Connect with us

Szerbia

HONNAN VAN FEGYVERÜK? Egy afgán migránst gyanúsítanak gyilkosság elkövetésével a szombati lövöldözés kapcsán

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FAKE VAGY NEM FAKE? A cikkből az is kiderül, hogy mi köze van a Makkhetesnek Ukrajnához, merthogy az életben minden mindennel összefügg
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az afgán A. N. (26) az első gyanúsított, akit a magyar határ közvetlen szomszédságában történt tűzpárbajjal kapcsolatban vettek őrizetbe gyilkosság és gyilkossági kísérlet elkövetésének gyanújával. Szombaton reggel a Szabadka külterületén lévő makkhetesi erdőben egy halálos áldozatot követelő lövöldözés zajlott mintegy másfél órán keresztül, amiben a halálos áldozat mellett heten megsebesültek. Szerbiai médiajelentések szerint még mindig életveszélyben van az 16 éves iráni származású lány, aki a lövöldözés során több golyót is kapott. Mint ahogy a BALK is beszámolt róla, szombaton reggel két migránscsoport, feltehetően csempészek csaptak össze a magyar határ közvetlen közelében lévő erdőben, kezdetben a rendőrök és a mentők is nehezen tudták megközelíteni a helyszínt.

Egy afgán migránst gyanúsítanak

Szerbiai sajtójelentések szerint az afgán férfit a két napos őrizetet követően bűnvádi feljelentéssel adják át az illetékes szabadkai ügyészségnek.

– A rendőrség folytatja a további munkát a tényállás és a körülmények felderítése, valamint a konfliktusban részt vevők személyazonosságának megállapítása érdekében

– közölte a rendőrség, amely azóta újabb migránsokat állított elő, az ő kihallgatásuk folyamatban van.

A sérülteket a szabadkai kórházban ápolják, a meglőtt 16 éves iráni lány hasi és medencesérüléseket szenvedett, de szívproblémái is vannak, kevés kilátással a túlélésre.

Saša Dželebdžić kórházigazgató szerint a makkhetesi erdőből beszállított többi migráns állapota stabil, bár valamennyien lőtt sebeket kaptak, kiterjedt belsőszervi sérülésekkel.

A fegyveres összecsapásban megsérült migránsok 20 és 30 év közötti fiatalok, egyiküknek sincs papírja/engedélye a Szerbiában való tartózkodásra.

Szerbiában az az igencsak vicces gyakorlat alakult ki, hogy a menekültügyi hatóságok kártyákat állítanak ki az általuk regisztrált migránsok számára, mégpedig “bemondott névre, és bemondott születés időpontra”, vagyis a migránsok regisztrálásával a hatóságok egy jottányival sem kerülnek közelebb annak megállapításhoz, hogy kivel is van dolguk. Ezeknek a migránsoknak még ilyen, hazugságon alapuló dokumentumuk sem volt.

A kártya (Fotó: BALK)

A kártya (Fotó: BALK)

Ezek a QR-kóddal is ellátott, de hamis adatokat tartalmazó kártyák aztán lehetővé teszik a migránsok számára a szabad mozgást Szerbiában. A szerbiai motelekben vagy egyéb szálláshelyeken ugyanakkor kérnek hivatalos dokumentumot a migránsoktól, másképp nem adnak nekik szobát, és ezt elég komolyan veszik.

Egy alkalommal szemtanúja voltam annak, hogy egy szabadkai városszéli szállóban egy szíriai migráns a telefonja segítségével mutatta be az útlevelét, amelyet feltehetően egy felhőből töltött le, vagyis nem vehetjük teljesen biztosra, hogy a migránsok a telefonjukban hordják a dokumentumaikat.

Fake vagy nem fake?

Szombaton a makkhetesi (Makova sedmica) lakosok a helyi játszótérnél gyűltek össze, ahonnan három irányba ágazik el az út a magyar határ felé. Az aszfalt azonban nem sokkal később véget ér, a házak egy része már csak nehezen járható homokos utakon, dűlőkön közelíthető meg.

Tapasztalatból tudjuk, hogy az erdőben nem könnyű tájékozódni, mert szakadozik GPS, a jel néha hosszabb időre is eltűnik, ezért előfordul, hogy aki a Makkhetesnél megy be az erdőbe, az a kelebiai határátkelőnél jön ki.

A makkhetesi lakosok egyáltalán nem örülnek annak, hogy a városnak azon a részén élnek, amelyen keresztül az illegális migránsútvonal halad Magyarország és más európai országok felé, ami persze, szinte minden szerb oldalon lévő határmenti településről elmondható.

Sokan vannak így tehát a Regőcétől Rábéig terjedő határszakaszon, miután a szerb hatóságok a migránsokkal való “emberséges bánásmód szellemében” jóformán semmilyen formában nem lépnek fel a migránsokkal szemben, legfeljebb csak akkor, amikor ilyen végzetes események történnek.

A szerb vezetésnek is az a jó, ha a migránsok eltűnnek az országból, ezért nem gátolják, egyes esetekben pedig minden bizonnyal segítik is a migránsok határátlépését előkészítő és kivitelező embercsempészek tevékenységét.

Közben a twitteren – orosz és görög portálokon – egy fotó jelent meg a Makkhetesre kiérkező Aleksandar Vulin szerb belügyminiszterről, akinek a társságában volt a szerb különleges egységeknek az egyik tagja is, fején sisakkal, amelyen az oroszok ukrajnai hadviselésével összefüggő Z betűt viselte. Az egyik görög Twitter-oldalon ezt úgy kommentálták, hogy “megbonthatatlanok az ortodox nemzetek közötti kapcsolatok”, persze, kivéve Ukrajnát, amelyet az oroszok már igencsak megbontottak.

A lakosság tüntetésre készül

A makkhetesi lakosok arról számoltak be, hogy naponta látnak kisebb-nagyobb, legfeljebb harminc fős migránscsoportokat arrafelé téblábolni, és közölték, hogy ezentúl tiltakozó megmozdulásokat tartanak, mert nem érzik magukat biztonságban.

– A migránsok minden nap elhaladnak a házam mellett, körülbelül 300 méterre lakom attól a helytől, ahol az első lövések eldördültek szombaton hajnali öt óra után. Lövéseket hallottam, azt hittem, hogy áthelyezték a lőteret a közelünkbe

– mondta a Blic hírportálnak nyilatkozva egy helyi asszony, aki azt a félig-meddig költői kérdést tette fel, hogy honnan veszik a migránsok a fegyvert?

Egy másik asszony arról számolt be, hogy a lövöldözés reggel 5 óra 40 perc körül kezdődött, és majdnem hét óráig tartott.

– Folyamatosan lövöldöztek, azt hittem, hogy hadgyakorlat van, biztos, hogy több áldozat van. Korábban is előfordult, hogy a migránsok összevesztek, bár az illetékesek azt mondják, hogy eddig semmiféle probléma nem volt

– nyilatkozta Rada Trninić, aki szerint a migránsok eddig is házakba hatoltak be, és helyi fiatalokra támadtak rá.

Egy férfi a taxisok tevékenységére panaszkodott, akik egyébként komoly szerepet játszanak a migránsok szállításában, bizonyos értelemben az embercsempészet rájuk épül. Ha a szerb hatóságok megtiltanák a taxisoknak a migránsok szállítását, akkor az embercsempészet egyik méregfogát húznák ki, ám miután ezt nem teszik meg, így az embercsempészek cinkosaivá válnak.

A BALK-on több alkalommal is nyomon követtük, hogy miként zajlik a migránsok mozgatása a taxisok bevonásával, az egyik ilyen, videóval “felturbózott” beszámoló itt található.

– Ebben az erdőben nőtem fel, most viszont azt mondjuk a gyerekeinknek, hogy véletlenül se menjek be az erdőbe. A taxisok a házunk előtt teszik ki a migránsokat, szégyen-gyalázat. Nem örülünk annak, hogy felfegyverzett migránsok járkálnak a házak között és a gyermekeink környezetében

– jelentette ki Radivoje Hajdanov, aki szerint Szerbiában senki senkinek sem akar rosszat, azt viszont illene tudni, hogy miként kellene viselkedniük azoknak, akiket beengednek az országba.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava