Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szlovénia

SZLOVÉN KERÍTÉS: Bizalmatlansági eljárás a kerítés eltávolítása miatt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bobnar grims
A cikk meghallgatása

Több mint száz, Szlovéniában nemzetközi védelemért folyamodó migráns próbált meg vonaton Olaszországba jutni – közölték szerdán a szlovén hatóságok. Közben a Janez Janša volt miniszterelnök vezette ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Tatjana Bobnar belügyminiszter ellen a migráció szlovéniai növekedése miatt.

A koperi rendőrséget kedden este értesítették arról, hogy nagyszámú külföldi utazik vonattal Ljubljanából Olaszországba. A hatóságok este fél nyolckor a divacai pályaudvaron átvizsgálták a vonatot, és megállapították, hogy több mint száz külföldi tartózkodik rajta, akik elhagyták a ljubljanai és logateci menekültközpontot.

A vonaton 103 személy utazott: 38 Afganisztánból, 25 Indiából, 12 Burundiból, 13 Nepálból, öt Pakisztánból, három Kubából, kettő-kettő Kongóból és Kamerunból, valamint egy-egy Bangladesből, Ghánából és Guineából – közölte szerdán a koperi rendőrség. A külföldi állampolgárokat illegális határátlépés miatt őrizetbe vették.

Közben a Janez Janša volt miniszterelnök vezette ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Tatjana Bobnar belügyminiszter ellen a migráció szlovéniai növekedése miatt. Az SDS kötelességszegéssel, a nyilvánosság félrevezetésével, a törvények következetlen végrehajtásával és önkényes viselkedéssel vádolja a tárcavezetőt.

Branko Grims, az SDS parlamenti képviselője sajtótájékoztatóján elmondta: az indítvány benyújtásának oka a horvát-szlovén határon húzódó kerítés eltávolítása volt.

A politikus szerint Bobnar több dologgal félrevezette a közvéleményt: például azzal, hogy a menekülteket egyenrangúnak tekinti a migránsokkal. Grims úgy vélte, hogy a kerítés eltávolítása biztonsági és politikai következményekkel járt.

Augusztus végéig több határsértéssel foglalkozott a rendőrség, mint tavaly egész évben – mondta Grims, hozzátéve, hogy várhatóan a négyszeresére emelkedik a nemzetközi védelem iránti kérelmek száma is.

– Szlovénia az illegális migránsok célországává válik

– fogalmazott a képviselő, rámutatva, hogy Bobnar migránsintegrációs politikája a multikulturalizmuson alapul, amit az SDS ellenez.

Az ellenzéki párt azzal is vádolja belügyminisztert, hogy a kerítés lebontása előtt nem tett eleget a szakvélemények elkészítésére vonatkozó kötelezettségének, a kerítés eltávolítását mindössze néhány határ menti polgármester támogatta.

Bobnar közleményben reagált az SDS lépésére. Mint írta, nem tart a bizalmatlansági indítványtól, amelyben szerinte “szolidaritással, valamint az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartásával” vádolják.

– Ha becsületesen és törvényesen dolgozol, jó lelkiismerettel bárkivel szembenézhetsz, és döntéseidet bármikor ésszerű érvekkel megvédheted

– írta válaszában a belügyminiszter.

A Robert Golob baloldali kormány júniusban jelentette be, hogy az év végéig teljesen eltávolítja a kerítést Horvátországgal közös határáról. A szlovén közszolgálati televízió (RTV) legutóbbi riportja szerint azonban a kerítés lebontása lassabban halad a tervezettnél, eddig mindössze négy kilométert távolítottak el.

Szlovénia még 2015-ben 176 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített a migrációs hullám miatt Horvátországgal közös, mintegy 670 kilométeres határán. Ezt később fokozatosan panelkerítésre cserélték, valamint bővítették. Jelenleg 51 kilométer pengés drótkerítés és 143 kilométer panelkerítés húzódik a közös határszakaszon.

– Szlovéniában az év első nyolc hónapjában 11 409 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, 93 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában, és nőtt a nemzetközi védelemért folyamodók száma is

– közölte hétfőn a szlovén belügyminisztérium.

A feltartóztatott illegális bevándorlók mintegy 90 százaléka kért védelmet Szlovéniában. Többségük azonban még a menekültügyi eljárás vége előtt elhagyja az országot.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Bosznia- Hercegovinába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan Nyugat- Európába szeretnének eljutni.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava