Connect with us

Labdarúgás

TEXAS ÉS VATIKÁN: 3,8 millió szövetségi kapitány országa

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

2 brazil balk standard scale
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Eddig talán már százszor leírtam, hogy Horvátország furcsa hely. Egyrészt Európa kedvenc strandja, másrészt a hi-tech és az IT délkelet-európai központja, a semmiből előpattanó egyszarvúakkal, azaz milliárd dolláros értékű cégekkel. Hogy a fociról ne is beszéljünk, vagyis inkább beszéljünk, mert stadionok ugyan nincsenek, de foci az van.

Texas és Vatikán

A liliputi országban egyaránt jelen van Közép-Európa, a Mediterrán és a Balkán, változatos helyi kultúrákat és a nyelvjárásokat generálva. Mondjuk, kevesen tudják, hogy az adriai szigetek szinte mindegyikének megvan a maga tájszólása, és hogy a Dubrovnik központú Dél-Horvátország annyira különbözik az Észak- horvátországi Zagorjetól, mint Texas a Vatikántól.

Ezt oldalakon keresztül lehetne taglalni, de ezúttal a sportról lesz szó, és ezen belül is a fociról, mert az egész ország, ha bevallja, ha nem, fejben már a pénteki brazil-horvát meccsre van rápörögve.

Ezen a vadászgépnek csúfolt MIG-21-es őskövület szerencsétlen földet érése sem változtat, amiről már értesült a BALK nagyérdemű közönsége, és nem befolyásolja Plenković miniszterelnök ékesszóló nyilatkozata sem a schengeni övezethez való csatalakozásról.

Töretlen bizakodás

Bár a horvátok zöme elismeri, hogy a brazilok esélyesebbek, mégis abban reménykednek, hogy Modrić és társai valahogy majdcsak találnak fogást a “kariokákon”.

A horvát Index olvasóinak 73 százaléka azt gondolja, hogy Horvátország sikerrel veszi ezt a toronymagas akadályt, még ha ez a derűlátás teljesen irracionálisnak tűnik is. A számadatok ugyanis kíméletlenek. Brazil lakossága olyan 200 milió, Horvátországé 4 millió se, a brazil csapat értéke kb. 1 milliárd 200 millió euró, a horváté 300 valamennyi.

Donald Trump is ezt nézi

Brazíliában 2,1 millió bejegyzett játékos van, szemben a horvátországi 130-140 ezer focistával, bár a tíz csapatot számláló NB1 alatt már inkább félamatőr viszonyok uralkodnak.

Az országban nincs egy normális stadion sem, a Zágrábba látogató nyugati újságírók mindig attól tartanak, hogy maga alá temeti őket a Dinamónak otthont adó maksimiri aréna.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a horvát kormányok fütyülnek a sportra, Horvátország meggyőzően utolsó az EU-ban a sportra fordított támogatások tekintetében, fejenként 13,3 eurót fektet a sportba, majdnem kétszer kevesebbet, mint mondjuk Szlovákia és Románia.

És mégis, a horvát sportolók szinte mindenhol az élvonalban vannak. Az egyik legjellemzőbb sztori az, amikor a Kostelić-család elhatározta, hogy megteremti a horvát sísportot, amely, ha ma nem is annyira sikeres, mint a Kostelićok idejében, de ez azóta is létezik.

Visszakanyarodva a focihoz, a válogatott mindig is magában hordozta a háborús idők emlékét, a nemzetért való kompromisszum nélküli küzdelmet, ha kell vért izzadva, az utolsó leheletig.

Persze, az is segít, hogy a másfél horvát utánpótlás iskola – ahogy ezt az újságírók gunyorosan emlegetni szokták -, sorozatban szállítja a tehetségeket, amelyek a Dinamo, vagy a Hajduk kirakatából aztán rendre erős nyugati csapatoknál végzik.

A horvát csoda

A horvát nemzeti tizenegy a függetlenség elnyerése óta eltelt három évtizedben csak a 2010-es dél-afrikai világbajnokságról hiányzott, és a harminc év alatt sikerült nekik egy bronzérmet és egy ezüstérmet összekalapálni.

Ezt, a fentiek ismeretében, nem lehet másként, mint csodának elkönyvelni, merthogy egyetlen ésszerű magyarázat sincs rá.

Az itteni focisták sorozatban szállítják a Dávid-Góliát történeteket, és ezeknek lassan már se szeri, se száma. A horvátok egyszerűen megszokták, hogy akárhogy is alakul a meccs, végül ők győznek, ha másként nem megy, akkor tizenegyesekkel.

Ezért van most is az, hogy – mint már említettük – az egész ország a pénteki brazil-horvát meccsen agyal. Nem zárják ugyan ki, hogy a brazilok egyszerűen ledarálják őket, és súlyos vereséggel búcsúznak a világbajnokságtól. De a rend kedvéért azért odateszik, hogy a labda kerek, a foci kiszámíthatatlan, főleg ha Horvátország lép pályára.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3

Bosznia

CSAK HALASZTANAK: Hiába ígérte meg Putyinnak a boszniai szerbek Miléje, most nem lesz orosz-boszniai focimeccs

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

bosnia oroszorszag
ljudmila ulickaja csak egy pestis 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=LjudmilaUlickaja%3ACsakegypestis&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Milorad szeptemberben újságolta el Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy sikerült összehoznia a bosznia-hercegovinai és az orosz nemzeti tizenegy találkozóját, bár ő maga is érezte, hogy a dolog körül tapasztalható némi bizonytalanság. A boszniai-hercegovinai labdarúgó szövetség hétfőn (október 31-én) elhalasztotta – nem pedig lemondta – az oroszok elleni meccset, amelyet az elsődleges elképzelések szerint november 19-én tartottak volna meg Szentpéterváron.

Focimeccs, mint áldozati bárány

Milorad Dodik legutóbbi moszkvai látogatása alkalmával azzal szerette volna bizonyítani az orosz elnök iránti hűségét, hogy összehozta a katari világbajnokságra magát nem kvalifikáló bosznia-hercegovinai labdarúgó válogatott találkozóját a seregszemléről kitiltott orosz nemzeti tizeneggyel.

A mérkőzést Dodik elképzelése szerint Szentpéterváron játszották volna november 19-én, vagyis egy nappal a világbajnokság kezdete előtt, de ebben még ő maga sem volt biztos, pedig a szövetség akkor már 5:1 arányban megszavazta a döntést, csakhogy elég nagy volt a “társadalmi ellenállás”.

Szeretném elmondani, vagyis inkább eldicsekedni, hogy néhány nappal ezelőtt lehetőségünk nyílt annak elintézésére, hogy Bosznia-Hercegovina november 19-én Szentpéterváron barátságos mérkőzést játsszon az Önök labdarúgócsapatával

– húzta el a mézesmadzagot Vlagyimir Putyin orosz elnök orra előtt a boszniai szerb politikus, aki azonban hagyott magának menekülési útvonalat arra az esetre, ha a találkozó mégsem jönne össze.

Embereinknek ezt a döntést sikerült elérniük, reméljük, hogy tartható a dátum, bár Bosznia-Hercegovina egy része nem akarja. Mindenesetre ennyit tettünk a jelenlegi körülmények között

– helyzete a “zsákmányt” a Nagyúr lába elé Mile Boszniából, tudván, hogy az orosz elnök nagy sportoló volt a maga idejében, ha nem is a labda kergetésében tűnt ki.

Unokaöcsi

És valóban nem ártott az óvatosság, mert a találkozóra mégsem kerül sor, Bosznia-Hercegovina labdarúgó szövetsége ugyanis a nemzetközi rosszallást és a hazai felháborodást is figyelembe véve, most közölte, hogy a csapat nem játssza le az orosz válogatott elleni barátságos mérkőzést, a találkozót azonban hivatalosan nem mondták le, hanem csak egy későbbi időpontra halasztották.

Ezt Vico Zeljković, az NSBiH, vagyis a szövetség elnöke is megerősítette, de neki sem volt könnyű dolga, mert – nem mellékesen szólva – Zeljković – mit ad isten – Dodik unokaöccse, ezért a boszniai Milének szeptemberben nem volt nehéz elérnie, hogy megörvendeztesse Putyin elnököt.

A legismertebb bosnyák játékosok: a csapatkapitány, a lassacskán kiöregedő Edin Džeko és a némileg fiatalabb Miralem Pjanić is nemtetszését fejezte ki, mindketten egyértelműen kijelentették, hogy nem kívánnak Oroszországba utazni.

Az oroszok sem vették teljesen komolyan, hogy november 19-én pályára lépnek Bosznia-Hercegovina válogatottja ellen, az orosz szövetség ugyanis november 17-re Tádzsikisztánnal szervezett le egy barátságos találkozót, vagyis az oroszok nemigen számítottak arra, hogy két nappal később netalán Bosznia-Hercegovinával játszanak.

Milorad Dodik számára ez az első komolyabb kudarc azt követően, hogy gyanús körülmények között megválasztották a boszniai Szerb Köztársaság elnökének, ebben az esetben nem maradt más, minthogy egy családi “dalárdázás” közepette megdorgálja az unokaöcsit.

orosz zsoldosok 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Labdarúgás

CSÚFOS VERESÉG: A magyar tulajdonos nem rúgta ki az európai színtértől búcsúzó Osijek edzőjét

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

klen mesz
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

A magyar tulajdonos nem rúgta ki Nenad Bjelica vezetőedzőt, miután a város nevét viselő csapat nem jutott be egyik európai kupába sem. Az Osijek csütörtökön otthon 2:0-ás vereséget szenvedett a kazahsztáni Kizilzsar csapatától, és ezzel elbúcsúzott Európától. A helyi lap, a Glas Slavonije (Szlavónia hangja) ezzel kapcsolatban megjegyezte, “erre mondanák a cinikusok, hogy manapság mindenki ért a focihoz, kivéve az Osijekot”.

Magától nem állt fel!

A Mészáros és Mészáros céget reklámozó fehér-kék eszéki csapat az első meccsen 2:1-re nyert idegenben, így jó esélyekkel várta a hazai találkozót, a gólnélküli első félidőt követően azonban a második játékrészben kétszer is kapitulált.

A 71-dik percben esett második gólt követően a közönség azt skandálta, hogy “Buzik, játsszatok!” (Pederi, igrajte!) és hogy “Bjelica, húzz el!” (Bjelica, odlazi!).

A meccs után az egyik szurkoló úgy nyilatkozott a zágrábi Nova tévének, hogy az Osijek csapatát át kellene deportálni a magyar harmadosztályba.

A csúfos vereséget követően a nem sokkal ezelőtt még ünnepelt edző nem menekült a felelősség elől, de magától nem állt fel, hanem a magyar tulajdonos kezébe helyezte a sorsát.

Imádom az Osijek csapatát, és nem akarok teher lenni a számukra. Leülök az elnök úrral, és áttekintjük, hogy hogyan tovább, ha el kell mennem, ezt gyorsan megoldjuk

– jelentette ki a bűnbánó képet vágó Bjelica, aki pénteken találkozott Szakály Ferenccel, az Osijek elnökével.

Az edző sorsa

Jelentős számban voltak azok, akik mérget vettek volna rá, hogy a vereséget követően Bjelica többet nem ül le az eszéki csapat kispadjára, a Glas Slavonije beszámolója szerint azonban a magyarok “avantgárd megoldást választottak”, miután “konstruktív találkozót” folytattak az edzővel.

Bjelica nyeregben maradt, a magyar tulajdonosok pedig a viszonyok között ismét teljesen avantgárd megközelítéssel fordultak a problémák felé. Megbocsátották Bjelicának a klubvezetés elleni tavaszi támadását, most pedig szemet hunytak a súlyos európai botlás felett

– írta a Glas Slavonije, amely szerint Szakály Ferenc “természetesen” nem kívánt hivatalosan megnyilvánulni, így marad a “háttérsztori”, miszerint Bjelica továbbra is élvezi a klub vezetésének bizalmát, és minden megy tovább, mintha mi sem történt volna.

Hogy mindez hova vezet, ebben a pillanatban nehéz megjósolni

– jegyezte meg a hírportál/napilap, amely szerint a csapat körül “megromlott a hangulat”, aminek javítására az Osijek az európai színtértől történt gyors és váratlan búcsúzását követően már csak a hazai színtéren keresheti az esélyt.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Bosznia

GYEPESÍTENEK: Nemzetközi pályázatot írtak ki 12 hibrid futballpálya rendbehozására Bosznia-Hercegovinában

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

stadion
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

A Bosznia-Hercegovinai Labdarúgó Szövetség nemzetközi pályázatot írt ki tizenkét hibrid pálya építésére a boszniai futballstadionokban. Vico Zeljković, a bosznia-hercegovinai labdarúgó szövetség szerb származású elnöke rámutatott, hogy ez nagyon fontos lépés a boszniai futball erőteljesebb fejlődése szempontjából.

Létrehozásukkal javul a bajnoki mérkőzések színvonala, javul a válogatott munkakörülményei és a felkészülés minősége, és ami a legfontosabb, a fiataloknak nagyobb esélyük lesz a továbblépésre

– nyilatkozta Zeljković, aki korábban a boszniai Szerb Köztársaság Labdarúgó Szövetségét vezette.

A szarajevói Klix hírportál szerint ez azt jelentené, hogy hamarosan Koševo, Tuzla, Mostar, Banja Luka… gyepei olyanok lesznek, mint a Grbavicában és Bilino Poljében, abban a két stadionban, ahol a futballisták a legjobban szeretnek játszani, mert az európai szabványok szerint készültek.

Zeljković rámutatott, hogy ez történelmi lépés a bosznia-hercegovinai futball számára.

A bonyolult és nehéz körülmények ellenére, nagy munkával és erőfeszítéssel végre lehetőség nyílik ennek a pályázatnak a kiírására. Ezt nagy győzelmünknek tartjuk a futball érdekében. Ez a projekt kapitális jelentőségű és egyedülálló Európának ezen a ré

– hangoztatta a boszniai labdarúgó szövetség elnöke, aki kiemelte azt is, hogy ennek a pályázatnak a kiírása arra utal, hogy a Szövetség vezetése állja a szavát, és teljesíti azt, amit a szövetség irányításának átvételekor ígért a modern gyepesítéssel kapcsolatban a bosznia-hercegovinai stadionokban.

i.trackmytarget
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: