Connect with us

Bosznia

MÉG NEM LÉP KÖZBE: A boszniai főmegbízott nem kívánja használni a bonni felhatalmazásokat a feltételezett választási csalásokat illetően

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Christian Schmidt, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője kijelentette, hogy beszélt a szerbiai államfővel Bosznia-Hercegovina területi integritásáról és a boszniai Szerb Köztársaság politikusainak nyilatkozatairól, amelyek a bosznia-hercegovinai szerb entitás autonómiájával kapcsolatosak. Ennek alapján arra a következtetésre jutott, hogy Aleksandar Vučić egészen más álláspontot képvisel, mint Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai államelnökség távozó szerb tagja.

– Dodik és (Vlagyimir) Putyin orosz elnök hasonlóan gondolkodik

– nyilatkozta Schmidt a szarajevói Face televíziónak adott interjúban, amelyben elmondta, hogy éppen most beszélt Vučićtyal.

A főmegbízott szerint Bosznia-Hercegovinában vannak aggodalmak a hivatalos Moszkva befolyása miatt, ami annak a kérdését is felveti, hogy “milyen irányba induljanak el az európai integráció és biztonság terén”, de ezt bővebben nem volt hajlandó taglalni, mert beszélgetőtársai közül többen is azt kérték, hogy ne hozzon nyilvánosságra minden részletet. A főmegbízott itt arra is kitért, hogy Bosznia-Hercegovina esetében figyelembe kell venni Szerbia, Horvátország és Törökország álláspontját is, és optimistának mutatkozott abban a kérdésben, hogy “értelmes irányba” fejlődnek a dolgok.

A boszniai főmegbízott hozzátette, hogy hamarosan intézkedések várhatók azzal az állami tulajdonnal kapcsolatban, amely a boszniai Szerb Köztársasághoz (Republika Srpska, RS) köthető, merthogy az RS is része az uniós integrációnak.

– Azt javaslom Dodiknak, hogy viselkedjen úgy, mint abban az időben, amikor intenzíven együttműködtünk

– jegyezte meg Schmidt, és hozzátette, hogy még nem tudni, mi lesz a választási eredmény a Szerb Köztársaságban: ez “enyhe utalás” volt arra, hogy az ellenzék választási csalással vádolja Dodikot, aki az entitás elnöki pozíciójáért szállt ringbe.

– Visszafogott vagyok, mert teljes mértékben megbízom a Központi Választási Bizottság függetlenségében. Nincs szükségem arra, hogy éljek a bonni felhatalmazásokkal a választási csalással kapcsolatban

– tette hozzá Schmidt, aki azonban úgy fogalmazott, hogy kimondottan aggódik a boszniai Szerb Köztársaságban lezajlott választások miatt, ezért arra ösztökélte Jelena Trivić ellenzéki jelöltet és másokat is, hogy követeljék a szavazatok újraszámlálását.

A boszniai főmegbízott kitért arra is, hogy a horvátok államalkotó nemzetnek tekintik magukat, és “majdhogynem allergiásak” arra, ha valaki kisebbségnek tekinti őket. Schmidt ugyanakkor nem tartotta jó ötletnek, hogy a horvátok – a szerbekhez hasonlóan – különálló köztársaságot alkossanak.

– Nem engedhetjük meg, hogy a bosnyák-horvát Föderáció bármilyen módon felosztásra kerüljön. Azok, akik harmadik entitásról beszélnek, nem kaphatnak semmilyen támogatást

– jelentette ki igencsak határozottan Schmidt, amire a riporter megjegyezte, hogy a jelek szerint őt csak a Föderáció esetében tekintik főmegbízottnak, a Szerb Köztársaság vonatkozásában nem, miközben Milorad Dodik már-már sértegeti és kineveti, amire a Dodik által egy alkalommal “jó embernek” titulált főmegbízott úgy fogalmazott, hogy “az nevet igazán, aki utoljára nevet”.

Christian Schmidtnek vannak ugyan kifogásai a daytoni szerződéssel kapcsolatban, amely véleménye szerint túlzottan a nemzeti, és nem a polgári vonatkozásokra koncentrál, és nem tartalmaz bizonyos polgári jogokat, ugyanakkor nem híve annak, hogy egy újabb légibázison (Wright- Patterson) egy Dayton 2 megállapodás szülessen.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava