Connect with us

Ukrajna

MÁR BE IS VETETTÉK: Kulcsfontosságúak lehetnek-e az Ukrajnának most küldött amerikai rakéták?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az Egyesült Államok a napokban erősítette meg, hogy lokátorromboló rakétákkal segíti Ukrajnát a legveszélyesebb orosz fegyverrendszerek megsemmisítésében. Erről a befolyásos amerikai napilap, a The Hill számolt be internetes oldalán, amely a második leglátogatottabb hírportál a tengeren túlon. A rakétákat minden bizonnyal román vagy szlovák harci gépekről lőtték ki.

Először beszéltek róla

Egy ukrán pilóta, aki magát “Juice” kódnévvel azonosította, az amerikai napilapnak elmondta, hogy az ukrán légierő a közelmúltban lokátorromboló rakétákat használt az orosz légvédelmi rendszerek ellen.

Az említett rakéták Ukrajnának történő leszállításáról először a múlt héten tettek említést Washingtonban, ahol ezt Colin Kahl védelmi miniszterhelyettes erősítette meg.

Khal szerint a rakétákat az Egyesült Államok több közelmúltbeli “halálos segélycsomagjába” is beépítették, amivel hatékonyabbá teszik a meglévő ukrán képességeket.

– Ez nagy támogatás számunkra. Valójában jelenleg ez az egyik legfejlettebb fegyverünk

– mondta Juice, de egyúttal hangsúlyozta, hogy ezek a rakéták az “összetett küldetésnek” csak egy részét képezik.

Az amerikai védelmi minisztérium ugyan nem azonosította be a lokátorromboló rakéták típusát, a CNN azonban arról számolt be, hogy AGM-88 HARM (High- Speed Anti- Radiation Missile) típusú fegyverről van szó.

A Military Watch című hírportál szintén megerősítette, hogy Ukrajna megkapta a NATO legveszélyesebb lokátorromboló rakétáját: az AGM-88 HARM-ot, amelyet már be is vetettek Oroszország ellen.

Az AGM-88 balkáni vonatkozása annyi, hogy a Kis- Jugoszlávia (értsd Szerbia és Montenegró) ellen is használták az 1999-ben végrehajtott NATO-légicsapások során, de bevetették az iraki és a líbiai háborúban is.

Már be is vetették

A lokátorromboló rakéta egy speciális fegyver, amelynek az orrába egy vevőkészüléket építenek, így képes a rádiójelek forrását megállapítani, és a rakétát rávezetni a célpontra.

A körülbelül 50 kilométeres, más források szerint akár 100 kilométeres hatótávolságú rakétákkal olyan orosz légvédelmi radar- és rakétarendszereket lehet megcélozni, mint például az S-300, amelyek megnehezítették az ukrán légierő működését az ukrán légtér jelentős részén.

Az ukrán déli védelmi parancsnokság azt állította, hogy négy S-300 és egy Pancir–SZ1 (Pantsir) rendszert tettek ártalmatlanná az újonnan beszerzett amerikai rakétákkal.

Az ukrán források szerint a rakétákat valószínűleg román vagy szlovák MiG-29-es repülőgépekről indították, amelyeket a NATO-szabványoknak megfelelően alakították át, és jelenleg az ukrán légierő birtokában vannak.

Orosz hírcsatornák is azt közölték, hogy az ukrán fegyveres erők amerikai gyártmányú AGM-88 HARM levegő-föld lokátorromboló rakétákat kezdtek bevetni az Ukrajnában kialakított orosz állások ellen.

Az Egyesült Államok “természetesen” nem közölte, hogy hány ilyen rakétát küldött küldött Ukrajnának, ez nyilván hadititoknak számít.

– Nagyon drágák, és korlátozott számban állnak rendelkezésünkre

– mondta a The Hillnek nyilatkozó pilóta, aki szerint ezért “szelektívnek kell lenniük” a rakéták indítása során, hogy kiiktassák az orosz hadsereg “legveszélyesebb” nagy hatótávolságú rakétarendszereit.

Interneten elérhető adatok szerint egy ilyen rakéta közel 300 ezer dollárba, vagyis 120 millió forintba kerül.

Az amerikai napilap értékelése szerint az AGM-88 által elért katonai sikerek kulcsfontosságúak lehetnek az intenzív, de stagnáló ukrajnai csatatéren.

Ezzel kapcsolatban a Pentagon bejelentette, hogy ukrán pilóták képzését kezdik meg fejlett amerikai vadászgépeken, ami azt sejteti, hogy nyugati harci gépeket is kaphat az ukrajnai légierő, amelyek eleve képesek ezeknek a rakétáknak a célba jutattására.

A kívülállók számára, ha egyáltalán vannak ilyenek, ez egyúttal azt sugallja, hogy a háborúnak még közel sincs vége.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava