Connect with us

Szerbia

LÖVÖLDÖZÉS UTÁN: A Makkhetesnél nyugalom van, a migránsok is húznak el

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Jellemző kép a homokos talajú erdőről, az egyik migránsnál UNHCR feliratú takaró látható
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szombat reggeli lövöldözést követően nyugalom van a makkhetesi erdőnél, az emberek azonban továbbra is félnek. A történteket követően a migránsok egy része is távozik a határ mentén elterülő erdőből. Az észak-bácskai körzetvezető szerint nincs ok aggodalomra, mert a rendőrség megtette a szükséges óvintézkedéseket.

A migránsok is félnek

A Subotica.com hírportál beszámolója szerint a viharos hétvégét követően hétfőn délelőtt nyugalom volt Makkhetesen, a rendőrség feloldotta az erdőbe vezető utak zárlatát.

Az emberek azonban aggódnak, és csak remélik, hogy a „fegyveres konfliktus” nem ismétlődik meg, az erdőben ugyanis lehetnek még migránsok, miután a taxisok előzőleg folyamatosan, nap, mint nap szállították oda őket.

– A migránsok sátrat állítanak fel az erdőben, azokban tartózkodnak, és ki tudja, mit csinálnak. Bizonytalanságban élünk, és félünk

– mondta a szabadkai hírportál munkatársának egy helyi lakos.

– Ma nagy a nyugalom, máskor ez idő tájt mindig itt vannak. Mindannyian félünk, mivel a taxisok hordják ide őket, itt gyülekeznek a településen, és amikor mintegy 30-an vannak egy csoportban, akkor bemennek az erdőbe

– mondta egy másik helyi lakos, amikor az erdő felől több afgán is érkezett, akik most azért távoznak, nehogy ők is áldozattá váljanak.

– Mindenki el akarja hagyni az erdőt, nehogy az életével fizessen, miután összecsaptak egymással a pakisztáni és szíriai embercsempészek. Az erdőben sátoroztunk, de most megyünk a befogadó központba, mert félünk

– mondta a magát megnevezni nem kívánó afgán migráns, aki korábban taxival érkezett az erdőbe, a taxis fejenként ezer dinárért (kb. 3500 forint) vitte ki őket.

Az afgán migráns arról beszélt, hogy az erdőben pakisztáni és szíriai embercsempészek csaptak össze, korábban a hatoságok afgán és pakisztáni csoportokról beszéltek, miután egyáltalán beismerték hogy embercsempész bandákról van szó.

Kincstári optimizmus

Bojan Šoralov, az észak-bácskai körzetvezető szerint az embereknek nincs okuk a félelemre, mert a rendvédelmi szervek minden biztonsági intézkedést megtettek.

– A rendőrség munkájával kapcsolatban csak azt tudom mondani, hogy a polgárok nyugodtak lehetnek. Megtörtént a migránsok teljes kitelepítése az erdő területéről, a rendőrök a nap 24 órájában járőröznek a térségben, tehát az embereknek nincs okuk arra, hogy ne érezzék magukat biztonságban

– árasztotta a „kincstári optimizmust” a körzetvezető.

A Subotica.com beszámolója szerint a szabadkai kórházban öt személyt ápolnak, köztük azt a 16 éves lányt is, akinek az állapota továbbra is súlyos, egy sebesültet pedig Újvidékre szállítottak.

A rendőrség vasárnap azt közölte, egy 26 éves afgán állampolgárt tartóztatott le, akit gyilkossággal és gyilkossági kísérlet elkövetésével vádolnak.

Végezetül csak annyit, hogy a fenti kép minden kétséget kizáróan a Makkhetesen készült, ahol a homokos talajú erdő egy részén alig van aljnövényzet. A képen látható migránsok egyike egy olyan takarót visz, amelyet az UNHCR-től kapott/szerzett, stb.

Szerbia

A Koszovóval kapcsolatos hírek csöpögtetése és a nehezen érzékelhető elmozdulások

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Koszovó
CHOU DE BUDAPEST: A szerb elnök aggodalmaskodva kérdezi Miroslav Lajčáktól, hogy ezt a gyanús alakot miért hozta magával (A kép forrása: Instagram, Aleksandar Vučić, szöveg: BALK)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Ha ég a ház, akkor jönnek a tűzoltók, akik legfeljebb a lángokat képesek megfékezni, a keletkezett károk elhárítása azonban a ház lakóira marad. Körülbelül ezt a szerepet tölti be az Gabriel Escobar és az uniós Miroslav Lajčák által alkotott duó, amely leginkább az esti órákban szeret találkozni a koszovói miniszterelnökkel és a szerb elnökkel, addigra a közvélemény figyelme lankad, másnap pedig már kit érdekel, hogy mi történt tegnap. Így könnyebb az információk csöpögtetése.

Soha nem találkozó párhuzamok

A szerb és a koszovói albán politikai elit párhuzamos pályán mozog, így szinte csak a végtelenben találkoznak, ezt érzékelhetik a nyugati közvetítők is, akik ikszedik alkalommal tárgyaltak Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel és Aleksandar Vučić szerb elnökkel.

A belgrádi Vreme honlapja megjegyzi, hogy az amerikai-európai duó Pristinában megbeszélést folytatott a koszovói miniszterelnökkel, az ottani államfővel, és találkozott az ellenzékkel, valamint a helyi szerbek képviselőivel is, bár az utóbbi „nemigen volt kommunikálva”, így a Vreme figyelme is elsiklott felette.

Szerbiában ugyanakkor – az eddigi hírek szerint – a közvetítők csak Aleksandar Vučić szerb elnökkel ültek le tárgyalni, amiben van némi ráció, mert semmi értelme a saját véleménnyel nem rendelkező Ana Brnabić miniszterelnökkel fárasztani magukat, a szerbiai ellenzék befolyása pedig a koszovói eseményekre a nulla felé konvergál, így ők sem nagyon számítanak „értelmezhető partnernek”.

Legfeljebb a szélsőjobb és annak orosz lerakata küldheti oda a verőlegényeket, mint Zvečan esetében, ha erre megérik a pillanat, amely a szerb elnök számára politikailag is kiaknázható. Ekkor a belgrádi vezetés úgy tesz, mintha semmit sem venne észre, vagy éppen maga ad jelt az indulásra.

A konstruktív szerepben tetszelgő Vučić az amerikai és az európai közvetítőkkel folytatott megbeszélést követően a szerb oldal tömjénezésének közepette azt üzente az Instagramon, hogy itt az ideje, hogy Pristina „végre eleget tegyen tíz évvel ezelőtt vállalt kötelezettségeinek”, ami mindenekelőtt a Szerb Községek (Önkormányzatok) Közösségének megalakítására vonatkozik egy akkori brüsszeli megállapodás értelmében”.

Tehát nem akárhogyan, és nem egy új megközelítés mentén, hanem úgy, ahogy az a 2013-ban kötött megállapodásban szerepel, amit a jelenlegi pristinai vezetés – Albin Kurtival az élen – egyértelműen elutasít.

Kurti legfeljebb egy olyan szerb önkormányzati szövetséget lenne hajlandó elfogadni, amely bizonyos értelemben civilszervezetként működne, és semmiféle végrehajtói joggal nem rendelkezne.

Az amerikai álláspont valahol félúton lehet, mert az Egyesült Államok korábban úgy fogalmazott, hogy ők sem támogatnák olyan képződmény létrejöttét, mint amilyen a boszniai Szerb Köztársaság, amivel áttételesen elismerték, hogy a daytoni szerződésben is voltak baklövések.

Pristinában rossz a vétel

A jelek szerint Pristina és Washington nincs egy hullámhosszon, és láthatóan vannak vételi zavarok azzal kapcsolatban, amit Washingtonból sugároznak Koszovó irányába, Amerika ugyanis nem tudja elfogadni, hogy a partnerség ellenére washingtoni szempontból nem kívánt döntések szülessenek.

A hétfő esti pristinai találkozót követően a két közvetítő nyilatkozott ugyan az újságíróknak, az viszont már csak valamikor kedden délután derült ki, hogy az Egyesült Államok két napos ultimátumot adott az amerikai követelések végrehajtására, de ez koránt sem jelenti azt, hogy csütörtökön arra ébredünk, hogy Koszovóban kitört a „pax Americana”.

A közvetítők azt kérték a koszovói miniszterelnöktől, hogy vonja ki a különleges rendőri erőket az önkormányzati épületekből Zvečanban, Leposavićban és Zubin Potokban, a megválasztott „3%-os polgármesterek” pedig valamilyen más lokációról dolgozzanak az új önkormányzati választásokig.

A koszovói miniszterelnök ezt korábban egyértelműen visszautasította, szerinte ugyanis nem Zoom-polgármesterekről van szó, hogy „home office” jellegű tevékenységet folytassanak, bár véleményünk szerint a 3%-os támogatottság még erre sem nagyon hatalmazza fel őket.

Az amerikaiak azt szeretnék, hogy a koszovói miniszterelnök minél előbb új önkormányzati választásokat írjon ki, amivel szemben szintén vannak „ellenkövetelések”, mint például a szerb szélsőségesek távozása, vagy a demokratikus rend helyreállítása, arról nem is beszélve, hogy a koszovói szerbek is feltételekhez kötik a részvételüket az újabb önkormányzati választásokon.

A közvetítők azt is követelték, hogy a koszovói albán vezetés térjen vissza a párbeszédhez, és amerikai részről megjegyezték, hogy Washington kitart a koszovói albánok mellett, de nem feltétlenül kíván olyan személyt támogatni, akiben nincs meg az együttműködési készség.

Amerika ezzel Kurti értésére adta, hogy képes különbséget tenni a koszovói nép és a pristinai vezetés között, egyúttal azt is tudatta vele, hogy a barátságnak ára van, és a koszovói vezetésnek többé-kevésbé, inkább többé, mint kevésbé, azt kell tennie, amit az Egyesült Államok diktál.

Ez Koszovó esetében még csak-csak elérhető, Szerbia vonatkozásában azonban jóval nehezebben valósítható meg.

A szerbiai elnök a találkozóval kapcsolatban közzétett Instagram-bejegyzésében nem szólt arról, hogy a „következő önkormányzati választási kísérleten” részt vesznek-e a koszovói szerbek, amire minden bizonnyal szükség lenne, hogy végre legitim, és nem csak legális képviselet jöjjön létre.

Miroslav Lajčák uniós közvetítő ugyan megjegyezte, hogy a szerbeknek részt kell venniük a választásokon, de nem ő az, aki ezt elrendelheti nekik, hanem Aleksandar Vučić, aki viszont bármikor elháríthatja a felelőséget, mondván, hogy nincs befolyása a koszovói szerbek felett, és erről nekik kell dönteniük.

Egy ilyen kijelentés persze „olcsó játék hülye gyerekeknek”, de időhúzásra mindenképpen jó, főleg a jelenlegi zavaros helyzetben, amikor a Balkánon mindenki mindenféle befolyás alatt áll, bár a koszovói állításokkal szemben Escobar amerikai részről nem hiszi, hogy a konfliktust Oroszország szervezi, arról viszont meg van győződve, hogy Moszkva örül a jelenlegi fejleményeknek.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava