Connect with us

Horvátország

A BENZINTURISTÁK BOSSZÚJA: Speciális árakat a magyaroknak az Adrián!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

benzin
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Horvátországban sokan reagáltak a magyar döntésre, amely szerint csakis magyar rendszámú gépkocsiba lehet olcsó benzint tankolni. A leggyakoribb vélemény szerint Orbán legújabb intézkedése véget vet a „benzinturizmusnak”. A horvát neten többen is indítványozták, hogy a magyar intézkedést követően magasabb árakat kellene bevezetni a magyar turisták számára az Adrián.

Benzin és kolbász

– A csalódott horvátok búcsútankolásra indultak Magyarországra

– írja internetes oldalán a Večernji list. A zágrábi esti lap beszámolója szerint a Magyarországra átjáró horvátok a hentesboltban hagyták, amit megspóroltak a benzinen, ezért egy részük azt reméli, hogy a magyarok visszavonják az intézkedést, és rögtön meg is magyarázzák, hogy miért.

– A benzinen megspórolt 200 kunát (kb. 10 ezer forint) a hentesnél hagytuk! Lehet, hogy a magyarok lemondanak erről az intézkedésről, ha rájönnek, hogy jobban megéri a benzint eladni a külföldieknek, akik aztán elköltik a pénzt a boltokban, vagy megállnak meginni valamit

– reménykednek az optimistább horvát „benzinturisták”, akik szerint „szép volt, amíg tartott”, de ezzel véget értek a tankolással egybekötött tömeges kirándulások Magyarországra.

– Épp most ment át a férjem utoljára Letenyére, hogy megtankolja az autót, mert azt olvastuk, hogy eltörlik a kedvezményes árakat a külföldi állampolgárok számára

– sajnálkozott egy másik horvátországi lakos.

– Szinte mindenki, akit ismerek, Letenyére járt át tankolni. A megspórolt pénzen húst vettek a hentesboltban, vagy élelmiszert, esetleg italt az üzletekben. A megtakarítás tankonként 140-170 kuna volt

– mondta egy harmadik autótulajdonos, akinek nem okozott gondot, hogy átugorjon a 30 kilométerre odébb lévő Letenyére.

Harminc évvel ezelőtt Letenye a muraköziek, a zagorjeiek és a drávamellékiek (Podravina) Mekkája volt, akik az olcsóbb élelmiszerért, ruhákért és mezőgazdasági alapanyagokért jártak a városba.

A Večernji tudósítója még emlékezik arra, hogy igazi vásárok alakultak ki Letenyén, és szinte minden eladó meg tudta értetni magát horvátul. Idővel azonban Magyarországon is megdrágult az élet, így Letenye bevásárlóturizmus nélkül maradt, a vásárteret pedig benőtte a gaz.

Időnként valaki átmegy a határon, hogy új fogat csináltasson magának, mert Magyarországon még mindig olcsóbbak a fogorvosi szolgáltatások, mint Horvátországban.

Mostanában ugyan újraindult a bevásárlóturizmus az üzemanyag okán, ám nem tartott sokáig, mindössze néhány hónapig.

Speciális , csakis magyaroknak!

A horvát közösségi oldalakon már többen felvetették, hogy a magyar intézkedéseket követően Horvátország vezessen be speciális, magasabb árakat a magyar turisták számára az Adrián.

A horvát netezők egy része úgy véli, hogy az üzemanyag árának ilyen jellegű korlátozása nincs összhangban az egységes uniós piacra vonatkozó szabályokkal.

Mások ugyanakkor dicsérik Orbánt, aki íme, törődik a népével.

Megint mások mások azt javasolják, hogy a horvátok hagyják az autójukat egy benzinkút közelében, és kannával induljanak tankolni.

Ötlet tehát van bőven. Egy bejegyzés Ilf- Petrov Aranyborjú című regényének egyik ideillő fejezetét idézi, amely szerint „maga adja a benzint, mi az ötleteket”. A bejegyzés szerzője hozzáteszi, hogy most a horvátok adják az ötleteket, a magyarok meg a benzint.

Hírügynökségi elemzés

A legtöbb hírportál a magyar döntéssel kapcsolatban a horvát hírügynökség tudósítását vette át, amely idézi Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert. Gulyás szerint Európában Magyarországon lehet a legkedvezőbb áron tankolni, ezért – különösen a határok mentén – olyan benzinturizmus alakult ki, ami már az ellátást fenyegeti.

A miniszter közölte, hogy az intézkedést a visszaélések megakadályozására vezetik be, ezért péntektől csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetőségük 480 forintos áron tankolni; bár a külföldiek is tankolhatnak, de piaci áron.

A Hina szerint az Orbán-kormány a magas inflációval szembesülve csökkentette november közepén az üzemanyagárakat, februárban pedig a tavaly októberi szinten befagyasztotta a cukor, a búzaliszt, a napraforgóolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos zsírtartalmú tej árát.

A hírügynökség megjegyzi, hogy az intézkedéseknek köszönhetően az infláció a többi közép-európai országtól eltérően nem érte el a kétszámjegyű számot, márciusban azonban 8,6 százalékra emelkedett, amivel meghaladta az uniós átlagot.

A Hina elemzése szerint a piaci szint alatti üzemanyagárak veszteséget okoztak a MOL olaj- és gázipari csoportnak, amely Magyarország egyetlen finomítójának tulajdonosa.

A hírügynökség ezzel kapcsolatban idézte Hernádi Zsoltot, a MOL vezérigazgatóját, aki szerint a magyar kormánynak reagálnia kellett az energiaárak meredek emelkedésére, ugyanakkor hozzátette, középtávon vissza kell vonni az átmeneti intézkedéseket.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava