Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

SOK KICSI: A baloldali és centrista pártok kiszoríthatják a kormányzati pozícióból a konzervatív muszlimokat a boszniai Föderációban

nermin
ÖSSZEFOGTAK: Nermin Nikšić, az (SDP) elnöke bejelenti a háta mögött felsorakozott pártvezetőkkel megkötött koalíciós megállapodást (Forrás: N1 Bosna)

Olvasási idő: 3 perc

A boszniai Központi Választási Bizottság harminc nappal a választásokat követően kihirdette a hivatalos eredményeket. A korábban közzétett adatok ismeretében már nem született meglepetés. A pártok a nem hivatalos eredmények alapján már hetek óta folytatták a koalíciós tárgyalásaikat a színfalak mögött. Elsőként a boszniai jövőbeli vezetése kapcsán sikerülhet koalíciós megállapodást tető alá hozni a Demokratikus Akciópárttal (Stranka Demokratske Akcije, SDA) és a Horvát Demokratikus Közösség -hercegovinai fiókszervezetével (Hrvatska Demokratska Zajednica, HDZ BiH) szembe helyezkedő pártoknak.

Lesz kormány a Föderációban

A korábbi választásokon megszokták már a bosznia-hercegovinai választók, hogy a legélesebb küzdelem rendre a boszniai Föderáció kormányának megalakítása körül bontakozik ki. A négy évvel ezelőtti választás után a Bakir Izetbegović vezette jobbkonzervatív- Demokratikus Akciópárt és a Dragan Čović vezette horvát nemzetiek (HDZ BiH) szervezete nem tudott kormánykoalíciós megállapodást kötni a két párt közti etnikai és vallási alapú feszültség miatt.

Ennek eredményeként az azóta rendre bírósági eljárások alá kerülő Fadil Novalić (SDA) kormánya ügyvezető minőségben volt kénytelen kormányozni a entitásban egy komplett cikluson ül. Az október 2-i választást megelőzően reális esély mutatkozott arra, hogy a Novalić-kabinet az ex lex állapot megismétlődése miatt újrázik ügyvezető kormányként, ami felvetette volna egy sajátos Guinness-rekord lehetőségét.Nos, a rekordkísérlet a választási eredmények és a gyors koalíciós tárgyalások miatt, úgy tűnik, elmarad. A mai napon (november 3-án) a boszniai államelnökség bosnyák tagjának helyéért vívott küzdelemben a Bakir Izetbegovićtyal szemben győzedelmeskedő szociáldemokrata Denis Bečirović (Socijaldemokratska Partija, SDP) mögött felsorakozó pártszövetség tagjai jelezték a koalíciókötésre való hajlandóságukat, és alá is írtak egy minden jelölőszervezet által elfogadhatónak minősített koalíciós megállapodást.

Az eddigiek alapján az alábbi nyolc szervezet összefogásával alakulhat meg a föderációs kormány:

  • a baloldali Szociáldemokrata párt (Socijaldemokratska Partija, SDP),
  • a zöld progresszív jelzővel illethető Mi Pártunk (NašaStranka, NASA),
  • liberális Az új generációért (Zanovegenerácije),
  • az uniós tagságért küzdő jobbközép Európai Szövetség (NarodniEvropskiSavez, NES),
  • a jobboldali Bosznia-Hercegovinai Kezdeményezés (BosanskohercegovačkaInicijativa),
  • az SDA-ból már az ezredforduló előtt kivált Demokratikus Mozgalma (PokretDemokratskeAkcije, PDA),
  • az SDA-ból 2020. óta kiugrott jobboldali konzervatív szereplők által alapított és Igazság (Narod i Pravda, NiP),
  • az Alija Izetnegović alapította SDA-valszemben még 1995-ben jobbközép, szekularizáltalternatívát kínáló StrankazaBiH.

Színes a paletta

A nyolc párt által átfogott politikai horizont az ex-kommunista jugó állampárt boszniai utódszervezetétől (SDP) a vallásos-muszlim konzervatívokig (NiP) terjed. Az említett dokumentum első pontja alapján pedig a koalíció kötési szándék az október 2-i választással érintett valamennyi népképviseleti testület szintjén érvényesülni fog ezek között a pártok között. Vagyis az érintett szerezetek nem csak a Föderáció parlamentjének két házában, hanem a kantonok szintjén és a boszniai állami parlament képviselő házában is hajlandók az együttműködésre annak biztosítása érdekében, hogy megtörjék a három nagy etnikai alapon szerveződő párt, a horvát HDZ BiH, a bosnyák SDA és a szerb SNSD uralmát.

A Föderáció amiatt kapott kiemelt figyelmet a pártok közti megállapodásban, mert a végső választási adatok alapján ott van lehetősége a nyolcpárti koalíciónak a törvényhozási többség alapján kormányalakításra a három nagy etnikai párt és a kisebb szerb és horvát pártok nélkül.

A meglehetősen komoly ideológiai ellentétek mentén politizáló pártok közt most bejelentett koalíció kapcsán kérdéses, hogy az meddig fogja kiállni a jövőben aktuálissá váló politikai vitákat. A politikai sokszínűség áthidalása érdekében a nyolc párt vezetői aláírtak egy általános kötelezettségvállalási nyilatkozatot, ami a korábbi években tőlük megszokott magvas gondolatokat tartalmazott.

Eszerint az együttműködésben résztvevő szervezetek az egységes, oszthatatlan, szuverén Bosznia-Hercegovina integritásáért és a Daytoni Egyezményben foglaltak érvényesítéséért fognak küzdeni. A dokumentum ezen felül elérendő célként tartalmazza a jogállamiságot, a stabil és fejlődési pályán mozgó gazdaságot, az etnikai és vallási megkülönböztetéstől való mentességet.Előremutató jellegűnek egyedül a -hoz való csatlakozást célként deklaráló tagmondat jelenthet a jövőre nézve. Nem szabad elfelejteni, hogy a bosnyák és horvát részről már hosszú évek óta erőltetett NATO-csatlakozás lehet a törés-pont a boszniai szerbekkel fennálló kapcsolatban, így nem véletlen, hogy a már említett Novalić-kabinet és a központi kormány szerepét betöltő Miniszterek Tanács (Vijeća Ministara) a korábbi években rendre lesöpörte ezt a kérdést az asztalról.

Komšić taktikai várakozásban

A megállapodás aláírását követően tett bejelentés során Nermin Nikšić felhívta a figyelmet, hogy az boszniai Államelnökség horvát tagjának helyét október 2-án elnyerő Željko Komšić vezette baloldali multietnikus Demokratikus Front (Demokratski Front, DF) is meghívást kapott a koalícióba, azonban eddig nem érkezett válasz a párt vezetése részéről.

A boszniai politikai boszorkánykonyhában jártas elemzők szerint a háborús veterán Komšić gerilla hadviseléssel próbálkozik, és meglapulva kivárja, milyen megállapodások születhetnek az SDA, a HDZ BiH, valamint az SNSD között.

Komšić vélhetően arra vár, hogy a 7%-os támogatottság körül álló pártjának képviselőit kormány-csináló helyzetbe manőverezze, amikor a Demokratikus Front a Föderáció kormányában, vagy akár a Miniszterek Tanácsában is követelhet magámnak helyeket, amennyiben a képviselői kellenének a stabil többségi kormányzáshoz.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: