Connect with us

Szerbia

CSINÁLJÁK A FRÁSZT EZERREL: Ha megint megjelennek a drónok, lelövik őket a MiG-ekkel, vagy mégsem

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szerb miniszterelnök a szerbiai állami televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy külföldi drónok repültek el a szerb laktanyánk felett, ami összefüggésbe hozható a koszovói szerbek biztonságának kérdésével. Ana Brnabić szerint az ismeretlen repülő tárgyak két dél-szerbiai kaszárnyáról és a szerb erők állásairól készítettek felvételeket.

A szerb miniszterelnök szerint a drónok megjelenése – mint Szerbiában mostanában és általában minden – összefüggésbe hozható a koszovói szerbek biztonságával, megjelenésükről Aleksandar Vučić köztársasági elnöktől értesült, aki már kiadta a parancsot a légtér védelmének megerősítésére.

– Ha ez megismétlődik, az összeset lelőjük, ezt tenné mindenki más is

– jelentette ki Brnabić, aki szerint Szerbia és Koszovó egyre messzebb van a “kompromisszumtól és a megállapodástól”, miközben “sok külföldi tényező” szeretné tudni, hogy Belgrádnak milyen tervei vannak a koszovói szerbek biztonságának szavatolásával kapcsolatban.

A szerb miniszterelnök közölte, hogy további részeleteket majd a köztársasági elnök vagy a védelmi miniszter mond, ha esetleg behívják a tévébe.

A szerb miniszterelnök “műsorszervező” tevékenységének hatására a védelmi miniszter meg is jelent az állami televízió képernyőjén, és megerősítette, hogy ártalmatlanítani fogják a drónokat, miután Vučić elnök a hadsereg főparancsnoki minőségében kiadta a parancsot az “ismert/ismeretlen repülő tárgyak” kiiktatására.

– A vadászgépek nem a drónok miatt járőröztek. Rendszeresen járőröznek és ellenőrizik a légteret. A hadsereg más, fejlettebb eszközöket is bevethet ezeknek a repülőgépeknek a felszámolására

– nyilatkozta a szerb védelmi miniszter, aki azt is elmondta, hogy “tévesek a pristinai (koszovói albán) sajtó szalagcímei, amelyek szerint, a szerb hadsereg erőit a koszovói határ mentén sorakoztatták fel, ezeket ő közigazgatási határnak nevezte, miután a szerb közéleti szótárból hiányzik az államhatár kifejezés Koszovó esetében.

Vučević szerint a Szerbia déli részén végrehajtott csapatmozgások annak a “Műveletek 22” (Manevri 22) hadgyakorlatnak a részei, amelyek az egész országban zajlanak. Az új védelmi miniszter jelezte, hogy a szerb elnök hamarosan felkeresi a Babmezőket (Pasuljanske livade), ahol a hadsereg gyakorlatozik. A Ništől északra elterülő fennsíkon nagy katonai gyakorlótér van, ahol gyakran tartanak nagyméretű hadgyakorlatokat, amelyeken rendre megjelenik a szerb államfő is.

Mindeközben a szerb internet népe a “Szabad Madár” csatornán, azaz a Twitteren jót szórakozik azon, hogy a szerb hadsereg esetleg MiG-eket vetne be, és drága rakétákat lőne ki a kereskedelmi forgalomban pár száz euróba kerülő drónokra.

Az egyik bejegyzés azzal viccelődik, hogy “Vučić MiG-eket emelt fel a drónok ellen, hogy a nép ne emelje fel a s@ggét az ő megbuktatására”.

A kommentárok azt követően jelentek meg, hogy több szerbiai sajtótermék is a baráti istállóból azzal a címlappal jelent meg, hogy a szerb hadsereg MiG-eket vetett be a drónok ellen.

A fenti képen az Alo! bulvárlap címlapja látható, amely szerint a szerb hadsereg “határozottan reagált, a szerb MiG-ek ugyanis elzavarták a drónokat, miután a szerb elnök kiadta a parancsot az ellenséges repülőtárgyak megsemmisítésére”. Mindez az Alo! szerint felér egy drámával.

Az esetből csak az a következtetés vonható le, hogy a szerbiai baráti sajtó fokozza a háborús pszichózist Koszovóval kapcsolatban, vagyis egyszerűbben fogalmazva, “csinálják a frászt”, mégpedig ezerrel.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava