Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

uj tudjman
uj tudjman
ÚJ TUĐMAN: Hosszú kormányzásra rendezkedik be Andrej Plenković

Horvátország

FIATALÍTÁS VAGY TISZTOGATÁS: A horvát kormánypárt új évtizedre készül


Olvasási idő: 3 perc

A helyzet lassan már kezd krónikussá válni: a szalagon érkező napi események újfent arra kényszerítenek, hogy fontos történések krónikása legyek. Vegyük például a horvát kormánypárt, a Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska Demokratska Zajednica, HDZ) két év késéssel megtartott éves konvencióját. A zágrábi Lisinski hangversenyteremben vasárnap nagy pompával megtartott közgyűlésen megjelent régi barátunk, Manfred Weber is, aki az európai néppártok nevében üdvözölte az egybegyűlteket.

Fiatalítás vagy tisztogatás, ez itten a kérdés

A közgyűlés legfontosabb mozzanata a HDZ elnökségi tagjainak megválasztása volt – miután a vezetőséget még 2020-ban megválasztották. (Andrej Plenkovićot elnöknek, helyettesének Tomo Medved veteránügyi minisztert, és alelnököknek Ivan Anušić Eszék-Baranya megye főispánját, Branko Bačićot a HDZ titkárát, Oleg Butković közlekedés- és tengerügyi minisztert, illetve Zdravka Bušićot, a terrorista/szabadságharcos hátterű hölgyet, aki a 90-es években az Egyesült Államokból tért vissza Horvátországba, és a megboldogult Franjo Tuđman köztársasági elnök tanácsosává vált.)

A tízfős elnökség tagjait az új alapszabály értelmében a megyei alapszervezetek öt földrajzi csoportjából választották meg. A következő HDZ-s ki kicsoda azok számára lehet fontos, akiket valami miatt azzal vert meg a sors, hogy a horvát belpolitika tanulmányozásával mulassák napjaikat. Akinek a nevek nem mondanak semmit, az ugorjon egy bekezdést!


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelezd a szövegrész/szó kijelölésével, majd a következő két billentyű együttes lenyomásával: Ctrl+Enter. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!


Az elnökségben a HDZ szlavóniai alapszervezeteit Antonija Jozić Pozsega-Szlavónia megye főispánja és Igor Andrović Verőce-Drávamente megye főispánja, a fővárosiakat Nina Obuljen Koržinek kulturális és médiaügyi miniszter, valamint Krešimir Ačkar, Nagygorica (Velika Gorica) polgármestere képviseli, az északi országrész pártszervezeteit pedig Anđelko Stričak és Marko Marušić Varasd és Belovár-Bilogora megye főispánja. A tengerpart felé haladva, az ország középső részének szervezeteit Ivan Celjak Sziszek-Monoszló megye főispánja, illetve Ernest Petry, a Lika-Zengg megye főispánjai képviseli, míg a dalmatákat Blaženko Boban Split-Dalmácia megye, illetve Šime Erlić a zárai (Zadar) HDZ alapszervezet elnöke.

Ezzel voltaképpen befejeződött a HDZ vezetőségének rekonstrukciója, amelynek tagjait most kizárólag a Plenković embereit képező középkáder adja, azaz senki sem maradt benne a Tomislav Karamarko által preferált jobboldalra húzó opcióból.

A tisztogatást a Horvát Demokrata Közösség fiatalításnak igyekszik beállítani, amiből annyi az igaz, hogy az új elnökségi tagok zöme a negyvenes éveiben jár.

A HDZ oda pozicionálja magát, ahova Plenković szeretné

Mint ezt a miniszterelnök is kifejtette beszédében, a HDZ mindig akkor érte el a legjobb eredményeket, amikor a jobbközépen helyezkedett el néppárti/kereszténydemokrata előjelű pártként, és ezen az úton számít járni az elkövetkező évtizedben is.

A közgyűlés egyik érdekessége, hogy a készülő pártprogram kapcsán elhangzottak szerint “a HDZ tiszteletben tartja a családi élet minden féle-fajta közösségét a kölcsönös szeretet és gondoskodás, valamint a szolidaritás és a társadalmi felelősségvállalás elvei alapján”.

Ezzel a kormánypárt némileg nyitott az LMBTIQ-közösség felé, nyilván azért hogy Nyugat-Európában se érje szó a ház elejét.

rectangulartrue100.10.02

kis festett kabatok222kis festett kabatok

Persze ez nem sokat változtat a gyakorlati helyzeten, mert az ország alkotmánya továbbra is azon az állásponton van, hogy a házasság a férfi és a nő közössége, és ez, mint ahogy annak idején a népszavazás is megmutatta, az emberek döntő többségének a véleménye.

Nincs Bosznia-Hercegovina horvátok nélkül

Hogy teljes legyen a “politikai totemtánc”, erről Dragan Čović, a bosznia-hercegovinai HDZ elnökének felszólalása gondoskodott.

Ő ezúttal is megismételte, hogy a bosznia-hercegovinai horvátok már évek óta átszavazás, azaz majorizáció áldozatai, ami nem maradhat válasz nélkül. Szerinte ragaszkodni kell a bosznia-hercegovinai államalkotó nemzetek egyenjogúságához, mert “a horvátok nélkül nincs Bosznia-Hercegovina”.

Minden bizonnyal ez lesz az a pont, amelyről a horvátok, és ezzel együtt a Horvát Demokrata Közösség tagjai, veszteségek nélkül nem tudnak visszavonulni, a bosnyákokat erőteljesen támogató amerikai politikai gépezettel ugyanis nem képesek szembe szállni, akármennyire is megalázó az a majorizáció, amit a bosnyák-amerikai szövetség rájuk kényszerít.

És most megyek kiszellőztetni politikában pácolt, sült-főtt agyamat. Esküszöm, néha azt gondolom, hogy a politikusok szándékosan csinálják ezt, csak hogy megkeserítsék az életemet.

Napi hírlevél
VIHAROS TENGER: Amikor a hajózás nem létszükséglet, hanem élvezet
Újvidék polgármestere, Miloš Vučević, a napokban teljesen berágott a Horvátországban nyaraló szerbekre, mondván, hogy nem érti, miként engedhetik meg ezt ...
Bővebben…
TŰZSZEZON: A szerb helikopterek mindenütt oltottak, kivéve a Vajdaságot
Nemrégiben szerb helikopterek vettek részt a szlovéniai tűzvész megzabolázásában, most pedig ugyanez történik a bosznia-hercegovinai Trebinje közelében felcsapott lángok esetében ...
Bővebben…
BEKÖSZÖNT: Az új szerb házelnök szerint a parlament a haladó párt politikáját hajtja végre
Vladimir Orlić, a szerbiai parlament új elnöke első televíziós szereplése alkalmával azonnal "beköszönt", és rögtön meg is mutatta, hogy merre ...
Bővebben…
ERŐSÍTENEK EZERREL: A bolgár hatóságok újabb rendőröket küldtek a török határra a migránsok miatt
A bolgár belügyminisztérium augusztus 7-én, vasárnap bejelentette, hogy az előző évhez képest hatszorosára növekedett a bolgár-török ​​határon átlépni próbáló illegális ...
Bővebben…
ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓ: Az albánok megszállják Angliát
A Daily Mail beszámolója szerint a La Manche csatornán átjutó tíz bevándorló közül négy nem éhínség vagy háború elől menekül, ...
Bővebben…
BUSZTÜZEK VILÁGFŐVÁROSA: Belgrádban egy nap alatt három autóbusz gyulladt ki
A szerb ellenzéki Szabadság és Igazság Pártja (SSP) szerint Belgrád a "busztüzek világfővárosa". Ezt a megállapítást arra alapozzák, hogy pénteken ...
Bővebben…
HORVÁTORSZÁGI SZERENCSÉTLENSÉG: A sofőr is életét vesztette, lehet, hogy egy pillanatra elaludt
A horvátországi buszbalesettel kapcsolatos szombat esti hírek szerint véglegesnek tűnik, hogy 12 ember vesztette életét a Jarek Bisaški és Breznički ...
Bővebben…
SZOVJET FEGYVEREK MÁSODVIRÁGZÁSA: Egy bolgár miniszter szerint Bulgária titokban 4200 tonna fegyvert küldött Ukrajnának
Bulgária titokban 4200 tonna fegyvert küldött Ukrajnának - írja egy bolgár hírportál, amely az ügyvezető bolgár gazdasági miniszter minapi sajtótájékoztatójáról ...
Bővebben…
UTOLSÓ ÚT: 12 lengyel zarándok halt meg a reggel történt horvátországi buszkatasztrófában
Súlyos buszbaleset történt a horvátországi A4-es autópályán, amikor egy Zágráb felé tartó lengyel autóbusz reggel leszaladt az útról. A baleset ...
Bővebben…

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: