanis Oroszország is belekeveredett, bár konkréten Vlagyimir Putyin orosz elnök kiadatását nem követelte, ellene már egyébként is van egy érvényben lévő nemzetközi elfogatóparancs.

A koszovói belügyi tárca vezetője megjegyezte, hogy szerinte orosz zsoldosok nem vettek részt az eseményekben, mert ez Szerbia és Oroszország politikai projektje, és ezért a megbízható struktúrákat használják.

– Annak lehetünk a szemtanúi, hogy Nišben van egy Orosz Humanitárius Központ, amelyről sokan általában úgy tudják, hogy egy hírszerző gócpont, amelyen keresztül az egész régiót kémkedik, és ahol különféle gyakorlatokat is végrehajtanak, akár a hírszerző szolgálatok számára is

– jelentette ki a koszovói belügyminiszter, aki meg van győződve arról, hogy ez a központ is az érintettek között van a banjskai “terrorakció” esetében.

hallgat kihallgatás  Radoičić

A nyugati kémek kedvéért nem cirill betűkkel írták ki a központ nevét (Forrás: Internet)

Vajon kiadják-e Radoičićot?

Ami Radoičić és a többiek kiadatását illeti, ennek több akadálya is van, Koszovó és Szerbia között ugyanis nincs kiadatási egyezmény, honnan is lenne, amikor Szerbia nem ismeri el Koszovó államiságát, ilyen egyezmények pedig általában csak országok között jönnek létre.

A következő akadály az lehet, hogy Vučić elnök számos interjúban eldicsekedett már azzal, hogy az ő regnálása alatt senkit sem adtak ki, ezért ez valószínűleg Radoičić és társai esetében sem történik meg, önmaga esetében pedig végképp nem.

Tehát amíg ő van hatalmon Szerbiában, addig nyugodtan alhat minden koszovói szerb “szabadságharcos”, akiket a szerb médiában egyre inkább Miloš Obilić késői leszármazottjaiként emlegetnek, arra a szerb történelmi hősre utalva, aki az 1389-ben zajlott rigómezei csatában megölte I. Murád török szultánt.

A kiadatás megtagadása vonatkozhat Vojislav Šešeljre, a szerb radikálisok vezetőjére is, aki iránt a napokban érdeklődött a Hágai Törvényszék, illetve ami abból maradt, egyebek között azért, mert a csetnikvajda nyilvánosságra hozta a herkócai (Hrtkovci) horvátok elüldözésével kapcsolatban lefolytatott eljárás során beidézett védett tanúk vallomásait.

Aligha lehet véletlen, hogy Hága újabb kérelme az Aleksandar Vučić korábbi főnökének számító Šešelj iránt éppen most érkezett, ami a szerb elnök szerint minden egyéb nyomásgyakorlásnak a betetőzése.

Ezek után borítékolható, hogy a koszovói “tragikus eseményeket” követően semmiféle kiadatás nem lesz, legfőként azért nem, mert Szerbia nem ismeri el Koszovót, így annak az intézményrendszerét sem, ugyanakkor egyre inkább érnek a nemzetközi szankciók, amelyeknek létjogosultságuk ugyan lehet, de értelmük nemigen van.

A kérdés most már csak az, hogy a jelenlegi formájukban egyáltalán folytatódhatnak-e az Európai Unió égisze alatt kezdett tárgyalások, mert már a napnál világosabb, hogy a jelenlegi főszereplők sem a múltjuk, sem a mostani hozzáállásuk miatt nem alkalmasak arra, hogy megteremtsék az együtt, vagy inkább az egymás mellett élés feltételeit.

Az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak tehát végképp szembe kellene néznie azzal a ténnyel, hogy mostani balkáni működésük nem a megbékélés segítette elő, hanem a helyzet további elmérgesedését okozta, így a folytatás mindenképpen nehéz lesz, főleg miután mindkét oldal erősen elszemtelenedett.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava