Connect with us

Horvátország

TÖRTNÉLEMÓRA HALADÓKNAK: Folytatódik a horvát-szerb torzsalkodás

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Petrovacka cesta
Olvasási idő: 3 perc

Mint már erről volt szó „kisded portálunk” hasábjain, kitört a szezonális horvát-szerb „jószomszédi eszmecsere”. A Zágráb és Belgrád közötti disputa középpontjában most négy – azóta már nyugalmazott – horvát pilóta áll, akit a szerb ügyészség háborús bűnök elkövetésével vádolt meg. A Bosznia-Hercegovinában, a horvát határtól mintegy 30 kilométerre lejátszódó 1995-ös dráma, amelynek folyamán 9 ember meghalt és még vagy ötvenen megsebesültek, a szerbek szerint a horvát MIG-ek támadása miatt következett be, míg ezt a horvátok cáfolják.

Késett a kormányülés

A szerb álláspontot Milorad Pupovac a horvát kormányzó koalíció szerb tagja is megerősítette, mondván, hogy jól dokumentált esetről van szó, de arra az álláspontra helyezkedett, hogy a problémát párbeszéddel kell megoldani.

A horvát meglátás ettől lényegesen különbözik, szerintük nem repülőgépek támadásáról volt szó, hanem rakéta-sorozatvezetők szórták meg a menekültek menetoszlopát, és kizárólag csak azért, mert a Horvátországból kivonuló/menekülő szerb katonai erők is elegyedtek a konvojjal, egyebek között légvédelmi fegyvereket is hordozva.

Mint ezt a kormányülés utáni szokásos sajtótájékoztatón maga a kormányfő elmondta, a kormányülés azért késett, mert találkoznia kellett a megvádolt pilótákkal. Ezeket megnyugtatta, „hogy Horvátország tudni fogja, hogyan kell használni a rendelkezésére álló mechanizmusokat.” Plenković a továbbiakban azt is elmondta, hogy pillanatnyilag nincs konkrét dokumentum vagy folyamodvány amiről tárgyalni lehetne.

Mint már korábban is mondtam, számunkra a Honvédő Háború – különösen a Vihar és Villám hadműveletek – része a területünk védelmére irányuló felszabadítási erőfeszítéseknek, és ennek folyamán soha nem volt polgári célpontok ellen irányuló parancs

– mondta a horvát miniszterelnök, aki hozzátette, hogy bár a kormány minden mechanizmust be fog vetni annak érdekében, hogy megvédje a pilótákat és Honvédő háború méltóságát, ugyanakkor folytatni kívánja a kapcsolatok normalizálásának politikáját.

Moszkva haragszik

A sajtótájékoztatón Plenković utalt a horvát nagykövetség Moszkva által kiutasított öt tagjára is, és azt mondta, hogy a kormány felül fogja vizsgálni az ügyet, és meghozza a megfelelő válaszlépéseket.

Az orosz külügyminisztérium bőbeszédűbb volt:

Bekérették Horvátország oroszországi nagykövetét, Tomislav Cart az orosz külügyminisztériumba. A horvát hatóságok alaptalan kísérletei közepette, hogy Oroszországot háborús bűnökkel vádolják Ukrajnában, valamint válaszul arra hogy Horvátország katonai segítséget küldött a kijevi neonáci rezsimnek, a külügyminisztérium határozottan tiltakozott. Válaszul a zágrábi ellenséges lépésekre, Cart értesítették hogy nemkívánatosnak nyilvánították a horvát nagykövetség öt alkalmazottját Oroszországban.

Lavrov külügyminiszter szerdán – a horvát-orosz diplomáciai kapcsolatok 30-ik évfordulója kapcsán – figyelmeztette Horvátországot, hogy a horvát kormány ellenséges fellépése megsemmisít mindent, amit az utóbbi három évtized kétoldalú kapcsolataiban felépítettek.

Meg vagyunk győződve arról, hogy egy ilyen destruktív megközelítés katasztrofális, és nincs perspektívája. Hiszünk abban is, hogy a józan ész győzedelmeskedik, és hogy Horvátország visszatér a konstruktív párbeszéd és együttműködés útjára a kölcsönös előnyök érdekében, többek között a geopolitikai realitások és a valódi nemzeti érdekek tudatosítására alapozva

– mondta Lavrov. Ez leegyszerűsítve, illetve diplomáciai nyelvről magyarra fordítva annyit jelentene, hogy Horvátország jobban teszi ha nem provokálja Oroszországot, saját jól felfogott érdekében.

Támad a fake news

A nemzetközi politikai áttekintést némileg oldottabb hangnemben fejezzük be. A Glas Istre napilap hírül adta, hogy a cseh médiumok azzal riogatják a polgárokat, hogy Isztriában hemzsegnek a tengerben a medúzák.

Egy cseh magazin egészen odáig ment, hogy Piran, Savudrija, Umag, Poreč, Vrsar és a Friuli Venezia Giulia régió teljes olasz partvidékének strandjait „átlátszó nyálkás zselé borítja”. Ezért véleményük szerint nem érdemes Isztriában nyaralni.

Ez a hamis információ felzaklatta a Cseh Köztársaságból és Szlovákiából érkező vendégeket, akik elkezdték kérdésekkel bombázni az Isztriai Turisztikai Bizottságot.

A testület igazgatója, Denis Ivošević rámutatott, hogy a héten kialakult helyzet miatt nyilatkozatot küldtek a cseh és a szlovák médiának a valós helyzetről, amelyben ismertették a szakértők véleményét is.

Ivošević azt feltételezése szerint valaki a Cseh Köztársaságból észrevette, hogy a halászok a télen panaszkodtak a medúzák tömeges megjelenésére, és megkésve közölte a hírt. Ennyit a medúzák támadásról.

Szerkesztői megjegyzés: A horvát média április közepén számolt be arról, hogy Abbázia térségében nagyméretű medúzák sodródtak a partra, ami többeket arra késztetett, hogy közelebbről vizsgálják meg ezeket a „szellemállatokat”. Az biztos, hogy április már nem téli hónap, de az is igaz, hogy Abbázia már csak alig Isztria. A többi stimmel. Ehhez a megjegyzéshez csatolunk egy videót, amelyet a zágrábi Nova TV április közepén készített a medúzákról, ezúttal merülés nélkül.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Montenegró

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton, 30 százalékkal nőhetnek az árak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Petrovac, Montenegrói tengerpart
Petrovaci tengerpart, ahol a jelek szerint egyre kevesebb a turista (Forrás: Internet)
Olvasási idő: 2 perc

A montenegrói tengerparton arra panaszkodnak, hogy hiányzik a munkaerő, mert a helyiek átmennek Horvátországba dolgozni, ahol többet tudnak keresni, és ahol a jobban fizető vendégek dominálnak. A délszláv nyelvek hasonlósága miatt nincsenek megértésbeli akadályok a montenegrói munkaerő és a horvát munkáltatók között.

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton

Mindjárt itt a nyári turisztikai szezon, Montenegróban azonban a turizmusban szervezési problémákkal küzdenek, a dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis nem lesz elegendő ember, aki ellássa a vendégeket.

Ilija Armenko, turisztikai szakember a podgoricai Dan hírportálnak nyilatkozva rámutatott, hogy a helyzet rendkívül összetett, mert Montenegró, bár vonzó úti célként ismert, kezdi elveszteni a lépést a régióval.

Mindenki panaszkodik, hogy munkaerőhiány van, mert Horvátországba magasabbak a bérek, és ott a jobban fizető vendégek dominálnak. A helyzet az, hogy még a vendéglők kinyitásához sincs elegendő munkaerő

– jelentette ki Armenko, aki szerint hiába emelik a montenegrói vendéglősök a béreket, amikor a szomszédos Horvátországban akár 3500 eurót is kereshet egy főszakács.

Nálunk 30-40 százalékkal magasabbak a fizetések, mint korábban, így egy főszakács fizetése 2000 euró, Horvátországban viszont a főszakácsok 3500 eurót is megkeresnek, ezért a legtöbben oda mennek. A munkaerő odamegy, ahol jobbak a feltételek

– mondta a turisztikai szakember, aki szerint az is problémát jelent, hogy rövid a szezon, amely körülbelül július elsején kezdődik, és mintegy 40 napig tart. Legalábbis ez vonatkozik a montenegrói tengerparton lévő Petrovacra, ahol ő dolgozik.

Nagyok az adóterhek

A Dan informátora szerint Montenegróban a turizmus nyugati szemmel nézve a szociális ellátás szintjére szállt le, mivel egy félpanzió napi 30-40 euróba kerül, ami azt jelenti, hogy a nyugatiaknak jobban kifizetődik Montenegróban nyaralni, mint otthon maradni.

Egy haltálért nálunk körülbelül 33 euró kell fizetni, miközben Dubrovnikban ugyanez 120 euróba kerül. Ugyanakkor a vállalkozók terhei egyre nagyobbak, és már veszélyezbe sodorják a működést

Petrovac, Montenegrói tengerpart

– vázolta fel a helyzetet Ilija Armenko, aki szerint a szolgáltatások ára ezért legalább 30 százalékkal emelkedik a nyáron, mivel magasabbak az „inputok”.

Emelnünk kell a túlélés érdekében, ez egy lehetetlen küldetés, ami még inkább befolyásolja a szezont

– jegyezte meg a turisztika szakértő, aki szerint tükörbe kellene néznie, és mérlegelni kellene, hogy hogyan tovább, mert Montenegró egyre kevésbé versenyképes a turizmus terén a régió más országaival szemben.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a turizmus mindenhol fejlődik, viszont Montenegróban semmi sem történik, a kilátástalanságot pedig növeli, hogy nemigen vannak foglalások, ami nem jó jel a közelgő szezont illetően.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: