Connect with us

Bosznia

PUFFERORSZÁG: Az orosz szankciók kijátszása a boszniai Szerb Köztársaság közbeiktatásával

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

MIRE JÓ AZ OROSZBARÁTSÁG? Orosz szankciók és következményei
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A horvát titkosszolgálatok megakadályozták, hogy egy orosz repüléstechnikai cég szerződést kössön az orosz szankciók alá eső termékek exportjára horvát partnerével. A nemzetközi sajtóban már korábban is megjelentek hírek arról, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciók érzékenyen érintették a “muszka hadipar” egyes fejlett technológiát igénylő szegmenseit, ami bizonyára igaz, de az ilyen cikkek “piár értéke” sem lebecsülendő. Ugyanakkor az esetnek lehetnek bizonyos tanulságai más országok vonatkozásában is.

Az orosz szankciók és karbantartási problémák

A nyugati korlátozások nem csak az orosz katonai importot érintik hátrányosan, hanem az exportot is. A kevésbé fejlett légierővel rendelkező uniós tagállamok számára komoly problémát jelenthet az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett orosz gyártók elleni exporttilalom, mert a majd 40 éves repülő eszközök karbantartása nehézkessé válhat.

A most nyilvánosságra került információk szerint a bevételkiesés pótlására és a megrendelések teljesítésére az oroszok a szankcióktól távol maradó államokban kísérelhetnek meg olyan cégeket verbuválni, amelyek puffer országokon keresztül el tudják juttatni a termékeiket a nyugati vevőkhöz formális adásvételek közbeiktatásával.

Jelen esetben a Zágráb melletti Velika Goricában működő Repülés Technikai Intézet (Zrakoplovno Tehnički Zavod, ZTZ) vezetése kísérelt meg tető alá hozni egy helikopteralkatrészek importjára irányuló üzletet egy boszniai Szerb Köztársaságban bejegyzett vállalkozás közbeiktatásával.

A tranzakcióban érintett alkatrészeket a Moszkvában található Aero Technik Service (ATS) nevű orosz cég gyártotta és szállította volna le. Az ügylet kapcsán annyi vált ismertté, hogy a kérdéses eszközök a szebb napokat megért horvát légierő matuzsálemi MI-8 típusú katonai helikoptereihez lettek volna szükségesek.

A sajtóban megjelentek alapján az orosz cég két vezetője korábban személyesen tárgyalt Horvátországban a ZTZ vezetőivel az ügyletről. A több mint egyórás megbeszélés végén a felek abban állapodtak meg, hogy az orosz cég továbbít egy listát a horvátokat érdeklő alkatrészekről, vagyis lett volna fogadó készség a horvát állami tulajdonú cég részéról.

Az elhárítók lecsaptak

A ZTZ a sajtóhírekre reagálva jelezte, hogy a találkozót az orosz fél vezetői kezdeményezték, és azon kifejezetten közölték a keleti partnerekkel, hogy amíg az uniós orosz szankciók érvényben vannak, addig nem áll módjukban semmilyen árut vásárolni Oroszországból.

Ezzel szemben a sajtóhoz eljutott információk alapján a ZTZ vezetői és az orosz cég képviselői között lefolytatott találkozón konkrét megállapodások születtek a horvát légierő számára szükséges alkatrészek leszállításáról, és azok Horvátországba való eljuttatásának módjáról.

Utóbbira jelentett volna megoldást egy puffercég alapítása a boszniai Szerb Köztársaságban, aminek az orosz eladó és a horvát vevő közé iktatása lehetővé tette volna az orosz szankciók kijátszását. Kapóra jött ugyanis, hogy a boszniai haderő is rendelkezik az érintett MI-8 típussal, így nem keltett volna feltűnést az érintett eszközök boszniai importja.

A konkrét ügyletet az hiúsította meg, hogy a két orosz üzletember horvátországi látogatása a háborús időkben felkeltette a horvát Biztonsági és Hírszerző Ügynökség (Sigurnosna i Obavještajna Agencija, SOA) munkatársainak figyelmét, akik az ügyet rutinos közszolgaként illetékességből azonnal lepasszolták a katonai elhárítással foglalkozó, hasonlóan bonyolult nevű intézménynek (Vojno Obavještajna i Sigurnosna Agencija, VOSA).

A VOSA pedig tette a dolgát, vagyis az oroszok üzleti terveiről tájékoztatták a ZTZ céget tulajdonló, állami Szerkezetátalakítási és Értékesítési Központot (Centar za Reštruktuiranje i prodaju, CERP), ami összefoglalva a horvát állami tulajdonú üzemek irányításával foglalkozik.

Az ezt követő eseményekről csak meglehetősen homályos információk kerültek nyilvánosságra. A hivatalos közlemények alapján a CERP magyarázatot követelt a ZTZ vezetőitől az oroszokkal való kapcsolatfelvételről, és megtette a szükséges lépéseket. Egyebek mellett azonban arra sem derült fény, hogy ezekután honnan lesz alkatrész a Mi-8 típusú helikopterekbe?

Nem mellékes körülmény ugyanis, hogy az alaktrészhiány miatt nyaranta problémássá válhat az erdőtüzek oltása Horvátországban, sürgős esetekben pedig a szigetek gyors megközelítése, egyiknek is, másiknak is lehetnek tragikus következményei akár a helyi lakosságra, akár a turistákra nézve. Ezért nem zárható ki, hogy nem egyéni akcióról van szó, ennek továbbgondolását azonban az olvasókra bízzuk, akár Horvátország, netalán pedig más országok vonatkozásában.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bosznia

Hamis titkosszolgálati igazolványt találtak egy Szerbiában elfogott boszniai képviselőnél

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

igazolvány
Tiszteletbeli ügynökként működött a bosnyák Föderáció egyik képviselője (Forrás: Klix)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 6 perc

Salko Zildžić, a Demokratikus Akció Pártjának (Stranka Demokratske Akcije, SDA) tuzlai vezetőjét lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt vették őrizetbe a Szerbiába történő belépésekor a határőrök, a személygépjárműve átvizsgálásakor pedig felleltek egy a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavjestajna i Sigurnosna Agencija, OSA) által kibocsátott „tiszteletbeli szolgálati igazolványt”. Bár a honatya kiadatása azóta megtörtént, az eset kapcsán parlamenti vizsgálat indul a nyugat-balkáni Csodaországban.

Fegyver helyett igazolványt találtak

Annak ellenére, hogy a nyári politikai uborkaszezon után a boszniai közvélemény érdeklődésének centrumában változatlanul a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) “alkotmányos szabadságharca” áll, a korábbi napokban újfent a bosnyák konzervatívok zászlóshajójának minősülő SDA-ra terelődött a figyelem.

A párttal kapcsolatos legfrissebb botrány érintettje Salko Zildžić, a horvát-bosnyák Föderáció parlamentjének képviselője, és az SDA tuzlai alapszervezetének vezetője, akit még szeptember 19-én vettek őrizetbe a szerb határőrök a Drina szerbiai oldalán fekvő Bajina Bašta határátkelőhelyen.

Zildžić elfogása kapcsán a szerbiai hatóságok kezdetben mindössze annyit közöltek, hogy a boszniai föderációs honatya által használt személyautó átvizsgálása során egy maroklőfegyvert találtak 15 darab lőszerrel. Zildžićnek a fegyverre ugyan volt engedélye, azonban azt Szerbiába nem vihette volna magával.

igazolvány

Nem mindennapi igazolvánnyal rendelkezett Salko Zildžić, a bosnyák-horvát entitás parlamenti képviselője (Forrás: Klix)

Az užicei bíróság nem volt rest mindezek alapján elrendelni a boszniai föderációs honatya előzetes letartóztatását.

Az eset további körülményei ettől a mozzanattól kezdődően eltérő értelmezés alá esnek az érintettek részéről, annyi azonban bizonyos, hogy Zildžić előzetes letartóztatásba vételét követően a szerbiai illetékesek tüzetesebben átvizsgálták a járművét, vélhetően további fegyverek után kutatva.

Így találták meg a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavještajna i Sigurnosna Agencija, OSA) igazolványát Zildžić nevére kiállítva.

A nyugat-balkáni sajtóviszonyokat és a hivatalos szervek adatkezelési gyakorlatát jól leképezi, hogy vélhetően előbb jelent meg a nem mindennapi hír a mindig jól értesült szarajevói Klix hírportálon, mint ahogy a BIA-t vezető Aleksandar Vulint tájékoztatták volna az okmány lefoglalásáról.

Az igazolvány kapcsán a szerbiai illetékesek nem is igen tudtak mit kezdeni a helyzettel. Egyfelől azért nem, mert annak birtoklása önmagában még nem valósít meg semmilyen bűncselekményt, így legfeljebb kellemetlen kérdések hada várhatta Zildžićet emiatt a fogdában.

Másfelől pedig a dokumentumon öles betűkkel a „tiszteletbeli szolgálati igazolvány” (Počasna službena iskaznica) felirat szerepelt, ami miatt annak eredetiségével kapcsolatban komoly aggályok merülhettek fel.

Hogyan kaphatott igazolványt?

Zildžić személye kapcsán nem ismert, hogy a korábbi években bármilyen kapcsolatban állt volna az OSA-val. Sőt, az önéletrajza meglehetősen letisztult, mondhatni transzparens, mivel a 2006-ban megkezdett politikai karrierje előtt is széles körben ismert volt a boszniai nyilvánosság előtt, mint élsportoló, aki bokszolóként és cselgáncsozóként jeleskedett nemzetközi szinten.

Az OSA működését szabályozó törvény ugyan lehetőséget ad a szervezet vezetőjének, hogy diszkrecionális jogkörében eljárva, egyedi esetekben adományozzon olyan igazolványt, amin a „tiszteletbeli” jelző szerepel, azonban az N1 Bosna csatorna értesülése szerint ezt a gyakorlatot a korábbi években kizárólag a komoly szakmai teljesítményt nyújtó, nyugállományba vonulók esetében követték a szervezetnél.

Zildžić tekintetében nyugállományról és komoly szakmai teljesítményről nem lehet szó, a sportszakmai karrierje mellett azért sem, mert mindössze 42 éves.

Parlamenti vizsgálat lesz

Önmagában Zildžić elfogása és előzetes letartóztatásba vétele nem érte el a boszniai politikai ingerküszöböt, a nem mindennapi okmány fellelése azonban nagy lendületet adott az eseményeknek.

Elsőként a bosnyák konzervatívok által szerbpárti nézetei miatt évek óta támadott Aleksandar Vranješ, Belgrádba akkreditált boszniai nagykövet jelezte a sajtóban, hogy tud a fogva tartás tényéről, teendője azonban nincs, tekintettel arra, hogy Zildžić nem kért konzuli közbenjárást az ügyében.

Sabina Čudić, a liberális Naša Stranka parlamenti képviselője nyilatkozatában jelezte, hogy kezdeményezte az OSA működését felügyelő parlamenti bizottság rendkívüli ülésének összehívását az eset kapcsán. Szerinte egy vizsgálat keretében kell tisztázni, hogy a korábbi években kik és milyen okból kaptak hasonló igazolványt.

Čudić nyilatkozatára reagálva Ilija Cvitanović, a HDZ 1990 parlamenti képviselője jelezte, hogy mint az illetékes bizottság elnöke megtette a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a bizottság rendkívüli ülésére 10 napon belül sort kerítsenek. Az ülésen meghallgatják Almir Džuvót, az OSA idén tavasszal kinevezett vezetőjét, akinek válaszolni kell az igazolvány keletkezésével kapcsolatos kérdésekre.

Cvitanović bejelentése csak részben nyugtatta meg a közvéleményt, mert az eset kapcsán lényegében mindenki Osman Mehmedagić, az SDA-t vezető Bakir Izetbegovićtyal szoros kapcsolatban álló korábbi OSA-vezető érintettségét feltételezi. Mehmedagić a vele kapcsolatban megjelent híresztelésekre reagálva közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy ő adott volna utasítást a kérdéses dokumentum kiállítására.

Össze-vissza védekezik

Zildžić az ominózus igazolvány léte és eredete kapcsán az ügy kirobbanása óta több variációt ismertetett a nagyérdeművel. Még a szerbiai fogva tartása alatt ügyvédje útján azt közölte, hogy az igazolvány létezik, az azonban nem eredeti, hanem egy másolat, amit „hülyeségből készítettek neki a barátai, akikkel a Državna Bjezbednost (magyarul Állambiztonság) nevű Viber-csoportot alkotják.”

Zildžić azt is elárulta, hogy mintegy 10 fő tagja ennek a csoportnak, azonban konkrét személyeket nem nevezett meg. Ezen túlmenően arra sem akart magyarázatot adni, miért volt szüksége egy ilyen jellegű dokumentumra, és azt miért vitte magával Szerbiába.

A szeptember 27-i Szarajevóban adott sajtótájékoztatóján Zildžić egy eddig ismeretlen külső tényező vagy a józan logika hatására módosította a védekezését. A szerbiai fogságban ugyanis sem ő, sem az ügyvédje nem számolt azzal, hogy a dokumentum létének és birtoklásának elismerése miatt a boszniai ügyészség okirathamisítás és azzal visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendel el.

Így az ügyészek munkáját nehezítendő Zildžić utóbb azzal állt elő, hogy nem is volt nála a kérdéses igazolvány, az nem az övé. Ebből adódóan azt nem találhatták meg nála. A különös nevű Viber csoport létezik ugyan, azonban tagadta, hogy annak a tagjai készítették volna „hülyéskedve” a dokumentum másolatot.

Az általa csak felhajtásnak minősített ügy céljaként pedig a személye lejáratását jelölte meg, továbbá azt, hogy ismeretlen okból minél tovább Szerbiában tartsák.

Tagadta továbbá, hogy valaha használta volna az igazolványt, és perdöntő bizonyítékként arra hivatkozott, hogy az okmányon a róla készült kép régi, így az a közreműködése nélkül kellett, hogy készüljön.

A lőfegyver és a lőszerek kapcsán konzekvensen azzal a magyarázattal állt elő, hogy azok a sajátjai, amiket engedéllyel tartott magánál, csak éppen elfelejtette kivenni az autójából, amikor Szerbiába indult. Azt pedig nem tartotta kommentárra érdemesnek, hogy milyen indokok miatt tartott a személygépjárművében egy lőfegyvert honatyai minőségben.

Megegyezett a szerbekkel

Zildžić kiadatására szeptember 25-én került sor. Ezt megelőzően a lőfegyver és a lőszerek jogosulatlan határon való átvitele miatt az užicei ügyészség gyorsított eljárásban megegyezést kötött vele.

Ennek keretében Zildžić elismerte bűnösségét, és elfogadta az egy éves szabadságvesztést azzal, hogy kiadják Bosznia-Hercegovinának a büntetés végrehajtása végett.

Utóbbi amiatt volt fontos számára, mert a szabadságvesztést meglehetősen szerényen osztó boszniai büntetőjog keretében lehetősége nyílik a jövőben a szerbiai büntetést, mint rövid időtartalmú szabadságvesztést pénzbírsággal megváltani, így a 365 nap szabadságvesztés helyett 365.000 konvertibilis márka, vagyis megközelítőleg 72 millió forint kifizetése ellenében mentesül a szabadságvesztés végrehajtása alól.

Már csak azt kell tisztáznia a parlamenti bizottság és az ügyészség felé az eddigieknél hihetőbb módon, hogy miként került az arcképe egy olyan okmányra, ami a Klix portál által megkérdezett szakértők szerint teljesen egyezik az OSA által kiadott igazolvánnyal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava