Connect with us

Horvátország

FIATALÍTÁS VAGY TISZTOGATÁS: A horvát kormánypárt új évtizedre készül

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!

A helyzet lassan már kezd krónikussá válni: a szalagon érkező napi események újfent arra kényszerítenek, hogy fontos történések krónikása legyek. Vegyük például a horvát kormánypárt, a Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska Demokratska Zajednica, HDZ) két év késéssel megtartott éves konvencióját. A zágrábi Lisinski hangversenyteremben vasárnap nagy pompával megtartott közgyűlésen megjelent régi barátunk, Manfred Weber is, aki az európai néppártok nevében üdvözölte az egybegyűlteket.

Fiatalítás vagy tisztogatás, ez itten a kérdés

A közgyűlés legfontosabb mozzanata a HDZ elnökségi tagjainak megválasztása volt – miután a vezetőséget még 2020-ban megválasztották. (Andrej Plenkovićot elnöknek, helyettesének Tomo Medved veteránügyi minisztert, és alelnököknek Ivan Anušić Eszék- Baranya megye főispánját, Branko Bačićot a HDZ titkárát, Oleg Butković közlekedés- és tengerügyi minisztert, illetve Zdravka Bušićot, a terrorista/szabadságharcos hátterű hölgyet, aki a 90-es években az Egyesült Államokból tért vissza Horvátországba, és a megboldogult Franjo Tuđman köztársasági elnök tanácsosává vált.)

A tízfős elnökség tagjait az új alapszabály értelmében a megyei alapszervezetek öt földrajzi csoportjából választották meg. A következő HDZ-s ki kicsoda azok számára lehet fontos, akiket valami miatt azzal vert meg a sors, hogy a horvát belpolitika tanulmányozásával mulassák napjaikat. Akinek a nevek nem mondanak semmit, az ugorjon egy bekezdést!

Az elnökségben a HDZ szlavóniai alapszervezeteit Antonija Jozić Pozsega- Szlavónia megye főispánja és Igor Andrović Verőce- Drávamente megye főispánja, a fővárosiakat Nina Obuljen Koržinek kulturális és médiaügyi miniszter, valamint Krešimir Ačkar, Nagygorica (Velika Gorica) polgármestere képviseli, az északi országrész pártszervezeteit pedig Anđelko Stričak és Marko Marušić Varasd és Belovár- Bilogora megye főispánja. A tengerpart felé haladva, az ország középső részének szervezeteit Ivan Celjak Sziszek- Monoszló megye főispánja, illetve Ernest Petry, a Lika- Zengg megye főispánjai képviseli, míg a dalmatákat Blaženko Boban Split- Dalmácia megye, illetve Šime Erlić a zárai (Zadar) HDZ alapszervezet elnöke.

Ezzel voltaképpen befejeződött a HDZ vezetőségének rekonstrukciója, amelynek tagjait most kizárólag a Plenković embereit képező középkáder adja, azaz senki sem maradt benne a Tomislav Karamarko által preferált jobboldalra húzó opcióból.

A tisztogatást a Horvát Demokrata Közösség fiatalításnak igyekszik beállítani, amiből annyi az igaz, hogy az új elnökségi tagok zöme a negyvenes éveiben jár.

A HDZ oda pozicionálja magát, ahova Plenković szeretné

Mint ezt a miniszterelnök is kifejtette beszédében, a HDZ mindig akkor érte el a legjobb eredményeket, amikor a jobbközépen helyezkedett el néppárti/kereszténydemokrata előjelű pártként, és ezen az úton számít járni az elkövetkező évtizedben is.

A közgyűlés egyik érdekessége, hogy a készülő pártprogram kapcsán elhangzottak szerint “a HDZ tiszteletben tartja a családi élet minden féle-fajta közösségét a kölcsönös szeretet és gondoskodás, valamint a szolidaritás és a társadalmi felelősségvállalás elvei alapján”.

Ezzel a kormánypárt némileg nyitott az LMBTIQ-közösség felé, nyilván azért hogy Nyugat- Európában se érje szó a ház elejét.

Persze, ez nem sokat változtat a gyakorlati helyzeten, mert az ország alkotmánya továbbra is azon az állásponton van, hogy a házasság a férfi és a nő közössége, és ez, mint ahogy annak idején a népszavazás is megmutatta, az emberek döntő többségének a véleménye.

Nincs Bosznia- Hercegovina horvátok nélkül

Hogy teljes legyen a “politikai totemtánc”, erről Dragan Čović, a bosznia-hercegovinai HDZ elnökének felszólalása gondoskodott.

Ő ezúttal is megismételte, hogy a bosznia-hercegovinai horvátok már évek óta átszavazás, azaz majorizáció áldozatai, ami nem maradhat válasz nélkül. Szerinte ragaszkodni kell a bosznia-hercegovinai államalkotó nemzetek egyenjogúságához, mert “a horvátok nélkül nincs Bosznia- Hercegovina”.

Minden bizonnyal ez lesz az a pont, amelyről a horvátok, és ezzel együtt a Horvát Demokrata Közösség tagjai, veszteségek nélkül nem tudnak visszavonulni, a bosnyákokat erőteljesen támogató amerikai politikai gépezettel ugyanis nem képesek szembe szállni, akármennyire is megalázó az a majorizáció, amit a bosnyák-amerikai szövetség rájuk kényszerít.

És most megyek kiszellőztetni politikában pácolt, sült-főtt agyamat. Esküszöm, néha azt gondolom, hogy a politikusok szándékosan csinálják ezt, csak hogy megkeserítsék az életemet.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava