Connect with us

Horvátország

NYÍLT TITOK: A horvátok 14 orosz helikoptert adományoznak az ukránoknak, de mi marad nekik?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Horvátország 14 orosz gyártmányú helikoptert adományoz Ukrajnának
play icon A cikk meghallgatása

Horvátország 14 orosz gyártmányú helikoptert adományoz Ukrajnának. A Nova TV szerint a helikopterek különösen fontosak Horvátország számára, a szigetlakók esetében ugyanis ez a leggyorsabb kapcsolat a szárazföldi kórházakkal. A horvát sürgősségi orvosi intézet szerint a horvát helikopterek csak idén 2428 alkalommal szálltak fel, 918 beteget és 95 kísérőt szállítottak. A “titkos ügyletet” követően a horvátok a saját helikoptereiknek több, mint a felét az ukránoknak adományozzák.

Orosz helikopterek

Horvátország hamarosan orosz helikopterek nélkül marad, mert az ukrán hadseregnek adományozzák őket! A horvát kormány igencsak titkolódzott az üggyel kapcsolatban, hétfőig még azokat az információkat sem akarta megerősíteni információkat, hogy az adományozásról egyáltalán tárgyalnak.

A horvát védelmi minisztérium a Telegram hírportál vonatkozó kérdésére azt válaszolta, hogy az ügy titoktartási kötelezettség alá esik.

– Az Ukrajnának nyújtott technikai és katonai segítségnyújtással kapcsolatos minden döntés titkosított, ezért nem tudunk tájékoztatást adni arról, hogy Horvátország milyen eszközöket adományoz Ukrajnának. Ami a minősített adatokat illeti, az azok titkosítására vonatkozó törvény mindenkit egyformán erre kötelez

– válaszolta a horvát védelmi minisztérium, amely a múlt héten ezzel bújt ki az adatszolgáltatás alól.

A horvát miniszterelnök hétfőn (november 14-én) végül úgy nyilatkozott, Horvátországnak marad elegendő helikoptere a feladatok ellátására. Andrej Plenković ezt annak ellenére jelentette ki, hogy a horvát hadsereg 26 helikopterrel rendelkezik, amiből 14-et, vagyis több, mint a felét elajándékozza.

– Nem teszünk semmi olyat, ami miatt a horvát hadsereg kezében semmi sem marad, csak azt adjuk oda, amit tudunk (nélkülözni), és ami ilyen körülmények között lehetséges

– jegyezte meg Plenković, aki azonban arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy az Egyesült Államokkal egyeztettek-e már, és hogy Horvátország mit kap az orosz helikopterekért cserébe.

A görögök például úgy javítják fel a gyalogsági harcképességet, hogy az Ukrajnának adományozott orosz harcjárművek ellentételezéseként Marder 1A3 német gyalogsági harcjárműveket kapnak az úgynevezett csereprogram keretében.

Megkérdezték az államfőt, de minek?

A horvát kormány annak ellenére kikérte a horvát elnök véleményét, hogy az államfőnek nincs beleszólási joga az ügybe, Zoran Milanović erre reagálva azt mondta, hogy a kormány fél egyedül meghozni a döntést.

– Előzetes véleményt kérnek tőlem 14 darab helikopter Ukrajnának ajándékozásáról. Ezt nélkülem is megtehetik. Nem írom le nekik, hogy mit gondolok, mert nem mondták el, hogy mivel pótolják az orosz helikoptereket. Nem leszek ellene, de véleményt nem írok. Félnek meghozni a döntést


Nem olvas liberális lapokat

A horvát elnök közölte, hogy felhagyott az olyan lapok olvasásával, mint a New York Times, Financial Times, Economist és a Washington Post. Zoran Milanović ezt azzal indokolta, hogy “nem jó újságírást képviselnek”, és félelmetes, ahogy a háborúról írnak, náluk már csak az oroszok rosszabbak.


– nyilatkozta a horvát elnök még a múlt héten. Milanović arra figyelmeztetett, hogy az orosz helikopterek esetében nem rosszvasról van szó, és még ma is “van valami értékük”. A horvát elnök hozzátette, hogy csak akkor támogatná a döntést, ha papíron is magyarázatot kapna a katonai felszerelések (értsd: helikopterek) cseréjére, de ezzel kapcsolatban hiába kért tájékoztatást a védelmi minisztertől.

A horvátok érzelmileg is kötődnek ezekhez a helikopterekhez, mert a kilencvenes években vívott háborúk idején, “lehetetlen körülmények között” szerezték be őket, amikor a nemzetközi közösség fegyverszállítási embargót vezetett be az ország ellen.

Tűzoltó repülőgépek uniós pénzből

Közben Davor Božinović horvát belügyminiszter bejelentette, hogy Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Portugália és Görögország mellett Horvátország is azon tagállamok közé tartozik, amelyek a “rescEU” program részeként tárgyalásokat folytatnak az Európai Bizottsággal tűzoltó repülőgépek beszerzéséről.

A tárgyalások célja a kanadai De Havilland céggel történő megállapodás megkötése, aminek keretében a kanadaiak 12 új Canadair, azaz cl515 tűzoltó repülőgép gyártanának a fenti országok számára. Ezekből Horvátország kettőt kapna.

A belügyminiszter elmondása szerint a projektet 100%-ban uniós forrásokból finanszírozzák. Ami az árat illeti, ez repülőgépenként 50 és 52 millió dollár között van, és várhatólag az év végéig alá is írják a szerződéseket. Božinović szerint egyedül még a szállítási határidőkről folynak a tárgyalások.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava