Connect with us

Bosznia

SOK KICSI: A baloldali és centrista pártok kiszoríthatják a kormányzati pozícióból a konzervatív muszlimokat a boszniai Föderációban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nermin

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai Központi Választási Bizottság harminc nappal a választásokat követően kihirdette a hivatalos eredményeket. A korábban közzétett adatok ismeretében már nem született meglepetés. A pártok a nem hivatalos eredmények alapján már hetek óta folytatták a koalíciós tárgyalásaikat a színfalak mögött. Elsőként a boszniai Föderáció jövőbeli vezetése kapcsán sikerülhet koalíciós megállapodást tető alá hozni a bosnyák Demokratikus Akciópárttal (Stranka Demokratske Akcije, SDA) és a Horvát Demokratikus Közösség bosznia-hercegovinai fiókszervezetével (Hrvatska Demokratska Zajednica, HDZ BiH) szembe helyezkedő pártoknak.

Lesz kormány a Föderációban

A korábbi választásokon megszokták már a bosznia-hercegovinai választók, hogy a legélesebb küzdelem rendre a boszniai Föderáció kormányának megalakítása körül bontakozik ki. A négy évvel ezelőtti választás után a Bakir Izetbegović vezette jobbkonzervatív-muszlim Demokratikus Akciópárt és a Dragan Čović vezette horvát nemzetiek (HDZ BiH) szervezete nem tudott kormánykoalíciós megállapodást kötni a két párt közti etnikai és vallási alapú feszültség miatt.

Ennek eredményeként az azóta rendre bírósági eljárások alá kerülő Fadil Novalić (SDA) kormánya ügyvezető minőségben volt kénytelen kormányozni a bosnyák-horvát entitásban egy komplett cikluson ül. Az október 2-i választást megelőzően reális esély mutatkozott arra, hogy a Novalić-kabinet az ex lex állapot megismétlődése miatt újrázik ügyvezető kormányként, ami felvetette volna egy sajátos Guinness-rekord lehetőségét.

Nos, a rekordkísérlet a választási eredmények és a gyors koalíciós tárgyalások miatt, úgy tűnik, elmarad. A mai napon (november 3-án) a boszniai államelnökség bosnyák tagjának helyéért vívott küzdelemben a Bakir Izetbegovićtyal szemben győzedelmeskedő szociáldemokrata Denis Bečirović (Socijaldemokratska Partija, SDP) mögött felsorakozó pártszövetség tagjai jelezték a koalíciókötésre való hajlandóságukat, és alá is írtak egy minden jelölőszervezet által elfogadhatónak minősített koalíciós megállapodást.

Az eddigiek alapján az alábbi nyolc szervezet összefogásával alakulhat meg a föderációs kormány:

  • a baloldali Szociáldemokrata párt (Socijaldemokratska Partija, SDP),
  • a zöld progresszív jelzővel illethető Mi Pártunk (NašaStranka, NASA),
  • liberális Az új generációért (Zanovegenerácije),
  • az uniós tagságért küzdő jobbközép Nemzeti Európai Szövetség (NarodniEvropskiSavez, NES),
  • a jobboldali Bosznia- Hercegovinai Kezdeményezés (BosanskohercegovačkaInicijativa),
  • az SDA-ból már az ezredforduló előtt kivált Demokratikus Akció Mozgalma (PokretDemokratskeAkcije, PDA),
  • az SDA-ból 2020. óta kiugrott jobboldali konzervatív szereplők által alapított Nemzet és Igazság (Narod i Pravda, NiP),
  • az Alija Izetnegović alapította SDA-valszemben még 1995-ben jobbközép, szekularizáltalternatívát kínáló StrankazaBiH.

Színes a paletta

A nyolc párt által átfogott politikai horizont az ex-kommunista jugó állampárt boszniai utódszervezetétől (SDP) a vallásos-muszlim konzervatívokig (NiP) terjed. Az említett dokumentum első pontja alapján pedig a koalíció kötési szándék az október 2-i választással érintett valamennyi népképviseleti testület szintjén érvényesülni fog ezek között a pártok között. Vagyis az érintett szerezetek nem csak a Föderáció parlamentjének két házában, hanem a kantonok szintjén és a boszniai állami parlament képviselő házában is hajlandók az együttműködésre annak biztosítása érdekében, hogy megtörjék a három nagy etnikai alapon szerveződő párt, a horvát HDZ BiH, a bosnyák SDA és a szerb SNSD uralmát.

A Föderáció amiatt kapott kiemelt figyelmet a pártok közti megállapodásban, mert a végső választási adatok alapján ott van lehetősége a nyolcpárti koalíciónak a törvényhozási többség alapján kormányalakításra a három nagy etnikai párt és a kisebb szerb és horvát pártok nélkül.

A meglehetősen komoly ideológiai ellentétek mentén politizáló pártok közt most bejelentett koalíció kapcsán kérdéses, hogy az meddig fogja kiállni a jövőben aktuálissá váló politikai vitákat. A politikai sokszínűség áthidalása érdekében a nyolc párt vezetői aláírtak egy általános kötelezettségvállalási nyilatkozatot, ami a korábbi években tőlük megszokott magvas gondolatokat tartalmazott.

Eszerint az együttműködésben résztvevő szervezetek az egységes, oszthatatlan, szuverén Bosznia- Hercegovina integritásáért és a Daytoni Egyezményben foglaltak érvényesítéséért fognak küzdeni. A dokumentum ezen felül elérendő célként tartalmazza a jogállamiságot, a stabil és fejlődési pályán mozgó gazdaságot, az etnikai és vallási megkülönböztetéstől való mentességet.

Előremutató jellegűnek egyedül a NATO-hoz való csatlakozást célként deklaráló tagmondat jelenthet a jövőre nézve. Nem szabad elfelejteni, hogy a bosnyák és horvát részről már hosszú évek óta erőltetett NATO-csatlakozás lehet a törés-pont a boszniai szerbekkel fennálló kapcsolatban, így nem véletlen, hogy a már említett Novalić-kabinet és a központi kormány szerepét betöltő Miniszterek Tanács (Vijeća Ministara) a korábbi években rendre lesöpörte ezt a kérdést az asztalról.

Komšić taktikai várakozásban

A megállapodás aláírását követően tett bejelentés során Nermin Nikšić felhívta a figyelmet, hogy az boszniai Államelnökség horvát tagjának helyét október 2-án elnyerő Željko Komšić vezette baloldali multietnikus Demokratikus Front (Demokratski Front, DF) is meghívást kapott a koalícióba, azonban eddig nem érkezett válasz a párt vezetése részéről.

A boszniai politikai boszorkánykonyhában jártas elemzők szerint a háborús veterán Komšić gerilla hadviseléssel próbálkozik, és meglapulva kivárja, milyen megállapodások születhetnek az SDA, a HDZ BiH, valamint az SNSD között.

Komšić vélhetően arra vár, hogy a 7%-os támogatottság körül álló pártjának képviselőit kormány-csináló helyzetbe manőverezze, amikor a Demokratikus Front a Föderáció kormányában, vagy akár a Miniszterek Tanácsában is követelhet magámnak helyeket, amennyiben a képviselői kellenének a stabil többségi kormányzáshoz.

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad , the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Stock Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in Hungary as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in Banja Luka, it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb economy.

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication discord among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the London and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near future.

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava