Connect with us

Koszovó

HÍV A HAZA: Vasárnap egyaránt ülésezett a koszovói és a szerbiai nemzetbiztonsági tanács

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Vasárnap ülésezett a koszovói és a szerbiai nemzetbiztonsági tanács is, mivel a jelek szerint Belgrádban és Pristinában is úgy érzik, hogy most igazából hív a haza. Ráadásul a koszovói miniszterelnök Kosovska Mitrovica albánok lakta déli részében felkereste a koszovói különleges rendőrség bázisát, amely az északi, szerbek lakta területekért felelős. Mindeközben a koszovói szerbek nem mutatkoznak hajlandónak arra, hogy lebontsák a barikádokat, amelyek közelében sátrakat állítottak fel, és melegedőhelyekről is gondoskodtak, vagyis hosszabb távra kezdenek berendezkedni.

Koszovóban lényegében nyugodtan tel a vasárnap, amolyan “állóháború” alakult ki, a szerbek ugyanis nem kezdték meg az úttorlaszok felszámolását, de mások sem próbálták meg erre kényszeríteni őket.

A jelek szerint a koszovói szerbek hosszabb tiltakozásra kezdenek berendezkedni, a nedves, esős időjárás miatt sátrakat állítottak fel, a hideg miatt pedig melegedőhelyeket állítottak fel, többfelé látni fatüzelésű kályhákat vagy gázüzemű melegítőket, amelyekhez hasonlókat a világ más részein vendéglőhelyeken szokás használni az őszi vagy téli időszakban.

A koszovói szerbek az egyik barikádot a Kosovska Mitrovica északi szomszédságában lévő Rudare településen állították fel az útba beékelődő keresztnél, a helyi temető közelében, ahol autóbuszokkal és kamionokkal zárták le a főutat. Az úttorlasznál folyamatosan száz-százötven ember tartózkodik, miközben továbbra sem járható a barikádok miatt lezárt két határátkelő, sem autóval, sem gyalogosan.

Goran Rakić, a koszovói Szerb Lista elnöke napközben azzal riogatta nemzettársait, hogy a koszovói miniszterelnök ahhoz hasonló akciót készít elő az ottani szerbek ellen, mint amilyen során a kilencvenes években a horvátok űzték el a krajinai szerbeket, akik annak idején is előszeretettel alkalmazták az útlezárásokat.

Albin Kurti a koszovói nemzetbiztonsági tanács ülését követően ugyanakkor felszólította a KFOR-t, és ezáltal a NATO-t, hogy biztosítsa a közlekedés szabadságát Koszovóban.

– A KFOR megbízatásához tartozik a békés és biztonság környezet megteremtése, ami a mozgásszabadság biztosítását is jelenti. Elfogadhatatlan, és ezért nem ismétlődhet meg a közlekedés akadályozása, valamint a közutak lezárása a bűnözői csoportok részéről, amelyek rálőnek a rendőreinkre és az EULEX járőreire

– jelentette ki a koszovói miniszterelnök, aki úgy nyilatkozott, hogy a koszovói (albán) hatóságok egyelőre várakozó álláspontra helyezkedtek, miután a KFOR időt kért.

Közben a koszovói rendőrség cáfolta azokat a jelentéseket, hogy elfoglalták a gazivodei gátat, és bántalmazták az ott tartózkodó szerb őrt. Pristinai állítások szerint a különleges rendőrség tagjai azért vonultak ki a Szerbia és Koszovó határán lévő mesterséges tóhoz, mert az elmúlt éjszaka annak közelében lövések dördültek el.

A szerb elnök kezdeményezésére az esti órákban ülésezett a szerbiai nemzetbiztonsági tanács is, amelyen Aleksandar Vučić kiadta a legfontosabb parancsokat, amelyeket nyilatkozata szerint a tanács elfogadott, ám a parancsok mibenlétével kapcsolatban nem árult el részleteket. Azt viszont újfent elismételte, hogy “falig szorított helyzetbe kerültek”, ez olyan mondóka, amit már hónapok óta az unalomig ismételget.

– Remélem, hogy biztosítékokat kapunk a KFOR-tól és az Európától, hogy nem tesznek erőszakos lépéseket a barikádon lévő emberek irányába. Folytatjuk a megbeszéléseket, és mindent megteszünk a béke és a stabilitás megőrzéséért

– jelentette ki a szerb elnök, ugyanakkor azonban hangsúlyoztatta, hogy “megtették a szükséges intézkedéseket a haza védelme érdekében”.

Közben mozgolódik a szerb szélsőjobb is, amely már korábban is azt szorgalmazta, hogy a szerbiai hadsereg vonuljon be Koszovóba, lehetőleg tankokkal, és lehetőleg egészen Prizrenig.

Miša Vacić, a Szerb Jobboldal (Српска десница) elnöke, aki legutóbb az Ukrajnában szervezett orosz népszavazási bohózat ellenőre volt, vasárnap nem sokkal éjfél előtt közölte a Twitteren, hogy azonnal készek lépni, ha támadás éri a szerb népet a barikádokon, és hozzátette, hogy pártjának Koszovóban élő tagjai az első pillanattól kezdve ott vannak az úttorlaszoknál. Vacić még hozzátette, hogy “vasárnap este Szerbia 40 városában bátor fiatalemberek százai álltak készen arra, hogy részt vegyenek a barikádok védelmében”.

Az általa közzétett videóból az derül ki, hogy emberi egyelőre a járdát torlaszolták el Belgrádban egy nagy Z betűvel díszített Toyotával a szerb elnöki palotával szemközti oldalon. Kérdés, hogy vajon ők mit kerestek arrafelé a szerb nemzetbiztonsági tanács ülését követő órákban?

Vacić twitteres bejegyzésére többen is reagáltak, a “Banánköztársaság Elnöke” név mögé rejtőző hozzászóló azt üzente az Oroszország által támogatott szélsőjobbos “kabarépárt” vezetőjének, hogy “nem lenne rossz, ha ő lenne az első áldozat”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava