Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Energiaválság

JÖN A NYÁR, KELL A TÜZELŐ: Egekben a tűzifa ára Szerbiában

tuzifa
TŰZREVALÓ: A szerbek már megkezdték a tűzifa beszerzését a következő télre (Screenshot, RTS)
Olvasási idő: 2 perc

Szerbiában az emberek már most megrohamozták a fatelepeket, hogy tűzifát szerezzenek be a következő fűtési időszakra. A tölgy és a bükk ára már majdnem duplájára emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest, de a kereskedők szerint “lesz ez még rosszabb is”.

Jön a , kell a !

De félre a tréfával, mert a tűzifa iránti kereslet soha nem látott mértékben növekedett, az emberek ugyanis az energiaválságtól tartva igyekeznek már most beszerezni a “téli meleget”: így nyugodtan elmondható, hogy az ukrajnai árát a tűzifán ül is megfizetik.

Tavaly ilyenkor Szerbiában egy köbméter tölgyért vagy bükkért 40-45 eurót kértek, októberben már 50-55 euróba került a tűzifa, és egészen a közelmúltig ebben a sávban maradt az ára, de a háború megtette a magáét.

Mindennek hatására a tűzifa ára a dél-szerbiai Užice környékén – leszállítással együtt – köbméterenként több mint 70 euróba (kb. 28 000 forint) kerül.

A tüzifát általában augusztusban szokás megrendelni, az emberek azonban félnek a - és áramhiánytól, így már áprilisban kezdték leadni a rendeléseket

– nyilatkozta a “” hírportálnak Dragan Radojičić az Užice melletti Staparból származó tűzifakereskedő, vagyis az ottani fatelepes.

A Blic beszámolója szerint Belgrádban még drágább a fűzifa, mint vidéken: jelenleg 9000 dinárba kerül egy köbméter, ami 75-80 eurónak, vagyis 30 000 forintnak felel meg, és ebben nincs benne az “árfolyamkockázat”, mert Szerbiában évek óta szinte ugyanazon a szinten van a dinár az euróhoz képest.

Vagyis, ami dinárban kétszer annyi, az euróban is a duplája.

Az emberek Szerbiában arra is felkészültek, hogy ha kell, akkor életmódot váltanak.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Régi épületben lakom, és eddig villannyal fűtöttem, mert az jobban kifizetődött, de mivel egyre egyre többször elhangzik, hogy kemény lesz a tél, és vár ránk, minden esetre beszereztem két köbméter fát. Sparheltem ugyan nincs, de vennem kell egyet, és nem marad más hátra, minthogy ki kell tisztítanom a régóta használaton kívüli kéményt

– mondta egy helyi lakos, aki maga is a körülmények áldozata, és ezzel nincs egyedül.

Már favágóból sincs elég

A kereskedők szerint lesz ez még rosszabb is, és aki most nem szerzi be a tüzelőt, az őszre még többet fizet érte.

A fakitermelők és a kereskedők szerint a tűzifa ára azért emelkedik, mert minden drágul, amihez még hozzáteszik, hogy hiány van “fakitermelésre alkalmas emberből”, vagyis magyarra fordítva, favágóból sincs elég.

ának “éberségét” tovább fokozza az a politikai narratíva, amely szerint nehéz lesz a következő tél, aminek egyik fő propagálója Aleksandar Vučić szerb , akiről tudjuk, hogy nem csak a televízióból, hanem a hűtőszekrényből is előléphet, hogy “megzavarja a nyugalmat”.

A “fridzsielnök” szembetűnő óvatosságával, vagy inkább állandó károgásával – nézőpont kérdése – jelentősen befolyásolja a közhangulatot, és ezáltal az árakat is.


Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: