Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Koszovó

KÉTSÉGES EGYSÉG: Spanyolország akadályozza a vízumkényszer feloldását Koszovó esetében

spanyolorszag koszovo
VAN NÉMI AKADÁLY: Az egységes uniós külpolitika az álmok világába tartozik, ez csak egy példa, és nem az egyetlen eset (Forrás: Politika)

Olvasási idő: 1 perc

Tegnap (november 16-án) lejárt a Koszovóra vonatkozó cseh vízumliberalizációs kezdeményezés véleményezési időszaka. Diplomáciai források szerint legalább két ország akadályozza, hogy az Európai Unió munkacsoportja elé kerüljön a vízum feloldása Koszovóval szemben.

Belgrádi és pristinai lapértesülések szerint az egyik Spanyolország, miközben néhány ország további pontosításokat kért a kérdéssel kapcsolatban.

Az Európai Unióban elnöklő Csehország javaslata az volt, hogy a vízumliberalizáció életbe lépése Koszovó esetében kapcsolódjon az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszerhez (ETIAS), amihez ragaszkodott. A csehek szerint a javaslat végrehajtási időpontja legkésőbb 2023. december 1-e lett volna.Diplomáciai források szerint az nem jelent akadályt az újbóli beterjesztés szempontjából, hogy a cseh elnökségi kezdeményezés most nem ment át.

A csehek ezek után várhatóan kétoldalú találkozókon igyekeznek tisztázni néhány technikai kérdést a kifogást emelő országokkal.

A pristinai Koha hírportál beszáója szerint azt szeretné, hogy a végrehajtási időpontot 2024 január 1-e után halasszák, mivel Spanyolország 2023 júliusában veszi át az EU elnöklői tisztségét.

Nehezen hihető, hogy éppen Spanyolország vezeti be a vízumliberalizációt Koszovó esetében, miközben egyelőre annak még a ét sem ismeri el.

Petrit Selimi – aki rövid ideig volt Koszovó külügyminisztere is – a Twitteren úgy vélte, hogy Spanyolország éppen azért emelt kifogást, mert a vízummentesítés időpontja a elnökség idejére esne.

Viola von Cramon, az koszovói jelentéstevője egy héttel ezelőtt ugyanakkor azt kezdeményezte, hogy a Koszovóval szembeni vízumkötelezettséget azonnal töröljék el, és ne várják meg vele 2023. december 1-ét. Von Cramon szerint semmi sem indokolja, hogy Koszovó számára ne azonnal biztosítsák a vízummentességet.Ursula von der Leyen bizottsági október végén járt Pristinában, ahol megbeszélést folytatott Vjosa Osmani államfővel és Albin miniszterelnökkel, az utóbbival a vízumliberalizációs kérdésekről is tárgyalt.

Von der Leyen akkor úgy nyilatkozott: tisztában van azzal, hogy mennyire fontos a vízumliberalizáció Koszovó számára, és hozzátette, hogy az véleménye szerint Koszovó minden elvárást teljesített ebben a tekintetben.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: