Connect with us

Horvátország

NYÍLT TITOK: A horvátok 14 orosz helikoptert adományoznak az ukránoknak, de mi marad nekik?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Horvátország 14 orosz gyártmányú helikoptert adományoz Ukrajnának
Olvasási idő: 3 perc

Horvátország 14 orosz gyártmányú helikoptert adományoz Ukrajnának. A Nova TV szerint a helikopterek különösen fontosak Horvátország számára, a szigetlakók esetében ugyanis ez a leggyorsabb kapcsolat a szárazföldi kórházakkal. A horvát sürgősségi orvosi intézet szerint a horvát helikopterek csak idén 2428 alkalommal szálltak fel, 918 beteget és 95 kísérőt szállítottak. A „titkos ügyletet” követően a horvátok a saját helikoptereiknek több, mint a felét az ukránoknak adományozzák.

Orosz helikopterek

Horvátország hamarosan orosz helikopterek nélkül marad, mert az ukrán hadseregnek adományozzák őket! A igencsak titkolódzott az üggyel kapcsolatban, hétfőig még azokat az információkat sem akarta megerősíteni információkat, hogy az adományozásról egyáltalán tárgyalnak.

A horvát védelmi minisztérium a Telegram hírportál vonatkozó kérdésére azt válaszolta, hogy az ügy titoktartási kötelezettség alá esik.

Az Ukrajnának nyújtott technikai és katonai segítségnyújtással kapcsolatos minden döntés titkosított, ezért nem tudunk tájékoztatást adni arról, hogy Horvátország milyen eszközöket adományoz Ukrajnának. Ami a minősített adatokat illeti, az azok titkosítására vonatkozó törvény mindenkit egyformán erre kötelez

– válaszolta a horvát védelmi minisztérium, amely a múlt héten ezzel bújt ki az adatszolgáltatás alól.

A horvát miniszterelnök hétfőn (november 14-én) végül úgy nyilatkozott, Horvátországnak marad elegendő helikoptere a feladatok ellátására. Andrej Plenković ezt annak ellenére jelentette ki, hogy a horvát hadsereg 26 helikopterrel rendelkezik, amiből 14-et, vagyis több, mint a felét elajándékozza.

Nem teszünk semmi olyat, ami miatt a horvát hadsereg kezében semmi sem marad, csak azt adjuk oda, amit tudunk (nélkülözni), és ami ilyen körülmények között lehetséges

– jegyezte meg Plenković, aki azonban arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy az Egyesült Államokkal egyeztettek-e már, és hogy Horvátország mit kap az orosz helikopterekért cserébe.

A görögök például úgy javítják fel a gyalogsági harcképességet, hogy az Ukrajnának adományozott orosz harcjárművek ellentételezéseként Marder 1A3 német gyalogsági harcjárműveket kapnak az úgynevezett csereprogram keretében.

Megkérdezték az államfőt, de minek?

A horvát kormány annak ellenére kikérte a horvát elnök véleményét, hogy az államfőnek nincs beleszólási joga az ügybe, Zoran Milanović erre reagálva azt mondta, hogy a kormány fél egyedül meghozni a döntést.

Előzetes véleményt kérnek tőlem 14 darab helikopter Ukrajnának ajándékozásáról. Ezt nélkülem is megtehetik. Nem írom le nekik, hogy mit gondolok, mert nem mondták el, hogy mivel pótolják az orosz helikoptereket. Nem leszek ellene, de véleményt nem írok. Félnek meghozni a döntést

Nem olvas liberális lapokat

A horvát elnök közölte, hogy felhagyott az olyan lapok olvasásával, mint a New York Times, Financial Times, Economist és a Washington Post. Zoran Milanović ezt azzal indokolta, hogy „nem jó újságírást képviselnek”, és félelmetes, ahogy a háborúról írnak, náluk már csak az oroszok rosszabbak.


– nyilatkozta a horvát elnök még a múlt héten. Milanović arra figyelmeztetett, hogy az orosz helikopterek esetében nem rosszvasról van szó, és még ma is „van valami értékük”. A horvát elnök hozzátette, hogy csak akkor támogatná a döntést, ha papíron is magyarázatot kapna a katonai felszerelések (értsd: helikopterek) cseréjére, de ezzel kapcsolatban hiába kért tájékoztatást a védelmi minisztertől.

A horvátok érzelmileg is kötődnek ezekhez a helikopterekhez, mert a kilencvenes években vívott háborúk idején, „lehetetlen körülmények között” szerezték be őket, amikor a nemzetközi közösség fegyverszállítási embargót vezetett be az ország ellen.

Tűzoltó repülőgépek uniós pénzből

Közben Davor Božinović horvát belügyminiszter bejelentette, hogy Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Portugália és Görögország mellett Horvátország is azon tagállamok közé tartozik, amelyek a „rescEU” program részeként tárgyalásokat folytatnak az Európai Bizottsággal tűzoltó repülőgépek beszerzéséről.

A tárgyalások célja a kanadai De Havilland céggel történő megállapodás megkötése, aminek keretében a kanadaiak 12 új Canadair, azaz cl515 tűzoltó repülőgép gyártanának a fenti országok számára. Ezekből Horvátország kettőt kapna.

A belügyminiszter elmondása szerint a projektet 100%-ban uniós forrásokból finanszírozzák. Ami az árat illeti, ez repülőgépenként 50 és 52 millió dollár között van, és várhatólag az év végéig alá is írják a szerződéseket. Božinović szerint egyedül még a szállítási határidőkről folynak a tárgyalások.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Horvátország

Nyugaton is tudnak lopni, miközben egy horvát rendőr sz@rik a főnökére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvát rendőr
Biztonság és bizalom, ez a horvát rendőrség jelszava, de vannak, akik tesznek rá (Forrás: Kalesijska)
Olvasási idő: 3 perc

Annak idején, a kilencvenes években Kelet-Európában szinte mindenkinek a legkülönfélébb illúziói voltak a tükrös palota módjára villogó Nyugatról. Aztán ez idővel elmúlt, bár még mindig szép számmal akadnak olyanok akik úgy hiszik, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Lajtán túl keresendő. Legtovább az a tévképzet tartotta fenn magát, hogy Nyugaton nincs korrupció, illetve hogy az urak nem lopnak. Ahogy azt Jánisz Varufákisz (extrabaloldali) görög expénzügyminiszter magyarázta meg ezt a nemrégiben, tényleg van különbség a Délen, meg Keleten folyó, és a fejlett országokban zajló csirkefogás között: a mienk egyszerű, alacsony értelmi szintű lopás, míg a nyugati ipari szintű, néha Nobel-díjas elméket megszégyenítő tiltott nyerészkedés. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem buknak le.

Komplikált nemzetközi vállalkozás

Így az Európai Ügyészség minap adott hírt arról, hogy az olasz rendőrség Parma, Potenza és Salerno városában végzett házkutatást, minek eredményeképpen – a zárolt bankszámlákkal egyetemben – 149 millió eurót koboztak el.

A vagyoni eszközök befagyasztását elrendelő határozatot egy pármai vizsgálóbíró hozta az Európai Ügyészség kérésére az üzemanyag-kereskedelemben részt vevő öt személlyel és két vállalattal szemben.

Ugyanakkor szintén az Európai Ügyészség kezdeményezésére három olasz állampolgár ellen indítottak eljárást, akik ügyleteiket Miamiból, Dubaiból és Salernoból irányítják.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, az alapötlet az volt, hogy Szlovéniában és Horvátországban vásárolt üzemanyagot csempésztek Olaszországba, ahol ezt ÁFA nélkül, nyomott áron értékesítették a benzinkutakon.

Az árut az egyik olasz állampolgár tulajdonában lévő horvát cég teherautóival szállították, és egyelőre úgy néz ki, hogy sem a szlovén, sem a horvát oldalon nem volt senki sem beavatva a dologba.

horvát rendőr

A rendőrségi akció nem nélkülözte a filmszerű jeleneteket, mert a házkutatások során a padlóba épített kazettákban több millió euró készpénzt találtak.

A varoufákiszi ipari szintre utal az is, hogy ez tulajdonképpen az olasz igazságszolgáltatási szervek által 2019-ben lefolytatott eljárás következő fejezete, amelynek során egy pármai székhelyű cégnél végzett kutatás során 1,5 millió euró készpénzt koboztak el.

A becslések szerint az olasz adóhivatalt 92 millió euróval károsították meg.

Nem sok változott két évezred alatt

Egyik kedvenc témám, hogy az ember keveset, vagy semmit sem változott az ókor, de valószínűleg a történelem elejének ködébe vesző korok óta sem.

A kvázi modern ember szinte semmiben sem különbözik a római birodalom polgáraitól, és erre egy tavaly, a northumberlandi Hexam városka közelében fekvő, ókori Vindolanda maradványait feltáró ásatások is rávilágítottak.

Az ásatások során ugyanis egy olyan követ találtak, amelybe akkurátusan egy pénisz volt belevésve, a következő szöveg kíséretében: „Secundinus cacator”.

Hogy ki volt a sz@ros Secundinus, teljesen mellékes, az üzenet nem sokban különbözik a mi városaink falaira felfújt firkáktól. Pláne, az indulat nem, ami arra késztet bennünket, hogy ország-világ színe előtt pocskondiázzuk embertársainkat.

Horvát rendőr

Visszakanyarodva a rendőrségi témákra, tegnap egy zágrábi rendőr ősi megnyilvánulásáról adott hírt a horvát média.

A Zágráb központjában elhelyezkedő Bauer-utcai rendőrkapitányságon egy főnökével nyilván roppant elégedetlen horvát rendőr a nagy dolgát a főnök irodájának kellős közepén végezte el, nyomatékosítva tiltakozását egy ütve fúróval, amivel a falakat lyuggatta ki.

A rendőr kilétét titok fedi, csak annyit tudunk, hogy garázdaság, hivatali ez-az megsértése miatt fegyelmi eljárás folyik ellene, viszont tudjuk, hogy a modern kori Secundinust, azaz a főnököt Joso Žugajnak hívják.

Hogy min különböztek össze az anonim rendőrrel, nem tudjuk, de biztos érdekes dolog lehetett. Ismerve némiképpen az embernek nevezett kétlábú emlősöket, csak két dologról lehet szó: vagy pénz, vagy nőügy van a dolog hátterében.

Apró piszkoskodás igazán nem szokta annyira kihozni az embert a sodrából, hogy lesz@rja a főnök irodáját, illetve a tehetetlen agresszió jeleként összefurkálja annak falait.

A rendőrségi közlemény szerint a szóban forgó rendőrt a közrend és a béke megsértése, azaz arcátlan viselkedés és a felettesének megsértése miatt büntették meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrt a zágrábi rendőrkapitányság vezetőjének döntése alapján a fegyelmi eljárás végéig ideiglenesen felmentik a szolgálatból

– közölték rendőri lakónikussággal.

Ha jobban belegondolok, még mindig jobb, mintha egy kilónyi robbanóanyaggal pakolta volna meg a „hatalom székhelyét”. A bűztől még senki nem halt meg, ezt minden katonaviselt ember tudja.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: