Connect with us

Horvátország

A BENZINTURISTÁK BOSSZÚJA: Speciális árakat a magyaroknak az Adrián!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

benzin
play icon A cikk meghallgatása

Horvátországban sokan reagáltak a magyar döntésre, amely szerint csakis magyar rendszámú gépkocsiba lehet olcsó benzint tankolni. A leggyakoribb vélemény szerint Orbán legújabb intézkedése véget vet a “benzinturizmusnak”. A horvát neten többen is indítványozták, hogy a magyar intézkedést követően magasabb árakat kellene bevezetni a magyar turisták számára az Adrián.

Benzin és kolbász

– A csalódott horvátok búcsútankolásra indultak Magyarországra

– írja internetes oldalán a Večernji list. A zágrábi esti lap beszámolója szerint a Magyarországra átjáró horvátok a hentesboltban hagyták, amit megspóroltak a benzinen, ezért egy részük azt reméli, hogy a magyarok visszavonják az intézkedést, és rögtön meg is magyarázzák, hogy miért.

– A benzinen megspórolt 200 kunát (kb. 10 ezer forint) a hentesnél hagytuk! Lehet, hogy a magyarok lemondanak erről az intézkedésről, ha rájönnek, hogy jobban megéri a benzint eladni a külföldieknek, akik aztán elköltik a pénzt a boltokban, vagy megállnak meginni valamit

– reménykednek az optimistább horvát “benzinturisták”, akik szerint “szép volt, amíg tartott”, de ezzel véget értek a tankolással egybekötött tömeges kirándulások Magyarországra.

– Épp most ment át a férjem utoljára Letenyére, hogy megtankolja az autót, mert azt olvastuk, hogy eltörlik a kedvezményes árakat a külföldi állampolgárok számára

– sajnálkozott egy másik horvátországi lakos.

– Szinte mindenki, akit ismerek, Letenyére járt át tankolni. A megspórolt pénzen húst vettek a hentesboltban, vagy élelmiszert, esetleg italt az üzletekben. A megtakarítás tankonként 140-170 kuna volt

– mondta egy harmadik autótulajdonos, akinek nem okozott gondot, hogy átugorjon a 30 kilométerre odébb lévő Letenyére.

Harminc évvel ezelőtt Letenye a muraköziek, a zagorjeiek és a drávamellékiek (Podravina) Mekkája volt, akik az olcsóbb élelmiszerért, ruhákért és mezőgazdasági alapanyagokért jártak a városba.

A Večernji tudósítója még emlékezik arra, hogy igazi vásárok alakultak ki Letenyén, és szinte minden eladó meg tudta értetni magát horvátul. Idővel azonban Magyarországon is megdrágult az élet, így Letenye bevásárlóturizmus nélkül maradt, a vásárteret pedig benőtte a gaz.

Időnként valaki átmegy a határon, hogy új fogat csináltasson magának, mert Magyarországon még mindig olcsóbbak a fogorvosi szolgáltatások, mint Horvátországban.

Mostanában ugyan újraindult a bevásárlóturizmus az üzemanyag okán, ám nem tartott sokáig, mindössze néhány hónapig.

Speciális árak, csakis magyaroknak!

A horvát közösségi oldalakon már többen felvetették, hogy a magyar intézkedéseket követően Horvátország vezessen be speciális, magasabb árakat a magyar turisták számára az Adrián.

A horvát netezők egy része úgy véli, hogy az üzemanyag árának ilyen jellegű korlátozása nincs összhangban az egységes uniós piacra vonatkozó szabályokkal.

Mások ugyanakkor dicsérik Orbánt, aki íme, törődik a népével.

Megint mások mások azt javasolják, hogy a horvátok hagyják az autójukat egy benzinkút közelében, és kannával induljanak tankolni.

Ötlet tehát van bőven. Egy bejegyzés Ilf- Petrov Aranyborjú című regényének egyik ideillő fejezetét idézi, amely szerint “maga adja a benzint, mi az ötleteket”. A bejegyzés szerzője hozzáteszi, hogy most a horvátok adják az ötleteket, a magyarok meg a benzint.

Hírügynökségi elemzés

A legtöbb hírportál a magyar döntéssel kapcsolatban a horvát hírügynökség tudósítását vette át, amely idézi Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert. Gulyás szerint Európában Magyarországon lehet a legkedvezőbb áron tankolni, ezért – különösen a határok mentén – olyan benzinturizmus alakult ki, ami már az ellátást fenyegeti.

A miniszter közölte, hogy az intézkedést a visszaélések megakadályozására vezetik be, ezért péntektől csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetőségük 480 forintos áron tankolni; bár a külföldiek is tankolhatnak, de piaci áron.

A Hina szerint az Orbán-kormány a magas inflációval szembesülve csökkentette november közepén az üzemanyagárakat, februárban pedig a tavaly októberi szinten befagyasztotta a cukor, a búzaliszt, a napraforgóolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos zsírtartalmú tej árát.

A hírügynökség megjegyzi, hogy az intézkedéseknek köszönhetően az infláció a többi közép-európai országtól eltérően nem érte el a kétszámjegyű számot, márciusban azonban 8,6 százalékra emelkedett, amivel meghaladta az uniós átlagot.

A Hina elemzése szerint a piaci szint alatti üzemanyagárak veszteséget okoztak a MOL olaj- és gázipari csoportnak, amely Magyarország egyetlen finomítójának tulajdonosa.

A hírügynökség ezzel kapcsolatban idézte Hernádi Zsoltot, a MOL vezérigazgatóját, aki szerint a magyar kormánynak reagálnia kellett az energiaárak meredek emelkedésére, ugyanakkor hozzátette, középtávon vissza kell vonni az átmeneti intézkedéseket.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava