Connect with us

Horvátország

FASIZMUSOKKAL KÖRBEVÉVE? Horvátország és a három és fél kismalac, avagy Orbán megvette Horvátországot kilóra
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A három mini fasizmus
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az általános “globlib jajveszékelés” közepette, ami a jobboldal olaszországi választási győzelmét követte, és követi még ma is, a horvát 24 óra hírportál heti magazinja, az Express igencsak szembeötlő címoldalán Aleksandar Vučić, Giorgia Meloni és Orbán Viktor “hitlerizált” fasizmust idéző képét hozza, nemzeti színekben pompázó “piktorbajússzal” kidekorálva. A cím nem kevésbbé “szenzációs”: Vučić, Orbán és Meloni. Három neofasiszta veszély a horvát határokon*. A csillag még egy odabiggyesztett félmondatra utal – horvátellenes hisztéria Bosznia- Hercegovinában, ami még nem a bosnyák Demokratikus Akciópárt (SDA) fasizmusa, de már nem messze jár tőle.

Rosszabbat vártam

A szóban forgó cikk Boris Rašeta “billentyűzetéből kiindulva” vette górcső alá a szomszédos országokat, ám miután figyelmesen végigolvastam, arra a következtetésre kellett jutnom, hogy a szerző, a fasizmussal való dobálózáson/handabandázáson kívül, racionálisan igyekezett végigkövetni a helyzetet, és feltárni a jelenlegi viszonyokat.

Így Melonival kapcsolatban időrendbe foglalja a jobboldali olasz politikus Horvátországgal kapcsolatos nyilatkozatait, amelyek között szerepelt anno az is, hogy Isztria és Dalmácia nagyobbik fele tulajdonképpen olasz terület, ám a szerző volt annyira becsületes, és elmagyarázta, hogy a jövőbeli miniszterelnök asszony álláspontja azóta változott.

Így Olaszországgal kapcsolatosan arra a végkövetkeztetésre jut, hogy amennyiben valamilyen gond lesz, az kizárólag a 2015-ben vállalt, és még mindig teljesítetlen horvát kötelezettség körül lehet, Horvátország ugyanis még mindig nem fizette ki a mintegy 35 millió dolláros kártérítést a titoista partizánok elől menekülő tengerparti olaszok (essulok) számára.

Szóval, területi követelés nem lesz olasz részről, és a szerző szerint ez igaz Magyarországra nézve is.

Magyarországgal kapcsolatban Rašetának az a véleménye, hogy Orbánnak nincs szüksége területekre, mivel megvette Horvátországot “kilóra”. Először az INÁ-t vásárolta fel a MOL, s most úgy tűnik, hogy a Fortenova is magyar kézre kerül.

Rašeta véleménye szerint “az INÁ-val és a Fortenovával a portfóliójában, Orbánnak több szuverenitása van Horvátországban, mint Szent István koronájának volt.” Ezen véleményét azzal támasztotta alá, hogy a horvát kormányok, mint látjuk, “nem szegülnek ellen a magyaroknak”.

Megjuhászkodott szerbek

Rašeta szerint Aleksandar Vučić szerb elnöknek nincsenek területi követelései Horvátországgal szemben, ilyen irányú vágyai Koszovóval szemben vannak, miközben szinte már betegesen hasonlítgatja össze Szerbiát és Horvátországot.

Az állandó jellegű hasonlítgatás közepette azonban rendre történelmi sérelmeket elevenít fel, különös tekintettel a jasenovaci haláltáborra, illetve a Vihar-hadműveletben életüket veszítő szerb gyermekekre.

A szerb mesterkedések Horvátországot meglehetősen hidegen hagyják, ám fennáll annak veszélye, hogy a szomszédból terjesztett gyűlölködés a horvát szélsőjobb felemelkedésének “műtrágyájává” válik.

Vučićtyal kapcsolatban a szerző egy ügyes megjegyzést is tesz, azt hozza fel ugyanis, hogy mit tenne a szerb elnök – amennyiben valamilyen csoda folytán Szerbia visszaszerezné Koszovót – a “hazatérő” 1,6 millió albán választópolgárral, akik az ország második, de lehet hogy első számú politikai erejévé válnának? Hogy nézne ki vajon a Vučić- Kurti kormány?

Megvadult bosnyákok

A bosnyákokkal kapcsolatban Rašeta azon az állásponton van, hogy bár a bosnyák Demokratikus Akciópárt nem posztfasiszta, nem lehetne őket ghandista erényekkel bíró baloldalinak sem nevezni.

Ők a bosznia-hercegovinai horvátokat “felesleges sallangnak” tartják, és ezért helyettesítik be Komšićhoz hasonló emberekkel.

Az utóbbi időben erőre kapó háborús retorika, valamint azok a nyilatkozatok, hogy csak egy nemzet őrködik Bosznia- Hercegovina államként való fennmaradása felett, mindenesetre aggodalmat keltenek, attól függetlenül, hogy az SDA-nak sincsenek területi követelései Horvátországgal szemben.

Van veszély, vagy nincs veszély?

Miután a szerző ilyképpen körbe járta a Horvát Köztársaságra leselkedő veszélyeket, és arra a következtetésre jutott, hogy konkrét veszély tulajdonképpen nincs, “posztfasizmus” ide vagy oda, valamilyen veszélyt azonban kellett találnia, mert nem azért fizetik, hogy megnyugtassa az olvasókat.

Így hát megállapította: a veszély abban rejlik, hogy a környéken izmosodnak a “szélsőjobboldali erők”, és kérdés, hogy a horvát jobbközép kormány meddig képes ellenállni a feltámadó fergetegnek.

Ez természetesen retorikai felvetés, a Plenković-kormány ugyanis egyrészt nagyon keményen kezében tartja a hatalmat, másrészt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), ha külső megnyilvánulásaiban nem is, de lényegében nem sokban különbözik a FIDESZ-től, vagy a lengyel Jog és Igazságosság Pártjától (PiS).

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 nap telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékRosszabbat vártamMegjuhászkodott szerbekMegvadult bosnyákokVan veszély, vagy nincs veszély? A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6 Átlag: 5] Hallgasd meg...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava