Connect with us

Horvátország

FÉL HIMNUSZ: Még a föld is megmozdult Horvátországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Horvátországban a kutya sem törődik, mindenki az ország nem hivatalos himnuszát zengi.
TÖBBSZÖR IS FELCSENDÜL MÉG A HORVÁT HIMNUSZ KATARBAN: A horvát válogatott akár a világbajnoki trófeát is megszerezheti (Forrás: FIFA. Twitter)
A cikk meghallgatása

Miután Horvátország kiejtette a brazilokat Katarban, egyesek szerint Grinch ellopta a világbajnoki trófeát. De ezzel Horvátországban a kutya sem törődik, mindenki az ország nem hivatalos himnuszát zengi. A továbbjutás felett érzett öröm leírhatatlan, csak annyit, hogy a szeizmológusok szerint az ujjongó tömeg Zágrábban és Rijekában (Fiume) kisebb földmozgást idézett elő. A spontán ünneplésből mindenki kivette a részét, még a zágrábi filharmonikusok is.

Nem hivatalos himnusz

A nemzeti zenekar tagjai éppen a Lisinski hangversenyteremben próbáltak, és a győzelem hírére elénekelték a horvát Band Aid 1991-ben született dalát, az Én hazámat (Moja domovina), amely a háborús évek után valahogy minden jelesebb alkalomkor előkerül, mint egy amolyan nem hivatalos himnusz.

Szóval ismét országos buli volt, mint 2018-ban, az oroszországi VB idején és akárcsak akkor, a féktelen ünneplést most sem követte semmilyen incidens. Ha ezt összehasonlítjuk a marokkóiakkal, akik fél Párizst és Brüsszelt lebontották…, de nem mondom tovább.

Lényeg a lényeg, hogy Horvátországban ezekben a napokban mindenki mímeli a dolgos mindennapokat, közben meg az ország kollektíve semmi egyébbel sem törődik, mint a kedd esti horvát-argentin találkozóval.

Időközben valóságos légihíd jött létre Horvátország és Katar között, eddig 30 charterjáratot jegyeztek, a mintegy 1800 eurós jegyárak ellenére. El sem tudom képzelni, hogy mi lesz itt, ha a horvátok továbbjutnak, és ez Brazília után – Messi ide, Messi oda – már nem is olyan lehetetlen.

Vízumkényszer Szerbiával szemben?

Miután máshol az élet nem csak fociból áll – sajnos -, itt jegyezzük hogy a holland képviselőház állásfoglalást fogadott el, amelyben felszólította a hágai kormányt, hogy kérje a szerbiai vízummentesség ideiglenes felfüggesztését Brüsszelben.

Történik ez azt követően, hogy sem a szerbek, sem a hollandok nem jutottak tovább a világbajnokságon.

A hollandok – akik Srebrenica óta a szerbek felemlegetésétől azonnal libabőrösek lesznek – a javaslatot azért nyújtották be, mert szerintük Szerbia nem hangolta össze vízum- és külpolitikáját az Európai Unióval, pedig Vučić erre ígéretet tett. De hát nem ez az első ígéret, amelyet a szerb elnök nem tart be.

A javaslatot a holland képviselőház kormányzó és ellenzéki törvényhozói egyaránt támogatták.

– A képviselőház támogatja a Szerbiával szembeni szigorúbb megközelítésre irányuló javaslatunkat, amennyiben Vučić elnök nem vezeti be a szankciókat Oroszországgal szemben. Szerbia uniós csatlakozási folyamatának leállítása is szóba kerülhet. Nem fogunk habozni, hogy ezt meglépjük

– mondta a kormánypárti Jeroen Van Wijngaarden.

Egy nappal a határozat parlamenti elfogadása előtt Eric van der Burg igazságügyi és biztonsági államtitkár válaszolt a Szerbián keresztüli megnövekedett migrációval kapcsolatos parlamenti kérdésekre. Azt mondta, hogy a hágai kormány ezzel kapcsolatban osztja Ylva Johansson európai biztos aggályait.

Az államtitkár úgy vélte, hogy meg kell akadályozni a migránsok nyugat-balkáni beáramlását, ugyanakkor üdvözölte Szerbia szándékát, hogy igazodni kívánnak az uniós vízumpolitikához, de hozzátette, hogy továbbra is figyelemmel kísérik a fejleményeket, és szükség esetén nyomást fognak gyakorolni. Vagyis nem lehet sumákolni.

Emlékeztetőül, Hollandiában a parlament feladata, hogy iránymutatást adjon a kormánynak a külpolitika folytatásához. Amikor például Hollandia megakadályozta az uniós csatlakozás megkezdését Albániával, a kezdeményezés a parlamenttől származott.

A holland javaslat, amelyet szinte biztosan elfogadnak, nem csak azt jelenti, hogy ezek után a szerbek kizárlóag vízum lobogtatásával léphetik át magyar és a horvát határt, hanem azt is, hogy várhatólag ismét megnövekszik a szerbiai állampolgárok érdeklődése a magyar és a horvát állampolgárság megszerzése iránt.

Mind a kettő szinte automatikusan megszerezhető, ha az ember horvát, illetve magyar felmenőket tud felmutatni, a balkáni kreativitásnak pedig, mint ez számos esetben kiviláglott, nem kell vízum, mert nem ismer határokat.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava