Connect with us

Koszovó

KURTI AMERIKÁBAN: Az amerikaiak állandósítsák a Bondsteelt, az oroszok viszont számolják fel a niši humanitárius központot

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A szerb kormány ki tudja hányadik szócsövének számító belgrádi Novosti azt írja, hogy Albin Kurti, a “prištinai ideiglenes intézmények miniszterelnöke” amerikai látogatása során követelte, hogy az Egyesült Államok állandósítsa a koszovói Bondsteel bázist. A Kurtival kapcsolatos cifra megnevezés használatával a szerb hazafias média és politikai elit azt jelzi, hogy nem ismeri el Koszovó függetlenségét, nem, nem, soha.

A Twitteren él

A hír igaz, csak sok “áttételen és átvételen” ment keresztül mielőtt eljutott a végfogyasztóhoz, ezúttal a szerb újság- és internetes olvasókhoz, természetesen a szerb közéleti szleng fordulataival feldíszítve.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök a napokban & hetekben az Egyesült Államokban hirdette a “koszovói albán igazságot”, és hosszúra nyúlt látogatása során sok másod, harmad- és negyedosztályú politikussal találkozott.

Miután Kurti a Twitteren szorgalmasan dokumentálta amerikai útjának eseményeit, így könnyen kideríthető, hogy a szerbeket felháborító kijelentés mikorra datálható.

Kurti május 20-án találkozott az igencsak élemedett korú Carolyn B. Maloney demokrata képviselővel, aki rögtön a második világháború után született, és hosszú pályafutása során látott már egy s mást, ezért szívesen elbeszélgetett a koszovói miniszterelnökkel is.

Nos, Kurti ezen a találkozón vetette fel, bizonyára már nem először, hogy a Ferizaj (szerbül Uroševac) közelében lévő Bondsteelt állandó katonai bázissá kell tenni. Ebben nagy volt az egyetértés Kurti és Maloney asszonyság között, mint ahogy Kurti tolmácsolása szerint abban is, hogy Koszovó és Szerbia kapcsolataiban a kölcsönös elismerés az egyetlen járható út. De abban sem volt vita, hogy Szerbia csak akkor férhessen hozzá amerikai forrásokhoz, ha elítéli és szankcionálja az oroszok “illegális háborúját” Ukrajnában.

Bondsteel és az oroszok

A szerb sajtó színe-java jóformán csak a Bondsteellel kapcsolatos kijelentést “bírta átvenni”, úgyhogy a napokban valószínűleg ez “tematizálja” majd a Koszovóval kapcsolatos “szerb kinyilatkoztatásokat”. Pedig Kurti mondott még vadabbakat is, amitől szintén ökölbe szorulhat a szerbek & az oroszok keze.

Javasolta például, hogy a szerbek hozzanak létre demilitarizált övezet a Koszovóval szomszédos területeken, aminek során 48 “offenzív katonai bázist” kellene felszámolniuk. A szerbek számára a Bonsteel “állandósítása” önmagában sem emészthető falat, nemhogy a szerb bázisok felszámolásával megspékelve.

Kurti azt is bejelentette, hogy az EU-val és az Egyesült Államokkal együttműködve Koszovó kiterjeszti a szankciók körét Oroszországra és az Oroszországhoz kötődő szervezetekre, így például a Wagner Csoportra is, amelyet egyesek a Kreml vasöklének tartanak.

A koszovói miniszterelnök, aki Aleksandar Vučić szerb államfő szerint igyekszik a “regionális Zelenszkij” pózában tetszelegni, amerikai kerengése során gyakran figyelmeztetett a “közös orosz-szerb veszélyre”.

Joni Ernst republikánus szenátorral tárgyalva például megjegyezte, hogy Szerbia és Oroszország szövetsége veszélyt jelent a békére és biztonságra a régióban. Ugyanezt mondta Jim McGovern demokrata kongresszusi képviselőnek is, akinek bizonyítékokat is elővezetett azzal kapcsolatban, hogy Szerbia fenyegetést jelent Koszovó biztonságára és békéjére, különös tekintettel arra a katonai szövetségre, amelyre “önkényuralmi partnerével”, Oroszországgal lépett.

A WarChapter twitteres portál ugyanakkor azt idézi Kurti amerikai sziporkái közül, hogy az említett 48 szerb bázis felszámolása mellett Kurti követelte a Nišben működő orosz humanitárius központ bezárását is. A “humanitárius központot” az amerikaiak orosz kémbázisnak tekintik, így Kurti a szívükből szólt.

A koszovói miniszterelnök hírfolyama telis-tele van az amerikai látogatáson készült képi bizonyítékokkal – Kurti itt, Kurti ott. A legnagyobb “trófeának” talán Jake Sullivan, az amerikai elnök Nemzetbiztonsági Tanácsadója számít, akivel a koszovói miniszterelnök bejegyzése szerint megünnepelték Koszovó és az Egyesült Államok “elszakíthatatlan kötelékét”. Egészségükre!

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava