Connect with us

Horvátország

FÉL HIMNUSZ: Még a föld is megmozdult Horvátországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Horvátországban a kutya sem törődik, mindenki az ország nem hivatalos himnuszát zengi.
TÖBBSZÖR IS FELCSENDÜL MÉG A HORVÁT HIMNUSZ KATARBAN: A horvát válogatott akár a világbajnoki trófeát is megszerezheti (Forrás: FIFA. Twitter)
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Miután Horvátország kiejtette a brazilokat Katarban, egyesek szerint Grinch ellopta a világbajnoki trófeát. De ezzel Horvátországban a kutya sem törődik, mindenki az ország nem hivatalos himnuszát zengi. A továbbjutás felett érzett öröm leírhatatlan, csak annyit, hogy a szeizmológusok szerint az ujjongó tömeg Zágrábban és Rijekában (Fiume) kisebb földmozgást idézett elő. A spontán ünneplésből mindenki kivette a részét, még a zágrábi filharmonikusok is.

Nem hivatalos himnusz

A nemzeti zenekar tagjai éppen a Lisinski hangversenyteremben próbáltak, és a győzelem hírére elénekelték a horvát Band Aid 1991-ben született dalát, az Én hazámat (Moja domovina), amely a háborús évek után valahogy minden jelesebb alkalomkor előkerül, mint egy amolyan nem hivatalos himnusz.

Szóval ismét országos buli volt, mint 2018-ban, az oroszországi VB idején és akárcsak akkor, a féktelen ünneplést sem követte semmilyen incidens. Ha ezt összehasonlítjuk a marokkóiakkal, akik fél Párizst és Brüsszelt lebontották…, de nem mondom tovább.

Lényeg a lényeg, hogy Horvátországban ezekben a napokban mindenki mímeli a dolgos mindennapokat, közben meg az ország kollektíve semmi egyébbel sem törődik, mint a kedd esti horvát-argentin találkozóval.

Időközben valóságos légihíd jött létre Horvátország és Katar között, eddig 30 charterjáratot jegyeztek, a mintegy 1800 eurós jegyárak ellenére. El sem tudom képzelni, hogy mi lesz itt, ha a horvátok továbbjutnak, és ez Brazília után – Messi ide, Messi oda – már nem is olyan lehetetlen.

Vízumkényszer Szerbiával szemben?

Miután máshol az élet nem csak fociból áll – sajnos -, itt jegyezzük hogy a holland képviselőház állásfoglalást fogadott el, amelyben felszólította a hágai kormányt, hogy kérje a szerbiai vízummentesség ideiglenes felfüggesztését Brüsszelben.

Történik ez azt követően, hogy sem a , sem a hollandok nem jutottak tovább a világbajnokságon.

A hollandok – akik Srebrenica óta a szerbek felemlegetésétől azonnal libabőrösek lesznek – a javaslatot azért nyújtották be, mert szerintük Szerbia nem hangolta össze vízum- és külpolitikáját az Európai Unióval, pedig Vučić erre ígéretet tett. De hát nem ez az első ígéret, amelyet a szerb elnök nem tart be.

A javaslatot a holland képviselőház kormányzó és ellenzéki törvényhozói egyaránt támogatták.

A képviselőház támogatja a Szerbiával szembeni szigorúbb megközelítésre irányuló javaslatunkat, amennyiben Vučić elnök nem vezeti be a szankciókat Oroszországgal szemben. Szerbia uniós csatlakozási folyamatának leállítása is szóba kerülhet. Nem fogunk habozni, hogy ezt meglépjük

– mondta a kormánypárti Jeroen Van Wijngaarden.

Egy nappal a határozat parlamenti elfogadása előtt Eric van der Burg igazságügyi és biztonsági államtitkár válaszolt a Szerbián keresztüli megnövekedett migrációval kapcsolatos parlamenti kérdésekre. Azt mondta, hogy a hágai kormány ezzel kapcsolatban osztja Ylva Johansson európai biztos aggályait.

Az államtitkár úgy vélte, hogy meg kell akadályozni a migránsok nyugat-balkáni beáramlását, ugyanakkor üdvözölte Szerbia szándékát, hogy igazodni kívánnak az uniós vízumpolitikához, de hozzátette, hogy továbbra is figyelemmel kísérik a fejleményeket, és szükség esetén nyomást fognak gyakorolni. Vagyis nem lehet sumákolni.

Emlékeztetőül, Hollandiában a parlament feladata, hogy iránymutatást adjon a kormánynak a külpolitika folytatásához. Amikor például Hollandia megakadályozta az megkezdését Albániával, a kezdeményezés a parlamenttől származott.

A holland javaslat, amelyet szinte biztosan elfogadnak, nem csak azt jelenti, hogy ezek után a szerbek kizárlóag vízum lobogtatásával léphetik át magyar és a horvát határt, hanem azt is, hogy várhatólag ismét megnövekszik a szerbiai állampolgárok érdeklődése a magyar és a horvát állampolgárság megszerzése iránt.

Mind a kettő szinte automatikusan megszerezhető, ha az ember horvát, illetve magyar felmenőket tud felmutatni, a balkáni kreativitásnak pedig, mint ez számos esetben kiviláglott, nem kell vízum, mert nem ismer határokat.Játékpercek (zsákbamacska)Horvátország

FÚZIÓS ENERGIA: Vissza a jövőbe, de hol van a repülő autóm?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

fuzios energia
A mesterséges csillagközi objektum potenciálisan egy olyan anyahajó lehet, amely sok kis szondát bocsát ki a Földre való közeli áthaladása során (Forrás: YouTube, IFMIF-DONES España)
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Talán annak is köszönhetően, hogy meglehetősen furcsa kisfiú voltam – már poétikusan ifjú koromban kedvenc szórakozásom az volt, hogy behúzódtam a zongora alá, és olvastam – még most, hajlott koromban sem veszítettem el érdeklődésemet a világ dolgai iránt. Többek között nagy sci-fi rajongó vagyok, és ennek megfelelően legszívesebben az űrben száguldoznék egy összkomfortos űrhajóban, de sajna, ez úgy tetszik, még jócskán odább van. Viszont, a dolgok fejlődnek, és ahogy erre a ChatGPT-is cikkem is igyekezett rávilágítani, a jövő ajtóstól tör ránk, tetszik, nem tetszik.

A horvátok és a fúziós energia

Például, pár évvel ezelőtt is még csak április elsejei viccelődésnek számított volna az a hír, hogy a spanyolok és horvátok csütörtökön Granadában közös igazgatóságot alakítottak a fúziós erőmű építéséhez szükséges anyagok tesztelésére, egy 707 millió eurós uniós projekt keretében.

Az IFMIF-Dones névre keresztelt projekt elnöke Staša Skenžić, a horvát oktatási minisztérium nemzetközi együttműködési osztályának vezetője lesz.

A dél-spanyolországi Granadában tartott ülésen megállapodás született arról, hogy két horvát, két spanyol és két megfigyelő országból származó tag ül majd a testületben.

Az IFMIF-Dones projekt keretében egy létesítményt építenek Escuzarban, mintegy 20 kilométerre Granada városától. A kísérleti telephelyen a fizikusok az Európai Unió első fúziós erőművének megépítéséhez szükséges anyagok kutatásával foglalkoznak majd.

A projektben egyenlőre Spanyolország 50 százalékos, Horvátország pedig 5 százalékos részesedéssel vesz részt.

Pénteken 13 másik ország és három intézmény képviselői gyűltek össze Granadában, amelyek részt vehetnek a fennmaradó 45 százalékos részesedésben.

Minden ország részt vett a vitában, és nagyon örülünk a projektbe való belépés iránti érdeklődésnek

– mondta Tonči Tadić fizikus, a horvát csapat vezetője a Hina, horvát állami hírügynökségnek.

Véleménye szerint a japán küldöttséggel való találkozó különösen sikeres volt, és Németország is nagy érdeklődést mutatott.

Az ülésen olaszországi, franciaországi, belgiumi, szlovéniai, szlovákiai, csehországi, romániai, ausztriai, finnországi, litvániai, lettországi és magyarországi küldöttségek, valamint az EURATOM, az EUROfusion és a Fusion for Energy (F4E) nemzetközi szervezetek is részt vettek.

Az EURATOM várhatóan 20 százalékos részesedéssel lép be

– mondta Tadić, hozzátéve, hogy a szervezet először a vezetőség ülését akarja megtartani a befogadás megvitatására.

A Pentagon mindenre rátromfolt

A „Vissza a jövőbe” érzést erősíti az az elképesztő híradás is, melynek értelmében fennáll a lehetősége, hogy földönkívüli anyahajók és kisebb szondák látogathatnak meg bolygókat a Naprendszerünkben, beleértve a Földet is.

A mesterséges csillagközi objektum potenciálisan egy olyan anyahajó lehet, amely sok kis szondát bocsát ki a Földre való közeli áthaladása során. Ez egy olyan működési elv által valósulhat meg, amely nem különbözik túlságosan a NASA küldetéseitől

– írta Sean Kirkpatrick, a Pentagon azonosítatlan légijelenség-kutató irodájának vezetője egy kutatási jelentésben, amelyet Abraham Loeb, a Harvard Egyetem csillagászati tanszékének elnöke társszerzőként jegyez.

Fúziós energia

Szóval nem egy oregoni erdőcsősznek káprázott a szeme, minek következtében UFO-kat vélt felfedezni a csillagos égen, hanem a fent jelzett tiszteletreméltó urak hivatalos jelentésében szerepel a sztori, az ember meg csak kapkodja a fejét.

És ez csak két érdekesség, amit ötletszerűen kiragadtam az információk örvényéből. Szinte követhetetlen a tudomány és a technológiák fejlődése, a médiába csak nagy ritkán törnek be az efféle hírek, és ezért még arról sem beszélhetünk, hogy csak a jéghegy csúcsát látjuk, hanem annak elenyészően kicsi csücskét.

Teljesen vad dolgok kerülnek szóba, az élet meghosszabbításától kezdve a zero point energia megcsapolásáig, a fény sebességét meghaladó utazás lehetőségétől az ezer évig tartó elemig.

Fúziós autó

Mindezt lehet hogy már holnap, de lehet, hogy soha sem fogjuk látni. Csak az a biztos, hogy vágtatunk a jövőbe, még ha ezt nem is tudjuk.

Én személy szerint belenyugodtam abba, hogy el sem tudom képzelni, mit hoz a holnap, viszont van egy valami amit hiányolok a nagy fene futurizmusból.

Hol van a repülő autó, kérdem én? Már a múlt század ötvenes éveitől ígérgetik, de sehogy valósul meg. Pedig nagy szükség volna rá. Az ember egy óra alatt felugorhatna Pestre megnézni a haverokat, vagy fél óra alatt leérhetne az Adriára friss halat venni, vagy húsz perc alatt Szlavónországba, ahol a fekete malac túr…Játékpercek (zsákbamacska)Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: