Connect with us

Szerbia

CSINÁLJÁK A FRÁSZT EZERREL: Ha megint megjelennek a drónok, lelövik őket a MiG-ekkel, vagy mégsem

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

drama alo szerb mig ek
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb miniszterelnök a szerbiai állami televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy külföldi drónok repültek el a szerb laktanyánk felett, ami összefüggésbe hozható a koszovói szerbek biztonságának kérdésével. Ana Brnabić szerint az ismeretlen repülő tárgyak két dél-szerbiai kaszárnyáról és a szerb erők állásairól készítettek felvételeket.

A szerb miniszterelnök szerint a drónok megjelenése – mint Szerbiában mostanában és általában minden – összefüggésbe hozható a koszovói szerbek biztonságával, megjelenésükről Aleksandar Vučić köztársasági elnöktől értesült, aki már kiadta a parancsot a légtér védelmének megerősítésére.

– Ha ez megismétlődik, az összeset lelőjük, ezt tenné mindenki más is

– jelentette ki Brnabić, aki szerint Szerbia és Koszovó egyre messzebb van a „kompromisszumtól és a megállapodástól”, miközben „sok külföldi tényező” szeretné tudni, hogy Belgrádnak milyen tervei vannak a koszovói szerbek biztonságának szavatolásával kapcsolatban.

A szerb miniszterelnök közölte, hogy további részeleteket majd a köztársasági elnök vagy a védelmi miniszter mond, ha esetleg behívják a tévébe.

A szerb miniszterelnök „műsorszervező” tevékenységének hatására a védelmi miniszter meg is jelent az állami képernyőjén, és megerősítette, hogy ártalmatlanítani fogják a drónokat, miután Vučić elnök a hadsereg főparancsnoki minőségében kiadta a parancsot az „ismert/ismeretlen repülő tárgyak” kiiktatására.

– A vadászgépek nem a drónok miatt járőröztek. Rendszeresen járőröznek és ellenőrizik a légteret. A hadsereg más, fejlettebb eszközöket is bevethet ezeknek a repülőgépeknek a felszámolására

– nyilatkozta a szerb védelmi miniszter, aki azt is elmondta, hogy „tévesek a pristinai (koszovói albán) sajtó szalagcímei, amelyek szerint, a szerb hadsereg erőit a koszovói határ mentén sorakoztatták fel, ezeket ő közigazgatási határnak nevezte, miután a szerb közéleti szótárból hiányzik az államhatár kifejezés Koszovó esetében.

pasuljanske livade

Vučević szerint a Szerbia déli részén végrehajtott csapatmozgások annak a „Műveletek 22” (Manevri 22) hadgyakorlatnak a részei, amelyek az egész országban zajlanak. Az új védelmi miniszter jelezte, hogy a szerb elnök hamarosan felkeresi a Babmezőket (Pasuljanske livade), ahol a hadsereg gyakorlatozik. A Ništől északra elterülő fennsíkon nagy katonai gyakorlótér van, ahol gyakran tartanak nagyméretű hadgyakorlatokat, amelyeken rendre megjelenik a szerb államfő is.

Mindeközben a szerb internet népe a „Szabad Madár” csatornán, azaz a Twitteren jót szórakozik azon, hogy a szerb hadsereg esetleg MiG-eket vetne be, és drága rakétákat lőne ki a kereskedelmi forgalomban pár száz euróba kerülő drónokra.

Az egyik bejegyzés azzal viccelődik, hogy „Vučić MiG-eket emelt fel a drónok ellen, hogy a nép ne emelje fel a s@ggét az ő megbuktatására”.

A kommentárok azt követően jelentek meg, hogy több szerbiai sajtótermék is a baráti istállóból azzal a címlappal jelent meg, hogy a szerb hadsereg MiG-eket vetett be a drónok ellen.

A fenti képen az Alo! bulvárlap címlapja látható, amely szerint a szerb hadsereg „határozottan reagált, a szerb MiG-ek ugyanis elzavarták a drónokat, miután a szerb elnök kiadta a parancsot az ellenséges repülőtárgyak megsemmisítésére”. Mindez az Alo! szerint felér egy drámával.

Az esetből csak az a következtetés vonható le, hogy a szerbiai baráti sajtó fokozza a háborús pszichózist Koszovóval kapcsolatban, vagyis egyszerűbben fogalmazva, „csinálják a frászt”, mégpedig ezerrel.

Koszovó

Az EU-nak három kívánsága van, különben „súlyos következmények” lesznek

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

kívánság, Borrell
BRÜSSZELI KÁPOSZTA: Sajnálom, apa, többé nem csinálok ilyet - hazudja a szerb elnök Josep Borrellnek (Forrás: Twitter, Le Chou News)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Brüsszelnek három kívánsága van, vajon melyik teljesül ezek közül? Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője új helyhatósági választások kiírását kérte a szerbek lakta észak-koszovói településeken. Egyúttal azt is szorgalmazta, hogy a szerbek vegyenek részt a választási folyamatban, és hogy a koszovói hatóságok biztosítsák a szerb többségű települések szövetségének létrehozását.

Három kívánság

Borrell csütörtökön este azt írta a Twitteren, hogy Aleksandar Vučić szerb államfővel és Vljosa Osmani koszovói elnökkel is megbeszélést folytatott az Észak-Koszovóban kialakult „veszélyes helyzetről”.

A bejegyzésben továbbá közölte, hogy Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral közösen tárgyalt a vezető szerbiai és koszovói politikussal, de külön-külön is megbeszélést folytatott mind Vučićtyal, mind Osmanival.

kívánság, Borrell

ÉDES NÉGYES: Macron Vučić, Scholz pedig Osmani ügyvédje (Forrás: Twitter, Josep Borrell)

Ez azt jelenti, hogy Osmani ugyan elutasította a luxemburgi miniszterelnök kezdeményezését, hogy találkozzon a szerb államfővel, viszont ezt már Macron és Scholz esetében valamilyen, számunkra ismeretlen okból nem kívánta megtenni.

– Három egyértelmű követelésünk van: azonnali új helyhatósági választások, a koszovói szerbek részvételének biztosítása a választási folyamatban, valamint a a szerb többségű önkormányzatok közösségének létrehozása az EU égisze alatt zajló párbeszéden belül

– írta Borrell, ez azonban valószínűleg nem lesz ínyére egyik félnek sem.

Itt a legkritikusabb pont az, hogy ezeket az önkormányzatokat a 2013-ban elfogadott megállapodás alapján hozzák-e létre, a pristinai (albán) vezetés ugyanis ezt egyértelműen elutasítja, a szerbek viszont ragaszkodnak hozzá, hogy a tíz évvel ezelőtt elfogadott dokumentum betűje szerint jöjjön létre a Szerb Községek Közössége.

Borrell befenyített

Az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője azt írta, hogy ha a három kívánságot nem teljesítik az érintett felek, annak súlyos következményei lesznek a további kapcsolatok tekintetében.

Borrellt megelőzően szinte azonos kezdeményezést terjesztett elő Franciaország és Németország nevében Emmanuel Macron francia elnök.

Macron tegnap este Moldovában bejelentette, hogy Párizs és felhívást intézett Szerbiához és Koszovóhoz, hogy mielőbb új helyhatósági választásokat szervezzenek a négy, szerb többségű észak-koszovói önkormányzat területén, amelyen a közös javaslat szerint részt kellene venniük a koszovói szerbeknek is.

A szerb elnök némileg kényelmetlen helyzetbe került, mert éppen a napokban „dicsérte meg” a mostani javaslatot előterjesztő Macront a Koszovót elmarasztaló állásfoglalásáért.

A szerbiai politikai elit egy részének ugyanakkor vannak ellenérzései Németországgal szemben, pedig sok szerb dolgozik ott, és kiemelkedően magas a német beruházások száma Szerbiában.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava