Connect with us

Magyarország

MINI EU-CSÚCS: Tíz uniós állami vezető nyaral Horvátországban, köztük Orbán Viktor is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orban vrkis
play icon A cikk meghallgatása

Az Európai Unió tíz állami vezetője nyaral az Adrián, akik akár mini uniós csúcsot is tarthatnának. A politikusi szezont a szlovén miniszterelnök nyitotta meg, de a horvát tengerpartra érkezett már a magyar, a cseh és a szlovák kormányfő is. A többiek magánéleti okokból nevük elhallgatását kérték.

Orbánra összpontosítottak

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a horvát, nem pedig a magyar tengerről készített képet – jegyezte meg a Nova TV, amely korábban különösen rossz néven vette Orbán kijelentését, miszerint “Magyarországnak is lenne tengere, ha nem vették volna el tőle.

A zágrábi csatorna szerint Orbán szereti az Adriát: így idén Vis szigetén tölti a szabadságát, ahol találkozott egy “szigetlakóval” is.

A tudósítás szerint Orbán jachtján elromlott a gumicsónak, ezért Boris Vrkić vitte el a saját hajójával a közeli étterembe.

– Nagyon kellemesen meglepett a magyar miniszterelnök, milyen egyszerű és rendes úriember, természetesen, és a felesége is

– nyilatkozta a Novának a megilletődött Vrkić, akit le is fényképeztek a magyar kormányfő társaságában, lásd a fenti képet!

– Nem minden nap látogat egy európai ország elnöke a Vis szigetén lévő Rukavacra. Nos, úgy gondoltam, itt az alkalom, hogy készítsünk egy közös képet

– tette hozzá a horvát “bennszülött”, aki megjegyezte: “adja Isten, hogy más elnökök is felkeressék “az ő gyönyörű hazáját”.

Nem felejtették el

A Nova TV nem felejtette el megemlíteni, hogy Orbán két évvel ezelőtt arra szólította fel a magyarokat, hogy maradjanak otthon a Balatonnál, miközben ő az Adrián nyaralt.

Az is elhangzott, hogy a magyar miniszterelnök lánya is gyakori vendég, akit egy alkalommal lencsevégre kaptak, amint egy piszkos pelenkát hagy az út mentén.

A politikusi szezont Robert Golob szlovén miniszterelnök nyitotta meg, akinek fél kabinetje a horvát tengerparton nyaral. A szlovák és a cseh miniszterelnök is ott pihen, a többiek viszont “diszkréciót” kértek.

A külföldi vezetőknek jelezniük kell a horvát külügyminisztérium felé, ha magánlátogatásra érkeznek, mert mindannyian védett személynek számítanak, akikre külön rendelkezések és rendeletek vonatkoznak a Horvát Köztársaság területén.

Ilyenkor a horvát biztonsági szolgálatok együttműködnek a vendég hazájának szolgálataival, és az ottani szolgálatok “válogatott tagjai” csatlakoznak a külföldi vendég kíséretéhez.

– Ezek az emberek általában a rendőrség szolgálatában vannak, vagy valamelyik titkosszolgálatnál dolgoznak

– nyilatkozta a Novának Ante Letica, a Hibrid Hadviselés Kutató Intézet munkatársa.

Horvátországban tehát pontosan tudják, hogy kik vennének részt az uniós minicsúcson, ha összehívnák az ott nyaraló vezetők értekezletét, de nem szegték meg a diszkrécióra vonatkozó kéréseket, így esetleg csak titkos csúcstalálkozóról beszélhetnénk, amelyre természetesen nem kerül sor.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava