Connect with us

Szerbia

HAGYOMÁNYÁPOLÁS: Egy szerbiai párt a prostitúcióval hizlalná fel a költségvetést

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Vujasin istina
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Az újvidéki Igazság Párt (Stranka Istina) közölte, hogy kiáll a prostitúció, vagyis ahogy fogalmaznak, a szexmunka legalizálása mellett, a párt véleménye szerint ezáltal ugyanis a bevételek a szerb költségvetésébe kerülnének, nem pedig – mint most – a „bűnözők zsebébe”. Ivana Vujasin az Igazság elnöke kijelentette, hogy a prostitúció legalizálásával a családokat és a házasságokat nem fenyegeti veszély, mert ma is létezik, ám a belőle származó pénz „a bűnözők zsebébe megy, nem az állami költségvetésbe, és így nem az állampolgárok javát szolgálja”. Az Igazság Párt az újvidéki vlach (oláh) kisebbség politikai pártja, amelyet 2008-ban alapítottak, és nem keverendő össze Dragan Đilas ellenzéki Szabadság és Igazság Pártjával!

Ivana Vujasin, a zöld és szociáldemokrata értékeket valló balközép Igazság Párt elnöke szerint az illegálisan dolgozó prostituáltakat, vagyis a szexipari dolgozókat nem védi törvény, és az ezzel foglalkozóknak nincs sem egészség-, sem nyugdíjbiztosításuk.

Vujasin szerint a prostitúció illegálisan ma is létezik, ám az abból származó pénzt a bűnözők vágják zsebre, és nem kerül az állami költségvetésbe, hogy „minden állampolgár javát szolgálja”.

– A hamis erkölcs korántsem a modern és fejlett Szerbia felé vezet, hanem inkább a történelmi feledés irányába. Ezt a kezdeményezést különösen azoknak kellene támogatniuk, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, a második világháború előtti (királyi) Jugoszláviában ugyanis legálisak voltak a szexuális szolgáltatások, és a prostitúció foglalkozásnak számított

– állapította meg Vujasin, aki az újvidéki városi képviselő testület tagja.

Itt jegyzendő meg, hogy a párt újvidéki városi bizottságának elnökségében egyetlen férfi sincs, mind a tizenkét tagja nő, mivel a párt úgy véli, hogy a nők a béke letéteményesei az emberi faj létrejöttének első pillanatától kezdve, és ezért ezt a káderpolitikát nem tartják politikai megkülönböztetésnek.

A belgrádi Beta hírügynökség jelentése szerint az Igazság Párt munkacsoportot hozott létre a szexmunka legalizálására Dragan Dragaš előadóművész vezetésével, ő történetesen férfi.

Dragaš a kérdéssel, mármint a prostitúcióval kapcsolatban úgy vélte, hogy a szexipari tevékenység legalizálása „a szabályozott rendszerekkel rendelkező legfejlettebb országok civilizációs öröksége”.

– És ez nem csak gazdasági kérdés, hanem emberjogi és szolidaritási kérdése is azoknak a nőknek az esetében, akik nem rendelkeznek semmilyen jogokkal, és akik gyakran szenvednek erőszakot

– jelentette ki a „szexipari pártbizottság” vezetője.

Az Igazság Párt másban is eltér a szerbiai mainstream pártoktól, mert nem csak a prostitúció, hanem a kannabisz legalizálását is támogatja, és ez így már tiszta Amszterdam.

Koszovó

BÜNTETÉS: Az amerikaiak lemondták Koszovó részvételét a Defender Europe 23 hadgyakorlaton

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

büntetés, nagykövet
Az amerikai nagykövet szerint Washington a továbbiakban nem kíván aktívan dolgozni azon, hogy Koszovó előrehaladjon az euro-atlanti integráció terén
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Az Egyesült Államok megbüntette Koszovót a feszültség szítása miatt. Az USA pristinai nagykövete bejelentette, hogy törölték Koszovó részvételét a „Defender Europe 2023” hadgyakorlaton. Jeffrey Hovenier szerint ez az első következménye annak, hogy a pristinai kormány nem vette figyelembe a washingtoni figyelmeztetéseket, amelyek arra vonatkoztak, hogy ne eszkalálják a helyzetet a szerbek lakta északi területeken.

Ez csak az első büntetés

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter május 26-án figyelmeztette a koszovói vezetést, hogy a szerb többségű területeken lévő önkormányzatokkal kapcsolatos intézkedései hatással lesznek a koszovói-amerikai kapcsolatokra.

Hovenier szerint ennek első jele az amerikai hadsereg európai parancsnokának tegnap esti döntése volt, amellyel amerikai részről lemondták Koszovó részvételét a „Defender Europe 2023” hadgyakorlaton.

– Koszovó számára ezek a gyakorlatok véget értek

– tette hozzá az amerikai nagykövet, aki szerint az Egyesült Államok más döntéseken is gondolkodik a történtek miatt.

– Arra kértük Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket az északi területeken uralkodó helyzet enyhítésére. Ezekre a kérésekre nem válaszolt. Ezért most azt fontolgatjuk, hogy mi lesz a következő lépésünk

– nyilatkozta Hovenier, és egyúttal megjegyezte, hogy ez egy „nagyon közvetlen” kérés volt a koszovói kormányfő irányába.

Az uniós integráció is elakad

Az amerikai nagykövet hangsúlyozza, hogy jelenlegi körülmények között az USA nem lelkesedik azért, hogy reagáljon a Koszovó egyéb érdekeivel kapcsolatos kérdésekre.

– Például azoknak a kapcsolatfelvételeknek a vonatkozásában, hogy azok is ismerjék el Koszovó függetlenségét, akik ezt eddig nem tették meg

– mondta Hovenier, aki szerint az USA a történteket követően azon sem kíván aktívan dolgozni, hogy Koszovó előrehaladjon az euro-atlanti integráció terén.

büntet, nagykövet

Jeff Hovenier május 21-én Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Vjosa Osmani államfő társaságában részt vett a Koszovóban kezdődött Defender Europe 23 nemzetközi hadgyakorlat megnyitóján

Az amerikai nagykövet reméli, hogy Kurti megfogadja az Egyesült Államok tanácsát, és azonnali lépéseket tesz az északi szerb többségű területeken kialakult helyzet deeszkalációja érdekében.

Az Egyesült Államok ezzel kapcsolatban két dolgot követel a koszovói miniszterelnöktől, az egyik, hogy az április 23-án megválasztott polgármesterek ne a községházáról dolgozzanak, és hogy vonják ki a rendkívüli alakulatokat ezekből az épületekből.

A nagykövet azt szeretné, hogy a három százalékos részvétellel megválasztott polgármesterek csak adminisztratív feladatokat lássanak el, mert – mint mondta – „nem rendelkeznek erős mandátummal”.

Szerinte a „felesleges északi konfliktus” elvonja a figyelmet a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásának kérdéséről is.

Hovenier a tegnapi zvečani incidensekre hivatkozva leszögezte, hogy „mélyen frusztrált” a történtek miatt, és sajnálja, hogy a KFOR tagjai megsérültek, és azt is, hogy „békefenntartókat ért támadás”.

Kurti közben fasisztázott

Albin Kurti koszovói miniszterelnök közben beszélt Lord Stuart Peach brit balkáni megbízottal, a , a KFOR és az újságírók elleni „felháborító támadásokról”.

– Egy demokráciában nincs helye a fasiszta erőszaknak, a golyók nem válthatják fel a szavazólapokat

– írta a Twitteren a koszovói miniszterelnök, majd hozzátette, hogy bármely nemzetiségű polgárnak joga van ahhoz, hogy választott tisztségviselői teljes körű és zavartalan szolgálatot teljesítsenek.

Kurti beszélt Antonio Tajani olasz külügyminiszterrel is, akinek kormánya és népe nevében mélységes háláját fejezte ki a KFOR katonáinak bátor tevékenységéért, amellyel megőrizték a békét az erőszakos szélsőségesekkel szemben.

A koszovói miniszterelnök teljes és gyors felépülést kívánt a hétfői zavargásokban megsérült olasz katonáknak.

Arra vonatkozóan nincsenek információink, hogy Albin Kurti esetleg kezdeményezett-e beszélgetést Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, vagy netalán Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava