Connect with us

Horvátország

TÖRTNÉLEMÓRA HALADÓKNAK: Folytatódik a horvát-szerb torzsalkodás

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Mint már erről volt szó “kisded portálunk” hasábjain, kitört a szezonális horvát-szerb “jószomszédi eszmecsere”. A Zágráb és Belgrád közötti disputa középpontjában most négy – azóta már nyugalmazott – horvát pilóta áll, akit a szerb ügyészség háborús bűnök elkövetésével vádolt meg. A Bosznia- Hercegovinában, a horvát határtól mintegy 30 kilométerre lejátszódó 1995-ös dráma, amelynek folyamán 9 ember meghalt és még vagy ötvenen megsebesültek, a szerbek szerint a horvát MIG-ek támadása miatt következett be, míg ezt a horvátok cáfolják.

Késett a kormányülés

A szerb álláspontot Milorad Pupovac a horvát kormányzó koalíció szerb tagja is megerősítette, mondván, hogy jól dokumentált esetről van szó, de arra az álláspontra helyezkedett, hogy a problémát párbeszéddel kell megoldani.

A horvát meglátás ettől lényegesen különbözik, szerintük nem repülőgépek támadásáról volt szó, hanem rakéta-sorozatvezetők szórták meg a menekültek menetoszlopát, és kizárólag csak azért, mert a Horvátországból kivonuló/menekülő szerb katonai erők is elegyedtek a konvojjal, egyebek között légvédelmi fegyvereket is hordozva.

Mint ezt a kormányülés utáni szokásos sajtótájékoztatón maga a kormányfő elmondta, a kormányülés azért késett, mert találkoznia kellett a megvádolt pilótákkal. Ezeket megnyugtatta, “hogy Horvátország tudni fogja, hogyan kell használni a rendelkezésére álló mechanizmusokat.” Plenković a továbbiakban azt is elmondta, hogy pillanatnyilag nincs konkrét dokumentum vagy folyamodvány amiről tárgyalni lehetne.

– Mint már korábban is mondtam, számunkra a Honvédő Háború – különösen a Vihar és Villám hadműveletek – része a területünk védelmére irányuló felszabadítási erőfeszítéseknek, és ennek folyamán soha nem volt polgári célpontok ellen irányuló parancs

– mondta a horvát miniszterelnök, aki hozzátette, hogy bár a kormány minden mechanizmust be fog vetni annak érdekében, hogy megvédje a pilótákat és Honvédő háború méltóságát, ugyanakkor folytatni kívánja a kapcsolatok normalizálásának politikáját.

Moszkva haragszik

A sajtótájékoztatón Plenković utalt a horvát nagykövetség Moszkva által kiutasított öt tagjára is, és azt mondta, hogy a kormány felül fogja vizsgálni az ügyet, és meghozza a megfelelő válaszlépéseket.

Az orosz külügyminisztérium bőbeszédűbb volt:

– Bekérették Horvátország oroszországi nagykövetét, Tomislav Cart az orosz külügyminisztériumba. A horvát hatóságok alaptalan kísérletei közepette, hogy Oroszországot háborús bűnökkel vádolják Ukrajnában, valamint válaszul arra hogy Horvátország katonai segítséget küldött a kijevi neonáci rezsimnek, a külügyminisztérium határozottan tiltakozott. Válaszul a zágrábi ellenséges lépésekre, Cart értesítették hogy nemkívánatosnak nyilvánították a horvát nagykövetség öt alkalmazottját Oroszországban.

Lavrov külügyminiszter szerdán – a horvát-orosz diplomáciai kapcsolatok 30-ik évfordulója kapcsán – figyelmeztette Horvátországot, hogy a horvát kormány ellenséges fellépése megsemmisít mindent, amit az utóbbi három évtized kétoldalú kapcsolataiban felépítettek.

– Meg vagyunk győződve arról, hogy egy ilyen destruktív megközelítés katasztrofális, és nincs perspektívája. Hiszünk abban is, hogy a józan ész győzedelmeskedik, és hogy Horvátország visszatér a konstruktív párbeszéd és együttműködés útjára a kölcsönös előnyök érdekében, többek között a geopolitikai realitások és a valódi nemzeti érdekek tudatosítására alapozva

– mondta Lavrov. Ez leegyszerűsítve, illetve diplomáciai nyelvről magyarra fordítva annyit jelentene, hogy Horvátország jobban teszi ha nem provokálja Oroszországot, saját jól felfogott érdekében.

Támad a fake news

A nemzetközi politikai áttekintést némileg oldottabb hangnemben fejezzük be. A Glas Istre napilap hírül adta, hogy a cseh médiumok azzal riogatják a polgárokat, hogy Isztriában hemzsegnek a tengerben a medúzák.

Egy cseh magazin egészen odáig ment, hogy Piran, Savudrija, Umag, Poreč, Vrsar és a Friuli Venezia Giulia régió teljes olasz partvidékének strandjait “átlátszó nyálkás zselé borítja”. Ezért véleményük szerint nem érdemes Isztriában nyaralni.

Ez a hamis információ felzaklatta a Cseh Köztársaságból és Szlovákiából érkező vendégeket, akik elkezdték kérdésekkel bombázni az Isztriai Turisztikai Bizottságot.

A testület igazgatója, Denis Ivošević rámutatott, hogy a héten kialakult helyzet miatt nyilatkozatot küldtek a cseh és a szlovák médiának a valós helyzetről, amelyben ismertették a szakértők véleményét is.

Ivošević azt feltételezése szerint valaki a Cseh Köztársaságból észrevette, hogy a halászok a télen panaszkodtak a medúzák tömeges megjelenésére, és megkésve közölte a hírt. Ennyit a medúzák támadásról.

Szerkesztői megjegyzés: A horvát média április közepén számolt be arról, hogy Abbázia térségében nagyméretű medúzák sodródtak a partra, ami többeket arra késztetett, hogy közelebbről vizsgálják meg ezeket a “szellemállatokat”. Az biztos, hogy április már nem téli hónap, de az is igaz, hogy Abbázia már csak alig Isztria. A többi stimmel. Ehhez a megjegyzéshez csatolunk egy videót, amelyet a zágrábi Nova TV április közepén készített a medúzákról, ezúttal merülés nélkül.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava