Connect with us

Horvátország

DIAGNÓZIS: Zavaros idők messiásai

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Köztudott, hogy turbulens időkben a legfurcsább figurák bukkannak felszínre. Könyvégetők, vallási fanatikusok, tv-prédikátorok, szektavezetők, legkülönbözőbb profilú führer-wannabee-k. A veszélyeztetettség érzése, a nyájösztön, a változással szembeni értetlenség és tehetetlenségérzet, mind kedvező táptalajt szolgáltat a pszichiátriai diagnózissal rendelkező, vagy csak túltengő feltűnési viszketegségben szenvedő egyének számára. Az ellenük való fellépés – mármint, ha áthágnak bizonyos határt -, mindig érzékeny dolog, mert sosem tudni, hogy a közvélemény egyszerűen túlteszi rajta magát, vagy mártírfigurát vél felfedezni. Ez utóbbi esetben már komoly gondok adódhatnak, különösen a mai világban, ahol olyan sikeresen hergelik egymást az emberek a közösségi médiában.

Marko Francišković, az Úr közgazdásza

A fent nevezett Francišković a koronavírus járvány idején bevezetett intézkedések elleni tüntetéseken nyert némi teret, amikor Zágrábban és Šibenikben megtartott tüntetéseken harcra szólította fel híveit.

A derék Márk nem volt teljesen ismeretlen figura, 2006-ban ugyanis nem kis megbotránkozást váltott ki ˮA nemzeti fennmaradás programjaˮ című írása. Ebben a szövegben Francišković támogatja a “krisztuscentrikus gazdaság” létrehozását, és “munkatáborok megnyitását az árulók, rablók és minden más elkövető” számára, akik elképzelései szerint “le kell, hogy róják adósságukat a nemzetnek”.

A tanulmány első oldalán Francišković ezt írja:

– A nemzeti túlélés programja a hatalomátvétel utáni időszakra utal, valamint a cselekvés módjára és formájára, amíg az áruló zsidó-szabadkőműves és tolvaj klikk megdöntése nem következik be.

Francišković magát “publicistának, esszéistának, közgazdásznak” illetve “antiglobalista és euroszkeptikus politikai aktivistának” tartja.

2013-ban Ranko Ostojić szociáldemokrata politikust, akkori belügyminisztert, a háborúból megmaradt fegyverekkel fenyegette meg, aminek következtében nyolc hónapra ítélték, amit egy pszichiátriai intézetben kellett letöltenie, ott tartózkodásának első hat hónapjára kényszerkezelést is “felírtak neki”.

A rendőrség átkutatta Francišković lakását, ahol valódi fegyverarzenált találtak: két puskát, két aknát, két kézigránátot és rengeteg lőszert.

Azt állította, hogy diagnózisát meghamisították, és miután elhagyta a kezelést, áttért az iszlámra, és 2019-ben kiadott egy könyvet Horvát dzsihád címmel, amelyben az iszlám törvényhozás, a saría horvátországi bevezetését szorgalmazta. Úgy tűnik azonban, hogy időközben az iszlámban is sikerült csalódnia, mert erről a továbbiakban kevés szó esik.

Francišković terrorizmusra való felbújtatás vádjával került vizsgálati fogságba, de az ellene felhozott vádakat pénteken sem erősítette meg a bíróság. Ügyvédje, Zvonimir Hodak “minden alapot nélkülöző esetnek” nyilvánította a bírósági eljárást, mivel szerinte az ügyészség nem rendelkezik semmilyen konkrét bizonyítékkal Francišković ellen.

A zágrábi Megyei Bíróság előtt híveinek egy kisebb, 50-80 fős csoportja tüntetett, akik közül 5-öt letartóztattak, mert könnygázt és hideg fegyvert találtak náluk.

A radikalizálódás árnyéka

Az egész Francišković-eset nyilván nem váltana ki nagyobb érdeklődést – az embereknek van más baja is éppen elég -, de a kormány nem tudja nyugodt lelkiismerettel átadni a feledésnek az ügyet.

Ennek oka elsősorban a kormányépület elleni támadás, amelyet két évvel ezelőtt egy kiskorú személy hajtott végre. Nem segíti az sem a lenyugvást, hogy a múlt heti kormányellenes tüntetések során a kormánypárt székháza előtt, egy szintén kiskorú személynél pár Molotov-koktélt, kést és improvizált szöges buzogányt találtak.

Tudomásom szerint Horvátországban nincs szó semmilyen számottevő szervezkedésről, a Facebookon folyó szájhősködésen kívül, amit árgus szemekkel figyel, úgy a belügy, mint a titkosszolgálat, ahogy a mondás/közhely tartja: jobb félni, mint áldozattá válni.

Az országban még mindig nagy bőséggel fordul elő fegyver és hadianyag, ezért könnyen előfordulhat, hogy néhány őrült, vátesz, vagy magával meghasonlott személy emberéleteket is követelő incidenst robbant ki.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava