Connect with us

Horvátország

TÖRTNÉLEMÓRA HALADÓKNAK: Folytatódik a horvát-szerb torzsalkodás

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Petrovacka cesta
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Mint már erről volt szó “kisded portálunk” hasábjain, kitört a szezonális horvát-szerb “jószomszédi eszmecsere”. A Zágráb és Belgrád közötti disputa középpontjában most négy – azóta már nyugalmazott – horvát pilóta áll, akit a szerb ügyészség háborús bűnök elkövetésével vádolt meg. A Bosznia- Hercegovinában, a horvát határtól mintegy 30 kilométerre lejátszódó 1995-ös dráma, amelynek folyamán 9 ember meghalt és még vagy ötvenen megsebesültek, a szerbek szerint a horvát MIG-ek támadása miatt következett be, míg ezt a horvátok cáfolják.

Késett a kormányülés

A szerb álláspontot Milorad Pupovac a horvát kormányzó koalíció szerb tagja is megerősítette, mondván, hogy jól dokumentált esetről van szó, de arra az álláspontra helyezkedett, hogy a problémát párbeszéddel kell megoldani.

A horvát meglátás ettől lényegesen különbözik, szerintük nem repülőgépek támadásáról volt szó, hanem rakéta-sorozatvezetők szórták meg a menekültek menetoszlopát, és kizárólag csak azért, mert a Horvátországból kivonuló/menekülő szerb katonai erők is elegyedtek a konvojjal, egyebek között légvédelmi fegyvereket is hordozva.

Mint ezt a kormányülés utáni szokásos sajtótájékoztatón maga a kormányfő elmondta, a kormányülés azért késett, mert találkoznia kellett a megvádolt pilótákkal. Ezeket megnyugtatta, “hogy Horvátország tudni fogja, hogyan kell használni a rendelkezésére álló mechanizmusokat.” Plenković a továbbiakban azt is elmondta, hogy pillanatnyilag nincs konkrét dokumentum vagy folyamodvány amiről tárgyalni lehetne.

– Mint már korábban is mondtam, számunkra a Honvédő Háború – különösen a Vihar és Villám hadműveletek – része a területünk védelmére irányuló felszabadítási erőfeszítéseknek, és ennek folyamán soha nem volt polgári célpontok ellen irányuló parancs

– mondta a horvát miniszterelnök, aki hozzátette, hogy bár a kormány minden mechanizmust be fog vetni annak érdekében, hogy megvédje a pilótákat és Honvédő háború méltóságát, ugyanakkor folytatni kívánja a kapcsolatok normalizálásának politikáját.

Moszkva haragszik

A sajtótájékoztatón Plenković utalt a horvát nagykövetség Moszkva által kiutasított öt tagjára is, és azt mondta, hogy a kormány felül fogja vizsgálni az ügyet, és meghozza a megfelelő válaszlépéseket.

Az orosz külügyminisztérium bőbeszédűbb volt:

– Bekérették Horvátország oroszországi nagykövetét, Tomislav Cart az orosz külügyminisztériumba. A horvát hatóságok alaptalan kísérletei közepette, hogy Oroszországot háborús bűnökkel vádolják Ukrajnában, valamint válaszul arra hogy Horvátország katonai segítséget küldött a kijevi neonáci rezsimnek, a külügyminisztérium határozottan tiltakozott. Válaszul a zágrábi ellenséges lépésekre, Cart értesítették hogy nemkívánatosnak nyilvánították a horvát nagykövetség öt alkalmazottját Oroszországban.

Lavrov külügyminiszter szerdán – a horvát-orosz diplomáciai kapcsolatok 30-ik évfordulója kapcsán – figyelmeztette Horvátországot, hogy a horvát kormány ellenséges fellépése megsemmisít mindent, amit az utóbbi három évtized kétoldalú kapcsolataiban felépítettek.

– Meg vagyunk győződve arról, hogy egy ilyen destruktív megközelítés katasztrofális, és nincs perspektívája. Hiszünk abban is, hogy a józan ész győzedelmeskedik, és hogy Horvátország visszatér a konstruktív párbeszéd és együttműködés útjára a kölcsönös előnyök érdekében, többek között a geopolitikai realitások és a valódi nemzeti érdekek tudatosítására alapozva

– mondta Lavrov. Ez leegyszerűsítve, illetve diplomáciai nyelvről magyarra fordítva annyit jelentene, hogy Horvátország jobban teszi ha nem provokálja Oroszországot, saját jól felfogott érdekében.

Támad a fake news

A nemzetközi politikai áttekintést némileg oldottabb hangnemben fejezzük be. A Glas Istre napilap hírül adta, hogy a cseh médiumok azzal riogatják a polgárokat, hogy Isztriában hemzsegnek a tengerben a medúzák.

Egy cseh magazin egészen odáig ment, hogy Piran, Savudrija, Umag, Poreč, Vrsar és a Friuli Venezia Giulia régió teljes olasz partvidékének strandjait “átlátszó nyálkás zselé borítja”. Ezért véleményük szerint nem érdemes Isztriában nyaralni.

Ez a hamis információ felzaklatta a Cseh Köztársaságból és Szlovákiából érkező vendégeket, akik elkezdték kérdésekkel bombázni az Isztriai Turisztikai Bizottságot.

A testület igazgatója, Denis Ivošević rámutatott, hogy a héten kialakult helyzet miatt nyilatkozatot küldtek a cseh és a szlovák médiának a valós helyzetről, amelyben ismertették a szakértők véleményét is.

Ivošević azt feltételezése szerint valaki a Cseh Köztársaságból észrevette, hogy a halászok a télen panaszkodtak a medúzák tömeges megjelenésére, és megkésve közölte a hírt. Ennyit a medúzák támadásról.

Szerkesztői megjegyzés: A horvát média április közepén számolt be arról, hogy Abbázia térségében nagyméretű medúzák sodródtak a partra, ami többeket arra késztetett, hogy közelebbről vizsgálják meg ezeket a “szellemállatokat”. Az biztos, hogy április már nem téli hónap, de az is igaz, hogy Abbázia már csak alig Isztria. A többi stimmel. Ehhez a megjegyzéshez csatolunk egy videót, amelyet a zágrábi Nova TV április közepén készített a medúzákról, ezúttal merülés nélkül.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A Horvát Demokratikus Közösség befolyása alá kerül a regionális sajtó?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

regionális horvát
A kormányközeli Media Solutions hirtelen megtáltosodott, és elindult megmenteni a tönk szélén szédelgő horvát regionális lapokat
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) november 23-án, szombaton nyilatkozatot kért a horvát Gazdasági Versenyhivataltól (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN) a Glas Slavonije, a Novi list, a Glas Istre és a Zadarski List tulajdonjogának koncentrációjával kapcsolatban. Az újságírószövetség közlésének értelmében a versenyhivatal válaszolt az Istra24 portál megkeresésére, miszerint augusztus 4-én értesítést kaptak a vállalkozások összefonódásának megvalósítására irányuló szándékról, és felkérték a Media Solutionst, hogy egészítse ki a bejelentést, amelyet még nem nyújtottak be az AZTN-hez szeptember 18-án, amikor a regionális napilapok tulajdonjogának konszolidációjáról szóló szöveget közzétették”.

Mi itt a gond voltaképpen?

A Horvát Újságíró Egyesületet egyrészt a Media Solutions tulajdonosi szerkezete aggasztja – a tulajdonosok egyértelműen a kormánypárthoz kötődnek – másrészt az a tény, hogy annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd, ezért a Glas Slavonije dolgozóinak fizetése hónapokat késik, és a számlájuk blokkolva van -, most hirtelen terjeszkedésbe kezd.

Ez a horvát kollégák szerint politikai konnotációt kölcsönöz ennek az üzleti tranzakciónak. Arról nem is beszélve, hogy a fúziót a 2024-es szuperválasztási év előtt hajtják végre, amikor megválasztják a kormányt, a köztársasági elnököt és az európai parlamenti képviselőket.

horvát sajtó

Az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosa, Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert (Forrás: LiderMedia)

Gyors vizsgálódásunk eredményeként kiderítettük, hogy az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosai Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert dubrovniki ügyvéd/üzletember és Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának, Vladimir Šeksnek az unokaöccseként látta meg a világot.

A képet – nyilván szándékosan -, még egy kicsit homályosabbá teszi, hogy az üzletben társként rész vesz a szlovák JOJ Media House médiaholding is.

Persze, amíg a Horvát Újságíró egyesület sötét ármányt és cselszövést lát a dologban, Oleg Uskoković a Media Solutions vezérigazgatója egészen másként vélekedik.

Szerinte, a Media Solutions csupa szívjóságból és a polgárok minőségibb tájékoztatását szem előtt tartva vállalkozott a fúzióra.

Oleg Uskoković szerint az akvizíció és a Glas Slavonijevel való jövőbeli egyesülés célja, hogy konszolidálja a regionális napilapokat, miután az elmúlt években számos olyan válsághelyzeten mentek keresztül, amelyek erősen befolyásolták üzleti tevékenységüket, mint például a 2020-as Covid-válság, a papír árának 2021-es rendkívüli emelkedése, és végül az energiaárak 2022-es erőteljes növekedése kétségessé tette fennmaradásukat.

A Media Solutions vezetője valahol július végén, amikor a tranzakcióra sor került, és azt bejelentették a horvát Gazdasági Versenyhivatalnál, hangsúlyozta, hogy a fúzió lehetővé teszi a napilapok számára a gazdasági jövőt egy rendkívül versenyképes környezetben.

horvát sajtó

Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának az unokaöccseként látta meg a világot

Spekuláljunk egy kicsit horvát fejjel!

Minden esetleges félreértés elkerülése végett, a következőket nem tudjuk semmilyen dokumentummal vagy egyéb bizonyítékkal alátámasztani, így akár népmesének is felfogható, amit most mondunk, viszont egyike a valószínű forgatókönyveknek, amelyek szerint az egész lejátszódott.

Az írott sajtót sújtó válságok miatt a regionális lapok igencsak lerongyolódott állapotban voltak, így a választások előtt remek ötletnek tűnt ezek aprópénzért történő felvásárlása.

Erre bármely politikai párt szívesen vállalkozott volna, de Horvátországban az ilyesmit kizárólag csak a kormánypárt tudja végrehajtani.

Természetesen az ügylethez szükséges tőke semmiképpen sem követhető vissza a HDZ-hez, kis millió módja van annak, hogyan lehet pénzt juttatni valakinek akár az állami költségvetésből is, nem beszélve a szövevényes kompenzációkról, ahol valaki megelőlegezi a szükséges pénzt saját számlájáról, hogy máshol igen kedvező feltételek mellett kössön üzletet.

Meg aztán létezik burkolt, vagy szimpla zsarolás, donorhálózat, ígérgetés, fenyegetés, hogy ne soroljuk már tovább a politika eszköztárát.

Akárhogy is volt, az anyagi nehézségekkel küszködő Media Solutions egy pillanat alatt megtáltosodott, és elindult megmenteni – külföldi (szlovák) partnerével közösen :o) – a tönk szélén álló horvát regionális lapokat.

A kérdés most csak az, és lényegében ez áll a Horvát Újságíró Egyesület aggodalmának hátterében, hogy milyen sors vár a most “kézhez vett” regionális sajtóra.

A legjobb esetben hasznos kis fogaskeréknek bizonyulnak, ha a kormánypárt továbbélteti őket némi állami segéllyel, viszont az is előfordulhat, hogy a választások után a felszámolás vár rájuk, bár ez nem lenne bölcs dolog, lévén, hogy ezúton olyan területekre sikerült a kormánypártnak betörnie a Glas Istre és a Novi list révén, mint Fiume, vagy Isztria, ahol az ellenzék volt és van hatalmon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava