Connect with us

B A Balkanac

Winnetou a máglyán (+ ajándék puzzle)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

winnetou
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Haug mindenkinek! Ez az új indiánosdi augusztusban kezdődött azzal – írjuk elsősorban azoknak, akik nem követték –, hogy a sajtó mindenfelé hírül adta: Németországban rasszizmussal vádolnak több Winnetou-regényt, kettőt már vissza is vontak belőlük. Ezek Karl May (egykor magyar vadászterületen is roppant népszerű May Károlyunk) műveinek a mai folytatásai, és ami történt, vagy ami May összes művére nézve történni kezdett, sokak szerint inkább amolyan brutális woke-hisztériának meg törléskultúra-őrületnek tűnik, mint okkal és joggal való támadásnak.

A két főbűnös, vörös posztónak bizonyuló mű a Fiatal főnök Winnetou című, nemrég forgalmazni kezdett filmhez kapcsolódóan jelent meg a könyvesboltokban, hogy kisvártatva kiadója – sűrű bocsánatkérések közepette – visszavonja. Ez a kiadó a ravensburgi székhelyű Ravensburger Verlag, amely nem mellékesen az egyik legmenőbb német játékkészítő cég, s amely a különböző felettébb szellemes, nem kevésbé mutatós, kirakós játékok gyártásának területén érte el kimagasló sikereit. Ezt a “Winnetou-puzlit” azonban – jó hírnevét, működő üzletét féltvén – se kedve, se mersze nem volt tovább vállalni. Ugyanakkor akadnak kiadók, amelyek éppen ellenkezőleg príma reklámot vélnek felfedezni a nagy hajcihőben, skalpolászatban, ezért a legendás apacs törzsfőnököt jól látható helyen tartják a polcokon. Mind a valós, mind a virtuális polcaikon.

– Ehhez tudni kell, hogy Karl May a mai Németországnak egyik legnépszerűbb szerzője továbbra is. Indiánokról szóló regényeihez többen is írnak folytatásokat, nyaranta-telente szerveznek indián fesztiválokat, tehát Winnetou ilyen: még él, nem enyészik el úgy, ahogy az egyik utolsó, róla szóló irodalmi műben, amelyben átköltözik az örök vadászmezőkre.

– Most viszont az van, hogy jó adag üröm került oda, ahová eddig nem. A sok csepp édes méz mellé a picinyke, kerek pohárba’ – szúrjuk itt közbe.

Ugyanis az utóbbi időkben egyre többen kezdték pedzegetni, hogy Karl May indiánkönyvei tulajdonképpen a gyarmatosítás korából származó sztereotípiákat erősítik, az őslakosok ábrázolása pedig egyenlő a kulturális kisajátítással – ahogy azt az angol The Guardian nyomán írja a Telex. A Die Zeit ennél messzebb megy, mondván, hogy May hazug, idillikus képet mutatott Észak- Amerikáról, amelyet egyébként nem is ismert rendesen. (Mindössze egyszer járt ott, és állítólag New Yorknál tovább nem jutott.) Ráadásul arra nem tért ki az író, hogy az apacsokhoz hasonló őslakosokat éppen az oda betolakodó európaiak – ilyen volt a német származású Old Shatterhand is, a Sápadtarcú Testvér – irtották ki, feldúlván élőhelyeiket. Megsemmisítvén az indián világot, ahol egyébként azok nem is éltek oly harmonikus viszonyban a természettel, miként azt sokan állítják, ám az most más lapra tartozik.

Az ellenkező oldalon meg például a Bild bulvárlap – másokkal karöltve – a társadalmi igazságtalanságokra való figyelemfelhívás meg a törléskultúra, az ún. woke & cancel-culture & hasonlók esztelen, elferdült “mozgalmi” túlkapásának tartja az egész hűhót. Említetteket teszi felelőssé azért, hogy sokak gyermekkorának kedvenc hősét immár máglyára akarják vetni. Pedig Winnetou puszta fikció, azzal együtt, összes emberi jó tulajdonságával együtt léleknemesítő, és ilyennek kell felfogni. (Egyébiránt W. személyesen nem tehet róla, hogy az ő stigmatikus rézbőrű mivolta ellenére Adolf Hitler is imádta olvasni a színes, szórakoztató, egyben tanulságos kalandjait.)

– Mindenesetre csuda egy csata ez! – kiáltunk fel a lőporfüstös, lónyihogásos virtuális harcmezőn, ahol egyelőre ugyanúgy nem látszik a békepipának még a kontúrja se, ahogy máshol sem.
Mellesleg figyelemreméltó a német mondás, amelyet Kukorelly Endre író használt egy erről szóló tévéműsorban a minap. Valahogy így hangzik: Goethét idézzük, Karl Mayt olvassuk. De ha esetleg azt sem tesszük meg, tehetjük meg, hogy olvassuk, kész tragédia. Jelentené azt, hogy már megint valakik erősen cenzúrázni akarnak. Esetleg könyvekből rakott máglyákat lobbantanának fel, fűzzük hozzá, ahogy Truffaut rendező 451 Fahrenheit című filmjében történik. Amelyben betiltják az önálló gondolkodást, következésképp könyvekre sincs már szükség. Olyanokra sem, amelyek ugyan nem tartoznak igazából a literatúra legmagasabb régióiba, ám kétségtelenül értékes művek.

Tudjuk, a néhai Jugoszlávia olyan vadregényes tájain forgatták a német Winnetou-filmeket anno, amilyen a horvátországi Plitvice, vagy a Zára környéki Paklenica. A színészgárda vegyes volt, akadtak köztük szép számmal ún. “gastarbeiter indiánok” ugyancsak. Leghíresebbje közülük mindenképp a szerb Gojko Mitić volt és maradt. Szülőhelyén, Leskovacon ma is úgy beszélnek róla, hogy ő a leskovaci Winnetou. Ám kicsit “összemutykázták” ott a dolgot a helybeliek, ugyanis Mitić sok indiánfilmben játszott rézbőrűt, ám aki igazából emlékezetessé tette az apacs törzsfőnök figuráját a mozivásznon, az a 2015-ben elhunyt francia színész, Pierre Brice. Özvegye ebből a fentebb leírt alkalomból újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Pierre minden egyes esetben tiszta szívből, teljes mellbedobással hozta Winnetou figuráját, mert alapvetően hitt az olyan emberi értékekben, amilyen többek között az áldozatkészség, őszinteség és az egyenesség. – A nem kígyónyelvűség. (UFF 1.)

P. S. A Winnetou-filmeket annak idején Újvidéken is gyakran vetítették. Kezdetben jutott belőlük szép számmal a kertvárosi, telepi Petőfi moziba is, ám fokozatosan elszipkázta onnan a híres apacsot a belvárosi Jadran, meg főképp a Narodni. Ebben azonban nem nagyon lehet felfedezni semmiféle szándékolt kisebbségelnyomást a telepre betolakodó többségiek részéről. Annál inkább: könyörtelen üzleti logikát. (UFF 2.)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

B A Balkanac

BRZRKR, ÉRTVE? (K. Reeves sokoldalú tehetségéről)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

BRZRKR Reeves
A világ egyes tájain - vagy bizonyos társadalmi struktúrákban - továbbra is a véres jelenetek a leginkább szórakoztatók. A legújabb darab, a BRZRKR: Bukott birodalom, várhatóan november 29-én lesz először kapható az Egyesült Államokban
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Akár a görög mitológiában, létezik egy halhatatlan hős. Erről a figuráról azt is tudjuk, hogy kereken 80 ezer éves, amihez nehéz lenne megfelelő számú gyertyát elhelyezni valamely szülinapi torta tetején. Ő BRZRKR, akit senki sem tud megállítani.

Berzerker (lásd az ang. „berserk”-et!) egy vad harcos. Nem kimondottan az az a lelkileg is vívódó tragikus hős, ugyanakkor isteni erő birtokosa. Szitává lövik, megkéselik, felrobbantják, bármit tesznek is, neki meg se kottyan. Semmi sem akadályozhatja meg abban – ahogy bizonyos Bélus írja online –, hogy például egyetlen mozdulattal kikapja az ellenfél bordáját, majd azzal szúrja nyakon, vagy leszakítsa a karját, utána azzal fenekelje el. Aztán bizony – csak semmi komikum, ugye, inkább totál fekete – széttapossa a fejét, hogy kifröccsenjen az agyvelő.

– Mégis ki olvas ilyeneket? – teszi fel a kérdést Hétköznapi Geekságok BANG! főcím alatt tavaly írt blogjában Bélus, hogy rögtön meg is válaszolja: ő. Bizony, ő olvas ilyeneket. Mert miként mondja: bár a történet nem egy veretes valami, az első füzet véres akciói „lekötötték a szemét”. Ugyanis van olyan, hogy az embernek olyasfajta képregény kell, amin nem szükséges sokat agyalni. Értékelése szerint a rajzok teljesen rendben vannak, neki kifejezetten tetszett az a „minimál stílusuk”.(Minimalizmusuk.)

Reeves, BRZRKR

Ezen az oldalon a szövegíró nem volt túl serény, így a fordítónak sem akadt túl sok dolga

Egyáltalában így minden rendben is van ezzel a munkával, amelyet egyébként némi bíbelődéssel és a többi, de viszonylag könnyedén be lehet szerezni a neten. Minden oké tehát KEANU REEVES és MATT KINDT szövegíró, nem utolsósorban RON GARNEY rajzoló közös produkciójával, amelynek első része 2021 márciusában látott napvilágot.

Mostanság viszont Belgrádból érkezett a hír, hogy a második rész immár elérhető szerbül, méghozzá a System Comics összes csatornáján. – Tehát ott a BRZRKR 2 a megfelelő boltok virtuális vagy valós kirakatában, tapintható füzet formájában ugyancsak. (Puha kötés, latin betűk, 136 old.) A belgrádi cikkek szerint a mellesleg nagy Đoković-rajongó, szerbek felé úgyszintén adakozási hajlammal forduló, legalábbis annak látszó „Kijanu Rivs” ismét hódít a szerb fővárosban. Ilyen formában tehát: mozin kívül is erősen aktív Berzerkerünk. Néhol ott látható a világhálón BRZRKR a legendás, Jugóban egykor nagyot kaszáló Dylan Dog társaságában, felvetve a kérdést: vajon érzik-e egymást vetélytársaknak? Az elérhető képek tanúbizonysága szerint nem. Mindegyikük más és más ordító igazságtalansággal, rémséges konfrontálódással van maradéktalanul elfoglalva, ezzel együtt köztük szent a béke. (Nincs Balkán-szindróma.)

Úgy, mellesleg vajon tudják-e, mi köze a híres képregényhős magándetektívnek, Dylan Dognak a magyarlakta Máriafalvához? A válasz Sándor Zoltán írásában keresendő a veszprémi Ex Symposion 2019/104-es sztripszámában. Címe: Az első Erzsébet-szobor nyomában. Sajnos, az Ex támogatás híján ellehetetlenült, Ex-szé vált, nincs már folytatás. Esetleg BRZRKR tudna segíteni? Vagy netán Dylan Dog, esetleg összesített erőkkel, ha már egyszer az isteni beavatkozás elmaradt? – Jó, a dupla vagy triplacsavaros kérdés pusztán érdekesség óhajt lenni, miközben vélhetően nincs messze a valóságtól. Mindegy, vissza Neóhoz! (Vagy komikus, esetleg lakodalmi muzsikás formájában Neonhoz.)

Mármost, hogy maga Keanu Reeves mesélte-e volt így a szerb sajtónak, vagy csak a mátrixa, BRZRKR tudja, egyre megy. Ott úgy jelent meg még ’22-ben, hogy a világhírű színész Szerbiában is adakozni óhajt a rászorulóknak, s ebben a kérdésben tántoríthatatlan. Állítólag nagyon tetszett neki, hogy arrafelé mekkora lelkesedéssel fogadták a BRZRKR első részét – tudomása szerint a könyvkiállításon valósággal ökölharcoltak érte –, ezért kifejezett szimpátiával néz az országra. Különben úgy általában elmondta, hogy kifejezetten röstelli, mennyit keresett pl. éppen a Mátrix-sorozattal, amelyet képregények, videojátékok és egyebek követtek, ezért szívesen bogozza ki a dohányzacskót, amikor olyan embertársakat lát, akiknek igencsak kell a segítség. – Tegyük hozzá, ebben Reeves csakugyan nem hazudik, hatalmas pénzt adott oda példának okáért a leukémia leküzdésére.

vuleta

VÁLOGATÓS KORMÁNYZAT: A napokban köszöntötte a szerb kormányzat a világbajnokságon ezüstérmet szerző kosárlabdázókat, és az újabb tenísztornát nyerő Novak Đokovićot, az ünnepségre viszont nem hívták meg Ivana Vuleta világbajnok távolugrót. – Egyszerűen nem megyek sehova hívatlanul – írta az X-portálon Vuleta.(Forrás: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT)

Arról viszont nincs tudomásunk, vajon értesült-e a hatalmas ugrásaival az „egész világot térdre kényszerítő” Ivana Vuleta újabb rekordjairól, ámbátor miért is ne, s abban az esetben picit jó lehetne a szerb atlétikához úgyszintén. Úgy pluszban.

Bájdövej megjegyzendő, az emitt, Magyarhonban se nagyon ártana. Ellenére annak, hogy milyen remek atlétikai világbajnokság zajlott a közelmúltban Pesten, ahol éppen Ivana oly csodálatos aranyat ugrott. Mint valami mesebeli hős, mint valami tárt szárnyú lepke, káprázatos íve után homokba fúródó izmos angyal, viccen kívül. Óriásit röpült népének határtalan örömére, s már most ott van a legendáriumban. Oda illő deli női figurája vajon benne lesz-e valamelyik képregényben? (Nos, Neon?)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava