Connect with us

Koszovó

KURTI AMERIKÁBAN: Az amerikaiak állandósítsák a Bondsteelt, az oroszok viszont számolják fel a niši humanitárius központot

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kurni nyanya
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb kormány ki tudja hányadik szócsövének számító belgrádi Novosti azt írja, hogy Albin Kurti, a „prištinai ideiglenes intézmények miniszterelnöke” látogatása során követelte, hogy az Egyesült Államok állandósítsa a koszovói Bondsteel bázist. A Kurtival kapcsolatos cifra megnevezés használatával a szerb hazafias média és politikai elit azt jelzi, hogy nem ismeri el Koszovó függetlenségét, nem, nem, soha.

A Twitteren él

A hír igaz, csak sok „áttételen és átvételen” ment keresztül mielőtt eljutott a végfogyasztóhoz, ezúttal a szerb újság- és internetes olvasókhoz, természetesen a szerb közéleti szleng fordulataival feldíszítve.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök a napokban & hetekben az Egyesült Államokban hirdette a „koszovói albán igazságot”, és hosszúra nyúlt látogatása során sok másod, harmad- és negyedosztályú politikussal találkozott.

Miután Kurti a Twitteren szorgalmasan dokumentálta amerikai útjának eseményeit, így könnyen kideríthető, hogy a szerbeket felháborító kijelentés mikorra datálható.

Kurti május 20-án találkozott az igencsak élemedett korú Carolyn B. Maloney demokrata képviselővel, aki rögtön a második világháború után született, és hosszú pályafutása során látott már egy s mást, ezért szívesen elbeszélgetett a koszovói miniszterelnökkel is.

Nos, Kurti ezen a találkozón vetette fel, bizonyára már nem először, hogy a Ferizaj (szerbül Uroševac) közelében lévő Bondsteelt állandó katonai bázissá kell tenni. Ebben nagy volt az egyetértés Kurti és Maloney asszonyság között, mint ahogy Kurti tolmácsolása szerint abban is, hogy Koszovó és Szerbia kapcsolataiban a kölcsönös elismerés az egyetlen járható út. De abban sem volt vita, hogy Szerbia csak akkor férhessen hozzá amerikai forrásokhoz, ha elítéli és szankcionálja az oroszok „illegális háborúját” Ukrajnában.

Bondsteel és az oroszok

A szerb sajtó színe-java jóformán csak a Bondsteellel kapcsolatos kijelentést „bírta átvenni”, úgyhogy a napokban valószínűleg ez „tematizálja” majd a Koszovóval kapcsolatos „szerb kinyilatkoztatásokat”. Pedig Kurti mondott még vadabbakat is, amitől szintén ökölbe szorulhat a szerbek & az oroszok keze.

Javasolta például, hogy a szerbek hozzanak létre demilitarizált övezet a Koszovóval szomszédos területeken, aminek során 48 „offenzív katonai bázist” kellene felszámolniuk. A szerbek számára a Bonsteel „állandósítása” önmagában sem emészthető falat, nemhogy a szerb bázisok felszámolásával megspékelve.

Kurti azt is bejelentette, hogy az EU-val és az Egyesült Államokkal együttműködve Koszovó kiterjeszti a szankciók körét Oroszországra és az Oroszországhoz kötődő szervezetekre, így például a Wagner Csoportra is, amelyet egyesek a Kreml vasöklének tartanak.

A koszovói miniszterelnök, aki Aleksandar Vučić szerb államfő szerint igyekszik a „regionális Zelenszkij” pózában tetszelegni, amerikai kerengése során gyakran figyelmeztetett a „közös orosz-szerb veszélyre”.

Joni Ernst republikánus szenátorral tárgyalva például megjegyezte, hogy Szerbia és Oroszország szövetsége veszélyt jelent a békére és biztonságra a régióban. Ugyanezt mondta Jim McGovern demokrata kongresszusi képviselőnek is, akinek bizonyítékokat is elővezetett azzal kapcsolatban, hogy Szerbia fenyegetést jelent Koszovó biztonságára és békéjére, különös tekintettel arra a katonai szövetségre, amelyre „önkényuralmi partnerével”, Oroszországgal lépett.

A WarChapter twitteres portál ugyanakkor azt idézi Kurti amerikai sziporkái közül, hogy az említett 48 szerb bázis felszámolása mellett Kurti követelte a Nišben működő orosz humanitárius központ bezárását is. A „humanitárius központot” az amerikaiak orosz kémbázisnak tekintik, így Kurti a szívükből szólt.

A koszovói miniszterelnök hírfolyama telis-tele van az amerikai látogatáson készült képi bizonyítékokkal – Kurti itt, Kurti ott. A legnagyobb „trófeának” talán Jake Sullivan, az amerikai elnök Nemzetbiztonsági Tanácsadója számít, akivel a koszovói miniszterelnök bejegyzése szerint megünnepelték Koszovó és az Egyesült Államok „elszakíthatatlan kötelékét”. Egészségükre!

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava