Connect with us

B A Balkanac

Visszagurul, söprődik a szőnyeg alá?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Marina Davidova
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Egy angol nyelvű, képeslapszerű Fb.-poszt szerint: A homoszexualizmus természetellenes! Ezt állítja egy könyv, amelyben a kígyók beszélnek, emberek jönnek vissza a túlvilágról, egy srác sétálgat a vízen, s a szűz gyermeket szül. – A célzás eléggé egyértelmű, ahogy egyértelmű egy hozzája fűzött magyar komment is, miszerint legsúlyosabb probléma ezzel a dologgal az, hogy említett könyvben sehol sem hangzik el a posztot nyitó sommás megállapítás.

Persze, ez messze nem lesz – ahogy most sem az – valamiféle kimerítő, bibliaelemzéses erkölcsvita a lehetséges nemi orientációkról, többféle elképzelhető vagy nem elképzelhető, akár bizarr alakokat öltő szerelemről, vagy valami hasonlóról. Ellenben alapvetően jól kapcsolódik -balkonunk egyik nem oly régi cikkéhez, meg némelyik azt követő fejleményhez ugyancsak. Írásunk szempontjából fundamentális, illetve hát alapvető a szerb elnök, Aleksandar közelmúlti bejelentése, amelyben nem csak a miniszterelnök személyéről esett szó. – Nos, e mostani szempontunkból is felettébb érdekes módon összecsendülő, páros rímelésű témákról beszélhetünk, mert ugyanott az élen járó férfiú közölte, hogy Szerbia lemondja az EuroPride elnevezésű szeptemberi rendezvényt, amelyet Belgrádban tartottak volna meg. Hangsúlyozta ugyebár, hogy nem kifejezetten örül ennek a fejleménynek, a melegfelvonulás lefújásának, ami érthetően az adott kisebbség jogait veszélyezteti, azonban millió fontosabb gond van az országban, rengeteg más bokros teendő akad. – Elsősorban Koszovóval kapcsolatban, persze,.

Közben mintegy mellékesen megjegyezte, hogy igazság szerint az EuroPride leghevesebb, legharciasabb ellenzői pont azokból az egyházi körökből származnak, amelyek erkölcsileg éppenséggel nem nevezhetők feddhetetlennek. Akadnak közöttük majdhogynem kiátkozott, a reverendájuktól mindenesetre megfosztott papok úgyszint. – Egyébként minden múltbéli fegyveres szentháború ellenére, mondjuk mi, valószínűleg nincs is a krisztusi elvekkel maradéktalanul összhangba hozható olyan indulat, amely fegyverrel rontana mindenféle másságra. (Hosszú, leágazó, majd esetleg szétágazó, robbanékony téma, persze,… Mindenesetre: helyszűke! Helyszűke! Hm…)

Lényeg, hogy a leállítással nem értettek egyet az idei EuroPride belgrádi házigazdái. Kak normalno. Ám ahová igazából szeretnénk kilyukadni az, hogy a döntést kifejezett nemtetszéssel fogadták a híres-neves nemzetközi színházi fesztivál, a szeptember 28-án kapuját táró 56. BITEF szervezői is. – Most pedig vigyázat, reklám, tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (!): a belgrádi Docker Brewery sörkertben – hazai és külföldi meghívottak jelenlétében – megtartott előzetes konferencián a részvevők maradéktalanul egyetértettek abban, hogy az EuroPride lemondása kisebbségi jogokat súlyosan sértő döntés (egyébként mondta maga is, hát nem?), amely nem indokolható egyéb politikai vagy nem politikai nehézségekkel. Hogy aztán itt mennyiben hal el a dolog, a kérdést elmossa-e a fesztiváli forgatag – képzavarosan: a labda begurul-e vissza a szőnyeg alá dudorodni, vagy mondjuk inkább, hogy az ágy alá? –, innen nehéz lenne megjósolni.

Magáról a műsorról elhangzott, hogy az az idén különösen színes és tartalmas lesz. Mindenféle szempontból. A szervezők kilenc előadást hívtak meg a főprogramba, és a történtek ellenére mind a kilencre számítanak (Németországból, Belgiumból, Mexikóból, Franciaországból, Nagy- Britanniából, Szlovéniából, nem utolsósorban többre is Szerbiából – ha jól gondoljuk némi számolás után mindkét szolgálatkész kezünkön). Ivan Medenica művészeti igazgató ugyanott bejelentette a jelenlevő újságírók előtt, hogy a rendezvény díszvendége, egyben megnyitója Marina Davidova jeles orosz színkritikus, akinek érdemeit nem kell külön hangsúlyozni. Régi ismerőse a BITEF-nek, mintegy nagykövete is annak szerte a világban, jön majd nagy örömmel, hogy maradjon is végig.
Az idei utolsó függönyig október másodikán.

Roppant érdekes ebben az egészben Marina Davidova személye, összefüggésben vele az ijesztő esete. Mind a belgrádi események fényében-tükrében, mind külön-külön: önmagáért beszélő ügy az övé. Történt márpedig, még tavasszal, hogy be nem azonosított személyek óriási Z-betűt pingáltak volt egy éjszaka Davidova moszkvai lakásának ajtajára. Marina előzőleg egy háborúellenes petíciót indított el az interneten. Azt mondja, hogy rögtön utána zaklatni kezdték mindenféle oldalról, mindenféle lehetséges módon. Rövidesen azt is észlelte, hogy lehallgatják a telefonbeszélgetéseit. Igazából mégis az a “Z” jelentette az utolsó cseppet a pohárban. A távozás mellett döntött. Egy litván családdal elindult a határ felé, ahol gyorsan lekapcsolták. Órák hosszát tartó kihallgatás után mégiscsak elengedték. Menjen isten hírével. A beszélgetés csupán csak annyira volt kellemetlen ugyebár, hogy a külföldre kijutó asszonynak egyelőre ne legyen kedve visszamenni.

Különben nem ő az egyetlen – olvasható a magyar sajtóban –, aki ilyen Z-t kapott az ajtajára, vagy ablakára, falára – már ahová sikeredett. Garázsára, kutyaházára? Cefréshordójára? Előtte például Anton Dolin, a Medúza jeles filmkritikusa részesült ebben a megtiszteltetésben. Neki Lettországba sikerült kijutnia. Olvasható az is, hogy az orosz szórakoztatóipar, egyáltalában az orosz kulturális élet számos jelentős személyisége távozott külföldre. Neveket nem sorolnánk.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

B A Balkanac

BRZRKR, ÉRTVE? (K. Reeves sokoldalú tehetségéről)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

BRZRKR Reeves
A világ egyes tájain - vagy bizonyos társadalmi struktúrákban - továbbra is a véres jelenetek a leginkább szórakoztatók. A legújabb darab, a BRZRKR: Bukott birodalom, várhatóan november 29-én lesz először kapható az Egyesült Államokban
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Akár a görög mitológiában, létezik egy halhatatlan hős. Erről a figuráról azt is tudjuk, hogy kereken 80 ezer éves, amihez nehéz lenne megfelelő számú gyertyát elhelyezni valamely szülinapi torta tetején. Ő BRZRKR, akit senki sem tud megállítani.

Berzerker (lásd az ang. „berserk”-et!) egy vad harcos. Nem kimondottan az az a lelkileg is vívódó tragikus hős, ugyanakkor isteni erő birtokosa. Szitává lövik, megkéselik, felrobbantják, bármit tesznek is, neki meg se kottyan. Semmi sem akadályozhatja meg abban – ahogy bizonyos Bélus írja online –, hogy például egyetlen mozdulattal kikapja az ellenfél bordáját, majd azzal szúrja nyakon, vagy leszakítsa a karját, utána azzal fenekelje el. Aztán bizony – csak semmi komikum, ugye, inkább totál fekete – széttapossa a fejét, hogy kifröccsenjen az agyvelő.

– Mégis ki olvas ilyeneket? – teszi fel a kérdést Hétköznapi Geekságok BANG! főcím alatt tavaly írt blogjában Bélus, hogy rögtön meg is válaszolja: ő. Bizony, ő olvas ilyeneket. Mert miként mondja: bár a történet nem egy veretes valami, az első füzet véres akciói „lekötötték a szemét”. Ugyanis van olyan, hogy az embernek olyasfajta képregény kell, amin nem szükséges sokat agyalni. Értékelése szerint a rajzok teljesen rendben vannak, neki kifejezetten tetszett az a „minimál stílusuk”.(Minimalizmusuk.)

Reeves, BRZRKR

Ezen az oldalon a szövegíró nem volt túl serény, így a fordítónak sem akadt túl sok dolga

Egyáltalában így minden rendben is van ezzel a munkával, amelyet egyébként némi bíbelődéssel és a többi, de viszonylag könnyedén be lehet szerezni a neten. Minden oké tehát KEANU REEVES és MATT KINDT szövegíró, nem utolsósorban RON GARNEY rajzoló közös produkciójával, amelynek első része 2021 márciusában látott napvilágot.

Mostanság viszont Belgrádból érkezett a hír, hogy a második rész immár elérhető szerbül, méghozzá a System Comics összes csatornáján. – Tehát ott a BRZRKR 2 a megfelelő boltok virtuális vagy valós kirakatában, tapintható füzet formájában ugyancsak. (Puha kötés, latin betűk, 136 old.) A belgrádi cikkek szerint a mellesleg nagy Đoković-rajongó, szerbek felé úgyszintén adakozási hajlammal forduló, legalábbis annak látszó „Kijanu Rivs” ismét hódít a szerb fővárosban. Ilyen formában tehát: mozin kívül is erősen aktív Berzerkerünk. Néhol ott látható a világhálón BRZRKR a legendás, Jugóban egykor nagyot kaszáló Dylan Dog társaságában, felvetve a kérdést: vajon érzik-e egymást vetélytársaknak? Az elérhető képek tanúbizonysága szerint nem. Mindegyikük más és más ordító igazságtalansággal, rémséges konfrontálódással van maradéktalanul elfoglalva, ezzel együtt köztük szent a béke. (Nincs Balkán-szindróma.)

Úgy, mellesleg vajon tudják-e, mi köze a híres képregényhős magándetektívnek, Dylan Dognak a magyarlakta Máriafalvához? A válasz Sándor Zoltán írásában keresendő a veszprémi Ex Symposion 2019/104-es sztripszámában. Címe: Az első Erzsébet-szobor nyomában. Sajnos, az Ex támogatás híján ellehetetlenült, Ex-szé vált, nincs már folytatás. Esetleg BRZRKR tudna segíteni? Vagy netán Dylan Dog, esetleg összesített erőkkel, ha már egyszer az isteni beavatkozás elmaradt? – Jó, a dupla vagy triplacsavaros kérdés pusztán érdekesség óhajt lenni, miközben vélhetően nincs messze a valóságtól. Mindegy, vissza Neóhoz! (Vagy komikus, esetleg lakodalmi muzsikás formájában Neonhoz.)

Mármost, hogy maga Keanu Reeves mesélte-e volt így a szerb sajtónak, vagy csak a mátrixa, BRZRKR tudja, egyre megy. Ott úgy jelent meg még ’22-ben, hogy a világhírű színész Szerbiában is adakozni óhajt a rászorulóknak, s ebben a kérdésben tántoríthatatlan. Állítólag nagyon tetszett neki, hogy arrafelé mekkora lelkesedéssel fogadták a BRZRKR első részét – tudomása szerint a könyvkiállításon valósággal ökölharcoltak érte –, ezért kifejezett szimpátiával néz az országra. Különben úgy általában elmondta, hogy kifejezetten röstelli, mennyit keresett pl. éppen a Mátrix-sorozattal, amelyet képregények, videojátékok és egyebek követtek, ezért szívesen bogozza ki a dohányzacskót, amikor olyan embertársakat lát, akiknek igencsak kell a segítség. – Tegyük hozzá, ebben Reeves csakugyan nem hazudik, hatalmas pénzt adott oda példának okáért a leukémia leküzdésére.

vuleta

VÁLOGATÓS KORMÁNYZAT: A napokban köszöntötte a szerb kormányzat a világbajnokságon ezüstérmet szerző kosárlabdázókat, és az újabb tenísztornát nyerő Novak Đokovićot, az ünnepségre viszont nem hívták meg Ivana Vuleta világbajnok távolugrót. – Egyszerűen nem megyek sehova hívatlanul – írta az X-portálon Vuleta.(Forrás: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT)

Arról viszont nincs tudomásunk, vajon értesült-e a hatalmas ugrásaival az „egész világot térdre kényszerítő” Ivana Vuleta újabb rekordjairól, ámbátor miért is ne, s abban az esetben picit jó lehetne a szerb atlétikához úgyszintén. Úgy pluszban.

Bájdövej megjegyzendő, az emitt, Magyarhonban se nagyon ártana. Ellenére annak, hogy milyen remek atlétikai világbajnokság zajlott a közelmúltban Pesten, ahol éppen Ivana oly csodálatos aranyat ugrott. Mint valami mesebeli hős, mint valami tárt szárnyú lepke, káprázatos íve után homokba fúródó izmos angyal, viccen kívül. Óriásit röpült népének határtalan örömére, s már most ott van a legendáriumban. Oda illő deli női figurája vajon benne lesz-e valamelyik képregényben? (Nos, Neon?)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava