Connect with us

Energiaválság

JÖN A NYÁR, KELL A TÜZELŐ: Egekben a tűzifa ára Szerbiában
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbiában az emberek már most megrohamozták a fatelepeket, hogy tűzifát szerezzenek be a következő fűtési időszakra. A tölgy és a bükk ára már majdnem duplájára emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest, de a kereskedők szerint “lesz ez még rosszabb is”.

Jön a nyár, kell a tűzifa!

De félre a tréfával, mert a tűzifa iránti kereslet soha nem látott mértékben növekedett, az emberek ugyanis az energiaválságtól tartva igyekeznek már most beszerezni a “téli meleget”: így nyugodtan elmondható, hogy az ukrajnai háború árát a tűzifán keresztül is megfizetik.

Tavaly ilyenkor Szerbiában egy köbméter tölgyért vagy bükkért 40-45 eurót kértek, októberben már 50-55 euróba került a tűzifa, és egészen a közelmúltig ebben a sávban maradt az ára, de a háború megtette a magáét.

Mindennek hatására a tűzifa ára a dél-szerbiai Užice környékén – leszállítással együtt – köbméterenként több mint 70 euróba (kb. 28 000 forint) kerül.

– A tüzifát általában augusztusban szokás megrendelni, az emberek azonban félnek a gáz- és áramhiánytól, így már áprilisban kezdték leadni a rendeléseket

– nyilatkozta a “Blic” hírportálnak Dragan Radojičić az Užice melletti Staparból származó tűzifakereskedő, vagyis az ottani fatelepes.

A Blic beszámolója szerint Belgrádban még drágább a fűzifa, mint vidéken: jelenleg 9000 dinárba kerül egy köbméter, ami 75-80 eurónak, vagyis 30 000 forintnak felel meg, és ebben nincs benne az “árfolyamkockázat”, mert Szerbiában évek óta szinte ugyanazon a szinten van a dinár az euróhoz képest.

Vagyis, ami dinárban kétszer annyi, az euróban is a duplája.

Az emberek Szerbiában arra is felkészültek, hogy ha kell, akkor életmódot váltanak.

– Régi épületben lakom, és eddig villannyal fűtöttem, mert az jobban kifizetődött, de mivel egyre egyre többször elhangzik, hogy kemény lesz a tél, és áramhiány vár ránk, minden esetre beszereztem két köbméter fát. Sparheltem ugyan nincs, de vennem kell egyet, és nem marad más hátra, minthogy ki kell tisztítanom a régóta használaton kívüli kéményt

– mondta egy helyi lakos, aki maga is a körülmények áldozata, és ezzel nincs egyedül.

Már favágóból sincs elég

A kereskedők szerint lesz ez még rosszabb is, és aki most nem szerzi be a tüzelőt, az őszre még többet fizet érte.

A fakitermelők és a kereskedők szerint a tűzifa ára azért emelkedik, mert minden drágul, amihez még hozzáteszik, hogy hiány van “fakitermelésre alkalmas emberből”, vagyis magyarra fordítva, favágóból sincs elég.

Szerbia lakosságának “éberségét” tovább fokozza az a politikai narratíva, amely szerint nehéz lesz a következő tél, aminek egyik fő propagálója Aleksandar Vučić szerb elnök, akiről tudjuk, hogy nem csak a televízióból, hanem a hűtőszekrényből is előléphet, hogy “megzavarja a nyugalmat”.

A “fridzsielnök” szembetűnő óvatosságával, vagy inkább állandó károgásával – nézőpont kérdése – jelentősen befolyásolja a közhangulatot, és ezáltal az árakat is.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava