Connect with us

Magyarország

SZAKÉRTÜNK: Viktor Zokival vacsorázik, miközben lengyel szekta hódít Međugorjéban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Piotr Natanek
Listen to this article

Miután az utóbbi időben igencsak divatba jött a spekulálás, vagyis a különféle módon történő “szakértés” – hol ingyen, hol nem -, megpróbálkozom én is vele. Mert a világ tele van furcsaságokkal, az ember néha csak áll, és bámul. Például az Oroszország elleni szankciók olyan jól sikerültek, hogy az angol gazdaság 1709 óta most zuhant a legnagyobbat, összhangban a Bank of England adataival.

Alkalmi paparazzi & Co.

Miután az Egyesült Királyság még nem “balkanizálódott”, ezt annyiban hagyom, mert horvátországi tudósítóként van nekem elég furcsaságom itt helyben is.

Első helyen említeném itt a magyar miniszterelnök és a horvát köztársasági elnök meghitt kettesben elköltött vacsoráját, amiről különben a BALK már igen terjedelmesen beszámolt. A jelzett estebéd elsősorban azért furcsa, mert ha az ember évi szabadságon van, és otthagyja a családját, hogy találkozzon valakivel, akkor azt kellene feltételezni, hogy a szóban forgó személlyel szoros baráti kapcsolatokat ápol.

Hogy a magyar miniszterelnök barátjának tartja-e Milanovićot, azt nem tudom, viszont az biztos, hogy Zoki nem szereti különösebben sem Orbán Viktort, sem a magyarokat, úgy általában.

Ugyanakkor készségesen fényképezkedtek az étteremben, ami arra utal következtetni, hogy találkozójukat nem igyekeztek titokban tartani. Sőt, mondhatni szándékosan hagyták, hogy kiszivárogjon, mert különben valamelyik tagbaszakadt kísérő nyomatékosan figyelmeztette volna az alkalmi paparazzit, hogy ezt ne tegye.

Meg különben is, ha titokban akartak volna találkozni, arra igazán lett volna alkalom is, meg mód is.

Zoki Bond volt a postás?

A horvát kormány csendesen szereti járni a saját útjait – ezt pedzegettem már néhányszor: és erre most itt a legfrissebb példa, miszerint Zágráb elutasította a kínai 16+1 együttműködési keretből történő kivonulást, szemben a balti országokkal, és a Huawei 5G-s felszerelésének használatát is sűrű köd fedi.

Azt kell gondolnom, hogy Horvátország valószínűleg készül a jövőre, azaz egy jobboldali fordulatra az EU-ban. Különösen az után, hogy Olaszországban szeptemberben választások lesznek, amelyeken valószínűsíthető a jobboldali győzelem.

Miután Plenković meglehetősen óvatos duhaj, nem találkozhatott még titokban sem Orbánnal, tekintettel az árgus szemekkel figyelő nyugati és egyéb szolgálatokra. Viszont ezt Milanović megengedhette magának – Zoki Bond-i reputációjának hála – amiért azt sem furcsállná senki, ha Putyinnal kvaterkázna valamelyik útszéli csapszékben.

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) különben is inkább csak kényszerűségből pengeti a “brüsszelista húrokat”, alapállásban sokkal közelebb van a magyar, lengyel álláspontokhoz, mint ezt a kedves Ursula gondolja, jusson itt eszünkbe a Janez Janšával ápolt szívélyes viszony is.

Szóval, véleményem szerint Milanović valamilyen üzenetet továbbított, és akármi volt is ez, Orbánnak nem volt ellenére, hogy leüljön vele vacsorázni. Hogy ez mi volt, az majd kiderül, de az is lehet, hogy tévedtem, és tényleg csak egy kellemes estét töltöttek némi halak és borok felett.

Lengyel szekta Međugorjéban

Međugorjéban közben egy nagy lengyelországi csoport vonja magára a figyelmet. Piros köpenyeket magukra öltve, hátukon Krisztus király képével, ott nyüzsögnek a Podbrdón és a templom mögötti szabadtéri területen.

Bár Međugorje hivatalos honlapja, valamint a “Mir Međugorje” rádió, ezeket a “vörös lengyeleket” egyáltalán nem említi, egyes vallási magánportálok, valamint Facebook-profiljukon mások is többször figyelmeztették a híveket, hogy a fent említettek egy “szektához” tartoznak.

A “vörös lengyelek” a Krisztus Király Lovagjainak Rendjéhez tartoznak, amelyet Piotr Natanek tiszteletes alapított. Ugyanaz a Natanek, akit 2011-ben eltávolítottak (scomunicato a divinis) a katolikus egyházból viselkedése, vagyis az egyház hierarchiája iránti engedetlensége, és az egyház által nem jóváhagyott, magán kinyilatkoztatásokból származó hamis tanítások terjesztése miatt.

A vallási életet követő kollégák Savonarolához hasonlítják, ami szuper, mert még csak ez hiányozna szegény Európánknak, egy kis katolikus fundamentalizmus. (Girolamo Savonarola itáliai domonkos szerzetes, prédikátor volt, aki elítélte a papi korrupciót, a despotikus uralmat és a szegények kizsákmányolását. Elsöprő erejű beszédeivel megszerezte a firenzeiek támogatását, majd a tömeg elűzte az uralkodó Mediciket, és köztársaságot hozott létre. A pápa kiközösítése után máglyán égették meg.)

A furcsaságok sorát két amerikai B-52-es bombázó feltűnése zárja Dubrovnik közelében. A szövetségesek megnyugtatására megszervezett túra folyamán, a hidegháborús relikviák előbb a macedón kormány épülete felett repültek át, majd a tiranai Skenderbeg-tér felett tűntek fel, hogy a montenegrói partok érintésével valahol fél négy tájt érkezzenek az egykori horvát városállam fölé.

Mondhatom, marhára megnyugodtam.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava