Connect with us

Koszovó

KÉTSÉGES EGYSÉG: Spanyolország akadályozza a vízumkényszer feloldását Koszovó esetében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

spanyolorszag koszovo
Olvasási idő: 1 perc

Tegnap (november 16-án) lejárt a Koszovóra vonatkozó cseh vízumliberalizációs kezdeményezés véleményezési időszaka. Diplomáciai források szerint legalább két ország akadályozza, hogy az Európai Unió munkacsoportja elé kerüljön a vízum feloldása Koszovóval szemben.

Belgrádi és pristinai lapértesülések szerint az egyik Spanyolország, miközben néhány ország további pontosításokat kért a kérdéssel kapcsolatban.

Az Európai Unióban elnöklő Csehország javaslata az volt, hogy a vízumliberalizáció életbe lépése Koszovó esetében kapcsolódjon az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszerhez (ETIAS), amihez Franciaország ragaszkodott. A csehek szerint a javaslat végrehajtási időpontja legkésőbb 2023. december 1-e lett volna.

Diplomáciai források szerint az nem jelent akadályt az újbóli beterjesztés szempontjából, hogy a cseh elnökségi kezdeményezés most nem ment át.

A csehek ezek után várhatóan kétoldalú találkozókon igyekeznek tisztázni néhány technikai kérdést a kifogást emelő országokkal.

A pristinai Koha hírportál beszámolója szerint Madrid azt szeretné, hogy a végrehajtási időpontot 2024 január 1-e után halasszák, mivel Spanyolország 2023 júliusában veszi át az EU elnöklői tisztségét.

Nehezen hihető, hogy éppen Spanyolország vezeti be a vízumliberalizációt Koszovó esetében, miközben egyelőre annak még a függetlenségét sem ismeri el.

Petrit Selimi – aki rövid ideig volt Koszovó külügyminisztere is – a Twitteren úgy vélte, hogy Spanyolország éppen azért emelt kifogást, mert a vízummentesítés időpontja a spanyol elnökség idejére esne.

Viola von Cramon, az Európai Parlament koszovói jelentéstevője egy héttel ezelőtt ugyanakkor azt kezdeményezte, hogy a Koszovóval szembeni vízumkötelezettséget azonnal töröljék el, és ne várják meg vele 2023. december 1-ét. Von Cramon szerint semmi sem indokolja, hogy Koszovó számára ne azonnal biztosítsák a vízummentességet.

Ursula von der Leyen uniós bizottsági elnök október végén járt Pristinában, ahol megbeszélést folytatott Vjosa Osmani államfővel és Albin Kurti miniszterelnökkel, az utóbbival a vízumliberalizációs kérdésekről is tárgyalt.

Von der Leyen akkor úgy nyilatkozott: tisztában van azzal, hogy mennyire fontos a vízumliberalizáció Koszovó számára, és hozzátette, hogy az Európai Bizottság véleménye szerint Koszovó minden elvárást teljesített ebben a tekintetben.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Egyesült Államok

BLINKEN: Az 5 vonakodó EU-tagállam is elismeri Koszovót, ha lesz alku Szerbiával

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Blinken a szenátusban
Az amerikai külügyminiszter egyebek között a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatokról is beszélt az amerikai szenátusban (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)
Olvasási idő: 2 perc

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az amerikai szenátus külügyi bizottságának ülésén kijelentette, hogy ha megvalósul a Koszovó és Szerbia közötti ideiglenes megállapodás, akkor meggondolná magát az az öt uniós tagország is, amely eddig vonakodott Koszovó függetlenségének elfogadásától, és maga is elismerné Koszovót. Blinken mindezt Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére válaszolva mondta, aki arról érdeklődött, milyen erőfeszítéseket tesz a külügyminiszter annak az öt uniós tagállamnak a meggyőzésére, amelyek még nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Öt ország helyett gondolkodik

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország nem ismeri el Koszovót függetlenségét, bár az utóbbi időben Görögország és Koszovó között történt némi közeledés.

Blinken szerint az öt európai országot érintő kérdés valóban felvetődik, de ha Szerbia és Koszovó között létrejön a megállapodás, akkor az megnyitja az utat abba az irányba, hogy az említett öt uniós ország is elismerje Koszovót.

Ha normalizálódnak a kapcsolatok, akkor az pozitív hatással lesz, és azt hiszem, hogy idővel eljutunk oda, hogy ezek az országok elismerjék Koszovót. Ha Koszovó és Szerbia megállapodásra jut, és feltételezve, hogy a megállapodás életbe is lép, ez az öt uniós országot az elismerés felé löki

– mondta az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor nem kételkedett abban, hogy Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia részéről más kérdés, és egy ilyen lépés megtétele szerb részről még biztosan időbe fog telni.

Blinken és az ohridi megállapodás

Az amerikai külügyminiszter az ülésen reménykeltőnek nevezte a Szerbia és Koszovó között elért előrelépést, különösen az ohridi megállapodást, amely szerint a szerb elnök (szóban) beleegyezett a két ország közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó európai (korábban francia-német) útiterv végrehajtásába.

Azt hiszem, hogy ami fontos, az nem más, minthogy mindkét ország elvben egyetértett ezzel, és így ez az elköteleződés bekerült a két ország uniós csatlakozását érintő tervekbe, és remélem, hogy ez ösztönző lesz számukra a végrehajtásban

– mondta a demokrata külügyminiszter a demokrata szenátornak, az utóbbi pedig úgy vélte, hogy mind a koszovói, mind a szerbiai emberek számára az lehet fontos, hogy lássák, milyen előnyökkel jár egy ilyen megállapodás a saját életükre való tekintettel, és remélte, hogy ez mindkét országot közelebb viszi az EU-hoz.

Blinken, szenátusi meghallgatás

Blinken, szenátusi meghallgatás (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)

Erre Blinken megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok nagyon részt vett ebben a folyamatban”.

Ebben a tekintetben tárgyaltam (Albin) Kurti miniszterelnökkel és (Aleksandar) Vučić elnökkel is, ezért úgy gondolom, hogy ez egy pozitív pillanat

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki szerint „óriási segítség lenne, ha a két ország törvényhozóival folytatott kapcsolataiban az amerikai kongresszus
& szenátus például egyértelműen támogatná az előrelépést a Szerbia és Koszovó közötti megállapodások végrehajtásában.

Ez kulcsfontosságú lenne

– jegyezte meg Blinken, aki nyomatékként még hozzátette, hogy határozottan támogatja a szenátorok és a kongresszusi képviselők kapcsolatát a két ország parlamentjeivel, valamint a két ország vezetőivel.

Ezekután aligha kell meglepődni majd azon, hogy a közeljövőben különböző amerikai politikusok – főleg a demokrata sorokból – netalán szétspriccelnek a Balkánon és környékén, hogy előmozdítsák a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök közötti szóbeli megállapodások végrehajtását.

Az pedig még inkább biztosra vehető, hogy az amerikai szenátorok & képviselők szívesen fogadják a térségből érkező delegációkat, akik lobbizni kívánnak a maguk ügye mellett, mint ahogy erre már mindkét részről volt példa, bár a koszovói albán küldöttségek gyakrabban fordulnak meg Amerikában.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: