Connect with us

Bosznia

PUFFERORSZÁG: Az orosz szankciók kijátszása a boszniai Szerb Köztársaság közbeiktatásával

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

MIRE JÓ AZ OROSZBARÁTSÁG? Orosz szankciók és következményei

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A horvát titkosszolgálatok megakadályozták, hogy egy orosz repüléstechnikai cég szerződést kössön az orosz szankciók alá eső termékek exportjára horvát partnerével. A nemzetközi sajtóban már korábban is megjelentek hírek arról, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciók érzékenyen érintették a “muszka hadipar” egyes fejlett technológiát igénylő szegmenseit, ami bizonyára igaz, de az ilyen cikkek “piár értéke” sem lebecsülendő. Ugyanakkor az esetnek lehetnek bizonyos tanulságai más országok vonatkozásában is.

Az orosz szankciók és karbantartási problémák

A nyugati korlátozások nem csak az orosz katonai importot érintik hátrányosan, hanem az exportot is. A kevésbé fejlett légierővel rendelkező uniós tagállamok számára komoly problémát jelenthet az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett orosz gyártók elleni exporttilalom, mert a majd 40 éves repülő eszközök karbantartása nehézkessé válhat.

A most nyilvánosságra került információk szerint a bevételkiesés pótlására és a megrendelések teljesítésére az oroszok a szankcióktól távol maradó államokban kísérelhetnek meg olyan cégeket verbuválni, amelyek puffer országokon keresztül el tudják juttatni a termékeiket a nyugati vevőkhöz formális adásvételek közbeiktatásával.

Jelen esetben a Zágráb melletti Velika Goricában működő Repülés Technikai Intézet (Zrakoplovno Tehnički Zavod, ZTZ) vezetése kísérelt meg tető alá hozni egy helikopteralkatrészek importjára irányuló üzletet egy boszniai Szerb Köztársaságban bejegyzett vállalkozás közbeiktatásával.

A tranzakcióban érintett alkatrészeket a Moszkvában található Aero Technik Service (ATS) nevű orosz cég gyártotta és szállította volna le. Az ügylet kapcsán annyi vált ismertté, hogy a kérdéses eszközök a szebb napokat megért horvát légierő matuzsálemi MI-8 típusú katonai helikoptereihez lettek volna szükségesek.

A sajtóban megjelentek alapján az orosz cég két vezetője korábban személyesen tárgyalt Horvátországban a ZTZ vezetőivel az ügyletről. A több mint egyórás megbeszélés végén a felek abban állapodtak meg, hogy az orosz cég továbbít egy listát a horvátokat érdeklő alkatrészekről, vagyis lett volna fogadó készség a horvát állami tulajdonú cég részéról.

Az elhárítók lecsaptak

A ZTZ a sajtóhírekre reagálva jelezte, hogy a találkozót az orosz fél vezetői kezdeményezték, és azon kifejezetten közölték a keleti partnerekkel, hogy amíg az uniós orosz szankciók érvényben vannak, addig nem áll módjukban semmilyen árut vásárolni Oroszországból.

Ezzel szemben a sajtóhoz eljutott információk alapján a ZTZ vezetői és az orosz cég képviselői között lefolytatott találkozón konkrét megállapodások születtek a horvát légierő számára szükséges alkatrészek leszállításáról, és azok Horvátországba való eljuttatásának módjáról.

Utóbbira jelentett volna megoldást egy puffercég alapítása a boszniai Szerb Köztársaságban, aminek az orosz eladó és a horvát vevő közé iktatása lehetővé tette volna az orosz szankciók kijátszását. Kapóra jött ugyanis, hogy a boszniai haderő is rendelkezik az érintett MI-8 típussal, így nem keltett volna feltűnést az érintett eszközök boszniai importja.

A konkrét ügyletet az hiúsította meg, hogy a két orosz üzletember horvátországi látogatása a háborús időkben felkeltette a horvát Biztonsági és Hírszerző Ügynökség (Sigurnosna i Obavještajna Agencija, SOA) munkatársainak figyelmét, akik az ügyet rutinos közszolgaként illetékességből azonnal lepasszolták a katonai elhárítással foglalkozó, hasonlóan bonyolult nevű intézménynek (Vojno Obavještajna i Sigurnosna Agencija, VOSA).

A VOSA pedig tette a dolgát, vagyis az oroszok üzleti terveiről tájékoztatták a ZTZ céget tulajdonló, állami Szerkezetátalakítási és Értékesítési Központot (Centar za Reštruktuiranje i prodaju, CERP), ami összefoglalva a horvát állami tulajdonú üzemek irányításával foglalkozik.

Az ezt követő eseményekről csak meglehetősen homályos információk kerültek nyilvánosságra. A hivatalos közlemények alapján a CERP magyarázatot követelt a ZTZ vezetőitől az oroszokkal való kapcsolatfelvételről, és megtette a szükséges lépéseket. Egyebek mellett azonban arra sem derült fény, hogy ezekután honnan lesz alkatrész a Mi-8 típusú helikopterekbe?

Nem mellékes körülmény ugyanis, hogy az alaktrészhiány miatt nyaranta problémássá válhat az erdőtüzek oltása Horvátországban, sürgős esetekben pedig a szigetek gyors megközelítése, egyiknek is, másiknak is lehetnek tragikus következményei akár a helyi lakosságra, akár a turistákra nézve. Ezért nem zárható ki, hogy nem egyéni akcióról van szó, ennek továbbgondolását azonban az olvasókra bízzuk, akár Horvátország, netalán pedig más országok vonatkozásában.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava