Connect with us

Magyarország

MINI EU-CSÚCS: Tíz uniós állami vezető nyaral Horvátországban, köztük Orbán Viktor is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orban vrkis
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Az Európai Unió tíz állami vezetője nyaral az Adrián, akik akár mini uniós csúcsot is tarthatnának. A politikusi szezont a szlovén miniszterelnök nyitotta meg, de a horvát tengerpartra érkezett már a , a cseh és a szlovák kormányfő is. A többiek magánéleti okokból nevük elhallgatását kérték.

Orbánra összpontosítottak

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a horvát, nem pedig a magyar tengerről készített képet – jegyezte meg a Nova TV, amely korábban különösen rossz néven vette Orbán kijelentését, miszerint „Magyarországnak is lenne tengere, ha nem vették volna el tőle.

A zágrábi csatorna szerint Orbán szereti az Adriát: így idén Vis szigetén tölti a szabadságát, ahol találkozott egy „szigetlakóval” is.

A tudósítás szerint Orbán jachtján elromlott a gumicsónak, ezért Boris Vrkić vitte el a saját hajójával a közeli étterembe.

– Nagyon kellemesen meglepett a magyar miniszterelnök, milyen egyszerű és rendes úriember, természetesen, és a felesége is

– nyilatkozta a Novának a megilletődött Vrkić, akit le is fényképeztek a magyar kormányfő társaságában, lásd a fenti képet!

– Nem minden nap látogat egy európai ország elnöke a Vis szigetén lévő Rukavacra. Nos, úgy gondoltam, itt az alkalom, hogy készítsünk egy közös képet

– tette hozzá a horvát „bennszülött”, aki megjegyezte: „adja Isten, hogy más elnökök is felkeressék „az ő gyönyörű hazáját”.

Nem felejtették el

A Nova TV nem felejtette el megemlíteni, hogy Orbán két évvel ezelőtt arra szólította fel a magyarokat, hogy maradjanak otthon a Balatonnál, miközben ő az Adrián nyaralt.

Az is elhangzott, hogy a magyar miniszterelnök lánya is gyakori vendég, akit egy alkalommal lencsevégre kaptak, amint egy piszkos pelenkát hagy az út mentén.

A politikusi szezont Robert Golob szlovén miniszterelnök nyitotta meg, akinek fél kabinetje a horvát tengerparton nyaral. A szlovák és a cseh miniszterelnök is ott pihen, a többiek viszont „diszkréciót” kértek.

A külföldi vezetőknek jelezniük kell a horvát külügyminisztérium felé, ha magánlátogatásra érkeznek, mert mindannyian védett személynek számítanak, akikre külön rendelkezések és rendeletek vonatkoznak a Horvát Köztársaság területén.

Ilyenkor a horvát biztonsági szolgálatok együttműködnek a vendég hazájának szolgálataival, és az ottani szolgálatok „válogatott tagjai” csatlakoznak a külföldi vendég kíséretéhez.

– Ezek az emberek általában a rendőrség szolgálatában vannak, vagy valamelyik titkosszolgálatnál dolgoznak

– nyilatkozta a Novának Ante Letica, a Hibrid Hadviselés Kutató Intézet munkatársa.

Horvátországban tehát pontosan tudják, hogy kik vennének részt az uniós minicsúcson, ha összehívnák az ott nyaraló vezetők értekezletét, de nem szegték meg a diszkrécióra vonatkozó kéréseket, így esetleg csak titkos csúcstalálkozóról beszélhetnénk, amelyre természetesen nem kerül sor.

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai szerb elnök is részt vett Recep Tayyip Erdoğan ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson Balkán-napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a törökök

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja Bosznia-Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava