Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

HONNAN VAN FEGYVERÜK? Egy afgán migránst gyanúsítanak gyilkosság elkövetésével a szombati lövöldözés kapcsán

FAKE VAGY NEM FAKE? A cikkből az is kiderül, hogy mi köze van a Makkhetesnek Ukrajnához, merthogy az életben minden mindennel összefügg
FAKE VAGY NEM FAKE? A cikkből az is kiderül, hogy mi köze van a Makkhetesnek Ukrajnához, merthogy az életben minden mindennel összefügg
Olvasási idő: 4 perc

Az A. N. (26) az első gyanúsított, akit a magyar határ közvetlen szomszédságában történt tűzpárbajjal kapcsolatban vettek őrizetbe és gyilkossági kísérlet elkövetésének gyanújával. Szombaton reggel a Szabadka külterületén lévő makkhetesi erdőben egy halálos áldozatot követelő lövöldözés zajlott mintegy másfél órán keresztül, amiben a halálos áldozat mellett heten megsebesültek. Szerbiai médiajelentések szerint még mindig életveszélyben van az 16 éves iráni származású lány, aki a lövöldözés során több golyót is kapott. Mint ahogy a BALK is beszámolt róla, szombaton reggel két migránscsoport, feltehetően csempészek csaptak össze a magyar határ közvetlen közelében lévő erdőben, kezdetben a és a mentők is nehezen tudták megközelíteni a helyszínt.

Egy afgán migránst gyanúsítanak

Szerbiai sajtójelentések szerint az afgán férfit a két napos őrizetet követően bűnvádi feljelentéssel adják át az illetékes szabadkai ügyészségnek.

A rendőrség folytatja a további munkát a tényállás és a körülmények felderítése, valamint a konfliktusban részt vevők személyazonosságának megállapítása érdekében


– közölte a rendőrség, amely azóta újabb migránsokat állított elő, az ő kihallgatásuk folyamatban van.

A sérülteket a szabadkai kórházban ápolják, a meglőtt 16 éves iráni lány hasi és medencesérüléseket szenvedett, de szívproblémái is vannak, kevés kilátással a túlélésre.

Saša Dželebdžić kórházigazgató szerint a makkhetesi erdőből beszállított többi migráns állapota stabil, bár valamennyien lőtt sebeket kaptak, kiterjedt belsőszervi sérülésekkel.

A összecsapásban megsérült migránsok 20 és 30 év közötti fiatalok, egyiküknek sincs papírja/engedélye a Szerbiában való tartózkodásra.

Szerbiában az az igencsak vicces gyakorlat alakult ki, hogy a menekültügyi hatóságok kártyákat állítanak ki az általuk regisztrált migránsok számára, mégpedig “bemondott névre, és bemondott születés időpontra”, vagyis a migránsok regisztrálásával a hatóságok egy jottányival sem kerülnek közelebb annak megállapításhoz, hogy kivel is van dolguk. Ezeknek a migránsoknak még ilyen, hazugságon alapuló dokumentumuk sem volt.

A kártya (Fotó: BALK)

A kártya (Fotó: BALK)


Ezek a QR-kóddal is ellátott, de hamis adatokat tartalmazó kártyák aztán lehetővé teszik a migránsok számára a szabad mozgást Szerbiában. A szerbiai motelekben vagy egyéb szálláshelyeken ugyanakkor kérnek hivatalos dokumentumot a migránsoktól, másképp nem adnak nekik szobát, és ezt elég komolyan veszik.

Egy alkalommal szemtanúja voltam annak, hogy egy szabadkai városszéli szállóban egy szíriai migráns a telefonja segítségével mutatta be az útlevelét, amelyet feltehetően egy felhőből töltött le, vagyis nem vehetjük teljesen biztosra, hogy a migránsok a telefonjukban hordják a dokumentumaikat.

Fake vagy nem fake?

Szombaton a makkhetesi (Makova sedmica) lakosok a helyi játszótérnél gyűltek össze, ahonnan három irányba ágazik el az út a magyar határ felé. Az aszfalt azonban nem sokkal később véget ér, a házak egy része már csak nehezen járható homokos utakon, dűlőkön közelíthető meg.

Tapasztalatból tudjuk, hogy az erdőben nem könnyű tájékozódni, mert szakadozik GPS, a jel néha hosszabb időre is eltűnik, ezért előfordul, hogy aki a Makkhetesnél megy be az erdőbe, az a kelebiai határátkelőnél jön ki.

A makkhetesi lakosok egyáltalán nem örülnek annak, hogy a városnak azon a ré élnek, amelyen keresztül az illegális migránsútvonal halad és más felé, ami persze szinte minden szerb oldalon lévő határmenti településről elmondható.

Sokan vannak így tehát a Regőcétől Rábéig terjedő határszakaszon, miután a szerb hatóságok a migránsokkal való “emberséges bánásmód szellemében” jóformán semmilyen formában nem lépnek fel a migránsokkal szemben, legfeljebb csak akkor, amikor ilyen végzetes események történnek.


A szerb vezetésnek is az a jó, ha a migránsok eltűnnek az országból, ezért nem gátolják, egyes esetekben pedig minden bizonnyal segítik is a migránsok határátlépését előkészítő és kivitelező embercsempészek tevékenységét.

Közben a twitteren – és görög portálokon – egy fotó jelent meg a Makkhetesre kiérkező Aleksandar szerb belügyminiszterről, akinek a társságában volt a szerb különleges egységeknek az egyik tagja is, fején sisakkal, amelyen az oroszok ukrajnai hadviselésével összefüggő Z betűt viselte. Az egyik görög Twitter-oldalon ezt úgy kommentálták, hogy “megbonthatatlanok az ortodox nemzetek közötti kapcsolatok”, persze kivéve Ukrajnát, amelyet az oroszok már igencsak megbontottak.

A lakosság tüntetésre készül

A makkhetesi lakosok arról számoltak be, hogy naponta látnak kisebb-nagyobb, legfeljebb harminc fős migránscsoportokat arrafelé téblábolni, és közölték, hogy ezentúl tiltakozó megmozdulásokat tartanak, mert nem érzik magukat biztonságban.

A migránsok minden nap elhaladnak a házam mellett, körülbelül 300 méterre lakom attól a helytől, ahol az első lövések eldördültek szombaton hajnali öt óra után. Lövéseket hallottam, azt hittem, hogy áthelyezték a lőteret a közelünkbe

– mondta a Blic hírportálnak nyilatkozva egy helyi asszony, aki azt a félig-meddig költői kérdést tette fel, hogy honnan veszik a migránsok a fegyvert?

Egy másik asszony arról számolt be, hogy a lövöldözés reggel 5 óra 40 perc körül kezdődött, és majdnem hét óráig tartott.

Folyamatosan lövöldöztek, azt hittem, hogy hadgyakorlat van, biztos, hogy több áldozat van. Korábban is előfordult, hogy a migránsok összevesztek, bár az illetékesek azt mondják, hogy eddig semmiféle probléma nem volt

– nyilatkozta Rada Trninić, aki szerint a migránsok eddig is házakba hatoltak be, és helyi fiatalokra támadtak rá.

Egy férfi a tevékenységére panaszkodott, akik egyébként komoly szerepet játszanak a migránsok szállításában, bizonyos értelemben az embercsempészet rájuk épül. Ha a szerb hatóságok megtiltanák a taxisoknak a migránsok szállítását, akkor az embercsempészet egyik méregfogát húznák ki, ám miután ezt nem teszik meg, így az embercsempészek cinkosaivá válnak.

A BALK-on több alkalommal is nyomon követtük, hogy miként zajlik a migránsok mozgatása a taxisok bevonásával, az egyik ilyen, videóval “felturbózott” beszámoló itt található.

Ebben az erdőben nőtem fel, most viszont azt mondjuk a gyerekeinknek, hogy véletlenül se menjek be az erdőbe. A taxisok a házunk előtt teszik ki a migránsokat, szégyen-gyalázat. Nem örülünk annak, hogy felfegyverzett migránsok járkálnak a házak között és a gyermekeink környezetében

– jelentette ki Radivoje Hajdanov, aki szerint Szerbiában senki senkinek sem akar rosszat, azt viszont illene tudni, hogy miként kellene viselkedniük azoknak, akiket beengednek az országba.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: