Connect with us

Görögország

SEGÉLYCSOMAG: Horvátország után Görögország is nagyméretű segélycsomagot jelentett be

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

micotakisz emeles jav
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A görög miniszterelnök 5,5 milliárd eurós túlélési segélycsomagot jelent be, amely minimálbér-emelést is tartalmaz. Kiriákosz Micotákisz erről akkor tett említést, amikor szombaton üzletemberekből és politikusokból álló közönséghez beszélt az idei szaloniki vásáron.

A segélyek

A bejelentés nem tekinthető teljesen váratlannak, a görög kormányszóvivő már augusztusban arról beszélt, hogy a turizmusból származó bevételek lehetővé teszik, hogy az állam támogassa az energia- és az egyéb válságok által sújtott társadalmat, és értékes tartalékokat képezzen a következő télre.

A görög miniszterelnök most a nyugdíjak és a minimálbér emelését ígérte a Szalonikiben bejelentett 5,5 milliárd eurós segélycsomag részeként, amelynek célja az energiaválság és az infláció hatásainak enyhítése.

A tervezett emeléssel a görög nyugdíjasok járandósága több mint tíz év után először növekszik az országot sújtó pénzügyi válságot követően. Ez körülbelül 1,5 millió nyugdíjast érint a mintegy 10 milliós lélekszámú Görögországban.

Micotákisz szerint a minimálbér jövőre emelkedne, nagy valószínűséggel 2023 májusában. Görögország kétszer emelte a minimálbért 2022-ben, a havi bruttó minimálbér jelenleg havi 713 euró, ami még mindig alacsonyabb a válság előtti szintnél. Arról nem esett szó, hogy mekkora lesz a következő emelés.

Az 5,5 milliárd eurós „megélhetési költségcsökkentési csomagban” szerepel az is, hogy a 250 eurós egyszeri juttatással segíti az 1,3 millió háztartást, amelyek fűtési kiadásait további 300 millió euróval támogatják.

Ezenkívül 1,8 milliárd eurót fordítanak a fiatalok otthonteremtésének elősegítésére.

Kampányüzenet

A görög miniszterelnök azt is világossá tette, hogy programja nem valósítható meg egyetlen négyéves ciklusban, ezért hosszabb távra tervez, ezzel kapcsolatban 2030-at említette.

– A normál (választási) naptár szerint első hatalmi ciklusunk utolsó évéhez értünk. A társadalmi naptár azonban azt mutatja, hogy az emberek szükségletei túlmutatnak a négy éves időszakon

– hangoztatta Micotákisz szaloniki beszédében.

Görögországban jövőre választásokat tartanak, a görög sajtó Micotákisz beszédét ezért a választási kampány nyitányának tekinti a kormányzó Új Demokrácia vezetőjének részéről.

Görögország folyamatosan magas inflációval küzd – nem egyedüli európai országként. A pénzromlás augusztusban ötödik egymást követő hónapban kétszámjegyű volt, ami 11,4 százalékos növekedést jelent.

Horvátország néhány nappal ezelőtt válságmegelőző segélycsomagot jelentett be, amelynek értéke körülbelül 21 milliárd kuna, ez kicsit kevesebb mint 3 milliárd euró, ám miután Horvátországnak mintegy 4 millió lakosa van, így az egy főre eső támogatás magasabb, mint Görögországban.

Ráadásul Horvátországban jövőre még választásokat sem tartanak, így az ígéreteket nem kell elosztani kettővel vagy hárommal.

Görögország

A görögök szavaztak, hogy újra voksoljanak, addig ügyvivő kormány irányít

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

görög
Mindhárman visszautasították a kormányalakítási megbízást
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Kiriákosz Micotákisz jelenlegi miniszterelnök jobbközép pártja, az Új Demokrácia (ND) a szavazatok 40,8 százalékát szerezte meg a hétvégi görög parlamenti választásokon, így 146 fővel a legnagyobb frakciót alakíthatja meg a 300 fős törvényhozásban. Noha az ND megőrizte primátusát, 12 hellyel kevesebbet szerzett, mint 2019-ben, ezzel pedig lemaradt a többségről. A miniszterelnök jelezte is, hogy nem kíván gyenge kormánykoalíciót összekovácsolni – a parlamenti arányok ismeretében ez azt jelenti, hogy ő maga új mellett tette le a voksát.

Még egyszer szavaznak

A baloldali pártok messze kevesebb szavazatot tudtak szerezni, az ND legnagyobb kihívója, a korábbi miniszterelnök, Aléxisz Cíprasz pártja, a Sziriza csak 20 százalékot (71 mandátumot) kapott, ami több mint 11 százalékpontos visszaesés az előző választáshoz képest, így nyugodtan kijelenthető, hogy a mostani választás legnagyobb vesztese. Különösen annak a fényében, hogy a közvéleménykutatások a korábbi hetekben pártját 30 százalék körülre mérték, az Új Demokráciát is inkább 40 százalék alá, így a Sziriza mindenképp csalódott lehet.

Jánisz Varufákisz, a Cíprasz korábbi, nemzetközi szinten is feltűnést keltő gazdasági elveket valló pénzügyminisztere által létrehozott megszorításellenes MeRA25 nem tudta átlépni a három százalékos parlamenti küszöböt, így kikerült a törvényhozásból.

A többi, parlamentbe jutó baloldali párt 2019-hez képest kissé jobban szerepelt: így az egykoron szebb napokat látott szocialista PASOK (11,5 százalékkal 41 mandátumot), a kommunistákat tömörítő KKE 7,2 százalékot (26 helyet) szerzett, így együttesen sem tudnak kormányt alakítani – Cíprasz vissza is adta a kormányalakítás lehetőségét az államfőnek.

görög választások, görög

Miután a harmadik legnagyobb frakcióval rendelkező PASOK is megkapta az elnök felkérését, de szintén visszautasította a lehetőséget, így ügyvivő kormány alakul, amelyet Joannisz Szarmasz, a görög számvevőszék elnöke vezet. Ez a kormány a június 25-én tartandó választásokig irányítja az országot.

A parlamentben további frakciót alakíthat a nemzeti radikális Görög Megoldás párt, amely 4,5 százalékot kapott, ez 16 képviselői helyre volt elegendő.

A választás előtt pár hónappal elfogadott új szabályozásnak köszönhetően ráadásul több kisebb, jellemzően nemzeti radikális párt maradt ki a választási versenyből, mivel kizárták azokat a szervezeteket, akiket elítéltek vezetnek – ezáltal az Arany Hajnal vitorlájából fogták ki a görög honatyák a szelet, vagy inkább vették el a vitorlákat, nehogy véletlenül kihajózzon.

Miért nem alakítanak kormányt?

Micotákisz döntését a kormányalakítás visszautasításával kapcsolatban az is indokolta, hogy a június 25-én tartandó választáson már várhatóan más lesz a mandátumkiosztás.

Az utóbbi pár évben számos alkalommal módosították a választási törvényt.

A Cíprasz-kormány alatt, 2016-ban elfogadott módosításoknak köszönhetően a korábban alkalmazott, a legerősebb pártnak vagy pártszövetségnek járó 50 mandátumos többségi prémiumot ezen a voksoláson nem alkalmazták: a korábbi rendszerben ezek a plusz parlamenti helyek garantálták a kormánytöbbséget, miáltal stabilabb kormányzást tettek lehetővé, akár már a szavazatok 40 százalékának megszerzésével is.

görög, görög választások

Joannisz Szarmasz, ideiglenesen ő kormányoz

A prémium nélkül az Új Demokrácia többségi mandátum nélkül maradt, így viszont a 146 helyet szerző párt nem tudott kormányt alakítani – vagyis inkább nem akart. Az abszolút többség megszerzéséhez még öt szavazatra lett volna szükség a 300 tagú parlamentben.

A Micotákisz-kormány 2020-ban módosította a választási törvényt, így a következő, eredetileg 2027-ben tartandó, de a júniusra előre hozott választáson megint változik a parlamenti helyek kiosztása.

A három évvel ezelőtti változtatások szerint a győztes pártkoalíció további 20 parlamenti helyet fog kapni automatikusan a hagyományos bónuszrendszerben; a fennmaradó 30 hely pedig a legtöbb szavazatot kapó pártnak vagy koalíciónak jár 25 és 40 százalék közötti eredménynél számolva, fél százalékonként egy mandátum.

Amennyiben ezen rendszer szerint tartották volna a választásokat, a ND mind az 50 extra mandátumot bezsebelte volna, ami kényelmes többséget jelentene.

A jobbközép kormány választási sikere – noha szerény mértékben elmarad a négy évvel ezelőttitől – mutatja, hogy az emberek többsége díjazta a relatíve magas gazdasági növekedést, a már lefelé tartó inflációt (az előző év azonos időszakához képest immár 3 százalék), a migránsokkal szembeni határozott fellépést, amit a 2020-as görög-török menekültválság idején láthattak a televíziónézők. (A szorgalmasabbak értesülhettek róla a BALK-ról is.)

A határozott fellépés mit sem változott, legalábbis a török partok felől illegális módon érkezők az Égei-tengeren zajló folyamatos visszaküldését illeti.

Noha nem oldódtak meg a gazdasági problémák, de bő tíz évvel az euróválság után úgy tűnik, Görögország tartós növekedési pályára állt. Mindezt úgy, hogy válságokból kijutott az elmúlt négy évre is: a koronavírusjárvány okozta nehézségek, majd pedig az év elején történt szerencsétlen vonatbaleset, amiben 57 ember veszítette életét, ez masszív tüntetéseket generált Athénban – ám a Micotakisz-kormány népszerűsége nem esett vissza érdemben.

Még úgysem, hogy a miniszterelnök lehallgatási botrányba is keveredett, miután kiderült, hogy a szolgálatokat alkalmazva lehallgattak ellenzéki és katonai vezetőket, újságírókat.

A tavaly nyár óta dagadó ügy végül januárban egy bizalmatlansági indítványban csúcsosodott ki, viszont parlamenti többségét kihasználva az erről szóló szavazást nyerte a kormánypárt.

Összeségében Micotakisz optimistán tekinthet a bő egy hónap múlva tartandó választásra: amennyiben nem történik egy kellemetlen botrány, akkor az életbe lépő modósításoknak köszönhetően kényelmes többsége, várhatóan mintegy 160 mandátuma lesz az Új Demokráciának a parlamentben.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava