Connect with us

Horvátország

AUTOKRATÁK VS. LIBERÁLISOK: Utazás a szükségállapot körül

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orban putyu zasto je
Olvasási idő: 3 perc

A magyar szükségállapot, költői nevén háborús veszélyhelyzet, úgy tűnik feladta a leckét a horvát kormánynak is. Bár nyilvános reakció még nem volt, beindultak a nem hivatalos csatornák, így a Jutarnji list is nagy elemzést közöl Gojko Drljača kolléga tollából, aki íróasztala felett elmerengve igyekszik megválaszolni, hogy miért volt szüksége Orbán Viktornak a szükségállapot bevezetésére. Vajon Orbán csak simán folytatni szeretné az oroszokkal való üzletelést, amelyből „oligarchái nagy hasznot húznak”, vagy nagy mennyiségű pénzt igyekszik kisajtolni az EU-ból, hivatkozva az orosz importtól való függőségére? Esetleg Brüsszel lehetséges büntetőakcióinak igyekszik elvenni az élét? (Nota bene, itt még Magyarország az EU-ból való kizárása is lehetőségként szerepel, legalábbis a Jutarnji list lehetséges forgatókönyveinek kollekciójában.)

Világ autokratái, egyesüljetek!

A kommentátor Viktorunkat igen előkelő társaságba helyezi, az orosz és kínai elnök mellett, még Erdoğan török elnököt nevezi meg olyan típusú autokrataként, mint a magyar miniszterelnök – valahogy megfeledkezett Lukasenkáról, de ezt csak a megfeszített agymunkának lehet betudni.

Ebben a kontextusban a miniszterelnök nyilatkozata, hogy a szükségállapotra azért van szükség, hogy „minden rendelkezésre álló eszközzel megvédje Magyarországot és a magyarokat” vésztjóslónak tűnik a Jutarnji listnek.

Az sem világos, hogy mik ezek a módszerek (politikai, diplomáciai, gazdasági, pénzügyi, katonai, rendőrségi…?), és kitől védi Magyarországot és a magyarokat, az EU-tól, Putyintól, a szomszédos országoktól beleértve a Horvát Köztársaságot is?

– teszi fel a kérdést Drljača kolléga, hogy mély lélegzetet véve belemerüljön annak a kérdésnek az elemzésébe, hogy miért ellenzi Magyarország a kőolajembargót. Gondolkodásában uralkodó a nyugati narratíva, illetve a moralizáló lózungok, és meg sem fordul a fejében az az egyszerű magyarázat, hogy Magyarország számára tényleg gazdasági öngyilkossággal érne fel az orosz energiahordozókról való átmenet nélküli leszakadás.

A konstrukció arra van kihegyezve, hogy Orbán így igyekszik bosszút állni a jogállamisági disputából kifolyólag leblokkolt eszközökért, és nem törődve az ukránok vérével, zsarolja az egész Uniót. Ha sikerülne gonosz terve, „a magyar autokrata pénzhez jutna olyan magyarországi projektek finanszírozására, amelyek biztosítani tudnák az autokratikus/diktatórikus uralom fenntartását, amelyben nincs igazi demokrácia, szabad média vagy jogállamiság a liberális nyugati demokráciák normái szerint.”

Van-e oka Horvátországnak az aggodalomra?

A szerző véleménye szerint kérdés, hogyan kell Horvátországnak értelmezni a magyar szükségállapot bevezetését, mert meglátása szerint Horvátország specifikus helyzetben van.

Nemcsak azért, mert Orbán aggályait fejezte ki az energiahordozók Horvátországon át történő szállítással kapcsolatban, de ugyanakkor területi követelményeket is megfogalmazott a tengerparttal kapcsolatban, mindezt akkor, amikor Magyarország a MOL közvetítésével ellenőrzés alatt tartja nemcsak az energiahordozók behozatalának nagy részét, de az adriai földgázmezők termelését is.

Horvátország tehát a Magyarország ellenőrzése alatt álló gáz- és olajimporttól függ, amiből a magyarok sokkal többet profitáltak – miközben a Horvát Köztársaságban elhanyagolták a finomítói infrastruktúrát -, Orbán pedig a Magyarországot fenyegető veszélyekről beszél, ami a klasszikus politikai képmutatás példája

– írja a Jutarnji list. És akkor jön a poén:

Ha az energiával és a szélesebb gazdasági jövővel kapcsolatos aggodalom az egyik oka annak, hogy Orbán szükségállapotot hirdetett, akkor felmerül a kérdés, hogy Horvátországnak is szükségállapotot kell-e hirdetnie, mert nagyban a magyar Moltól függ, és a közelmúltban egy magyar alap részesedést szerzett Horvátország legnagyobb vállalatában, a Fortenovában az orosz Sberbanktól?

A zágrábi lap elemzője a továbbiakban mégis leginkább azt tartja valószínűnek, hogy az Orbán kormány figyelmen kívül hagyja az ukrán tragédiát, és igyekszik továbbra is zavartalanul üzletelni az oroszokkal, beleértve ide a paksi atomerőmű bővítését is.

Egy kis kanyarral hozzáteszi még, hogy kérdés, mit gondolnak erről a lengyelek, akik különben Budapest számos meglátását osztják Brüsszel megnyilvánulásaival kapcsolatban, de ezt nem fűzi tovább, hanem megelégszik azzal a megállapítással, hogy az ukránokkal történt, választások előtti látszatszolidaritás után, az Orbán kormány ott folytatja oroszbarát politikáját, ahol abbahagyta, és a szükségállapot bevezetése szerinte „a legvilágosabb bizonyíték arra, hogy Magyarországon nincs igazi demokrácia, hanem Orbán féle autokrácia/diktatúra van uralmon, amivel az uniós intézmények eltémázhatnának” még egy kicsit.”

Már csak Milanović köztársasági elnöknek kellene megnyilvánulnia ebben a témában, hogy teljes legyen a boldogság. Vagy bolondság?

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Montenegró

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton, 30 százalékkal nőhetnek az árak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Petrovac, Montenegrói tengerpart
Petrovaci tengerpart, ahol a jelek szerint egyre kevesebb a turista (Forrás: Internet)
Olvasási idő: 2 perc

A montenegrói tengerparton arra panaszkodnak, hogy hiányzik a munkaerő, mert a helyiek átmennek Horvátországba dolgozni, ahol többet tudnak keresni, és ahol a jobban fizető vendégek dominálnak. A délszláv nyelvek hasonlósága miatt nincsenek megértésbeli akadályok a montenegrói munkaerő és a horvát munkáltatók között.

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton

Mindjárt itt a nyári turisztikai szezon, Montenegróban azonban a turizmusban szervezési problémákkal küzdenek, a dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis nem lesz elegendő ember, aki ellássa a vendégeket.

Ilija Armenko, turisztikai szakember a podgoricai Dan hírportálnak nyilatkozva rámutatott, hogy a helyzet rendkívül összetett, mert Montenegró, bár vonzó úti célként ismert, kezdi elveszteni a lépést a régióval.

Mindenki panaszkodik, hogy munkaerőhiány van, mert Horvátországba magasabbak a bérek, és ott a jobban fizető vendégek dominálnak. A helyzet az, hogy még a vendéglők kinyitásához sincs elegendő munkaerő

– jelentette ki Armenko, aki szerint hiába emelik a montenegrói vendéglősök a béreket, amikor a szomszédos Horvátországban akár 3500 eurót is kereshet egy főszakács.

Nálunk 30-40 százalékkal magasabbak a fizetések, mint korábban, így egy főszakács fizetése 2000 euró, Horvátországban viszont a főszakácsok 3500 eurót is megkeresnek, ezért a legtöbben oda mennek. A munkaerő odamegy, ahol jobbak a feltételek

– mondta a turisztikai szakember, aki szerint az is problémát jelent, hogy rövid a szezon, amely körülbelül július elsején kezdődik, és mintegy 40 napig tart. Legalábbis ez vonatkozik a montenegrói tengerparton lévő Petrovacra, ahol ő dolgozik.

Nagyok az adóterhek

A Dan informátora szerint Montenegróban a turizmus nyugati szemmel nézve a szociális ellátás szintjére szállt le, mivel egy félpanzió napi 30-40 euróba kerül, ami azt jelenti, hogy a nyugatiaknak jobban kifizetődik Montenegróban nyaralni, mint otthon maradni.

Egy haltálért nálunk körülbelül 33 euró kell fizetni, miközben Dubrovnikban ugyanez 120 euróba kerül. Ugyanakkor a vállalkozók terhei egyre nagyobbak, és már veszélyezbe sodorják a működést

Petrovac, Montenegrói tengerpart

– vázolta fel a helyzetet Ilija Armenko, aki szerint a szolgáltatások ára ezért legalább 30 százalékkal emelkedik a nyáron, mivel magasabbak az „inputok”.

Emelnünk kell a túlélés érdekében, ez egy lehetetlen küldetés, ami még inkább befolyásolja a szezont

– jegyezte meg a turisztika szakértő, aki szerint tükörbe kellene néznie, és mérlegelni kellene, hogy hogyan tovább, mert Montenegró egyre kevésbé versenyképes a turizmus terén a régió más országaival szemben.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a turizmus mindenhol fejlődik, viszont Montenegróban semmi sem történik, a kilátástalanságot pedig növeli, hogy nemigen vannak foglalások, ami nem jó jel a közelgő szezont illetően.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: