Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Görögország

SEGÉLYCSOMAG: Horvátország után Görögország is nagyméretű segélycsomagot jelentett be

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

micotakisz emeles jav
A cikk meghallgatása

A görög miniszterelnök 5,5 milliárd eurós túlélési segélycsomagot jelent be, amely minimálbér-emelést is tartalmaz. Kiriákosz Micotákisz erről akkor tett említést, amikor szombaton üzletemberekből és politikusokból álló közönséghez beszélt az idei szaloniki vásáron.

A segélyek

A bejelentés nem tekinthető teljesen váratlannak, a görög kormányszóvivő már augusztusban arról beszélt, hogy a turizmusból származó bevételek lehetővé teszik, hogy az állam támogassa az energia- és az egyéb válságok által sújtott társadalmat, és értékes tartalékokat képezzen a következő télre.

A görög miniszterelnök most a nyugdíjak és a minimálbér emelését ígérte a Szalonikiben bejelentett 5,5 milliárd eurós segélycsomag részeként, amelynek célja az energiaválság és az infláció hatásainak enyhítése.

A tervezett emeléssel a görög nyugdíjasok járandósága több mint tíz év után először növekszik az országot sújtó pénzügyi válságot követően. Ez körülbelül 1,5 millió nyugdíjast érint a mintegy 10 milliós lélekszámú Görögországban.

Micotákisz szerint a minimálbér jövőre emelkedne, nagy valószínűséggel 2023 májusában. Görögország kétszer emelte a minimálbért 2022-ben, a havi bruttó minimálbér jelenleg havi 713 euró, ami még mindig alacsonyabb a válság előtti szintnél. Arról nem esett szó, hogy mekkora lesz a következő emelés.

Az 5,5 milliárd eurós “megélhetési költségcsökkentési csomagban” szerepel az is, hogy a kormány 250 eurós egyszeri juttatással segíti az 1,3 millió háztartást, amelyek fűtési kiadásait további 300 millió euróval támogatják.

Ezenkívül 1,8 milliárd eurót fordítanak a fiatalok otthonteremtésének elősegítésére.

Kampányüzenet

A görög miniszterelnök azt is világossá tette, hogy programja nem valósítható meg egyetlen négyéves ciklusban, ezért hosszabb távra tervez, ezzel kapcsolatban 2030-at említette.

– A normál (választási) naptár szerint első hatalmi ciklusunk utolsó évéhez értünk. A társadalmi naptár azonban azt mutatja, hogy az emberek szükségletei túlmutatnak a négy éves időszakon

– hangoztatta Micotákisz szaloniki beszédében.

Görögországban jövőre választásokat tartanak, a görög sajtó Micotákisz beszédét ezért a választási kampány nyitányának tekinti a kormányzó Új Demokrácia vezetőjének részéről.

Görögország folyamatosan magas inflációval küzd – nem egyedüli európai országként. A pénzromlás augusztusban ötödik egymást követő hónapban kétszámjegyű volt, ami 11,4 százalékos növekedést jelent.

Horvátország néhány nappal ezelőtt válságmegelőző segélycsomagot jelentett be, amelynek értéke körülbelül 21 milliárd kuna, ez kicsit kevesebb mint 3 milliárd euró, ám miután Horvátországnak mintegy 4 millió lakosa van, így az egy főre eső támogatás magasabb, mint Görögországban.

Ráadásul Horvátországban jövőre még választásokat sem tartanak, így az ígéreteket nem kell elosztani kettővel vagy hárommal.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava