Connect with us

Koszovó

KÉTSÉGES EGYSÉG: Spanyolország akadályozza a vízumkényszer feloldását Koszovó esetében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Tegnap (november 16-án) lejárt a Koszovóra vonatkozó cseh vízumliberalizációs kezdeményezés véleményezési időszaka. Diplomáciai források szerint legalább két ország akadályozza, hogy az Európai Unió munkacsoportja elé kerüljön a vízum feloldása Koszovóval szemben.

Belgrádi és pristinai lapértesülések szerint az egyik Spanyolország, miközben néhány ország további pontosításokat kért a kérdéssel kapcsolatban.

Az Európai Unióban elnöklő Csehország javaslata az volt, hogy a vízumliberalizáció életbe lépése Koszovó esetében kapcsolódjon az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszerhez (ETIAS), amihez Franciaország ragaszkodott. A csehek szerint a javaslat végrehajtási időpontja legkésőbb 2023. december 1-e lett volna.

Diplomáciai források szerint az nem jelent akadályt az újbóli beterjesztés szempontjából, hogy a cseh elnökségi kezdeményezés most nem ment át.

A csehek ezek után várhatóan kétoldalú találkozókon igyekeznek tisztázni néhány technikai kérdést a kifogást emelő országokkal.

A pristinai Koha hírportál beszámolója szerint Madrid azt szeretné, hogy a végrehajtási időpontot 2024 január 1-e után halasszák, mivel Spanyolország 2023 júliusában veszi át az EU elnöklői tisztségét.

Nehezen hihető, hogy éppen Spanyolország vezeti be a vízumliberalizációt Koszovó esetében, miközben egyelőre annak még a függetlenségét sem ismeri el.

Petrit Selimi – aki rövid ideig volt Koszovó külügyminisztere is – a Twitteren úgy vélte, hogy Spanyolország éppen azért emelt kifogást, mert a vízummentesítés időpontja a spanyol elnökség idejére esne.

Viola von Cramon, az Európai Parlament koszovói jelentéstevője egy héttel ezelőtt ugyanakkor azt kezdeményezte, hogy a Koszovóval szembeni vízumkötelezettséget azonnal töröljék el, és ne várják meg vele 2023. december 1-ét. Von Cramon szerint semmi sem indokolja, hogy Koszovó számára ne azonnal biztosítsák a vízummentességet.

Ursula von der Leyen uniós bizottsági elnök október végén járt Pristinában, ahol megbeszélést folytatott Vjosa Osmani államfővel és Albin Kurti miniszterelnökkel, az utóbbival a vízumliberalizációs kérdésekről is tárgyalt.

Von der Leyen akkor úgy nyilatkozott: tisztában van azzal, hogy mennyire fontos a vízumliberalizáció Koszovó számára, és hozzátette, hogy az Európai Bizottság véleménye szerint Koszovó minden elvárást teljesített ebben a tekintetben.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava