Connect with us

Bosznia

LEVELEZŐ PARTNEREK: Orbán Viktor köszönő levelet küldött Milorad Dodiknak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Orbán Viktor magyar miniszterelnök köszönő levelet küldött Milorad Dodiknak, a boszniai szerbek vezetőjének. Június 3-án saját Twitter fiókjában jelentette meg Milorad Dodik a boszniai Államelnökség szerb tagja az Orbán Viktor által neki címzett köszönetnyilvánító levelet.

Van, aki szereti

A boszniai szerbek vezetője élénk levélváltásban van a magyar miniszterelnökkel, aminek minden egyes mozzanatáról Dodik azonnal beszámol a közösségi média felületein, jelezve ezzel, hogy a vele szemben a boszniai szerb ellenzéki pártok által megfogalmazott “nemzetközi elszigeteltség” alaptalan vádaskodás.

Korábbi cikkünkben részletesen ismertettük azt a levelet, amelyet Dodik írt Orbánnak újraválasztása alkalmából.

A boszniai médiában akkor nagy port kavart, hogy a nacionalista hangvételt a politikai kommunikációjában előszeretettel alkalmazó Dodik példaértékűnek nyilvánította a magyar kormány demográfiai politikával kapcsolatos lépéseit, és a szerb néppel a korábbi években kialakított mély szövetségesi kapcsolatait.

Az Orbán által a hét folyamán Brüsszelben elért diplomáciai sikerek miatt – ideértve az uniós olajembargó és Kirill pártiárka kiutasítása terén elért célokat – Dodik okkal érezheti, hogy a szoros magyar szövetséggel jól pozícionálta magát a korábbiakban.

Erősödő szövetség

A magyar kormány képviseletében legutóbb Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter nyilatkozta áprilisi boszniai tartózkodása során, hogy a magyar kormány nem támogatja, hogy az Európai Unió olyan szankciókat vezessen be Dodikkal és más boszniai szerb politikusokkal szemben, mint az Egyesült Államok és Nagy- Britannia.

A magyar külügyminiszter akkor arról is beszélt, hogy a szankciós politikai nem vezet eredményre, és mind a három felet, vagyis államalkotó nemzetet meg kell hallgatni, köztük a boszniai szerbeket képviselő Milorad Dodikot is.

A magyar kormány számára Janez Janša szlovén miniszterelnök balkáni szövetségesek köréből való kiesésével az októberi boszniai választásokon az újrázásra jó esélyekkel számító Milorad Dodik személye még a jelenleginél is nagyobb szerepet kaphat a jövőben.

Aleksandar Vučić újraválasztásával pedig egyértelművé vált, hogy a balkáni szerb vezetők pozíciója még legalább 5 évig stabil, így érdemes velük hosszú távon számolni. Vagyis a magyar diplomácia belátható időn belül nem szakít a boszniai szerb és szerbiai szerb tengely melletti kiállással egyéb balkáni szövetséges híján.

Orbán levele Dodiknak

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava