Connect with us

Horvátország

LOVAK KÖZÖTT A GYEPLŐ: A horvát titkosszolgálatok (SOA, VSOA) irányelvek nélkül működnek

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Nem éppen gyümölcsöző a kapcsolat a titkosszolgálatok esetében sem SOA
HÁTAT FORDÍTANAK: Nem éppen gyümölcsöző a kapcsolat a titkosszolgálatok esetében sem a horvát elnök és a horvát kormányfő között (Illusztráció)
Olvasási idő: 4 perc

következményei annak, hogy Horvátországban nem működik a kohabitáció. Az egyik ilyen következmény, hogy a 2023-as évet irányelvek nélkül kezdte meg a horvát polgári titkosszolgálat, vagyis a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség, ismertebb nevén a SOA (Sigurnosno–obavještajna agencija) és a hadseregnél működő kisöccse, esetleg nagybátyja, a VSOA (Vojna sigurnosno-obavještajna agencija). Ennek az az oka, hogy a nagy utálkozás közepette nem ült le tárgyalni egymással a két legmagasabb közjogi méltóság, az elnök és a miniszterelnök, ezért a kérdések egy része nehezebben oldódik meg, vagy jobb időkre halasztódik. Körülbelül erről ír legújabb (január 3-i) számában a fiumei (Rijeka) Novi list is, amelynek a cikke alapul szolgált az alábbi okfejtéshez, de a következtetések nem feltétlenül azonosak, különösen vonatkozik ez a végső konklúzióra.

Közösen szegnek törvényt

A horvát alkotmány azt feltételezi, hogy az elnök és a miniszterelnök mindig közös nevezőre jut, mára azonban világossá vált, hogy ennek nem feltétlenül kell így lennie, amit az is bizonyít, hogy 2023-ra nem kerültek megfogalmazásra irányelvek a titkosszolgálatok számára.

A biztonsági-hírszerző ügynökségek általában nem működnek irányelvek nélkül, a horvátok azonban most kísérletet tesznek arra, hogy bizonyítsák ennek az ellenkezőjét, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Zoran Milanović és az Andrej Plenković közötti folyamatos konfliktusok miatt 2022 folyamán nem hívták össze a Nemzetbiztonsági Tanácsot, amely az idei évre így értelemszerűen irányelveket sem tudott meghatározni.

A horvát titkosszolgálat, a SOA logója

A horvát titkosszolgálat, a SOA logója

Ez annak ellenére nem történt meg, hogy a horvát titkosszolgálatokról szóló törvény alapján a testületnek ez kötelessége lett volna, amiből következik az az észrevétel, hogy az egymásra acsarkodó két vezető közösen szegett törvényt.

Persze, ebből nem akarunk drámát csinálni, a SOA és katonai kisöccse/nagybátyja, a VSOA egyelőre működik anélkül is, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács irányt mutatott volna.

Persze, ezért is lehet egymásra mutogatni, Milanović, a BALK-on gyakran Zoki Bond, erre a maga sajátos módján hívta fel a figyelmet, a felelősséget természetesen a másik félre hárítva.

Milanović nemrégiben arra emlékeztetett, hogy tavaly többször is sikertelenül kezdeményezte a Nemzetbiztonsági Tanács ülését, miután Plenković miniszterelnök ebbe nem egyezett bele, így a tanács még a formális jogi kötelezettségek teljesítésére sem ült össze.

A helyzet természetesen nem ennyire egyszerű, miután Zoki Bond állítása szerint Plenković miniszterelnök felajánlotta, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács telefonos ülést tartson, amihez viszont Milanović nem járult hozzá.

Mellékesen szólva elég bizarr ötlet, hogy nemzetbiztonsági kérdésekről telefonos ülésen tárgyaljanak, ami még járvány idején sem éppen indokolt, de miután annyira „beteges az ellentét” a két vezető között, hogy az már szinte ragályos, így a két vezető egy légtérben nem fér meg egymással, ebből pedig, némi túlzással szólva, akár nemzetbiztonsági problémák is adódhatnak.

A SOA-ban dolgozóknak számára meg kell határoznia az irányt, amerre haladniuk kell. A demokratikusan megválasztott hatóságok irányítása alatt kell állniuk, az pedig én vagyok és a kormány

– jelentette ki a maga „karakteres módján” Milanović, aki szerint ellenkező esetben a titkosszolgálatok „magántulajdonná” válnak.

Új helyzet van a titkosszolgálatokat illetően

Ez persze, ismét csak túlzás, mert a horvát, és általában a titkosszolgálatok munkáját nem csak a kormányzati szervek határozzák meg, hanem az alkotmány és a törvények, esetleg egyéb előírások is, ezért újabb túlzásba esve lehet arra is hivatkozni, hogy semmi sem történik, ha a SOA és a VSOA nem kap iránymutatást a Nemzetbiztonsági Tanácstól.

Ezek után lehetne azt hinni, hogy Nemzetbiztonsági Tanácsra egyáltalán nincs szükség Horvátországban, de ez természetesen még akkor sincs így, hogy ha a két közjogi méltóságnak együttes erővel sikerült ugyan egy időre hibernálnia a testületet.

Horvát szakértők szerint minden bizonnyal jobb lenne, ha a SOA és a VSOA rendelkezne irányelvekkel a 2023-as esztendőre, merthogy Horvátország január 1-jével csatlakozott a schengeni övezethez, ami egyértelműen új kihívás, és új feladatok elé állítja a szolgáltatásokat.

A horvát titkosszolgálat, a SOA székháza

A horvát titkosszolgálat, a SOA székháza (Screenshot)

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy az éves irányelvek kiadására vonatkozó tétel hiába került bele a törvénybe, de nem érdemes fellapozni a horvát alkotmányt sem, mert az érdeklődő abban sem talál egyértelmű megfogalmazásokat a titkosszolgálatokkal kapcsolatban, merthogy a titkosszolgálatok körül már akkor is voltak vitás kérdések, amikor Milanović és Plenković még a láthatáron sem volt.

Ezért már felmerült, hogy az is, hogy a kialakult helyzet orvoslása érdekében módosítsák az alkotmányt, és máshogyan rendezzék a titkosszolgálatokkal kapcsolatos kérdéseket, de eléggé életidegennek tűnik, hogy a jelenlegi antagonizmusok közepette az alkotmánymódosításának bármilyen realitása lenne.

Ráadásul szinte megmosolyogandó lenne, ha a sikertelen kohabitáció, vagyis a miniszterelnök és az államfő közötti rossz viszony miatt, alkotmánymódosítást hajtanának végre, mert hasonló helyzetek a későbbiek során is adódhatnak, és nem lehet folyamatosam módosítgatni az alkotmányt, bár a két közjogi méltóság között között kialakult rossz viszony más téren, például a nagykövetek kinevezése esetében is érezteti hatását.

A rossz együttlétből származó problémák jó része általában válással oldódik, ebben az estben azonban ez nyilván fel sem merül, merthogy azt feltételezni eléggé botorság lenne, hogy a két közjogi méltóság közül bármelyik is önszántából távozzon, ezért meg kell várni a következő választásokat, hogy a szavazók mondják ki az ítéletüket, vonatkozzon az az együttélés fenntartására vagy a szükségszerűnek tűnő válásra.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Horvátország

Nyugaton is tudnak lopni, miközben egy horvát rendőr sz@rik a főnökére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvát rendőr
Biztonság és bizalom, ez a horvát rendőrség jelszava, de vannak, akik tesznek rá (Forrás: Kalesijska)
Olvasási idő: 3 perc

Annak idején, a kilencvenes években Kelet-Európában szinte mindenkinek a legkülönfélébb illúziói voltak a tükrös palota módjára villogó Nyugatról. Aztán ez idővel elmúlt, bár még mindig szép számmal akadnak olyanok akik úgy hiszik, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Lajtán túl keresendő. Legtovább az a tévképzet tartotta fenn magát, hogy Nyugaton nincs korrupció, illetve hogy az urak nem lopnak. Ahogy azt Jánisz Varufákisz (extrabaloldali) görög expénzügyminiszter magyarázta meg ezt a nemrégiben, tényleg van különbség a Délen, meg Keleten folyó, és a fejlett országokban zajló csirkefogás között: a mienk egyszerű, alacsony értelmi szintű lopás, míg a nyugati ipari szintű, néha Nobel-díjas elméket megszégyenítő tiltott nyerészkedés. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem buknak le.

Komplikált nemzetközi vállalkozás

Így az Európai Ügyészség minap adott hírt arról, hogy az olasz rendőrség Parma, Potenza és Salerno városában végzett házkutatást, minek eredményeképpen – a zárolt bankszámlákkal egyetemben – 149 millió eurót koboztak el.

A vagyoni eszközök befagyasztását elrendelő határozatot egy pármai vizsgálóbíró hozta az Európai Ügyészség kérésére az üzemanyag-kereskedelemben részt vevő öt személlyel és két vállalattal szemben.

Ugyanakkor szintén az Európai Ügyészség kezdeményezésére három olasz állampolgár ellen indítottak eljárást, akik ügyleteiket Miamiból, Dubaiból és Salernoból irányítják.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, az alapötlet az volt, hogy Szlovéniában és Horvátországban vásárolt üzemanyagot csempésztek Olaszországba, ahol ezt ÁFA nélkül, nyomott áron értékesítették a benzinkutakon.

Az árut az egyik olasz állampolgár tulajdonában lévő horvát cég teherautóival szállították, és egyelőre úgy néz ki, hogy sem a szlovén, sem a horvát oldalon nem volt senki sem beavatva a dologba.

horvát rendőr

A rendőrségi akció nem nélkülözte a filmszerű jeleneteket, mert a házkutatások során a padlóba épített kazettákban több millió euró készpénzt találtak.

A varoufákiszi ipari szintre utal az is, hogy ez tulajdonképpen az olasz igazságszolgáltatási szervek által 2019-ben lefolytatott eljárás következő fejezete, amelynek során egy pármai székhelyű cégnél végzett kutatás során 1,5 millió euró készpénzt koboztak el.

A becslések szerint az olasz adóhivatalt 92 millió euróval károsították meg.

Nem sok változott két évezred alatt

Egyik kedvenc témám, hogy az ember keveset, vagy semmit sem változott az ókor, de valószínűleg a történelem elejének ködébe vesző korok óta sem.

A kvázi modern ember szinte semmiben sem különbözik a római birodalom polgáraitól, és erre egy tavaly, a northumberlandi Hexam városka közelében fekvő, ókori Vindolanda maradványait feltáró ásatások is rávilágítottak.

Az ásatások során ugyanis egy olyan követ találtak, amelybe akkurátusan egy pénisz volt belevésve, a következő szöveg kíséretében: „Secundinus cacator”.

Hogy ki volt a sz@ros Secundinus, teljesen mellékes, az üzenet nem sokban különbözik a mi városaink falaira felfújt firkáktól. Pláne, az indulat nem, ami arra késztet bennünket, hogy ország-világ színe előtt pocskondiázzuk embertársainkat.

Horvát rendőr

Visszakanyarodva a rendőrségi témákra, tegnap egy zágrábi rendőr ősi megnyilvánulásáról adott hírt a horvát média.

A Zágráb központjában elhelyezkedő Bauer-utcai rendőrkapitányságon egy főnökével nyilván roppant elégedetlen horvát rendőr a nagy dolgát a főnök irodájának kellős közepén végezte el, nyomatékosítva tiltakozását egy ütve fúróval, amivel a falakat lyuggatta ki.

A rendőr kilétét titok fedi, csak annyit tudunk, hogy garázdaság, hivatali ez-az megsértése miatt fegyelmi eljárás folyik ellene, viszont tudjuk, hogy a modern kori Secundinust, azaz a főnököt Joso Žugajnak hívják.

Hogy min különböztek össze az anonim rendőrrel, nem tudjuk, de biztos érdekes dolog lehetett. Ismerve némiképpen az embernek nevezett kétlábú emlősöket, csak két dologról lehet szó: vagy pénz, vagy nőügy van a dolog hátterében.

Apró piszkoskodás igazán nem szokta annyira kihozni az embert a sodrából, hogy lesz@rja a főnök irodáját, illetve a tehetetlen agresszió jeleként összefurkálja annak falait.

A rendőrségi közlemény szerint a szóban forgó rendőrt a közrend és a béke megsértése, azaz arcátlan viselkedés és a felettesének megsértése miatt büntették meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrt a zágrábi rendőrkapitányság vezetőjének döntése alapján a fegyelmi eljárás végéig ideiglenesen felmentik a szolgálatból

– közölték rendőri lakónikussággal.

Ha jobban belegondolok, még mindig jobb, mintha egy kilónyi robbanóanyaggal pakolta volna meg a „hatalom székhelyét”. A bűztől még senki nem halt meg, ezt minden katonaviselt ember tudja.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: