Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szlovénia

SZLOVÉN KERÍTÉS: Bizalmatlansági eljárás a kerítés eltávolítása miatt

bobnar grims
MIGRÁCIÓ: A kerítés lebontása miatt ment neki a volt kormányerő a belügyminiszternek
Olvasási idő: 2 perc

Több mint száz, Szlovéniában nemzetközi védelemért folyamodó migráns próbált meg vonaton Olaszországba jutni – közölték szerdán a szlovén hatóságok. Közben a Janez Janša volt miniszterelnök vezette ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Tatjana Bobnar belügyminiszter ellen a migráció szlovéniai növekedése miatt.

A koperi rendőrséget kedden este értesítették arról, hogy nagyszámú külföldi utazik vonattal Ljubljanából Olaszországba. A hatóságok este fél nyolckor a divacai pályaudvaron átvizsgálták a vonatot, és megállapították, hogy több mint száz külföldi tartózkodik rajta, akik elhagyták a ljubljanai és logateci menekültközpontot.

A vonaton 103 személy utazott: 38 Afganisztánból, 25 Indiából, 12 Burundiból, 13 Nepálból, öt Pakisztánból, három Kubából, kettő-kettő Kongóból és Kamerunból, valamint egy-egy Bangladesből, Ghánából és Guineából – közölte szerdán a koperi rendőrség. A külföldi állampolgárokat illegális határátlépés miatt őrizetbe vették.

Közben a Janez Janša volt miniszterelnök vezette ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Tatjana Bobnar belügyminiszter ellen a migráció szlovéniai növekedése miatt. Az SDS kötelességszegéssel, a nyilvánosság félrevezetésével, a törvények következetlen végrehajtásával és önkényes viselkedéssel vádolja a tárcavezetőt.

Branko Grims, az SDS parlamenti képviselője sajtótájékoztatóján elmondta: az indítvány benyújtásának oka a horvát-szlovén határon húzódó kerítés eltávolítása volt.

A politikus szerint Bobnar több dologgal félrevezette a közvéleményt: például azzal, hogy a menekülteket egyenrangúnak tekinti a migránsokkal. Grims úgy vélte, hogy a kerítés eltávolítása biztonsági és politikai következményekkel járt.

Augusztus végéig több határsértéssel foglalkozott a rendőrség, mint tavaly egész évben – mondta Grims, hozzátéve, hogy várhatóan a négyszeresére emelkedik a nemzetközi védelem iránti kérelmek száma is.

Szlovénia az illegális migránsok célországává válik

– fogalmazott a képviselő, rámutatva, hogy Bobnar migránsintegrációs politikája a multikulturalizmuson alapul, amit az SDS ellenez.kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az ellenzéki párt azzal is vádolja belügyminisztert, hogy a kerítés lebontása előtt nem tett eleget a szakvélemények elkészítésére vonatkozó kötelezettségének, a kerítés eltávolítását mindössze néhány határ menti polgármester támogatta.

Bobnar közleményben reagált az SDS lépésére. Mint írta, nem tart a bizalmatlansági indítványtól, amelyben szerinte “szolidaritással, valamint az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartásával” vádolják.

Ha becsületesen és törvényesen dolgozol, jó lelkiismerettel bárkivel szembenézhetsz, és döntéseidet bármikor ésszerű érvekkel megvédheted

– írta válaszában a belügyminiszter.

A Robert Golob baloldali kormány júniusban jelentette be, hogy az év végéig teljesen eltávolítja a kerítést Horvátországgal közös határáról. A szlovén közszolgálati televízió (RTV) legutóbbi riportja szerint azonban a kerítés lebontása lassabban halad a tervezettnél, eddig mindössze négy kilométert távolítottak el.

Szlovénia még 2015-ben 176 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített a migrációs hullám miatt Horvátországgal közös, mintegy 670 kilométeres határán. Ezt később fokozatosan panelkerítésre cserélték, valamint bővítették. Jelenleg 51 kilométer pengés drótkerítés és 143 kilométer panelkerítés húzódik a közös határszakaszon.


Szlovéniában az év első nyolc hónapjában 11 409 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, 93 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában, és nőtt a nemzetközi védelemért folyamodók száma is

– közölte hétfőn a szlovén belügyminisztérium.

A feltartóztatott illegális bevándorlók mintegy 90 százaléka kért védelmet Szlovéniában. Többségük azonban még a menekültügyi eljárás vége előtt elhagyja az országot.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Bosznia-Hercegovinába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába szeretnének eljutni.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: